agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni23Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-02-2008, 15:21   #91
Ağaç Dostu

Süleyman Koçak's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2008
Tatile çıkarkarken bitkileriniz susuz kalmasın!

Merhaba dostlar.
Geçen yaz memleketime (ISPARTA) giderken, okulumdaki binbir zahmetle büyüttüğüm çiçeklerimi ne yapacağımı düşünmeye başladım kara kara. (Okul yeni kurulduğu için hizmetlim henüz atanmamıştı.) Uzman Fen Bilgisi Öğretmeni arkadaşımdan bir tavsiye aldım. Ve çaresiz, uygulamaya karar verdim. Sonuç gerçekten mükemmel oldu. Yaklaşık 4 - 5 hafta sonra döndüğümde bitkilerimin toprağının dahi kurumadığını gördüm. Şimdi sizlerle bu tecrübemi paylaşmak istiyorum. Tabii bu konuda çok fazla pratik uygulama vardır. Ama bu benim çok hoşuma gitti gerçekten.Bu iş için bir su kabına ve de yeterli uzunlukta orlon ipe ihtiyacınız olacak.
Uygulama şöyle:
Büyükçe bir kabı (15-20 lt) tamamen suyla doldurun. (Tercihan içine sıvı gübre de koyabilirsiniz.) Su dolu bu kabı bir sehpanın üzerine yerleştirerek yerden 50-60 cm kadar yükseltin.. Saksılarınızı bu sehpanın 10 -15 cm uzağında ve etrafında daire oluşturacak şekilde yerleştirin. Daha sonra orlon ipin birkaçını birleştirerek bükün. Bir sicim elde ettiniz. Bu sicimin bir ucunu saksınızın içine gömün. Uçlarını dağınık gömerseniz iyi olur. Elinizdeki diğer ucunu da yukarıdaki su kabının içine yerlestirin. Sürekli suyun içinde kalacak kısım kaba ve kalın bir demet olsun. Bunu her saksı için ayrı ayrı yapın. Sicimi bir defalığına ıslattıktan sonra gerisi kendiliğinden geliyor. (Sanırım cazibe yöntemi ile çalışıyor bu sistem)
İşte size damlama tekniği ile uzun süreli bir sulama yöntemi...
Ancak şu noktalara da dikkat etmek gerekiyor.
Saksınızın su ihtiyacı ile, siciminizin kalınlığı doğru orantılı olmalı. Aşırıya kaçmamalısınız. Kalın ip suyu çabuk çekecek ve saksıya aşırı su verecektir.
Su kabınızdaki suyun buharlaşarak azalacağını ve sicimin ucunun yukarda kalabileceğini hesaba katarak su kabını yeterli su ile doldurun.
Sicim mümkün mertebe dik bir açı ile saksıya ulaşmalı. Yoksa eğrildiği yerden suyu yere damlatır.

Süleyman Koçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2008, 19:30   #92
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-02-2008
yaz tatiline çıktığımızda 1 ay ev kapalı kalıyor ki çiçeklerim için çok üzülüyorum. meşrubat içecek şişelerini yıkayıp içlerini su ile doldurup ,saksıların dibine (ağız kısmı topraga gelecek şekilde) gömüyorum.bitkinin ihtiyacına göre şişelerin sayısını artırıyorum. hiç yoktan iyidir en azından kurumuyorlar : )

tijeen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2008, 14:17   #93
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-03-2008
merhaba..
5 dönüm olan arazimde 38 zeytin ağacım.. birkaç asma... 60 adet yeni zeytin fidanı ve 2-3 yaşında değişik türde meyvelerden oluşan 50 fidanım var...
sorunum şu elektriğim yok... kısa vadede de bu sorunumu çözemiyorum... 13 metrede bir kuyum var... 1,5 luk su alabiliyorum..geçen yıl bir jenaretör vasıtasıyla bu kuyudan hortumla sulama yaptım... ama yeterli olmuyor fidanları yaşatmakta güçlük çekiyorum...fidanlar gelşmiyor..
sadece 50 adet meyve fidanı için damlama sistemi kurmak istiyorum... 60 metre boyunda beş sıra halinde dizili bu fidanlar... bir ucundan diğer ucuna 1 metre kadar meyil var...arazinin yüksek olan kısmına bir su deposu koyup... 1- 1,5 metrede ayakla yükseltmeyi düşünüyorum..
kuyudan jenaretör vasıtasıyla su deposunu doldurmayı düşünüyorum... oradanda vanayı açıp damlama ile sulamayı düşünüyorum...
sorum şu:
1-50 fidanı 2 gün boyunca sulamaya yetecek depo kaç tonluk olmalı..
2-sulama için basınç yeterli olacakmı..

şimdiden vereceğiniz yanıtlar için teşekkürler...
acil yanıtlamanız dileğiyle...sevgiler..

aziz aktaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2008, 22:38   #94
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
1. Toprak yapınız, rüzgar, buharlaşma miktarı vs. verilecek su miktarını belirler, bunun için afaki yaklaşırsak, 2-3 yaşındaki 60 adet fidanınız için 2 günde 2 ton su harcarsınız.
2. Damlatıcılar 1.5 atm den aşağı çalışmaz, sürtünme ve yol kayıplarıyla beraber 2 atm. basınca ihtiyac vardır. En baştan en sona bütün damlatıcıların eşit oranda su vermesi için, 20 m yukarıya kalkan bir depo, mesafeye bağlı olarak gerekli basıncı doğal akışla sağlayabilir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2008, 10:39   #95
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-03-2008
Merhaba,
verdiğiniz yanıt için teşekkürler... 5 tonluk bir su deposu aldım... ayağıyla beraber 4 metre boyunda... ayarlanabilir damlatıcı muslukları takacağım...yeterli olacağını düşünüyorum...umuyorum...denedikten sonra sonucu size bildiririm...
iyi çalışmalar..

aziz aktaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2008, 19:45   #96
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
İlk damlatıcıdan çıkan su miktarı ile son damlatıcıdan çıkanı da ölçün, bitkilerinizin su ihtiyacını da tespit edin, her fidana ne verdiniz kontrol edin, yeterlilik kararını buna göre verin.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2008, 17:14   #97
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-03-2006
damlama sulama sistemi,

benim için bahçeyle ugraşmak hobi olduğundan dolayı damlama sulama sistemi de çok ilgimi çekmekte , bahçede zaten mecburiyetten bol su kullanamıyoruz , forumlardan serum sistemini ögrendim ve baya ilgimi çekti, bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşların görüşleri benim için güzel bir kaynak olacağını düşünmekteyim,
tek sorun koyduğum damacaların çirkin bir görüntü oluşturma ihtimali, serum setini toptancısından 450 bin liraya alabiliyorum , piyasada 2 ytl ,
ayriyeten buharlaşma sorununa da fidanların yanlarına küçük taşlar koyarak biraz önlem almayı düşünüyorum,

Düzenleyen mavifatihguler : 08-04-2008 saat 17:45
mavifatihguler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2008, 13:35   #98
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-03-2006
serum setini 450 bin liradan daha ucuza buldum ama en büuük sorunum damacanaya taktığım yerden su kaçırma olasılıgı bu konuda yardımcı olabilecek varsa, şuan silikonladım deneme aşamasında

mavifatihguler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2008, 19:40   #99
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-04-2008
merhaba ben emre.benim sebze ve meyvelerde basınçlı sulama sistemleri hakkında detaylı bilgiye ihtiyacım var. bahçe ziraati 2. sınıf ögrencisiyim ve yönlendirilmiş çalışma konumda bu. bana yardımcı olursanız sevinirim.

Düzenleyen emreuyar : 27-04-2008 saat 19:42 Neden: eksiklik
emreuyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 12:56   #100
Yeni Üye

seyyah_m's Avatar

Giriş Tarihi: 03-07-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever Mesajı Göster
Evet, geçen sene denedim.
Güzel bir şey ama arada bir kontrol etmek gerekiyor
Hiç biri kendinizin sulaması gibi olmuyor
Serum hortumunda kiminin içinde su kalmış akma durmuştu, kimi ise suyunu bitirmiş ve çiçeklerim ölmüştü

Yaklaşık iki hafta önce tatil hazırlığı olarak bunu aldım.

Eklenti 2513

Her günü ayrı ayrı programlayıp bırakabiliyorsun.
Bir gece denemesi hariç daha kullanmadım.
Serum hortumu gibi bunda da sorun yaşayacağımı düşünüyorum.
Çok sulama veya az sulamayı önlemek için ne yapabiliriz?

bu programla sistemi mesela portakal bahçesi için döşenmiş sulama sisteminde kullanılsada olur mu? haftada bir sulama programıda varmı.
Daha doğrusu portakal bahçesindeki ağaçlara damla sisteminde hangi türü önerir ve prgram makinasında hangisini tavsiye edrsiniz.

seyyah_m Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2008, 17:45   #101
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-08-2008
Damlama sulama sistemi kurmanın maliyeti

selem ben hatay erzinden

sizler den bi konu hakkında bilgi almak istiyorum ben forumda ve sitede yeniyim bizim buralarda portakal mandalin ekilidir üçte iki buçugu narenciye

benim sizden istegim 2 senedir burda damlama sulama çok yaygınlaştı ama maliyet çok fazla çıkarıyolar damlama hakında bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi

dönüme çıkan maliyet 600 ytl ve 800 ytl arası ve bu bedel bahçe içi sistem artı kuyudan bahçeye gelen borular artı maliyet

biz bilmiyoruz başka yerlerde daha mı ucuz dahamı pahalı konu hakkında bilgilerinizi bekliyorum

portakallimon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2008, 20:14   #102
Ağaç Dostu

Uysal01's Avatar

Giriş Tarihi: 25-08-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aziz aktaş Mesajı Göster
Merhaba,
verdiğiniz yanıt için teşekkürler... 5 tonluk bir su deposu aldım... ayağıyla beraber 4 metre boyunda... ayarlanabilir damlatıcı muslukları takacağım...yeterli olacağını düşünüyorum...umuyorum...denedikten sonra sonucu size bildiririm...
iyi çalışmalar..

Aziz bey,
4m yüksekteki 5 tonluk depo ille kurduğunuz sulama sistemi yeterli oldumu,
ayrıca kullandığınız damlatıcının özelliği hakkında bilgi verebilirmisiniz?

Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2008, 20:30   #103
Ağaç Dostu

deep78's Avatar

Giriş Tarihi: 05-10-2008
ziraat bankası damlama sulama için faizsiz 5 yıl geri ödemeli kredi veriyordu.en yakın ziraat bankasına sorabilirsin

deep78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2008, 00:24   #104
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-06-2007
Arkadaşlar, damla sulama sistemlerinin kurulmasında ne gibi bir devlet desteği var? Bilgilendirirseniz çok memnun olurum...

Selcukhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2009, 20:37   #105
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-04-2009
Cep telefonu ile sulama kontrol sistemi

Tatile gittiğinizde **** uzaktan cep telefonu yardımıyla sulama, elektrikli cihazları açıp kapatma işlemi için veya elektrikli bir cihazın **** pompanın çalışıyor olup olmadığını takip edebilmek için cep telefonu sulama kontrol cihazını kullanabilirsiniz.

ayrıntılar için http://www.ekont.com/index.php?id=84 adresine bakabilirsiniz.

Eklenen Resimler

Angel Aki beğendi.
ekontotomasyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2009, 20:39   #106
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-04-2009

ekontotomasyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 14:20   #107
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-06-2008
toro marka Digital Dial Controller aldım yeni bir selenoid vana daha ekleyeceğim ama nasıl yapacağımı bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim

Lecagot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 14:21   #108
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-06-2008
önceden çkurulmuş ve çalışan 3 vana çalışır durumda 4. vanayı nasıl sisteme entegre edeceğim

Lecagot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2009, 08:31   #109
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-09-2009
otomaki sulama sistemi ve damlama sulama sistemi işiyle uğraşıyorum bursa merkezde bi dükkanım var hunter selenoid valf ve sulama başlıklarında çok uygun fiyatlarım var ilgilenirseniz yardımcı olmaya çalışırım
http://www.sahibinden.com/index.php?...=1&list_type=0

toprak teknik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2009, 13:57   #110
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-09-2009
bursa toprak teknik otomatik sulama ve damlama sistemleri
gazcılar cad. no:123/1 osmangazi bursa
250 80 44 05326907002
su ile ilgili hertürlü sorununuza çözüm üretebilir
hunter industry otomatik sulama sistemleri bursa bayii

toprak teknik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2009, 14:55   #111
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-09-2007
Galeri: 3
Sayın ekontotomasyon,

Halen otomatik sulama sistemim çalışmakta ancak sizin sisteminiz daha pratik. Tamamen kontrol elde olmakta. Bu gün yağış var sulamaya gerek yok, bu gün hava çok sıcak idi sulamayı yarım saat daha uzatayım gibi imkanlar söz konusu. Halbuki bendeki sistemde haftanın belirli gün ve saatlerine yapılan ayarlamalara göre sulama olmakta.

Mevcut sistemim pil ile çalışıyor. Sizin sistemde de bu mümkünmü. Yani elektrik olmadan da çalışabilecekmi sisteminiz. Eğer evet ise cevabınız yaklaşık maliyet ne olur onu da yazabilirmisiniz lütfen buraya.

Hoşçakalın.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2009, 20:31   #112
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-09-2009
çok yararlı bir sistem aslında günümüzde suyu tasarruflu kullanmak çok önemli bence herkes kullanmalı biz sadece kapımızın önünde biberlerin olduğu küçük bir yerde kullanıyoruz bu sistemi gayet memnunuz ve herkese öneririm

beo24 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2009, 01:19   #113
Ağaç Dostu

cihan_as's Avatar

Giriş Tarihi: 24-03-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
Mine hanım, fotoğraftaki palmiyeler uzun zamandır doğru düzgün sulanmamışlar. Şu an görülen damla sulama sistemi yeni kurulmuş. Bahçe Cihan As'a ait.

1. Palmiyelerde kuruma var, palmiyeler kurur mu yoksa tekrardan canlanır mı?
2. Bu sistemin günde ortalama ne kadar açık kalması önerilir?

Teşekkürler.
Sayın penelophe, senin ilk çektiğin fotoğrafta zeytinleri ve palmiyeleri yeni dikmiştim, o sene iklim çok kurak geçti, düzenli damla sulamayla bu hale geldi.

26 8 2007 senesinde penelophenin çekdiği fotograf 71 nolu mesajda.

Eklenen Resimler

Rahat beğendi.
cihan_as Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 20:21   #114
Ağaçsever

bergüzar's Avatar

Giriş Tarihi: 02-11-2010
Merhaba,
Arkadaşlar yaklaşık 200 metrekare civarında bir bahçem var , kısa zaman önce çim ektirip otomatik çim sulama ve sebzelik için de damlama sistemi kurdurdum . Çimler çıkmaya başladı.
Bahçemin bulunduğu bölgede sık sık elektrik kesintileri oluyor.Hal böyle olunca sistemdeki programlayıcının hafızasındaki bilgiler kaybolmuyor fakat kesinti sistemin saatini sıfırlıyor.Elektrikler tekrar gelince saat 00.00 dan başladığı için hafızadaki sulama zamanı gelinceye kadar beklemek durumunda kalınıyor.Bu problemin çözümü nedir?

bergüzar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 20:44   #115
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-10-2009
Bildiğim kadarıyla elektrik kesilse dahi, dahili batarya sayesinde proğramı hafızasında 100 saate kadar muhafaza edebilen proğramlayıcılar var. Piyasadan araştırıp bulabilirsiniz.

hatıpüzümü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2010, 20:55   #116
Ağaçsever

bergüzar's Avatar

Sayın Hatıpüzümü katılımınız için teşekkür ederim.Problem hafızada değil , belirttiğiniz gibi program belirli bir süre hafızada kalıyor.Ama sistemdeki güncel saat değişiyor.
Mesela;
Sistemi gündüz saat 10.30' a programladınız normal olarak 10.30 ' a gelince sistem çalışmaya başlar . Saat 10.00 ' da elektriklerin kesildiğini varsayarsak anlaşılacağı üzere sistem sulama yapmıyacaktır. 2 saat sonra elektrikler tekrar geldiğinde cihazdaki güncel saat 00.00 ' dan başlayacağı için hafızadaki saat olan 10.30 ' a gelene kadar beklemek zorunda.Ayrıca her seferinde sistemin güncel saatinin ayarlanması gerekmekte uzun süreli ayrılmalar için ciddi bir problem , bu da sistemin allak bullak olması anlamına geliyor.

Eski 12-11-2010, 07:22   #117
Ağaç Dostu

kürşad's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2006
Galeri: 25
a-) Mekanik bir zamanlayıcı alırsınız. Elektrik geldiğinde kaldığı yerden devam eder.
b-) Elektriklerin kesilmesini hissettirmeyecek süreli bir K.G.K. alırsınız ki süre uzadıkça fiyat katlanıyor ekonomik olmaktan uzaklaşıyor.
c-) Evin anahtarını komşuya bırakırsınız.
d-) Hepsinden vazgeçersiniz çünkü her gün ve her saat bitkinin suya ihtiyacı olmaz. Periyodu uzatırsınız. 2-3 günde 1 defa kendiniz evdeyken sularsınız.
e-) Elinizdeki zamanlayıcının akü bağlanabilen çeşidi var ise akü bağlarsınız veya pillerini çıkarıp oraya akü bağlarsınız. Ki en ekonomik çözüm bu görünüyor.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2010, 08:48   #118
Ağaçsever

bergüzar's Avatar

Sayın Kürşad;
Teşekkür ediyorum,bahsettiğiniz alternatiflerden birini seçeceğim.

Eski 12-11-2010, 09:35   #119
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-04-2008
Bu tip kontrol cihazlarının içerisinde saati beslemek için 9V luk pil bulunur. Bu pil takılı mı?
Böyle bir pil yeri yoksa cihazın marka ve modelini yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

Tartes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2010, 09:39   #120
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Otomatik sulama

Belki fikir olur diye resim yüklemek istedim .

Name:  hozelock_aquapod.jpg
Views: 7589
Size:  41.4 KB

Geçen sene bizdeki otomatik sulama techizatının pahalılığından gözüm korkup İngiltereden hazır bir set sipariş ettim , fiyat 100 £ ' un altında olunca gelir sandım . Gümrükten döndü
Sonra bu seti parça parça getirtmeye karar verdim , şimdilik sadece zamanlayıcısını aldım .

Name:  hozelock.jpg
Views: 6901
Size:  9.2 KB

Yavaş yavaş tatile kadar bir set oluşturup sistemi kuracağım ve tatile gideceğim

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025