agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni23Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-08-2006, 00:40   #1
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Yusuf Bey hoşgeldiniz,

Düzlükte veya yamaçta bütün ağaçlarınız düzgün kurulmuş, profesyonelce hesapları yapılmış bir sistemde aynı suyu alır. Su miktarları farklı ise sisteminiz yanlış ve rastgele kurulmuş demektir. Tansiyometre ile ilgili sorunuzu bodur kiraz yetiştiriciliğinde de sormuşsunuz. Orada cevapladım

Yeni gelen arkadaşlar kısmına da uğrayın, kendinizi tanıtın. Selamlar.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2006, 00:51   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
Arkadaşlar 11 nci mesajda görülen damlama başlıkları yerine alternatif başlıklarda mevcut

bu sisleme başlığı. Ortama ince zerrecikler halinde su püskürtür.Nem gereken yerlerde, ortamı serinletmek için kullanılabiliyor

Buda yağmurlama başlığı. Suyu 12 m.ye kadar atanları mevcut.

başlıkların önündeki aparatlar ise basınç adaptörleri. Sistemdeki sulama motoru **** vanalar kapandığı zaman borularda kalan suyun başlıklardan damlamasını engeller.

başlık fiyatları 0.75 - 6 ytl arasında değişmekteydi

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2006, 14:13   #3
Ağaçsever

yılmaztaşova's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2006
Elinize emeğinize sağlık çok güzel olmuş ancak pratik değil daha pratik bir yöntem üzerinde birsüredir düşünüyorum şu an tasarı halinde deneyip başarılı olursam forumda paylaşacağım.

yılmaztaşova Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2006, 17:28   #4
Ağaç Dostu

cello's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2006
Galeri: 1
böyle bir alternatif olabilirmi ?

Resimlerini eklediğim pompa, dijital timer, yeteri kadarda hortum (ihtiyaç halinde t bağlantı parçası), elbette birde 200-300 litre civarı tanka ihtiyaç var.(**** kuyunuz varsa içine sarkıtırsınız)
Genelde piyasada kolaylıkla bulunabilen dijital timerlar hergün için 1 kere elektiriği açma, 1 kerede elektriği kapamaya programlanabiliyor. Pompanın l/h değerini kendi ihtiyacınıza göre seçip timerıda kaç dakika su basmasını istiyorsanız o şekilde kurarsanız yaşanacak kayıplarla rağmen (bu tip pompalarla yükseğe su basmaya kalktığınızda üzerindeki hmax değerine dikkat edin) suyu istediğiniz yere ulaştıracaktır.

Kaybın 0 olduğu bir ortamda (lise Fizik sorusu gibi oldu) Pompa;
500 l/h ise 1 dakikada 8 litre,
1.000 l/h ise 1 dakikada 16,5 litre,
2.000 l/h ise 1 dakikada 33 lt civarı suyu pompalayacaktır.

Nctelts beğendi.
cello Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2011, 22:21   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-09-2011
merhaba arkadaşlar yeni üyeyim

yazılarınızın hepsini okuyamadım ama ortak noktanız sulama sistemi bu resimdeki uyğulamalar çok basit olmuş her saksıda bir gider olmalı eğer gider yoksa dengeli bir sulama olmaz bitkinin dibinde çok su olmamalı aksi halde bitki hastalıkları meydana gelir ve buda hem bitki hemde çevresinde yaşayan insanlar için sakıncalıdır bitkiler çanlıdır ve devamlı beslenmek ister yani kafanız estiği zaman sulama yapamazsınız timer kesinlikle olmalıdır biraz masraflıdır ama olmalıdır eğer sulama sistemi hakkında bilgi almak isterseniz yusuf.gedik@hotmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz şimdi çıkmak zorundayım

regensulama Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2006, 11:50   #6
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Cello, kaybın sıfır olmasına imkan yok biliyorsunuz. Sulama profesyonelleri bunun hesabı için yük kayıp cetvelleri kullanır.

Hortumun tipi, çapı, birim zamanda geçecek su miktarı, basılan suyun hızı,boru iç pürüzlülük yapısı, bağlantı elemanlarının tipi kayıpları belirler.Türkiye şartlarında bağlantı elemanı ve boruların optimum hesaplarında %15 ila 25 kayıp, sonuçta hata yapmamak için göz önüne alınmalıdır. Biz her unsur için bilinen standart kayıp değerlerini kullanırız.

Sulama sistemlerinde ya elinizdeki su kaynağının basıncı ve debisine göre sulama başlığı seçersiniz ya da sulama başlık sayısına göre gerekli kaynağın gücü ve debisini belirlersiniz.

Yukarıda seçtiğiniz tarzdaki motor akvaryum motorudur, hazır suyu, bir zorlukla karşılaşmadan belirli bir mesafeye iletmek için üretilmiştir. Damlatıcı meme en az 1.5 atm,sisleme başlığı modeline bağlı olarak 2.5-4 atm,sprinkler 2,5-4 atm basınçla gerekli verimdeki su varsa optimum düzeydeki görevlerini yerine getirirler.

Burada dikkat edilecek olan nokta ıslatma,yıkama ve sulamanın aynı şey olmadığıdır. Buna azami dikkat edilmesi gerekir. Sulama bitkinin ihtiyacını optimum düzeyde sağlamaktır. Islatma veya gereğinden çok su vererek yıkama ise toprağın renginin değişmesiyle oluşan görsel bir tatmindir. Yanlış yapacağımız bir hesap kurduğumuz sistemin verimli olmamasına yol açar ki sonuç bitki ihtiyacını karşılamayacağı için ıslatma olarak değerlendirilir.

Bu durumda bizler bitkinin isteğine göre sulama başlığı seçerek başlamalıyız. Motor ve boru hesaplarımızı da buradan yola çıkarak yaparız.

Eski 17-09-2006, 14:24   #7
Ağaç Dostu

bonsaisever's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2005
Galeri: 48
Toprağın içine daldırılan çubuklarla su miktarının yeterli olup olmadığı ölçen ve buna göre suyun akmasını sağlayan aparatlar da varmış.

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2006, 11:09   #8
Ağaç Dostu

cello's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2006
Galeri: 1
Mine Hanım,

Sulama başlıklarıyla ilgili eklemeleriniz için teşekkürler.

Kaybın "0" olması zaten ütopyadır. O yüzden zaten lise fizik sorularına benzediğini belirtmiştim. Akvaryum sistemlerinde de kullanırken 1,5 m'ye su basacaksam yaklaşık üzerindeki değerin 1/2 **** 2/3'ünü alırım.

Resmini verdiğim cihaz motor değil su pompasıdır. Sadece akvaryum için tasarlanmamış olup gerekli aparatlarla bahçe havuzlarında kullanılabilir. Ayrıca su içinde ve su dışında kulanılabilenleri mevcuttur.

Kendi önerdiğim sistemde benimde kafama takılan nokta ise şu oldu; pompa hortum sisteminden yukarı ya da aynı hizada olursa elektriği timer kesse dahi suyu kesemez. Suyun tamamı sifonlama etkisiyle boşalacaktır. O yüzden kuyu gibi bir yereden kullanımı daha mantıklı olacaktır.

Saygılarımla,

cello Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2006, 23:49   #9
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cello
...Resmini verdiğim cihaz motor değil su pompasıdır. Sadece akvaryum için tasarlanmamış olup gerekli aparatlarla bahçe havuzlarında kullanılabilir. Ayrıca su içinde ve su dışında kulanılabilenleri mevcuttur...
Haklısınız,bu tip, benim motor sizin pompa olarak bahsettiğiniz cihazı ben de ekonomik ve küçük olması nedeniyle basit, fazla debi gerektirmeyen bahçe su figürlerinde kullanmaktayım. Zaten bu yüzden kendisini tanıyorum. Genelde de su içinde kullanıyorum. Akvaryum malzemesi toptan satıcılarından temin ediyorum. Bu tarz bir ihtiyacı olan üyelere öneririm.

Eski 26-03-2007, 11:27   #10
Yeni Üye

oktay.mutaf's Avatar

Giriş Tarihi: 25-03-2007
Damla sulama

Damla sulama ile ilgili planlama bilgilerine aşağıdaki siteden erişebilirsiniz. Oktay Mutaf

http://www.kobiline.com/web/damlasulama/

oktay.mutaf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2007, 15:37   #11
Ağaç Dostu

sabah's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 11
Bir programda sulama için mikro sulama tavsiye ediliyordu. Mikro sulama da damla sulama mı demek?

Düzenleyen sabah : 19-04-2007 saat 12:28
sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2007, 21:01   #12
fidancı yiğit

fidancı yiğit's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2007
yusuf bey selamlar,ben izmirden yazıyorum bildiklerimi paylaşmak istedim sizinle.genelde düz yerde bulunan ağaçlarla eğimli yerde bulunan ağaçlar arasında nem farkı görülür.bunun nedeni yüzeysel akıntı ve yer altından sızan suyun miktarıdır.tansiyometre aletleri ile toprak nemini ölçebilir kırmızı-sarı-yeşil ışklara göre ne zaman sulama yapılacağına karar verebilirsiniz.ancak yerleri iyi tesviye etmenizde yarar vardır.saygılar....

fidancı yiğit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2007, 20:25   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-04-2007
evet bende yeni kurum bu sistemi.yani dun.sonuç harıka.

ONURUM88 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2007, 09:26   #14
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Bonsaisever bu aralar neti çok sık kullanamıyor.
Belki bilen başka arkadaşlar vardır.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2007, 00:10   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-01-2007
Galeri: 56
Enteresan olduğunu düşündüğüm bir sulama sistemi:

Eklenen Resimler

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2007, 00:11   #16
Ağaç Dostu

Kusura bakmayın dosyayı yükleyemedim.

Eski 13-05-2007, 22:23   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-04-2007
bursa da bu otomatik sulama ile ilgili yardımcı olabilecek var mı acaba

nefron Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2007, 22:41   #18
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nefron Mesajı Göster
Bursa da bu otomatik sulama ile ilgili yardımcı olabilecek var mı acaba
Sorun nedir? Yardımcı olalım...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2009, 14:57   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-09-2009
bursa toprak teknik otomatik sulama ve damlama sistemleri
gazcılar cad. no:123/1 osmangazi bursa
250 80 44 05326907002
su ile ilgili hertürlü sorununuza çözüm üretebilir
hunter industry otomatik sulama sistemleri bursa bayii

toprak teknik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2007, 22:43   #20
Yeni Üye

bu sulama işini danışacağım **** hesaplı yaptırabileceğim biri var mı diye araştırıyorum

Eski 13-05-2007, 22:57   #21
Ağaç Dostu

Elimizden gelen yardımı yaparız. Özelinize mesaj atıyorum irtibatla ilgili...

Eski 13-05-2007, 22:59   #22
Yeni Üye

*** ederim. ben 250 m2 bir alan için malzeme fiyatı istedim bir yerden 1000-1200 fiyat çıkardılar sadece malzeme feyzan arkadaş 600 ytl ye hepsini halletmiş üstelik bahcesi 600 m2 bu fark nedir anlayamadım.

Eski 13-05-2007, 23:02   #23
Ağaç Dostu

Çim alan için mini spring fiyatı mı bu evet döşemesi hariç 500-800 arası değişir.

Eski 13-05-2007, 23:06   #24
Yeni Üye

evet çim alanı sulanacak

Eski 13-05-2007, 23:08   #25
Ağaç Dostu

Çalıştığım bir yer var selamımızla görüşürsünüz oradan yardımcı olurlar. Özelden irtibat numaramı verdim...

Eski 13-05-2007, 23:10   #26
Yeni Üye

Tamam, teşekkürler.

Eski 14-05-2007, 23:10   #27
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-02-2007
damla sulama

selam bahçeme damla sulama yaptırdım.toprak biraz taşlı o yüzden çabuk susuyor acaba damla sulamayı kaç günd çalıştırmam gerekiyor bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirirm... saygılarımla..

amasyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2007, 15:42   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-06-2007
12 dekar nar bahçesi yaptım.Yeni damlama sistemi yaptırdım. Bankadan kredi çekmek istiyorum.Hazır damlama projesi olan varsa göderirse çok memnun olurum. Ziraat bankası nunu istiyor selamlar..

fahrettintoksoy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2007, 20:29   #29
Ağaç Dostu

Hazır damlama sulama sistemi projesi bulamazsınız hele hele sizin bahçenizin ölçülerine göre olanını daha zordur. Autocad bilen bir tandığınıza bahçenizin krokisine göre veya dalama sulama sistemi yaptırdığınızı kişi/firmaya yeniden çizdirin daha iyidir.

Eski 08-06-2007, 22:13   #30
Ağaç Dostu

Balkon,ev bahçesi ve küçük alanlar için değişik türde damlama sulama sistemi:

Bahçe sulama sistemi beşli
Arazideki çiçekleri,bitkileri,çalılıkları ve ağaçları sulamak için beşli sulama sistemi.Sulama sisteminizi istediğiniz gibi kendiniz kurunuz.Değişik ortamlardaki değişik bitkiler (tarhlarda veya saksı ) in hepsi optimal olarak sulanır.Her bitki ihtiyacı kadar suyu alır. Sistem her zaman istenildiği kadar genişletilebilir.
Sulama setinde bulunan Malzemeler
5 adet rutubeti algılayan damlatıcı (Sensör)
25 m 6/4 hortum
4 adet T-Parçası (hortumdan kol ayırmak için)
1 adet Hortum adaptörü
1 adet hortumu su deposuna bağlayan parça

resim 1

Damlatıcıların Parçaları
1.Piston üst
2.İçinde ventil bulunan zarf (boru)
3.Kuru toprakta büzülen sargılı özel elyaf demeti (Sensör)
4.Su bağlantısı sağ
5.Su damlatma borusu
6.Toprağa saplama şişi (çubuğu) alt

resim 2

Kumanda edilebilir Damlama sulama

-direk sarnıçtan,yağmursuyu toplama deposundan veya diğer su tanklarından su alabilir
-Kullanımı kolaydır
-pompa, zaman saati,basınçlı su ve yardımcı enerji gerektirmez
-Bakım istemez

resim 3

Montajı basittir
1-Setle beraber verilen bağlantı parçasını su tankına monte edin ve hortumu bitkiye kadar uzatın.

resim 4

2-Hortumu istediğiniz yerden keserek T-Parçasını monte ederek bitki için bir kol ayırın

resim 5

3-Hortumun ucuna DİP STİCK parçasını vidalayın,sonrada sivri ucu hortum bağlantısına kadar toprağa sokun,elyaf duyucunun alt kısmı toprak ile iyice temas etmelidir.

resim 6

4-Her kol için ayni işlem yapılır (5 adet)
.
Dip Stick sulama nasıl çalışır
Çubuk, sensörün elyafının alt kısmı toprakla temas edecek şekilde toprağa daldırılır.Böylece toprak rutubeti sensör elyafına(Elyaftan yapılmış sensöre) ulaşır.
Pistona yapılan baskı nedeni ile zarfın (borunun) içindeki ventil açılır.Hortum sisteme doğru bağlandı ise damlatma hortumundan su akmaya başlar.Böylece sulama başlamış olur.
Kuru toprak = Ventil Açık
Toprak kuru ise polimersensör(elyaf sensör) büzülür ve piston üzerine basınç yapar. Piston ventili açar.Ventilin çalışması için elektrik enerjisi gerekmez,su borudan damlar ve arazinin ve toprağın yapısına göre de yatay ve dikey olarak dağılır.Oluşan ıslak bölgenin içindeki bitki kökleri de suyu alırlar
Toprak Islak=ventil kapalı
Yeteri kadar su damladı ise,toprak rutubeti elyafa kadar ulaşır,polimersensör rutubeti algılar.Elyaf genleşir.Piston yukarı kalkar ve ventil kapanır.Yağmur yağdığında,toprakta yeterli rutubet olduğunda ve havanın rutubeti % 70 in üzerinde olduğunda ventil kapalı kalır.
DİP STİCK de suyun dağılımı

resim 7

Bitkiler gerçekten ihtiyaçları olduğunda sulanmalıdır.Genel kural olarak,sadece belirli bölge ıslak tutulmalıdır.Bunun dışındaki kısımlar kuru kalmalıdır.Böylece su ziyan edilmemiş olur.Suyun dikey ve düşey dağılımı Sensörelyaf tarafından sınırlandırılır.
Islak bölge sadece kök bölgesi olmalıdır.

resim 8

.Yukarıdaki resimde DİP STİCK ; BİR DOMATES FİDESİNİN KÖKÜNE TATBİK EDİLMİŞTİR.
.Aşağıdaki resimde sağda çiçekler ve bitkiler için olan DİP STİCK,soldaki ise ağaçlar için olan DİP STİCK DİR.
.

resim 9

Eklenen Resimler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025