View Single Post
Eski 09-05-2007, 08:15   #44
agachobim
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 01-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Feyzan Mesajı Göster
Merhaba.
Öncelikle otomatik sulamanın ne türünü kuracağınıza karar vermelisiniz.
Bunun için cevaplanacak sorular.
- Sulanacak alanın genişliği ve bölgelerin tanımı. (çim alan, duvar kenarı, ağaçlar, vbg.)
- Zemin durumu (düz, eğimli)
- Sulanacak bitkiler bölgesel olarak ayrı ayrı (çim, çalı, ağaç, mevsimlik çiçek, sebze, vs gibi).
- Su kaynağınız (şehir suyu, artezyen, motor, sarnıç,vbg).
- Gelen suyun su saatinden geçip geçmediği, su saatinin çapı, ana su giriş borusunun çapı. Eğer saptamak mümkünse debisi.(Musluğu açıp belli ölçüdeki bir kabı zaman tutarak doldurmak yöntemi ile)
- Bahçede elektrik kaynağının olup olmadığı.
Bunlar ve eğer varsa başka ayrıntılar projeyi daha doğru ortaya çıkarır.

GARDENA iyi bir marka ancak fiyatı biraz yüksek.
Eğer fazla detaylı olmayan ve doğrudan musluğa uygulanarak tek veya iki istasyonlu basit bir sistem kuracaksanız GARDENA nın pille çalışan zamanlayıcılarını, her istasyon için bir adet olmak üzere kullanabilirsiniz.
Daha detaylı bir sistem için ürün çeşitliliği olan RAINBIRD veya HUNTER ı öneririm. Toplam bütçe daha düşük olur.
Bahçenizin bir çizimi olsaydı iyi olurdu.
Kolay gelsin.
FY
Sn Feyzan cevabınız icin tesekkur edeim.
Sanırım konuyu biraz daha acarsam tecrubelrinizden daha cok fayda saglayabılırım.

Oncelikle bahcem 700m2. Icınde Sadece Bahce sınırlarından 2 m iceride araları 4-4.5m olan 23 adet meyve agacı var (Kiraz, kayısı, erik, nektar, armut, elma)
Bu agacların ortasında buyuk bir alan var.(yaklasık 20x15 m2).
Tarlada, kooperatif oldugu icin Depodan gelen suyun gectigi ve olculdugu vana ve su saatı var.
Hafta sonu Gardena marka Stoplu hortumu vanaya direk bagladım. Sanırım vana cıkısı 3/4 inch lik.

Benim tarlada ilk amacım en az 6 adet 10-15 metrelik karık(sıra) hazırlayarak, burada domates, salatalıki biber, kabak, fasulye, nohut ve mısır ekmek.

Amator olarak haftada en fazla 1 kez gıdıp, bahcede vakıt gecırmek. Daha once belkı belırtmısımdır, bahcem Ankarada Golbasında merkeze 40 km. civarında.

Bu yuzden biraz arastırdım, Gardena markasının 1060 C Profi sulama bilgisayarı ve 6 cıkıslı Otomatık Sulama cihazını almak istiyorum.

Dokumanları internetten indirdim, benim sıkıntım cihazları set etmekten ziyade bu cihazları hangi tip hortumlarla baglamalıyım ve kacak olmadan en verimli nasıl kullanırım.
Ayrıca su tazyikli gelirse bu aletler cok buyuk olmadıgı icin bir tahta veya demir zemine sabitlemek gerekirmi.

Gerci acacagım 6 karık arasını acarak tek 1060 C profi kullanıp sulama yapılabılır ama bu sefer sure ve topragın su emıs hızına baglı olarak en son kısımlar susuz kalabılır.

Agaclar 3 yasını doldurdugu ıcın onları kher gıdısımde kendım sulamak ıstıyorum.
Ayrıca Musluk cıkısı tek oldugu icin Vanadan sonra bir ayırac koymam gerekir diye dusunuyorum.

Cevaplarınızı sabırsızlıkla beklıyorum
Selamlar

agachobim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön