View Single Post
Eski 05-02-2008, 15:21   #91
Süleyman Koçak
Ağaç Dostu

Süleyman Koçak's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2008
Tatile çıkarkarken bitkileriniz susuz kalmasın!

Merhaba dostlar.
Geçen yaz memleketime (ISPARTA) giderken, okulumdaki binbir zahmetle büyüttüğüm çiçeklerimi ne yapacağımı düşünmeye başladım kara kara. (Okul yeni kurulduğu için hizmetlim henüz atanmamıştı.) Uzman Fen Bilgisi Öğretmeni arkadaşımdan bir tavsiye aldım. Ve çaresiz, uygulamaya karar verdim. Sonuç gerçekten mükemmel oldu. Yaklaşık 4 - 5 hafta sonra döndüğümde bitkilerimin toprağının dahi kurumadığını gördüm. Şimdi sizlerle bu tecrübemi paylaşmak istiyorum. Tabii bu konuda çok fazla pratik uygulama vardır. Ama bu benim çok hoşuma gitti gerçekten.Bu iş için bir su kabına ve de yeterli uzunlukta orlon ipe ihtiyacınız olacak.
Uygulama şöyle:
Büyükçe bir kabı (15-20 lt) tamamen suyla doldurun. (Tercihan içine sıvı gübre de koyabilirsiniz.) Su dolu bu kabı bir sehpanın üzerine yerleştirerek yerden 50-60 cm kadar yükseltin.. Saksılarınızı bu sehpanın 10 -15 cm uzağında ve etrafında daire oluşturacak şekilde yerleştirin. Daha sonra orlon ipin birkaçını birleştirerek bükün. Bir sicim elde ettiniz. Bu sicimin bir ucunu saksınızın içine gömün. Uçlarını dağınık gömerseniz iyi olur. Elinizdeki diğer ucunu da yukarıdaki su kabının içine yerlestirin. Sürekli suyun içinde kalacak kısım kaba ve kalın bir demet olsun. Bunu her saksı için ayrı ayrı yapın. Sicimi bir defalığına ıslattıktan sonra gerisi kendiliğinden geliyor. (Sanırım cazibe yöntemi ile çalışıyor bu sistem)
İşte size damlama tekniği ile uzun süreli bir sulama yöntemi...
Ancak şu noktalara da dikkat etmek gerekiyor.
Saksınızın su ihtiyacı ile, siciminizin kalınlığı doğru orantılı olmalı. Aşırıya kaçmamalısınız. Kalın ip suyu çabuk çekecek ve saksıya aşırı su verecektir.
Su kabınızdaki suyun buharlaşarak azalacağını ve sicimin ucunun yukarda kalabileceğini hesaba katarak su kabını yeterli su ile doldurun.
Sicim mümkün mertebe dik bir açı ile saksıya ulaşmalı. Yoksa eğrildiği yerden suyu yere damlatır.

Süleyman Koçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön