![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-03-2007
Şehir: Balıkesir-Manisa/Kula
Mesajlar: 950
|
Merhaba, ben de geçen sene gübre şerbeti yapmıştım. Bu sene içerisine makinada sıktığım sebze suyunun posalarını buğday çimi, havuç, ıspanak, ısırganotu, pancar yaprak ve sapı, brokoli, dereotu, maydanoz ve kereviz yaprağı ilave ettim. Ayrıca bir çay bardağı pekmez koydum. Sorum şu gübre şerbetim 1 sene gibi beklettiğim için özelliğini kaybetmişmidir ve ilave ettiğim karışımların bir faydası olurmu ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Gönül rahatlığı ile kullanabilirmisiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-03-2007
Şehir: Balıkesir-Manisa/Kula
Mesajlar: 950
|
Sorun da o ya emin değilim, uzman görüşü almak için yazdım yanlış bişey yapıp çiçeklerimi kaybetmek istemem ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
azar azar veriniz sorun olmaz bir litre şerbeti yaklasık 20 litre kovaya ekleyin güzelce verin hiç beklemeyiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-03-2007
Şehir: Balıkesir-Manisa/Kula
Mesajlar: 950
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
|
Sn Sahire selamlar Bu yöntemi pek tavsiye etmem, kullanılacak olan gübrenin kompost edilmiş olması çok önemli, aksi taktirde zararlı olan mikro organizmaları da çogaltmış oluruz. Tarif ettiğiniz yöntemde zararlıların nasıl yok edildiğini anlayamadım. http://www.agaclar.net/forum/kompost-cayi/24074.htm Kompost çayı mükemmel bir yöntem Düzenleyen Zeytinlibahçe : 20-09-2013 saat 14:00 Neden: ilave |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-03-2010
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 5
|
Merhaba Güvercin gübresi dikkatimi çekti.. Hobi olarak beslediğim güvercinlerimin yuvalarında temizlik zamamanlarında bahçede biriktirdiğim gübreleri bir zaman sonra yağmur güneş derken hemen hamen yanmış vaziyete geliyor zamanla toprakla harmanlayıp bir elekte eleyorum.. ![]() ufak bir alanda kum şeklinde zemine yaymış oluyorum. biber domates patlıcan ektiğim zaman ...sonrasında dikkatimi çeken şu oldu. normain dışında boyda uzama gövdede dallanma daha vazla yeşil örtüsü ama verim kalitesi o dallanmaya ve boya göre çok az olduğunu farkettim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-11-2013
Şehir: mersin
Mesajlar: 9
|
arkadaşlar... bir arazime limon fidanı diktim... kışın fidanlara sadır dökmeyi düşünüyorum fakat bu durumda domuz korkusu sarıyor beni . malum domuzlar sadıra geliyor... sadır yerine sadır şerbetini damlamadan versen aynı besin oranına ulaşabilirmiyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-09-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 21
|
bıldırcınların gübrelerini uzun süredir ışık ve hava almayan bir kova **** su tankında su ile karıştırıp bitkilere veriyorum. hiçbirşey olmuyor, Tabi ki uygun sıcaklıkta içine bir tatlı kaşığı kadar zeytin veya Ayçiçek yağı döküp en az 2 ay kadar bekletiyorum. Gübreye kattığınız bu az miktar da yağ gübre yanmaya başlamadan önce yararlı bakterilerin ölmemeleri için ilk besinleri oluyor. Zaten bu bakteriler hayvanların sindirim sistemlerinden gübreye geçiyor. Amaç bu bakterileri ilk etapta en az zaiyat la çalışmaya başlamalarını sağlamaktır. Neyin içinde bekletirseniz bekletin ama kesinlikle hava ve güneş ışığı girmemesi gerekiyor. Çünkü güneşteki UV ışınlar biogaz üreten bakterileri öldürüp hava ile birleşirse gübrenin küflenmesine neden olur ve işe yaramaz. Ayrıca ara ara kabı açarak karıştırmanız çok yararlı olacaktır. Aslında bu yöntemle gübrenin içindeki zararlı kimyasallar hava yoluyla gübreden uzaklaştırmaya yarıyor. Sizin yanma dediğiniz olayda bu işlemin daha uzun süreye yayılmış olanı. Hatta bu çıkan biogaz ı bir bölümde biriktirseniz yakıt olarak da kullanabilirsiniz, fakan dikkatli olmanız lazım çok miktarda biriktirmişseniz alev kapanı yoksa ve %90 oranda hava ile karışırsa oldukça patlayıcıdır. Düzenleyen makaf : 09-04-2014 saat 12:19 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
10. yıl toplantısında -kimin dağıttığını bilmiyorum- dağıtılan leonarditten gübre şerbetine katsam olur mu? 15 litre kovada 1- 1,5 litre keçi gübresi EMA ve pekmez katıp yapıyorum. Katabiliyorsam miktarı ne olmalı? 2 yemek kaşığı kadar yeter mi acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Bildiğim kadarıyla leonardit suda çözünmüyor. Uygulama şeklinin ise doğrudan hangi bitkide kullanılacaksa onun kök bölgesine serpilip toprakla karıştırılmalı diye biliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Izmir ve cevresi
Mesajlar: 115
|
At veya essek gübresi kokmuyor... Tabi ki, kapak acik kalacak. Kapali olursa kokuyor malesef... Ben senelerdir 20 litrelik Plastik kabin icine 3 x 2 el cogunlugunda (At) gübreyi 6-7 gün tutup haftada bir defa suyun yarisini kullanip tekrar su ile doldurarak bekletip veriyorum.... Bu islem bir kova icin 5-6 hafta devam ediyor... Ta ki rengi tamamen acilincaya kadar... Ciceklerin boyu ve yesili oldukca cogalmis oluyor... At ve essek gübresi büyümede ciddi rol oynuyor... Düzenleyen Yarkin : 20-06-2014 saat 12:03 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-08-2014
Şehir: AYDIN-İZMİR
Mesajlar: 47
|
Merhaba, Böyle bir şey soruldu mu tartışıldı mı bilmiyorum; bütün mesajları okudum ama belki gözden kaçırmış olabilirim. İki tane kedim var. Yazlıkta, toprağı yumuşatılmış olduğu için tuvalet olarak limon ağacımızın dibini kullanıyorlardı. Şimdi gübre şerbetleri başlığını okurken "Acaba?!" dedim. Acaba, kedi dışkısı da gübre olarak kullanılabilir mi, gübre şerbeti işlemi bu durumda uygulanabilir mi? Çünkü artık yazlık mevsimi bizim için kapandı ve tuvalet olarak kedi kumuna geri dönmek zorunda kaldı beyefendiler. Yani her gün bir miktar kedi dışkısını alıp atıyorum. Değerlendirilecek bir şey midir bu? (Parazit meselesini de düşündüm ama düzenli olarak aşılanıyorlar. ) Teşekkür ediyorum, Sevgilerimle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sn bizimbahcemiz, bu sayfada sorunuza yanıt bulabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-08-2014
Şehir: AYDIN-İZMİR
Mesajlar: 47
|
Of of of... Çok teşekkür ederim Lonicera, çok yanlış şeyler düşünmüşüm meğer. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Gübre şerbeti yapmak için taze koyun gübresi kullanırken kapağın açık mı yoksa kapalı mı olması gerekiyor? Yabancı kaynaklarda açık olması gerektiğinden bahsedilirken forumda kapalı olması gerektiğini yazanlar olmuş. Bir de içine hava pompası koymak gerekli mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Her yıl kuş gübresi kullanıyoruz . 1/10 oranı suda bekletip sürekli karıştırarak homojen bir karışım olduğunda uygulama yapıyoruz. Sonuç tabi ki de mükemmel ![]() Bu yıl deniz yosunu+humik asit+kuş gübresi karışımını denemeyi planlıyorum. Mükemmel ötesi olacak mı sizce ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2013
Şehir: hatay
Mesajlar: 1,321
|
Tavuk gübresi güvercin gübresi ve koyun gübresi ile yapılan şerbet saksılara ağır gelir mi acaba... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
|
geçen yıl çuval içerisine koyun-güvercin ve katı solucan gübresini doldurdum, sulama tankının içerisine salladım, her sulama da damlama ile sebzelere ve meyvelere verdim, sebze ve meyvelerde önceki yıllara göre hissedilecek şekilde aroma farkı oluştu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-05-2016
Şehir: Tralleis
Mesajlar: 653
|
Elimde 20 Ltlik turşu kovaları var. En azından 2 kova şerbet için ayırıp sezonda sulama arasında kullanarak deneyimlemek arzusundayım. Keten bez içine yanmış koyun, inek ve güvercin gübresini harmanlayarak suya daldırıp ağzı kapalı 1 hafta bekleterek elde edeceğim şerbet patojenik olur mu? (anladığım kadarı ile yanmış gübre ağzı kapalı, yanmamış olan açık şekilde muhafaza edilmeli; ama yanlış anlamış olabilirim) Başlığı baştan sona okudum ancak yanmış ve yanmamış gübre kullanırken kova ağzının açık mı kapalı mı olması gerektiği konusunda zıtlıklara denk geldim. Netleştirmek adına bir üstad başlığa uğrasa ne güzel olur. @Resulgur @MeyveliTepe |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alıntı:
Şerbet içerisine ekleyecek olduğunuz gübrelerin sağlıklı bir şekilde yanmış olması gerekmektedir. Ben genel anlamda bir sorun yaşamadım . Açık söylemek gerekirse patojen olup olmadığına pek dikkat etmeden uygulama yapıyoruz. Örneğin burada http://www.agaclar.net/forum/1552850-post539.htm yanmış tavuk gübresini gübre şerbeti yapmadan önce fotoğraflamıştım. Bu şekilde yaparsanız bir sorun olacağını düşünmüyorum. Tabi Sn. @Meyvelitepe eksiklerimiz varsa değinecektir . Gübre şerbeti içerisine bir miktar sirke, melas, pekmez, solucan gübresi ve bokashi suyu gibi metaryeller de ekleyerek deneme yapmayı düşünüyorum. Gübre şerbeti içerisinde hümik asit ve peyniraltı suyu gibi bir kaç deneme yaptım ileriki zamanlarda kısmet olursa deneyimlerimi sayfamda paylaşırım. Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-05-2016
Şehir: Tralleis
Mesajlar: 653
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,017
|
Alıntı:
Sağlıklı ve patojen içermeyen bir şey yapmak istiyorsanız iki yol var. Birincisi lactobacillus ile fermente ederek kapalı havasız ortamda yapmak. Diğeri ise yoğun hava basarak yapmak. Aksi durumda yüksek oranda patojen (e-coli, salmonella vb.) içermesi kaçınılmaz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
|
sayın g.c konunun uzmanı değilim ama patojenik olup olmadığına bakmadan denemelisin derim, karpuzun kesilirken çıkardığı sesi, kokusunu metrelerce uzaktan alabilirsin, bu yıl için koyun, güvercin gübresi ve pancar melası hazır sadece solucan gübrem gelecek aynı uygulamayı bu yıl tekrar yapacağım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-12-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
|
Merhaba, naçizane balkonda domates, biber yetiştirmeye çalışıyorum. Bu konuyu baştan sona okudum. Ancak geçmiş senelerde Bauhaus'tan aldığım organik koyun gübresi ile nasıl şerbet hazırlayacağımı anlayamadım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Gübre şerbetini un eleği gibi çok ince bir elekten geçirin. Sonra elekten geçmiş koyu şerbeti aynı ölçüde su ile karıştırın. Bununla bahçenizdeki ya da saksılarınızdaki bitkileri sulayın. Sulama esnasında tortusu dibe çökmesin: Arada çalkalayarak karıştırarak sulama yapın. İnternetten öğrendiğim bilgi bu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|