agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tarla Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/)
-   -   Kinoa (Quinoa) (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/4644.htm)

hk50 27-07-2012 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gambet (Mesaj 1002897)
bu arada bana gelen bir 2013 yili bm tarafinda quinoa yili ilan edilecegi yonundedir.(bu bilgiyi henuz dogrulatma sansim olmadi)dogrulamaya gerekde yok bu urunun bilinirligi ve tuketimi her gecen gun arttigini yakin cevremizde gozluyebiliyorum.


Vatana millete hayırlı olsun Sn gambet.
Bana taze tohum gerekli,bulabilirmiyiz? Madem bu iş bu şekle dönüşdü.Bunu mutlaka yetiştirelim.
Saygılar.

agozce 27-07-2012 20:56

1 Eklenti(ler)
Sayın Gambet, susam tohumlarıda hafiftir. Bizimkiler eskiden ekerdi. Adanada hala ekiliyor. O makinalarda denenebilir diye düşünüyorum.

Bir Şili afişinde de ...Geleceğin gıdası diyor.

Eklenti 321646

Mete Tiren 27-07-2012 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gambet (Mesaj 1002889)
sanirim burada yazacagim bilgiler deneme yapanlara yardimci olacak.
bu bitki bu topraklarda yetisiyor fakat bizim tum uretim aliskanliklarimiz bugdaya gore dizayn edildigi icin makine kullanma sansimiz ortadan kalkiyor.
onerim amatorler icin insan gucuyle sinirli uretim icindir.
oncelikle bunu bahar aylarinda ornegin mart sonunda nisan ortalarina kadaki surede ekmek gerekiyor.tipki misir eker gibi 70 santim sira aralarina 7cm araliklarla ekmek gerekiyor.bu arada bu tohum icin uygun delikli havali bir mibzer bulma sansiniz olmadigi icin bunu elle basarmak zorundasiniz.tohumlar topraga 0.5-2 cm derinlige kadar inmeli mutlaka ekim sonuda yagmuru beklemelisiniz.uygulamayi mibzer degil elle yaptigim icin internetten hava durumunu takip edip tohumlari siralara elle serptim sansima tohumlari siralara attigimda yagmur yagdi.dolayisiyla o az yagmur tohumlarin uzerine gerekli topregi tasidi.yaklasin 2 veya 3 gun icinde cimlenme saglandi.yaklasik 3 haftada boylari 15 santimi buldu daha sonra toprak fazla gecirgen oldugu icinde 2 haftada bir suladim.uygulama750 m2 bir alanda yapildi urunler elle toplandi ve simdide tohumlarin ayiklanmasi icin uflemeli tohum makinasi gerekiyor.fakat oradada bir sorun tohumlar yaygin diger tohumlara gore hafif olduklari icin ufleme en dusuk seviyede bile fazla gelip tohumlari cope gonderiyor.
bu ulkede bu urun yetistirilecekse oncelikletarim makineleri uretim ve tasarincilarindan yardim almak gerekiyor **** bu aletleri peruden ithal etmek gerekiyor(deneme balikesirde 2011 yilinda yapilmistir.)2010 yilindaki denememde tarlaya ektigim tohumlari tumden kaybetmis karagun stogu olarak ayirdigim bir avuc tohumdan 2011 yilinda ekecegim tohumlari elde etmistim.birde adanadaki calismalarin konusu bildigim kadariyla bir avrupa birligi projesi olup daha ziyade tuz orani artan topraklarda alternatif urunler konulu bir projedir.

Hocam bilgiler için teşekkürler bende Ege üniversitesinde yapılan susuzluk ve gübreleme aynı zamanda tuzluluk çalışmalarına yardımcı oluyorum verileri zaman zaman aktarmayı düşünüyorum...

gambet 28-07-2012 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 1002933)
Vatana millete hayırlı olsun Sn gambet.
Bana taze tohum gerekli,bulabilirmiyiz? Madem bu iş bu şekle dönüşdü.Bunu mutlaka yetiştirelim.
Saygılar.

2011 uretiminden tohum mevcut saklama kosullari ve fide usulu ile %95 cimlenme garantilidir.bu konunun detaylarini ozelden goruselim.yoksa malinda beni hemen sigaya ceker ozel alandan uyarir.

gambet 28-07-2012 09:39

[QUOTE=agozce;1003099]Sayın Gambet, susam tohumlarıda hafiftir. Bizimkiler eskiden ekerdi. Adanada hala ekiliyor. O makinalarda denenebilir diye düşünüyorum.

sayin agozce balikesirde tohum uretimi yapan sirketler var onlarla yaptigim gorusmede yapamiyacaklarini belirttiler.sirket sirrimidir tam olarak anliyamadim fakat ****** bunada bir cozum bulunacak

gambet 29-07-2012 03:30

quinoa icerigi
---- ----
Ca 0,19
P 0,47
Mg 0,26
K 0,87
Na 115
Fe 205
Cu 67
Mn 128
Zn 50

gambet 30-07-2012 01:52

bu arada 250 ile 500 arasi uyeye sahip colyak hastalari istanbulda bir dernek catisi altinda birlesmisler genelde karabugday unundan yapilan gidalari tuketiyorlar eger bunu uretmeyi ve yayginlastirmayi basarirsak onlarada daha lezzetli bir alternatif saglanmis olacaktir.

Jezebel 30-07-2012 09:17

1 Eklenti(ler)
Kırmızı Quinoa tohumum geldi, Mete Arkadaşımızın da verdiği beyaz Quinoa tohumları da elimde.


Eklenti 322179


Artık sonbaharda ekime hazırım.
Bunlar hep güzel şeyler de bu Quinoa' nın lezzeti konusunda bilgisi olan var mı.
Bazen çok faydalı olarak tanıtılan gıdaların tadları pek içaçıcı olmuyor da...
Saygılar.

gambet 31-07-2012 20:08

quinoa sonucta bir tahildir oyle aman aman bir damak tadi aramayin.hashas tanelerinin kiyir kiyir haline benzer bir tadi var.cnbe-e bir dizide dizinin kahramani bunu kumlu olarak tanimlamisti.yalniz bunun yaygin kullanilani red quinoa degildir.

nil 31-07-2012 20:15

Kinoa lezzetli birşey değil kesinlikle. Besleyici, o kadar.
Çölyak hastaları saf çavdar unundan ekmek-çörek yapabilirler. Karabuğdaydan sadece bulgur pilavı gibi birşey oluyor ama ekmeği olmuyor. Ama çavdar ekmeği mümkün ve ayrıca lezzetli de.

Jezebel 31-07-2012 20:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gambet (Mesaj 1004595)
quinoa sonucta bir tahildir oyle aman aman bir damak tadi aramayin.hashas tanelerinin kiyir kiyir haline benzer bir tadi var.cnbe-e bir dizide dizinin kahramani bunu kumlu olarak tanimlamisti.yalniz bunun yaygin kullanilani red quinoa degildir.

Rizzoli & Isles dizisinde o yorumu ben de duydum da...
Zaten yaygın olarak kullanılanlarla pek alakamız yok;)

gambet 03-08-2012 03:21

blogta okudugum kadariyla sayin nil bu bitkiyi yetistirmek istemis ama sanirim basarili olamamis.bir gercege daha parmak basiyor.metro marketde bu urun varsa (nereden ithal edildigi onemli) bu urunle ilgili rekabet maliyetleri yakalanabilirmi . nil hanimin blog baslarinda yazdigi tavsiyeleri onemsiyorum.sinirli bir alanda amatorce denenebilir.bunun bir adi olacaksada bence naturel koskos yakistirmasi bana en uygun olani gibi geliyor.

Jezebel 03-08-2012 06:13

"Naturel koskos " iyi bir tanım;)
Tutar umarım.

Hatice Tarhan 03-08-2012 13:32

Metro markette var bu ürün almak için özellikle gittim,2010 tarihli idi ben tadına bakmak birazınıda tohum olarak kullanmak için alacaktım.Paketleme tarihinde 2010 yazınca bayatlamış olacağı düşüncesi ile almadım..

gambet 12-08-2012 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hatice Tarhan (Mesaj 1005623)
Metro markette var bu ürün almak için özellikle gittim,2010 tarihli idi ben tadına bakmak birazınıda tohum olarak kullanmak için alacaktım.Paketleme tarihinde 2010 yazınca bayatlamış olacağı düşüncesi ile almadım..

2010 urunun paketleme yilidir.muhtemelen 2009 urunudur.cimlenme orani dusuk olmasi muhtemeldir.

nil 12-08-2012 22:34

Kinoa daneleri işlenmeden yenmiyor. Bunun için defalarca kaynar sudan geçiriliyorlar, ilk postamda yazmıştım. Dolayısıyla, yenmek üzere paketlenen danelerden tohumluk olarak bir değer beklememek lazım değil mi?

Not: Ben kinoa yetiştirmeyi hiç denemedim. Meraklı bir vatandaş olarak hakkında biraz okudum, biraz da buraya yazdım, o kadar.

Hatice Tarhan 13-08-2012 00:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nil (Mesaj 1008446)
Kinoa daneleri işlenmeden yenmiyor. Bunun için defalarca kaynar sudan geçiriliyorlar, ilk postamda yazmıştım. Dolayısıyla, yenmek üzere paketlenen danelerden tohumluk olarak bir değer beklememek lazım değil mi?

Not: Ben kinoa yetiştirmeyi hiç denemedim. Meraklı bir vatandaş olarak hakkında biraz okudum, biraz da buraya yazdım, o kadar.

Sayın Nil kinoa tanelerinin kaynatılıp paketlenmesine tohum bulma ihtimalim sıfıra düştüğü için çok üzüldüm.Hani başka bir yerlerde yeni paketlenmiş bir ürün bulurum düşüncesindeydim.Bilgi için çok teşekkürler....

nil 13-08-2012 08:16

Benim kinoa ile ilgilenmem besin değeri ve çölyaklılar için önemli bir alternatif besin olmasından ötürü idi. Ama artık biliyorum ki besin değeri bakımından alternatif birçok tarım ürünü zaten yetiştiriyoruz ve günlük diyetimizde de var.

Ayrıca ekmek olarak da çavdar ekmeği seçeneği var çölyaklıların. Çavdar ekmeği derken çavdarlı ekmeği kasdetmiyorum. %100 çavdardan yapılan ekmekten bahsediyorum.

Bugün tükettiğimiz buğday GDO'ludur sadece GDO diye bir kavramın bilinmediği yıllarda laboratuvarda değil tarlada değişltirilmiştir buğdayın genetiği -bkz Şubat Bilim Teknik. Bu yüzden çölyak gibi buğday alerjisi belirtilerine neden oluyor yediğimiz buğday. Ama çavdarın verimini artırmaya kimse zahmet etmedi. Bu sayede korundu çavdar. Sağlıklı olmak istiyorsanız çavdar ekmeği yiyin.

Sevgiler

Mete Tiren 13-08-2012 09:20

Kinoa taneleri paketlenirken kaynatılmıyor nitekim Ege üniversitesinde deneme yapılan ürünlerden bir tanesi yenmek üzere hazırlanan bir üründü. Yurt dışından getirilmiş yiyecek ürünü olduğu içinde havaalanında fazla sorun çıkmamıştı yani tohumlar canlı oluyor bilgilerinize.

nil 14-08-2012 20:24

Tabii kaynatılmıyor kinoa taneleri!? Ben kaynar suda yıkanıyor demiştim.
Artık ondan sonra tohumlar canlı mıdır değil midir; biz burada ne desek spekülasyondan öteye gitmez.

Mete Tiren 15-08-2012 00:23

Lisans öğrencileriyle tek tek ektiğimden biliyorum ve rahat söyleyebiliyorum yoksa ne haddime ?

gambet 15-08-2012 02:03

markette satilan kinoalarin sicak ve soguk olarak yikanip kurutulup paketlenmesi ihmalini zayif buluyorum.bu ekstra bir maliyet olusturur.yikandigini var sayarsak bile kac derecede sicak su ile yikandigi onemlidir.ayrica taneler iki gun icinde cimlendigine gore yikananlarda tohum icindeki embriyonun canli kalma ihtimali zayiftir.

engraulis 25-12-2012 21:18

Ben de tohum arıyorum. Organik olanı piyasada bulamadım. Birde yetiştirenler sonuçları paylaşabilirler mi ?

kelebek-06 01-01-2013 13:00

Merhaba arkadaslar bu ürünün tohumunu en sağlıklı nereden bulurum. Lisanslı Organik buğday nohut patates ve sebze üretimi yapıyoruz. Bu ürün içinde ufak bi alan düşünüyorum. Su sıralar bi akrabam Amerika'da oradan getıtırsem ne kadar sağlıklı olur acaba beni bilgilendirirseniz çok sevınırım .

Ozlem A 15-01-2013 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gambet (Mesaj 1002897)
bu arada bana gelen bir 2013 yili bm tarafinda quinoa yili ilan edilecegi yonundedir.(bu bilgiyi henuz dogrulatma sansim olmadi)dogrulamaya gerekde yok bu urunun bilinirligi ve tuketimi her gecen gun arttigini yakin cevremizde gozluyebiliyorum.

Evet, 2013 yili Quinoa Yili olarak ilan edildi genis bir butce ile de destekleniyor. Genis bilgi IYQ2013:*International Year of Quinoa 2013

Ozlem A 15-01-2013 16:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hatice Tarhan (Mesaj 1008472)
Sayın Nil kinoa tanelerinin kaynatılıp paketlenmesine tohum bulma ihtimalim sıfıra düştüğü için çok üzüldüm.Hani başka bir yerlerde yeni paketlenmiş bir ürün bulurum düşüncesindeydim.Bilgi için çok teşekkürler....

Ben yurtdisindan aldigim organik quinoa lari denemek icin islatmistim, hepsi cimlendi. Burada satilanlari da deneyecegim, bilgi veririm.

Jezebel 28-10-2013 19:01

1 Eklenti(ler)
Tohumların hepsini kaaybettiğim için ekemedim.
Ama marketlerde Quinoa tahıl olarak var.
Bir de kıtırını buldum bu gün.



Eklenti 450263




Tadı hiç fena değil, hatta çok sevdim.
Vardır bunu da lezzetli pişirmenin bir yolu.

Jezebel 05-11-2013 06:13

Tohumları buldum.
Ekimde ekilecekti ama İzmir için kasım da uygun olur.
Etsiz protein temin etmek için ideal bir kaynak:)
Araştırıyorum.

Quinoa, grow your own super food - YouTube

Tohumlar ılık suyu boyladı.
Şişsinler ekeceğim.:rolleyes:

Jezebel 05-11-2013 10:02

2 Eklenti(ler)
Hayırlı olsun.


Eklenti 452073



Eklenti 452074


İkisinin arasında hem renk hem boyut farkı var.
Tat yorumları sonra:rolleyes:

efeege 05-11-2013 10:42

arkadaşlar bu yeni bitki hakkındaki, yazılara bilgilere okudum.
bitki sirken familyasındansa.
çocukluğumdan kalma izlenimlerimi aktarmak istedim.
sirkeni genelde pamuk tarlasında. tarlanın tuzdan çoraklaşıp bembeyaz olduğu kısımlarda canlı yoğun olurdu.
nisanda pamuklarla birlikte filizlenip çıkar.
ağastos eylül gibi tohumlanırdı.
saygılarımla.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025