agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tarla Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/)
-   -   Kinoa (Quinoa) (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/4644.htm)

hk50 14-05-2012 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hatice Tarhan (Mesaj 965411)
Bu gün posta gazetesinin pazar ekinde oldukça geniş yer verilmiş bu bitkiye.Bir yıldır bu başlığa yazılmamış. Sayın hk50 quinoa çalışmalarınızda bir gelişme varmı?Özellikle çölyak hastaları için alternatif bir ürün ayrıca anemi içinde çok faydalıymış.Tohumunu bulabileceğimiz birileri varmı acaba sitede denemek istiyorum...

Tekrar ektim.Henüs çıkmadı.Tohumu bende kaldımı bakıp bilğilendireçeğim.Yoksa temin için adres vereçeğim.
Saygılar,

bettyycim 16-05-2012 10:00

Bir Kinoa yazısı benden, bizde de sanırım üretimi desteklenecek :)

ANTİK ÇAĞLARIN TAHILI:KİNOA'
Kinoa, İnkalar tarafından 7 bin yıl önce yetiştirilen bir tahıl. Son üç yıldır Amerika'da bir kinoa çılgınlığı yaşanıyor. NASA astronotlarının beslenmesinde kullanılıyor. Birleşmiş Milletler 2013 yılını kinoa yılı ilan ediyor. İşte kinoanın faydaları.

SABAH - 11.05.2012

New York'un yeni beslenme trendi olarak gösterilen ve ünü Türkiye'ye kadar gelen 'kinoa' (quinoa), Türkiye'de bulunmayan mucizevi bir tahıl türü. Bulgur ve pirincin en büyük alternatifi olan bu tahıl, asıl olarak Güney Amerika'da yetişiyor. Mazisi ise çok eski; İnkalar'a kadar uzanıyor. İnkalar kinoaya 'tahıl ana' diyormuş. Uzmanlar kinoanın açlık sorununa çare olabileceğini bile düşünüyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2013 'Kinoa Yılı' ilan edildi. Şimdilerde internet üzerinden kinoa satın alanların sayısı arttı. Ayrıca kimi büyük marketlerde de kinoa satılıyor ve kilosunun fiyatı 8.5 liradan başlıyor.

ZENGİN PROTEİN İÇERİYOR NASA bu tahılı astronotların beslenmesinde kullanıyor. Protein açısından çok güçlü. Tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. Lif oranı çok yüksek. Üstelik tadı da lezzetli... Bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için aslında Türk mutfağına da çok uygun. Kullanımı hızla artan kinoayı beslenme uzmanları anlattı... (Yeni Aktüel)

KİNOAYI NASIL PİŞİRECEKSİNİZ?

Kinoadan; pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabilirsiniz. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamalısınız. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.

TÜKETİMİ GİDEREK ARTACAK

Kinoa, elzem amino asitleri içeren harika bir protein kaynağıdır. Yüksek demir içeriği nedeni ile vegan yaşayanlara, kansızlık problemi olanlara ve kabızlık problemiyle karşılaşanlara önerdiğim bir besin. Son üç yıldır Amerika'da büyük rağbet gören ve sağlık mağazalarında tonlarca satılan kinoa; Peru ve Bolivya gibi ülkelerden ABD'ye bol miktarda ithal ediliyor. Türkiye'de de kısa bir süre sonra çok yaygınlaşacağını düşünüyorum. Özellikle veganlar günde bir öğün, kinoayla yapılmış pilav, kısır veya dolmayı tercih edebilirler. Zayıflamak için de pişmişi yenebilir. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla salataların içine eklenerek tüketilebilir. İçindeki kalsiyum ise bir bardak sütteki kalsiyumdan daha fazla.

HER GÜN KİNOA YİYİN

Kinoa, ilk denememden sonra mutfağımda yerini aldı. Şimdi pirinç, un, mercimek gibi temel gıdalarımın arasında. Çok baskın bir tadı ve kokusu olmadığı için çeşitli tariflerde kullanmak mümkün. Hiç şeker ve un kullanmadan kinoayla ve yulafla harika kurabiyeler yapıyorum. Et kadar proteinli, ayrıca vücutta sütten daha iyi kullanılabilen yüksek miktarda kalsiyuma sahip. Üstelik kolestrol içermediği, az yağlı ve sindirimi kolay olduğu için bebekler ve çocuklar için de çok besleyici bir tahıl.

Mete Tiren 12-06-2012 07:26

Bu bitki çok atıl ve kenarda kalmış burayı canlandırmak lazım. Üniversite prof. hediye gelen bir avuç kadar tohumla bu bitkiyi yetiştirmeye başladık. Bitki yabancı ot olan sirken ile aynı aileden olması çok sorun yapıyor. Tarla ekimimizde bir çoğunu sirken ile karıştırıp söküp attım kalanlara dikkatlice bakıyorum şimdi birde viyollerde hazırlayıp direk tarlaya geçireceğiz. Saygılar

Mete Tiren 12-06-2012 12:06

2 Eklenti(ler)
Tohumların büyüklüğü ve çimlenme süreleri hakkına bilgi olsun diye bir iki fotoğraf eklemek isterim.

Çay kaşığının yanında ne kadar küçük gözüktüklerini dörüyorsunuz susamdan daha küçükler
Eklenti 307760
Nemli bezin içinde 16 saat sonra ne olur buyurun...
Eklenti 307761

doğan17 24-06-2012 01:18

bettyycim sayın kardeşim şu ürünün birde nezaman dikildiğini belirlesekte yetiştirmeye başlasak.
verdiğin bilgiler için teşekkür ederim
sağlıcakla kalın

Mete Tiren 24-06-2012 05:42

Erken ekim yapılması lazım şu aralar ektiğimiz tohumlarda 0 çektik mi desem ne desem dahası akademik çalışmalarda aynı şekilde .

hk50 24-06-2012 06:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mete Tiren (Mesaj 989016)
Erken ekim yapılması lazım şu aralar ektiğimiz tohumlarda 0 çektik mi desem ne desem dahası akademik çalışmalarda aynı şekilde .

Üç yıldır uğraşıyorum.Başarılı olamadım.Yukarıda uygulamayı deniyeçeğim.
Saygılar

Jezebel 24-06-2012 07:51

İnanamıyorum, 1 tohum bile mi çimlenmedi:confused:

hk50 24-06-2012 12:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 989037)
İnanamıyorum, 1 tohum bile mi çimlenmedi:confused:

Evet.Maalesef 1 tohum bile çimlenmedi.

Hatice Tarhan 24-06-2012 12:54

Bir tohum bile çimlenmedi ise ya fırınlanarak kurutulmuştur,**** ilaç atılarak filizlenmesi önlenmiştir diye düşünüyorum.Tohum maksatlı satılan bir ürün niçin çimlenmez yoksa....

Jezebel 24-06-2012 14:04

Farklı kaynaklardan azar azar tohum alalım.
Tohum bayat olabilir.
Tohumu Hindistan, Tayland veya 3 cü dünya ülkelerinden almak GDO ve kimyasal kullanımı yönünden daha emniyetli.
Bununla ilgileneyim ben...
Saygılar.

Mete Tiren 24-06-2012 17:14

Çimlendirme konusunda biraz araştırma yapılsa erken ekim yapıldığı gözlemlenebilir. İzmir koşularında bu zamanlarda ekimin sıfır çekmesi normal benim kudzunun çeliklerinde olduğu gibi sanırım eksik bilgi var... Saygılar

Mete Tiren 24-06-2012 17:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 989026)
Üç yıldır uğraşıyorum.Başarılı olamadım.Yukarıda uygulamayı deniyeçeğim.
Saygılar

Sn hk50 bu mevsimde denemenizi tavsiye etmeyeceğim.

hk50 24-06-2012 21:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mete Tiren (Mesaj 989195)
Sn hk50 bu mevsimde denemenizi tavsiye etmeyeceğim.

Şubat, Mart ve Nisan da Viyole ve Toprak olarak.Torf Vermikulit Perlit Pomza, baltık torfu.

Ben başarılı olamadıysam,bir başkasıda olaçak anlamı çıkmaz.
Belkide benim tohum hatalı idi.

hk50 24-06-2012 21:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 989156)
Farklı kaynaklardan azar azar tohum alalım.
Tohum bayat olabilir.
Tohumu Hindistan, Tayland veya 3 cü dünya ülkelerinden almak GDO ve kimyasal kullanımı yönünden daha emniyetli.
Bununla ilgileneyim ben...
Saygılar.

Hevesim kursağımda kaldı.Akıla ziyan bitkileri çimlendirdim.İnka tahılında başarılı olamadım.Netiçeyi bekliyeçeğim.

hk50 24-06-2012 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hatice Tarhan (Mesaj 989131)
Bir tohum bile çimlenmedi ise ya fırınlanarak kurutulmuştur,**** ilaç atılarak filizlenmesi önlenmiştir diye düşünüyorum.Tohum maksatlı satılan bir ürün niçin çimlenmez yoksa....

Bilemiyorum.

hk50 24-06-2012 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mete Tiren (Mesaj 989193)
Çimlendirme konusunda biraz araştırma yapılsa erken ekim yapıldığı gözlemlenebilir. İzmir koşularında bu zamanlarda ekimin sıfır çekmesi normal benim kudzunun çeliklerinde olduğu gibi sanırım eksik bilgi var... Saygılar

Sn Mete Tiren
Bilgiler tamamlanırsa memnun oluruz.

Mete Tiren 24-06-2012 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 989297)
Sn Mete Tiren
Bilgiler tamamlanırsa memnun oluruz.

Tamamlayalım elbet sadece kendi yaptığım bir çalışma değil aynı zamanda akademik çalışma yapan prof.ların çalışmalarını takip ediyorum. Bitkinin tarla ekimlerinde biraz sorun çıkıyor. Daha önce saksıda çimlendirilen (erken bahar) tohumlar şu anda 40 50 cm boylarında. Ama daha yeni yaptığımız çalışmalardan hiç bir verim alınamıyor.

Bunun sebebini Prof.lar havaların sıcak olması olarak açıkladı. Bitki aynı zamanda sirken olan bir tarlaya ekilirse yandığınızın resmidir bunu söylemek isterim sirkenler ile karışık qinoa bakıyorum. 25 kök civar bitki var ayırt etmek sanırım imkansıza yakın. Ben bu mevsimde (3-4 denemenin sonucu) tohumlarınızı heba etmenizi tavsiye etmem. Bitki serin zamanda çimlenip sıcakta büyüyor. Saygılar

Jezebel 25-06-2012 06:15

Üzülmeye değmez, vakti zamanında Goji için çok uğraştık durduk, "çimlendi"
"büyüdü" gözünün içine baktık:D
Atmaya kıyamadığım 1 metre boyunda Goj dalını toprağa sapladım, köklendi ;) 1 metre...
Bu bildiğimiz ot aslında, kızılderililer tarım aracı kullanmadan elde etmiş...
Ama her şey mevsiminde olmalı.
Doğa kanunlarını kaale almazsak Doğa bizi hiç kaale almaz;)
Bahara inşallah;)

Hatice Tarhan 25-06-2012 08:05

Olgunlaşması uzun süreceği için, en mantıklı ekim zamanının, buğdayların ekildiği zaman ekim yapılmasının doğru olduğunu düşünüyorum.

hk50 25-06-2012 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hatice Tarhan (Mesaj 989426)
Olgunlaşması uzun süreceği için, en mantıklı ekim zamanının, buğdayların ekildiği zaman ekim yapılmasının doğru olduğunu düşünüyorum.

İster sonbaharda Buğdaylar ekilirken ek.İster İlkbaharda Arpalar ekilirken ek.Mesele Açlığa çare olaçak bitkiyi saksıda yetiştiremedikkki.Hiçde rastlamadım.Koyduğum fotoğraflarda yabancı. Türkiyeden Diğer sitelerdede araştırdım uğraşdım.Netice herkes biliyor ama yetiştiren yok.Önce yetiştirip
karşısında bir dursakda sonra faydalarından (zararlarından bahseden yok) bahsedip yazsak derim.
Saygılar.

Mete Tiren 25-06-2012 22:26

Saksıdaki fotoğrafları elimde yok ama bitkilerin yanına gidersem resimlerim. Hastalık zararlı derseniz bu bitkiye sirken gözüyle bakın yapraklarından ayırt edilemiyor latince olarak adları da aynı yani çok sorun yapacak bir bitki değil sorunları tohum dökmesi ve ekim zamanı sanırım.

Jezebel 26-06-2012 11:12

2 Eklenti(ler)
Almışken kırmızısını alayım dedim.

Eklenti 312324


Ürün kargo dahil fiyatı 6.5$ 100 tohum.
Tohumları iki part'a ayırıp birini sonbaharda , birini de baharda ekeceğim ;)
3-4 tanesini de bekletmeksizin ekmeyi düşünüyorum.

Eklenti 312322


Sirken otunun bir alt çeşidi, neden yetişmiyor anlam veremedim...
Renk farkı olunca ayırtetmek kolay olur;)
Siyahı da var.

Mete Tiren 26-06-2012 12:07

Sirkenin de farklı renklerde olanları var onu pas geçmeyelim ;)

Jezebel 26-06-2012 12:17

Benim tarlam yok, steril karışıma saksıya ekeceğim.
Karışması mümkün değil.
12.31 T.L. tuttu. ;)

agozce 27-06-2012 01:47

Güle güle kolaylıkla büyüsünler sevgili Jezabel,

Benim tohumlarda çimlenmedi. Muhtemelen sorun tohumlarda.

Mete Tiren 27-06-2012 06:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 990328)
Güle güle kolaylıkla büyüsünler sevgili Jezabel,

Benim tohumlarda çimlenmedi. Muhtemelen sorun tohumlarda.

Sn agozce o tabakta filizlenen tohumları steril bir malzemeye aktardım bir kısmını toprağa ama o halde iken bile biri toprağı delip çıkmadı halbuki üzerinde 1-2 mm kapak ya vardı ya yoktu nemini devamlı kontrol ettim ama sıcağı görünce olmuyor anlıyacağımız. Saygılar

hk50 27-06-2012 07:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 989990)
Benim tarlam yok, steril karışıma saksıya ekeceğim.
Karışması mümkün değil.
12.31 T.L. tuttu. ;)

Tarla istersen veriyim.Sn Jezebel. veya Sizin adınıza 3*10 m2 yer ayırıp, Ekim ayında tohumları gönderin ekiyim.

gambet 27-07-2012 11:00

sanirim burada yazacagim bilgiler deneme yapanlara yardimci olacak.
bu bitki bu topraklarda yetisiyor fakat bizim tum uretim aliskanliklarimiz bugdaya gore dizayn edildigi icin makine kullanma sansimiz ortadan kalkiyor.
onerim amatorler icin insan gucuyle sinirli uretim icindir.
oncelikle bunu bahar aylarinda ornegin mart sonunda nisan ortalarina kadaki surede ekmek gerekiyor.tipki misir eker gibi 70 santim sira aralarina 7cm araliklarla ekmek gerekiyor.bu arada bu tohum icin uygun delikli havali bir mibzer bulma sansiniz olmadigi icin bunu elle basarmak zorundasiniz.tohumlar topraga 0.5-2 cm derinlige kadar inmeli mutlaka ekim sonuda yagmuru beklemelisiniz.uygulamayi mibzer degil elle yaptigim icin internetten hava durumunu takip edip tohumlari siralara elle serptim sansima tohumlari siralara attigimda yagmur yagdi.dolayisiyla o az yagmur tohumlarin uzerine gerekli topregi tasidi.yaklasin 2 veya 3 gun icinde cimlenme saglandi.yaklasik 3 haftada boylari 15 santimi buldu daha sonra toprak fazla gecirgen oldugu icinde 2 haftada bir suladim.uygulama750 m2 bir alanda yapildi urunler elle toplandi ve simdide tohumlarin ayiklanmasi icin uflemeli tohum makinasi gerekiyor.fakat oradada bir sorun tohumlar yaygin diger tohumlara gore hafif olduklari icin ufleme en dusuk seviyede bile fazla gelip tohumlari cope gonderiyor.
bu ulkede bu urun yetistirilecekse oncelikletarim makineleri uretim ve tasarincilarindan yardim almak gerekiyor **** bu aletleri peruden ithal etmek gerekiyor(deneme balikesirde 2011 yilinda yapilmistir.)2010 yilindaki denememde tarlaya ektigim tohumlari tumden kaybetmis karagun stogu olarak ayirdigim bir avuc tohumdan 2011 yilinda ekecegim tohumlari elde etmistim.birde adanadaki calismalarin konusu bildigim kadariyla bir avrupa birligi projesi olup daha ziyade tuz orani artan topraklarda alternatif urunler konulu bir projedir.

gambet 27-07-2012 11:06

bu arada bana gelen bir 2013 yili bm tarafinda quinoa yili ilan edilecegi yonundedir.(bu bilgiyi henuz dogrulatma sansim olmadi)dogrulamaya gerekde yok bu urunun bilinirligi ve tuketimi her gecen gun arttigini yakin cevremizde gozluyebiliyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025