![]() |
Alıntı:
Saygılar, |
Bir Kinoa yazısı benden, bizde de sanırım üretimi desteklenecek :)
ANTİK ÇAĞLARIN TAHILI:KİNOA' Kinoa, İnkalar tarafından 7 bin yıl önce yetiştirilen bir tahıl. Son üç yıldır Amerika'da bir kinoa çılgınlığı yaşanıyor. NASA astronotlarının beslenmesinde kullanılıyor. Birleşmiş Milletler 2013 yılını kinoa yılı ilan ediyor. İşte kinoanın faydaları. SABAH - 11.05.2012 New York'un yeni beslenme trendi olarak gösterilen ve ünü Türkiye'ye kadar gelen 'kinoa' (quinoa), Türkiye'de bulunmayan mucizevi bir tahıl türü. Bulgur ve pirincin en büyük alternatifi olan bu tahıl, asıl olarak Güney Amerika'da yetişiyor. Mazisi ise çok eski; İnkalar'a kadar uzanıyor. İnkalar kinoaya 'tahıl ana' diyormuş. Uzmanlar kinoanın açlık sorununa çare olabileceğini bile düşünüyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2013 'Kinoa Yılı' ilan edildi. Şimdilerde internet üzerinden kinoa satın alanların sayısı arttı. Ayrıca kimi büyük marketlerde de kinoa satılıyor ve kilosunun fiyatı 8.5 liradan başlıyor. ZENGİN PROTEİN İÇERİYOR NASA bu tahılı astronotların beslenmesinde kullanıyor. Protein açısından çok güçlü. Tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. Lif oranı çok yüksek. Üstelik tadı da lezzetli... Bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için aslında Türk mutfağına da çok uygun. Kullanımı hızla artan kinoayı beslenme uzmanları anlattı... (Yeni Aktüel) KİNOAYI NASIL PİŞİRECEKSİNİZ? Kinoadan; pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabilirsiniz. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamalısınız. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz. TÜKETİMİ GİDEREK ARTACAK Kinoa, elzem amino asitleri içeren harika bir protein kaynağıdır. Yüksek demir içeriği nedeni ile vegan yaşayanlara, kansızlık problemi olanlara ve kabızlık problemiyle karşılaşanlara önerdiğim bir besin. Son üç yıldır Amerika'da büyük rağbet gören ve sağlık mağazalarında tonlarca satılan kinoa; Peru ve Bolivya gibi ülkelerden ABD'ye bol miktarda ithal ediliyor. Türkiye'de de kısa bir süre sonra çok yaygınlaşacağını düşünüyorum. Özellikle veganlar günde bir öğün, kinoayla yapılmış pilav, kısır veya dolmayı tercih edebilirler. Zayıflamak için de pişmişi yenebilir. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla salataların içine eklenerek tüketilebilir. İçindeki kalsiyum ise bir bardak sütteki kalsiyumdan daha fazla. HER GÜN KİNOA YİYİN Kinoa, ilk denememden sonra mutfağımda yerini aldı. Şimdi pirinç, un, mercimek gibi temel gıdalarımın arasında. Çok baskın bir tadı ve kokusu olmadığı için çeşitli tariflerde kullanmak mümkün. Hiç şeker ve un kullanmadan kinoayla ve yulafla harika kurabiyeler yapıyorum. Et kadar proteinli, ayrıca vücutta sütten daha iyi kullanılabilen yüksek miktarda kalsiyuma sahip. Üstelik kolestrol içermediği, az yağlı ve sindirimi kolay olduğu için bebekler ve çocuklar için de çok besleyici bir tahıl. |
Bu bitki çok atıl ve kenarda kalmış burayı canlandırmak lazım. Üniversite prof. hediye gelen bir avuç kadar tohumla bu bitkiyi yetiştirmeye başladık. Bitki yabancı ot olan sirken ile aynı aileden olması çok sorun yapıyor. Tarla ekimimizde bir çoğunu sirken ile karıştırıp söküp attım kalanlara dikkatlice bakıyorum şimdi birde viyollerde hazırlayıp direk tarlaya geçireceğiz. Saygılar
|
2 Eklenti(ler)
Tohumların büyüklüğü ve çimlenme süreleri hakkına bilgi olsun diye bir iki fotoğraf eklemek isterim.
Çay kaşığının yanında ne kadar küçük gözüktüklerini dörüyorsunuz susamdan daha küçükler Eklenti 307760 Nemli bezin içinde 16 saat sonra ne olur buyurun... Eklenti 307761 |
bettyycim sayın kardeşim şu ürünün birde nezaman dikildiğini belirlesekte yetiştirmeye başlasak.
verdiğin bilgiler için teşekkür ederim sağlıcakla kalın |
Erken ekim yapılması lazım şu aralar ektiğimiz tohumlarda 0 çektik mi desem ne desem dahası akademik çalışmalarda aynı şekilde .
|
Alıntı:
Saygılar |
İnanamıyorum, 1 tohum bile mi çimlenmedi:confused:
|
Alıntı:
|
Bir tohum bile çimlenmedi ise ya fırınlanarak kurutulmuştur,**** ilaç atılarak filizlenmesi önlenmiştir diye düşünüyorum.Tohum maksatlı satılan bir ürün niçin çimlenmez yoksa....
|
Farklı kaynaklardan azar azar tohum alalım.
Tohum bayat olabilir. Tohumu Hindistan, Tayland veya 3 cü dünya ülkelerinden almak GDO ve kimyasal kullanımı yönünden daha emniyetli. Bununla ilgileneyim ben... Saygılar. |
Çimlendirme konusunda biraz araştırma yapılsa erken ekim yapıldığı gözlemlenebilir. İzmir koşularında bu zamanlarda ekimin sıfır çekmesi normal benim kudzunun çeliklerinde olduğu gibi sanırım eksik bilgi var... Saygılar
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben başarılı olamadıysam,bir başkasıda olaçak anlamı çıkmaz. Belkide benim tohum hatalı idi. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bilgiler tamamlanırsa memnun oluruz. |
Alıntı:
Bunun sebebini Prof.lar havaların sıcak olması olarak açıkladı. Bitki aynı zamanda sirken olan bir tarlaya ekilirse yandığınızın resmidir bunu söylemek isterim sirkenler ile karışık qinoa bakıyorum. 25 kök civar bitki var ayırt etmek sanırım imkansıza yakın. Ben bu mevsimde (3-4 denemenin sonucu) tohumlarınızı heba etmenizi tavsiye etmem. Bitki serin zamanda çimlenip sıcakta büyüyor. Saygılar |
Üzülmeye değmez, vakti zamanında Goji için çok uğraştık durduk, "çimlendi"
"büyüdü" gözünün içine baktık:D Atmaya kıyamadığım 1 metre boyunda Goj dalını toprağa sapladım, köklendi ;) 1 metre... Bu bildiğimiz ot aslında, kızılderililer tarım aracı kullanmadan elde etmiş... Ama her şey mevsiminde olmalı. Doğa kanunlarını kaale almazsak Doğa bizi hiç kaale almaz;) Bahara inşallah;) |
Olgunlaşması uzun süreceği için, en mantıklı ekim zamanının, buğdayların ekildiği zaman ekim yapılmasının doğru olduğunu düşünüyorum.
|
Alıntı:
karşısında bir dursakda sonra faydalarından (zararlarından bahseden yok) bahsedip yazsak derim. Saygılar. |
Saksıdaki fotoğrafları elimde yok ama bitkilerin yanına gidersem resimlerim. Hastalık zararlı derseniz bu bitkiye sirken gözüyle bakın yapraklarından ayırt edilemiyor latince olarak adları da aynı yani çok sorun yapacak bir bitki değil sorunları tohum dökmesi ve ekim zamanı sanırım.
|
2 Eklenti(ler)
Almışken kırmızısını alayım dedim.
Eklenti 312324 Ürün kargo dahil fiyatı 6.5$ 100 tohum. Tohumları iki part'a ayırıp birini sonbaharda , birini de baharda ekeceğim ;) 3-4 tanesini de bekletmeksizin ekmeyi düşünüyorum. Eklenti 312322 Sirken otunun bir alt çeşidi, neden yetişmiyor anlam veremedim... Renk farkı olunca ayırtetmek kolay olur;) Siyahı da var. |
Sirkenin de farklı renklerde olanları var onu pas geçmeyelim ;)
|
Benim tarlam yok, steril karışıma saksıya ekeceğim.
Karışması mümkün değil. 12.31 T.L. tuttu. ;) |
Güle güle kolaylıkla büyüsünler sevgili Jezabel,
Benim tohumlarda çimlenmedi. Muhtemelen sorun tohumlarda. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
sanirim burada yazacagim bilgiler deneme yapanlara yardimci olacak.
bu bitki bu topraklarda yetisiyor fakat bizim tum uretim aliskanliklarimiz bugdaya gore dizayn edildigi icin makine kullanma sansimiz ortadan kalkiyor. onerim amatorler icin insan gucuyle sinirli uretim icindir. oncelikle bunu bahar aylarinda ornegin mart sonunda nisan ortalarina kadaki surede ekmek gerekiyor.tipki misir eker gibi 70 santim sira aralarina 7cm araliklarla ekmek gerekiyor.bu arada bu tohum icin uygun delikli havali bir mibzer bulma sansiniz olmadigi icin bunu elle basarmak zorundasiniz.tohumlar topraga 0.5-2 cm derinlige kadar inmeli mutlaka ekim sonuda yagmuru beklemelisiniz.uygulamayi mibzer degil elle yaptigim icin internetten hava durumunu takip edip tohumlari siralara elle serptim sansima tohumlari siralara attigimda yagmur yagdi.dolayisiyla o az yagmur tohumlarin uzerine gerekli topregi tasidi.yaklasin 2 veya 3 gun icinde cimlenme saglandi.yaklasik 3 haftada boylari 15 santimi buldu daha sonra toprak fazla gecirgen oldugu icinde 2 haftada bir suladim.uygulama750 m2 bir alanda yapildi urunler elle toplandi ve simdide tohumlarin ayiklanmasi icin uflemeli tohum makinasi gerekiyor.fakat oradada bir sorun tohumlar yaygin diger tohumlara gore hafif olduklari icin ufleme en dusuk seviyede bile fazla gelip tohumlari cope gonderiyor. bu ulkede bu urun yetistirilecekse oncelikletarim makineleri uretim ve tasarincilarindan yardim almak gerekiyor **** bu aletleri peruden ithal etmek gerekiyor(deneme balikesirde 2011 yilinda yapilmistir.)2010 yilindaki denememde tarlaya ektigim tohumlari tumden kaybetmis karagun stogu olarak ayirdigim bir avuc tohumdan 2011 yilinda ekecegim tohumlari elde etmistim.birde adanadaki calismalarin konusu bildigim kadariyla bir avrupa birligi projesi olup daha ziyade tuz orani artan topraklarda alternatif urunler konulu bir projedir. |
bu arada bana gelen bir 2013 yili bm tarafinda quinoa yili ilan edilecegi yonundedir.(bu bilgiyi henuz dogrulatma sansim olmadi)dogrulamaya gerekde yok bu urunun bilinirligi ve tuketimi her gecen gun arttigini yakin cevremizde gozluyebiliyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025