agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tarla Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/)
-   -   Taze Fasulye (Phaseolus vulgaris) yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/3985.htm)

h_dogan 05-08-2015 15:21

Sarıkız'a bizim burada da 40 günlük diyenler. Erkenci ve bence lezzetli bir çeşit. Zaten Adana'da fasulyeyi geç ekip ürün almak zor, tabi bahar ayları için diyorum. Güzlük ekimler de yapılıyor.

sakagun 12-08-2015 14:41

1 Eklenti(ler)
47. günde ilk hasadı yaptım.
1 su bardağı fasulye tohumu ekmiştim. Büyüyenleri topladım. 480 gr. Kılçıksız.

nightowl 14-08-2015 00:04

Pazar günü 7 kiloya yakın fasulye topladık. Tüm yılın yorgunluğu gitti sanki :)

sakagun 16-08-2015 12:10

4 gün sonra 800 gr daha fasulye topladım. Bereketli ve lezzetli.

TCM 16-08-2015 12:57

1 Eklenti(ler)
Dört çeşit fasulyemiz oldu.

Doğayaaşk 10-01-2018 22:19

Merhabalar ağaçlar net i yıllardır takip ediyorum. Üye olmak bugüne nasipmiş. Yıllardır bilgilenmemizi sağlayan tum dunyanin bilgilwrini burada toplayan tum agaclar net üyelerine teşekkür ediyorum.

Kozanli 10-01-2018 23:10

Nohut adı altında başlık bulamadım burdan yazıyorum.

Besin değeri yüksek nohut tohumu arıyorum.
Bilen arkadaşlar yazarsa sevinirim...

Doğayaaşk 11-01-2018 00:08

TAZE FASULYE SU IHTIYACI
Değerli Ağaçlar net üyeleri
Bildiğiniz gibi bilecik ili pazaryeri ilçesinin osmanlı boncuk fasulyesi diğer adı ile pazarcık boncuğu fasulyesi var.
Tescilli patentli bir fasulye.
Pazaryeri ilçesinde 5 dönüm kadar yüzde 30 eğimli kullanılmayan bir tarlamiz var.
Buraya bu fasulyeden ekmeyi düşünüyorum. Ama daha önceden ekip bicmedigimden ve aklımdaki bazı teknik detayları cozemedigimden hâlâ kafamda bazı şeyleri oturtabilmek için araştırmalar yapıyorum.yardimci olursanız çok memnun olurum.

Başlangıc olarak 1 dönüm ekmeyi düşünüyorum.

Sıra arası 1 m. Sıra üzeri 30 cm her ocağa 5-7 adet tohum atarak yaklaşık 3000 ocak ve bu ocaklarda 15000-21000 adet tohum atılmış olacak.
16 lik boru ile damlama çekilip,su tasarrufu ot mücadelesi erkencilik ve işçi maliyetini azaltmak için siyah malclama yapilacak.
En büyük sorun su. Yakında su kaynağı yok. Tek su kaynağı 200 metre uzaklıkta ve aşağıda bulunan su şebekesi. Ondada şöyle bir sorun var. Köye gelen subuyuk bir depodan geliyor ve miktarı sınırlı bu nedenle suyu çok bonkör kullanmamaliyim.
Yazılanlara göre fasulye çok az su istiyor. 3 yapraklı asıl yaprak göründüğünde,çiçeklenmeden evvel,meyve tutumundan 10 gün sonra 4 -5 gün ara ile sık hafif ve düzenli sulanmaliymis.
Bu durumda evin yanına 3 tonluk bir plastik su deposu koysam 50-60 metre yükseğe basabilen bir hidrofor bağlasam
Serdigim damlama borularındaki 3000 tane damlatici saatte 2 litre damlatacagina göre sisteme 15 dakika su versem yani her ocak yarim litre sulansa toplamda 1.5 ton su harcanmış olur.bu şekilde yapılan sulama yeterli olurmu.
Yeterli olmaz.ise her ocağa kaç litre damlama şeklinde su akmalıdır.

Diğer sorum. Yüzde 30 lük eğimin üst noktasına 1 tonluk bir plastik depo koysam ve hidrofor ile bunu doldursam, 1 dönümün damlama sistemini de bu depoya bağlasam yüzde 30 lük eğim damlama sulama sisteminin hiç bir şey yapmadan çalışmasını sağlar mı?

3. Sorum : her fasulye ocağına fasulyeler için sonra uğraşacağım sırık derdinden kurtulmak için 1 er tane mısır eksem, mısır ve fasulyenin su istekleri farklımidir. Mısırın tüm.suyu emmesi fasulyelerin susuz kalmasi gibi bir durum olabilir mi?
Şimdiden teşekkür ederim.

Muda 11-01-2018 09:03

Toprağınızın durumu nedir. Su tutan ve güçlü bir toprak mıdır. Ben yıllardan beri fasulye yetiştirmeye çalışıyorum. Ancak bu güne kadar tam anlamı ile başarılı oldum sayılmaz. Özellikle sırık fasulyeye düzenli olarak su vermeniz gerekmekte. Tabi gübre de ihtiyaç. Sırık ya da tel üzerine almadığınız zaman istediğiniz gibi bir verim alamazsınız. Fasulye tohumu çimlenme sırasında çok aşırı su istemiyor. Fazla su fasulyenin tohum aşamasında iken ölmesine neden oluyor. Daha sonra bir daha ekebilirsiniz. Büyümeye başlayınca da düzenli su ihtiyacı artıyor. Sizin anlattığınız şekilde o kadar alanda suyun yeterli olacağını pek düşünmüyorum. Çok fazla tohumdan çok fazla fasulye almanız mümkün olur mu bilemiyorum. Büyüdükleri zaman oldukça fazla yer kaplıyorlar. Tel sistemi kurmanız en doğrusu. Kuru fasulyelik olan çeşitler fazla büyümüyor. Onların ocağına 5-7 arası tohum atıyorlar. Birbirlerine sarılarak büyümeleri için. Burada ve başka yerde yazılanları okuyup fasulye üretimi yapan yakın çevredeki kişilerden yardım alırsanız çok daha iyi olur. Bakım konusunda da sürekli olarak yapmak zorundasınız. Çapalama, toplama, sırığa veya tele sardırma, düzenli olarak sulamak

http://www.pazaryeri.bel.tr/yazi-ice...108&kategori=1

https://derekoygezisi.tr.gg/Boncuk-Fasulye.htm

Doğayaaşk 11-01-2018 11:53

Sayın Muda cevabınız için çok teşekkür ederim. Vermiş olduğunuz linkleri ve daha bir çok kaynağı inceledim. Ama asıl beni ilgilendiren sulama miktarı ile ilgili net bir yanıt bulamadım. Toprağın yapısını bilmiyorum. Analiz yaptırmadım. Bu yıl yaptıracağım. Su tutma kabiliyeti ne kadar iyi bilemiyorum sanirim analiz ile hepsi daha net ortaya çıkacaktır. Benim anlamaya çalıştığım konu şu.
fasulye az su isteyen bir bitki olduğuna,

yazılan teorik bilgilere göre
# 3 yapraklı asıl yaprağın görünmesi sırasında 1 kere
#Çiçeklenmeden evvel 1 kere
# ve meyve tutumundan 10 gün sonra 4-5 gün ara ile düzenli olarak ve az sulamak gerektiğine göre

Fasulyenin ekim zamanı toprak sıcaklığına göre nisan mayıs ayı olup, hasat başlangıcı temmuz 20 si ağustos başı gibi başlayıp eylül sonunda bittiğine göre.
Ciddi anlamda en fazla su istediği dönem ağustos başı ile eylül sonu arasındaki 2 aylık bir zaman . Buda 5 gün ara ile sulansa 12 sulama yapar. Öncesinde yapılan 3-4 sulama eklense 16 sulama yapar.
SUYU TASARRUFLU KULLANMAK ICIN
1- DAMLAMA SISTEMI DÖŞENECEK damlama şeklinde yapılan bir sulama ile karik usulü yapılan bir sulama arasında yüzde 50 lik bir fark olmaz mı. Yanı ocağa dikilen fasulyeye dökülen 1 litre su yerine damlama usulü yarim litre su aynı hesaba gelmez mi.
2- SIYAH MALC NAYLONU SERİLECEK malc naylonu seçilince hem ot sorunu tamamen çözülecek hem kaymak tabakası olmayacağından çapalama yapılmayacak hem toprak sıcaklığı muhafaza edilecek hem topraktan gelen böcek sorunu çözülecek hem de NEM KAYBI OLMAYACAĞINDAN AÇIK SISTEMDE YAPILAN SULAMAYA GÖRE MALC NAYLONU SERIKI IKEN YAPILAN SULAMA3-4 KAT DAHA ETKILI OLMAZMI
YANI...Belki saçma bir düşünce içerisinde olabilirim ve elbette teori ile pratik birbirini tutmaz ama...
Yapılan damla sulama sistemi ve malclama sayesinde
Yapmış olduğumuz her ocak için YARIM LITRE SULAMA normal karık usulü sulamada her ocağa yekamul eden 4-5 LITRE SUYA EŞDEĞER OLMAZ MI.

genar60 24-03-2018 23:16

doğaya aşk sakın fasülyeye malçlama yapayım demeyesin.
fasülyenin kökü zaten fazla derine inmez. siyah malçın altında kökleri yakabilirsin.
o şekilde hem çok daha fazla suya ihtiyacın olur hemde verdiğin su çabuk ısınır bitkiyi yakar

MustafaTepe 25-05-2021 18:38

Merhaba arkadaşlar videomu izleyip bana varsa yanlışlarımı yazarsanız sevinirim.


Dadaloğlu 16-10-2021 11:25

Faydalı oldu. Ben de fasulye ekmeyi düşünüyorum. Teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025