![]() |
|
|
|
#14 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 6
|
ADİ FİĞ (Vicia sativa L.)
S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 18(34): (2004) 118-121 DOĞADAN SEÇİLEN ADİ FİĞ (Vicia sativa L.) HATLARINDA BAZI TARIMSAL KARAKTERLERİN BELİRLENMESİ1 Ahmet TAMKOÇ2 Mehmet Ali AVCI2 2 Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Kampus- Konya ÖZET Bu araştırma doğadan seçilen adi fiğ (Vicia sativa L.) hatlarında bazı tanımsal karakterlerin belirlenmesi amacı ile Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlasında yürütülmüştür. Araştırma materyali olarak 9 fiğ hattı ve kontrol olarak da 3 fiğ çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada; bitki boyu, bakla sayısı, baklada tohum sayısı, biyolojik verim, tohum verimi ve bin tohum ağırlığı üzerinde durulmuştur. Ortalamalara göre bitki boyu 22.5-36.3 cm, bakla sayısı 4.5-7.9 adet/bitki, baklada tohum sayısı 4.4-5.1 adet/bakla, biyolojik verim 143.8-212.5 kg/da, tohum verimi 38.4-70.9 kg/da ve bin tohum ağırlığı 50.3 65.8 g arasında değişmektedir. Anahtar Kelimeler: Adi fiğ, seleksiyon, biyolojik verim, tohum verimi, meyve THE DETERMINATION OF SOME AGRONOMICAL CHARACTERS COMMON VETCH (Vicia sativa L.) LINES SELECTED FROM NATURE ABSTRACT Some of the agronomical characters of nine common vetch (Vicia sativa L.) lines and three varieties (Controls) were investigated at the experimental field of the Agricultural Faculty, Selcuk University Campus area. Plant height (22.5-36.3 cm), number of pods per plant (4.5/7.9), number of seeds per pod (4.4-5.1), biological yield (1438-2125 kg ha-1), seed yield (384709 kg ha-1) and thousand seed weight (50.3-65.8 g) were determined Key Words: Common vetch, selection, biological yield, seed yield, pod GİRİŞ tarafından ıslah edilen hat (F-1, F-4, F-6, F-10, F-19, Fiğ bitkisi baklagiller familyasından olup, bu fa-F-30, F-116, F-212 ve F-214) ve üç tanesi tescilli milyaya bağlı fiğ (Vicia L.) cinsi içerisinde 150 kadar çeşittir (Ürem-79, Emir ve Kara Elçi). Bu araştırma, tür bulunmaktadır (Tosun 1974). Elçi ve Açıkgöz 2002 yılında S.Ü. Ziraat Fakültesi Kampüs deneme (1993)’e göre bu türlerden 59 adeti Türkiye vejetasyo-tarlasında yürütülmüştür. Deneme alanı 0-30 cm’lik nunda doğal olarak kendiliğinden yetişmektedir. Ta-toprak derinliği esas alındığında kıraç, meyilli, pH : rımı yapılan tür sayısı ise 14 kadardır. Ülkemizde en 8.05, killi-tınlı bünyeli toprak yapısındadır. çok Adi fiğin (Vicia sativa L.) ve Macar fiğinin (Vicia Konya Meteroloji Bölge Müdürlüğü kayıtlarına pannonica Crantz.) tarımı yapılmaktadır. Tarımı ya-göre denemenin yapıldığı yıl vejetasyon dönemi içeripılmamakla birlikte Vicia cracca L. Anadolu’nun bazı sinde (Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran) toplam yağış kesimlerinde doğal plantasyonlar halinde bulunurlar. 132.4 mm, ortalama sıcaklık 13.1 0C ve ortalama nisbi Bu plantasyonlar meyve bağlama döneminde köylüler nem % 56.1 olmuştur. tarafından biçilerek kurutulmakta ve kaliteli kaba yem Araştırma “Tesadüf Blokları Deneme Deseni” ne olarak değerlendirilmektedir. Bu fiğ aynı zamanda göre 4 tekerrürlü olarak kıraç şartlarda yürütülmüştür. yabani arılar ve bal arıları için iyi bir nektar kaynağı-Ekim, m2’de 200 bitki olacak şekilde 5 m boyunda ve dır (Tamkoç 1999). Türkiye, fiğin gen merkezi 1.5 m enindeki parsellere (5 m x 1.5 m = 7.5 m2) 25 (Vavilov 1951) olmasına rağmen bu bitkilerden yete-cm sıra aralığında ve 5 cm ekim derinliğinde yapılmışrince faydalandığı söylenemez. Fiğ bitkisinin tohumu, tır. Ekimle birlikte dekara 15 kg DAP yeşil ve kuru otu iyi bir hayvan yemidir. Aynı zaman-(Diamonyumfosfat % 18-46) gübresi verilmiştir. Bitda fiğ iyi bir münavebe ve yeşil gübre bitkisidir kiler tohum için hasat olgunluğuna geldiğinde kenar( Avcıoğlu ve Soya 1977). Fiğ tohumları kıtlık yılla-lardan ikişer sıra ve geri kalan sıraların her iki tarafınrında insan yiyeceği olarak da kullanılmıştır (Açıkgöz dan 0.5 m’lik kısım kenar tesiri olarak deneme dışı 1991). bırakılmıştır. Tüm veriler geriye kalan (4 m x 0.5 m = Hayvancılıkta maliyetin önemli bir kısmını yem 2 m2) hasat alanından alınmıştır. Ekim işlemi 11 Mart girdilerinin oluşturduğu bilinmektedir. Yem maliyetle-2002’de ve hasat işlemi Haziran ayının son haftasında rini düşürmek için kaliteli ve yüksek verimli yem yapılmıştır. bitkilerine ihtiyaç vardır. Bu amaçla, Tamkoç ve Avcı Bu araştırmada bitki boyu, bakla sayısı, baklada tarafından Orta Anadolu doğal vejetasyonunda bulu-tohum sayısı, biyolojik verim, tohum verimi ve bin nan, adi fiğ (Vicia sativa L.) genotipleri toplanmıştır. tohum ağırlığına ait veriler üzerinde durulmuştur. Bu genotipler teksel seleksiyon ıslah metodu ile seçi-Verilerin alınmasında Ekiz ve Özkaynak 1984; lerek bazı hatların Türk tarımına kazandırılması amaç-Anonymous 1995; Anonymous 2001’den faydalanıllanmıştır. mıştır. MATERYAL VE METOD Alınan verilerin varyans analizi yapılmış ve ista- Araştırmada materyal olarak 12 fiğ genotipi kul-tistiki bakımdan önemli olan verilere aynı önemlilik lanılmıştır. Bu genotiplerden 9 tanesi Tamkoç ve Avcı derecesinde LSD testi uygulanmıştır. Bu araştırma S.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) tarafından desteklenmiştir A. Tamkoç ve M.A. Avcı / S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 18(34): (2004) 118-121 ARAŞTIRMA SONUÇLARI VE TARTIŞMA Bu araştırmada üzerinde durulan özellikler, elde edilen bulguların ortalama değerleri ve LSD grupları Çizelge 1’de verilmiştir. Bitki Boyu Genotiplerde en düşük bitki boyu 22.5 cm ile F214’ de ve en yüksek bitki boyu 36.3 cm ile F-19’da ölçülmüştür. Ancak, F-19 ile F-10, F-1, F-30, F-4, F212, F-116 ve F-6 arasındaki farklılıklar istatistiki bakımdan p < 0.01 düzeyinde önemsiz olmuştur (Çizelge 1). Şahit olarak kullanılan Ürem-79, Emir ve Kara Elçi fiğ çeşitlerinin bitki boyları en kısa son 4 genotip içerisinde yer almıştır. Bazı araştırıcılar üzerinde çalıştıkları fiğ genotiplerinin boylarını; Kiffman (1952) 30-80 cm, Kerestecioğlu (1953) 50-60 cm, Avcıoğlu ve Soya (1977) 70-150 cm, Özkaynak (1981) 27.4-59.4 cm, Elçi ve Orak (1991) 79.17-95.87 cm, Tyurin ve Ivshin (1991) 65-98 cm, Tamkoç ve Avcı (1997) 19.7-42.9 cm, Avcı ve Tamkoç (2001a) 18.8-35.1 cm arasında değiştiğini belirtmektedirler. Bu araştırmanın sonuçları ile yukarıdaki bazı literatürler uyum içerisinde iken, bazıları ile farklılık göstermektedir. Bu farklılığının nedenleri genotipik yapıdan veya yetiştirildiği çevreden kaynaklanmış olabilir. Çizelge 1. Adi Fiğ Genotiplerinde Bitki Boyu (cm), Bakla Sayısı (adet/bitki), Baklada Tohum Sayısı (adet/ bakla), Biyolojik Verim (kg/da), Tohum Verimi (kg/da) ve Bin Tohum Ağırlığı (g) ve LSD Grupları Baklada Biyolojik Tohum Bin Tohum Genotipler Bitki Boyu Bakla Sayısı Tohum Verim Verimi Ağırlığı Sayısı Ürem - 79 24.5 cd 4.6 cd 5.0 143.8 38.4 58.8 abcd F-10 30.8 abc 6.4 ab 4.9 175.0 53.1 57.5 abcd F- 1 34.3 ab 5.3 bcd 4.5 156.3 53.6 53.5 cd F-214 22.5 d 5.9 bcd 4.7 187.5 39.5 61.0 abc F-30 32.3 ab 7.9 a 4.7 175.0 51.8 50.5 d F-4 31.3 abc 5.7 bcd 4.6 200.0 65.7 54.8 bcd F-19 36.3 a 6.2 bc 5.1 206.3 70.9 65.8 a F-212 29.3 abcd 6.6 ab 4.9 212.5 59.9 58.0 abcd Emir 28.3 bcd 6.0 bcd 4.9 200.0 62.7 61.0 abc F-116 30.8 abc 6.3 abc 4.4 187.5 67.5 54.8 bcd F-6 33.0 ab 4.7 cd 4.4 200.0 59.1 63.0 ab Kara Elçi 27.0 bcd 4.5 d 4.5 212.5 49.0 50.3 d Ortalama 30.0 5.8 4.7 188.0 55.9 57.4 LSD (p<0.01) 7.48 1.65 ÖD ÖD ÖD 8.88 ÖD : Önemli değil Bakla Sayısı Bitki başına düşen bakla sayısı 4.5 (Kara Elçi) – 7.9 (F-30) arasında değişmektedir (Çizelge 1). Bakla bağlama açısından genotipler arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli olmuştur (p<0.01). En fazla bakla bağlayan fiğ hattı F-30 olup, bu hat ile F-212, F-10 ve F-116 numaralı hatlar arasındaki farklılıklar istatistiki açıdan önemsiz olmuştur. En az bakla bağlayan genotip ise Kara Elçi fiğ çeşidi olmuştur. Adi fiğde bakla sayısını (adet/bitki); Özkaynak (1981) 5.8-23.0, Soya (1987) 16.58-18.33 , Elçi ve Orak (1991) 18.4933.43, Tosun ve ark. (1991) 5.8-33.7, Orak (1992) 3.67-7.30 ve Tekeli ve ark.(1994) 5.59-6.32 olarak bulmuşlardır. Yukarıdaki araştırma sonuçları ile yapılan çalışma bulguları arasında bazıları ile benzerlik bulunurken bazıları ile de farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılığın sebebi çalışmalarda kullanılan genotiplerin farklı olmasından kaynaklanabileceği gibi çevre koşullarından da kaynaklanabilir. Bakladaki Tohum Sayısı En fazla bakladaki tohum sayısı F-19’da (5.1 adet) ve en az tohum sayısı F-6 ve F-116 hatlarında (4.4 adet) gözlenmiştir (Çizelge 1). Ancak bakladaki tohum sayısı bakımından fiğ genotipleri arasında önemli bir farklılık tespit edilememiştir. Bunun nedeni kullanılan genotiplerin kalıtım bakımından birbirine çok yakın olmaları **** genotipik farklılığı ortaya çıkaracak çevre koşullarının oluşmaması olarak açıklanabilir. Adi fiğde baklada tohum sayısını (adet/ bakla); Özkaynak (1981) 3.22-5.21, Soya (1987) 6.03-6.28, Elçi ve Orak (1991) 4.80-7.16, Tosun ve ark. (1991) 3.4-6.2 , Orak (1993) 5.17-7.01 ve Tekeli ve ark. (1994) 4.41- 4.54 olarak bulmuşlardır. Yukarıdaki araştırma sonuçları ile yapılan çalışma bulguları uyum içindedir. Biyolojik Verim Fiğ genotiplerinin biyolojik verimleri arasında istatiski bakımdan bir fark bulunmamıştır (Çizelge 1). Fiğ genotiplerinin biyolojik verimleri 143.8 kg/da(Ürem-79) - 212.5 kg/da (F-212 ve Kara Elçi) arasında değişiklik göstermiş. Genotipler arasındaki farklılığın önemli olmayışının nedeni olarak vejetasyon döneminde düşen yağışın büyük ölçüde düzenli olması gösterilebilir. Diğer bir ifadeyle araştırmalarda kullanılan genotiplerin başta yağış olmak üzere diğer çevre koşullarına reaksiyonlarının genelde benzer olması ile açıklanabilir. Benzer konularda araştırma yapan Fırıncıoğlu ve ark. (1996) Ankara şartlarında fiğlerde biyolojik verimi 195.0-233.0 kg/da, Tamkoç ve Avcı (1997) ICARDA’dan sağlanan fiğlerde Konya şartla A. Tamkoç ve M.A. Avcı / S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 18(34): (2004) 118-121 rında 36.1-190.5 kg/da olduğunu belirtmektedirler. Araştırıcıların bulgularıyla bu çalışma arasında büyük oranda benzerlikler bulunmaktadır. Tohum Verimi Fiğ genotiplerinin en düşük tohum verimi Ürem79 (38.4 kg/da), en yüksek tohum verimi ise F-19’dan (70.9 kg/da) alınmıştır (Çizelge 1). Denemede kullanılan genotipler arasında tohum verimi bakımından istatistiki açıdan önemli bir farklılık tespit edilmemiştir. Genotipler arasındaki farklılığın önemli çıkmamasının nedenlerinden birisi vejetasyon döneminde düşen yağışın büyük ölçüde düzenli olmasıdır. Diğer bir ifadeyle araştırmalarda kullanılan genotiplerin başta yağış olmak üzere diğer çevre koşullarına reaksiyonlarının genelde benzer olması ile açıklanabilir. Fiğin tohum verimi ile ilgili araştırmalar yapan; Tekeli ve ark. (1994) 51.15 – 75.10 kg/da, Fırıncıoğlu ve ark. (1996) 67 - 95 kg/da, Tamkoç ve Avcı (1997) 1.4 – 43.4 kg/da, Avcı ve Tamkoç (2001b) 27.8 – 60.2 kg/da verim elde etmişlerdir. Araştırmacıların verimleri ile bu araştırmadan elde edilen verimler benzerlik göstermektedirler. Araştırmacılardan Soya (1987) 129.4 – 184.1 kg/da, Elçi ve Orak (1991) 125.43 – 189.67 kg/da, Tosun ve ark. (1991) 39 -234 kg/da, Şılbır ve ark. (1994) 63-249 kg/da, Açıkgöz ve ark. (1996) 79.3 – 231.9 kg/da, Siddique ve Loss (1996) 22 - 230 kg/da, Gökkuş ve ark. (1996) 78.9 – 122.9 kg/da verim almışlardır. Bu verimler genelde bu araştırmanın bulgularından yüksek değerler göstermektedir. Bu farklılığının nedenleri genotipik yapıdan veya yetiştirildiği çevreden kaynaklanmış olabilir. Bin Tohum Ağırlığı Fiğ genotipleri arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli (p<0.01) olup, bin tohum ağırlığı 50.3 – 65.8 g arasında değişmektedir (Çizelge 1). En fazla bin tohum ağırlığı F-19’da olmasına rağmen F-6, Emir, F-214, Ürem-79, F-212 ve F-10 arasındaki farklılık istatistiki bakımdan önemsiz olmuştur. En düşük bin tohum ağırlığı Kara Elçi (50.3 g) çeşidinden elde edilmiştir. Ortalamalar arasındaki farklılığın nedeni genotipik yapıdan kaynaklanabilir. Avcı ve Tamkoç (2001a) bin tohum ağırlığını 39.5 -89.3 g, Elçi ve Orak (1991) 46.35 – 51.58 g, Sabancı (1996) 25.4 – 87.2 g olarak belirlemişlerdir. Bin tohum ağırlığı bazı araştırıcıların sonuçları ile uyumlu olmakla beraber, bazılarından farklıdır. Bunun nedeni yetiştirildiği çevre ve genotipik farklılıklardan kaynaklanmaktadır. SONUÇ Araştırmada üzerinde durulan özelliklerden bitki boyu, bakla sayısı ve bin tohum ağırlığı bakımından genotipler arasındaki farklılıklar istatistiki bakımdan p<0.01 düzeyinde önemli olmuştur. Buna karşılık baklada tohum sayısı, biyolojik verim ve tohum verimi yönünden genotipler arasında önemli farklılıklar tespit edilememiştir. Araştırmanın yapıldığı vejetasyon döneminde yağışların düzenli ve kısmen yeterli olması, genotiplerin bazı özellikleri açısından farklılıkların ortaya çıkmasını sınırlandırmış olabilir. Tescilli çeşitlerden daha yüksek tohum verimi veren F-19, F-116 ve F-4 hatları üzerinde durulmalıdır. KAYNAKLAR Açıkgöz, E., 1991. Yem Bitkileri. Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa. Açıkgöz, E., Çakmakçı, S., Turgut, İ., Bulur, V., Uzun, A. ve Aydoğdu, L., 1996. Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Islah Çalışmaları. Türkiye 3. Çayır Mer’a ve Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran 1996, s: 219-223. Erzurum. Anonymous, 1995. Gerplasm Program. Legume International Nurseries and Trials. ICARDA, Aleppo, Syria. Anonymous, 2001. Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimatı. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı. Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü. Ankara. Avcı, M.A. ve Tamkoç, A., 2001a. Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Hatları Arasındaki Farklılıkların Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(15): 54-65. Avcı, M.A. ve Tamkoç, A., 2001b. Doğal Vejetasyondan Seçilen Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Hatlarında Dane Verimi ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(15): 145-158. Avcıoğlu, R. ve Soya, H., 1977. Adi Fiğ. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Derneği, Y. No: 5. Bilgehan Matbaası, Bornova, İzmir. Elçi, Ş. ve Açıkgöz, E., 1993. Baklagil (Leguminosae) ve Buğdaygil (Gramineae) Yem Bitkileri Tanıtma Klavuzu. TİGEM. Afşaroğlu Matbaası. Ankara. Elçi, Ş. ve Orak, A., 1991. Tekirdağ Koşullarına Adapte Olabilecek Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Hatlarının Belirlenmesine İlişkin Bir Araştırma. Ege Ü. Ziraat Fak. Türkiye 2. Çayır -Mer’a ve Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran 1996, s: 540-551. İzmir. Ekiz, H. ve Özkaynak, İ., 1984. Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Burçak (Vicia ervilia (L.) Willd) Çeşitlerinin Önemli Morfolojik, Biyolojik ve Tarımsal Karakterleri Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Yayın No: T.B.5 Ankara. Fırıncıoğlu, H.K., Uncuer, D., Ünal, S. ve Aydın, F., 1996. Bazı Fiğ (Vicia sp.) ve Mürdümük (Lathyrus sp.) Türlerinin Tarımsal Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 3. Çayır Mer’a ve Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran 1996, s: 17-19. Erzurum. Gökkuş, A., Bakoğlu, A., ve Koç, A., 1996. Bazı Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Hat ve Çeşitlerinin Erzurum Sulu Şartlarına Adaptasyonu Üzerinde Bir Çalışma. Türkiye 3. Çayır Mer’a ve Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran 1996, s: 674-678. Erzurum. A. Tamkoç ve M.A. Avcı / S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 18(34): (2004) 118-121 Kerestecioğlu, Ş.R., 1953. Özel Tarla Ziraatı. Çelik Cilt Matbaası. İstanbul. Kiffman, R., 1952. Morphologie und Systematik den Landwirt Schaftlich Bedeutsaman Wicken (Vicia) und Linsen (Lens) Arten. Z.F. Ackerund Pflanzenbau. 94: 449-453. Orak, A. (1992). Tekirdağ Koşullarında Yazlık Olarak Yetiştirilen Adi Fiğin (Vicia sativa L.) Bazı Önemli Tarımsal Karakterleri ile İkili İlişkileri Üzerine Bir Araştırma. Doğa Turkish Journal of Agriculture and Forestry 16 : 72-83, TÜBİTAK. Orak, A. (1993). Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Hatlarının Önemli Bazı Fenolojik ve Morfolojik ÖzellikleriÜzerine Bir Araştırma. T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2: 255-262, Tekirdağ. Özkaynak, İ., 1981. Türkiye’de Yetiştirilen Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Yerel Çeşitlerinden Seleksiyon ile Islah Edilen Formların Önemli Bazı Karakterleri Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Y. No: 758. Bilimsel Araştırma ve İncelemeler: 446. Ankara. Sabancı, C.O., 1996. Değişik Yörelerden Toplanan Fiğlerin (Vicia sativa L.) Bazı Karakterler Yönünden Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 3. Çayır Mer’a ve Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran 1996, s: 253-259. Erzurum. Siddique, K.H., ve Loss, S.P., 1996. Growth and Seed Yield of Vethes (Vicia spp.) in South Western Australia. Australia Journal of Experimental Agriculture, 36: 87-93. Soya, H., 1987. Ege Bölgesi Kıyı Kesimi Yerel Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Çeşitlerinde Sıra Arası Mesafesi ve Tohumluk Miktarının Verim ve Verim Karakterlerine Etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, Cilt:24, No:2, Bornova, İzmir. Şılbır, Y., Polat, T., Sağlamtimur, T. ve Tansı, V., 1994. Harran Ovası Şartlarında Fiğ (Vicia sativa L.) Çeşitlerinde Tohum Verimi ve Karakterler Arası İlişkilerin Saptanması Üzerinde Bir Araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt:III, s:6-10, Bornova, İzmir. Tamkoç, A. ve Avcı, M.A., 1997. Yabancı Kökenli Fiğ Hatlarının (Vicia sativa L.) Adaptasyonu ve Bazı Tarımsal Özellikler Arası İlişkiler. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül 1997. Ondokuz Mayıs Üniv., Samsun. Tamkoç, A., 1999. Fiğ Tarımı. Konya Ticaret Borsası Dergisi. Sayı:5, Yıl:2, Konya. Tekeli, S., Orak, A. ve Tuna, M., 1994. Ekim Zamanlarının Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Verim ve VerimKomponentlerine Etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt:III, s:11-16, Bornova, İzmir. Tosun, F., 1974. Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri Kültürü. Atatürk Üniv. Yayın No:242, Ziraat Fak. Yayın No: 123. Ders Kitapları Serisi No:8, Erzurum. Tosun, M., Altınbaş, M. ve Soya, H., 1991. Bazı Fiğ (Vicia sp.) Türlerinde Yeşil Ot ve Dane Verimi ile Kimi Agronomik Özellikler Arasındaki İlişkiler. Ege Ü. Ziraat Fak. Türkiye 2. Çayır -Mer’a ve Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran 1996, s: 574-583. İzmir. Tyurin, Y. ve Ivshin, G., 1991. Vicia sativa c.v. Lugovskaya 85. Selektsiya Semenıvodstvo- Moskva. No:6, 44-45. (Field Crops Abs. 1992. 045-06387). Vavilov, N.I., 1951. The Origin, Variation, Immunity and Breeding of Cultivated Plants. Chronica Botanica Comp. 13: 33-76. Derleyen : Serdar Acar S.D.Ü / Tohumculuk 2008 |
|
|
|
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|