![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Öncelikle buğday ekip dikmiyorum, Fırıncılar birliği/odası/kooperatifi üyesi değilim. Bir arkadaşım da bana siyez buğdayını ( Triticum monococcum ) araştır dedi. Çok sağlıklıymış ama pahalı. Anzer balı olayı gibi bir şeymi diye. Nutrion data verilerine baktığımda, bunu ekmeklik buğday ( Triticum aestivum ) kıyasladığımda pek öyle güzel sonuçlar çıkmadı. Bir iki madde dışında besin değerleri olarak bırakın aşık atmayı, neysee. Canan KARATAY gibi bilim dışı bir insanın ( 23 binden fazla protein varmış içinde, genleri değiştirilmemiş vs vs ) söylediklerine bakmaktansa bilimsel verilere bakmaya tercih ederim. Gene neyseee diyecem. Endemik oluşuna saygım sonsuz, doğanın kültürel miraslarından birinin korunmasına saygım sonsuz, ama doğa kanunlarıyla zaten yapısı gereği değişime uğrayan bir bitkiyi gökleri bırakın, fezaya çıkartmak bir pazarlama strateji olarak buna karşıyım. Presidium ürün oluşu itibariyle tabiiki bu ürünü yetiştiren kişileri korumak amacıyla fiyat diğerlerine biraz daha pahalı olsun, onlarda haklarını alsın ama "en sağlıklı besin", en sağlıklı buğday tartışmasına girilmesin. Yiyenler lezzeti güzel diyor, lezzeti yaldızlasın, presidium ürün oluşu yaldızlansın. Aşağıda ekmeklik buğday ile siyez buğdayının 100 gr için nutrion data'ları var. İsteyen word-excele kopyala yapıştır ile geçirip kıyaslama yapabilir. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum) Nutritional value per 100gr (3.5 oz) Energy 1,368 kJ (327 kcal) Carbohydrates 71.18 g Sugars 0.41 Dietary fiber 12.2 g Fat 1.54 g Protein 12.61 g Vitamins Thiamine (B1) (33%) 0.383. mg Riboflavin (B2) (10%) 0.115 mg Niacin (B3) (36%) 5.464 mg Pantothenic acid (B5) (19%) 0.954 mg Vitamin B6 (23%) 0.3 mg Folate (B9) (10%) 38 μg Choline (6%) 31.2 mg Vitamin E (7%) 1.01 mg Vitamin K (2%) 1.9 μg Minerals Calcium (3%) 29 mg Iron (25%) 3.19 mg Magnesium (35%) 126 mg Manganese(190%) 3.985 mg Phosphorus (41%) 288 mg Potassium (8%) 363 mg Sodium (0%)2 mg Zinc (28%)2.65 mg Other constituents Water 13.1 g Selenium 70.7 ug Siyez buğdayı Triticum monococcum Enerji: 340 kcal/100g Kül 1,70 g/100 g Protein 14-25/100 g (ekmeklik buğdaylarda bu değer 10-12 gr./100 g) Karbonhidrat 64,92/100 g Diyet lif 9,72/100 g Yağ 1,78/100 g E Vitamini 0,09 mg/100 g B1 Vitamini (tiamin) 0,25 mg/100 g B2 Vitamini (Riboflavin) 0,026 mg/100 g Niasin 4,21 mg/100 g B5 Vitamini 0,208 mg/100 g B6 Vitamini 0,41 mg/100 g B7 Vitamini 1,66 IU/100 g B12 Vitamini 0,091 IU/100 g K2 Vitamini 1,23 IU/100 g Folik Asit 26 IU/100 g Çinko 5,32 mg/100 g Demir 4,21 mg/100 g Not: Siyez buğdayı wikipedi'deki verilere kaynak olarak national geographic dergisini gösteriyor. Dergide kaynak olarak Amerikan nutrion data kütüphanesini gösteriyor. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum) nutrion verileride aynı kütüphaneden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
Canan KARATAY Hakkındaki bilgilere çok kolay ulaşabileceğiniz biri hakkında bile bilgi (üstelik gün gibi ortada olan bir bilgiden bahsediyorum) edinemediyseniz başka konularda topladığınız bilgiler en azından benim gibi düşünen insanlara güven vermeyecektir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|