![]() |
|
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-04-2012
|
Alıntı:
Peki internette okuyoruz genellikle buğday ekilen tarlalara şu türden tasviyelerde bulunuyorlar. 10. MÜNAVEBE (Ekim Nöbeti): Tarım yapılan alanlarda aynı bitkinin aynı tarlaya üst üste ekilmesi toprağın fakirleşmesine ve o bitkinin hastalıklarının artmasına neden olur. Bu nedenle buğday tarımında da yüksek verim alabilmek için mutlaka münavebe yapılmalıdır. Buğday bitkisinin gireceği bazı münavebe modelleri şu şekilde olabilir: 1. Model: Ayçiçeği + Buğday + Baklagil + Mısır 2. Model: Şeker Pancarı + Mısır + Buğday + Baklagil 3. Model: Buğday + Ayçiçeği + Kavun-karpuz + Mısır 4. Model: Baklagil + Buğday + Ayçiçeği + Mısır Ben buna uymak istemesem , ilk sene Buğday ,gelecek sene gene Buğday , gelecek sene gene buğday gelecek sene gene buğday yani her sene ard arda buğday ekmek istiyorum. 1.kasım ayında toprağa 1 dekar başına NP Kompoze 20-20-0 35 kg atıcam . yanınada 1 ton yanmış ahır gübresi atıcam. 2.kardeşlenme döneminde yani şubat ayı sonlarında 1 dekar başına 15 kg can gübresi atıcam. 3.sapa kalkmada yani martın 15 i gibi 1 dekar başına %33 N AN adlı gübreden de 15 kg atıcam. temmuz başlarında buğday uygun duruma gelince hasata başlıcam. Ben bunu her sene yapıcam ve toprağa buğday ekmek istiyorum. Ne gibi bir zararı olabilirki , verim mi düşer ne olur böyle yapsam ? Niye illa ard arda buğday ekmeyin diyorlar. Eskiden gübreler ilaçlar bu kadar yoktuda toprağın verimi azalır diye düşünüyorlardıda o yüzden mi ard arda buğday ekmeyin diyorlardı. Her sene ben o toprağa azotlu , fosforlu gübresini verdikten sonra , diskarosunu çektikten sonra diğer gübrelerini verdikten , her sene uygun zamanlarda hastalıklara ve zararlılara karşı ilaçlamasınıda yaptıktan sonra neden her sene ard arda Buğday ekmeyem ki. Bana yanlış yönlendirme yapıyorlar gibi geldi. Siz ne diyorsunuz bu duruma ? |
|
![]() |
![]() ![]() |
|
|