Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi madlord
sayın çiftçicüneyt
bu iş olmaz neden mi ?
1. Anladım kadarıyla çiftçiliğe yeni başlamış birisiniz. Örtü altında ürün yetiştirmek açık alanda yetiştirmekten çok daha zor bir iştir.
2. bunu yapabilmek için yüksek maliyete ihtiyacınız olacak ve yetiştireceğiniz buğday bu maliyeti hiç karşılayamaz
3. 1 dekar yerden 5 ton buğday elde etmek eğer elinizde genleri baştan yaratılmış bir tohum yoksa imkansız bir olay
4. bir ürünü sera altında yetiştimek yaklaşık 20 -25 günlük bir erkencilik sağlar. yazdığınız gibi yetiştirme süresi % 50 oranında azalmaz
|
Sayın madlord bilgiler için teşekkür ederim.
Peki internette okuyoruz genellikle buğday ekilen tarlalara
şu türden tasviyelerde bulunuyorlar.
10. MÜNAVEBE (Ekim Nöbeti):
Tarım yapılan alanlarda aynı bitkinin aynı tarlaya üst üste ekilmesi toprağın fakirleşmesine ve o bitkinin hastalıklarının artmasına neden olur. Bu nedenle buğday tarımında da yüksek verim alabilmek için mutlaka münavebe yapılmalıdır. Buğday bitkisinin gireceği bazı münavebe modelleri şu şekilde olabilir:
1. Model: Ayçiçeği + Buğday + Baklagil + Mısır
2. Model: Şeker Pancarı + Mısır + Buğday + Baklagil
3. Model: Buğday + Ayçiçeği + Kavun-karpuz + Mısır
4. Model: Baklagil + Buğday + Ayçiçeği + Mısır
Ben buna uymak istemesem ,
ilk sene Buğday ,gelecek sene gene Buğday , gelecek sene gene buğday gelecek sene gene buğday
yani her sene ard arda buğday ekmek istiyorum.
1.kasım ayında toprağa 1 dekar başına
NP Kompoze 20-20-0 35 kg atıcam . yanınada 1 ton yanmış ahır gübresi atıcam.
2.kardeşlenme döneminde yani şubat ayı sonlarında 1 dekar başına 15 kg can gübresi atıcam.
3.sapa kalkmada yani martın 15 i gibi 1 dekar başına %33 N AN adlı gübreden de 15 kg atıcam.
temmuz başlarında buğday uygun duruma gelince hasata başlıcam.
Ben bunu her sene yapıcam ve toprağa buğday ekmek istiyorum. Ne gibi bir zararı olabilirki , verim mi düşer ne olur böyle yapsam ?
Niye illa ard arda buğday ekmeyin diyorlar. Eskiden gübreler ilaçlar bu kadar yoktuda toprağın verimi azalır diye düşünüyorlardıda o yüzden mi ard arda buğday ekmeyin diyorlardı.
Her sene ben o toprağa azotlu , fosforlu gübresini verdikten sonra , diskarosunu çektikten sonra diğer gübrelerini verdikten , her sene uygun zamanlarda hastalıklara ve zararlılara karşı ilaçlamasınıda yaptıktan sonra neden her sene ard arda Buğday ekmeyem ki. Bana yanlış yönlendirme yapıyorlar gibi geldi. Siz ne diyorsunuz bu duruma ?