![]() |
Evet doğru anlamışsınız Ormanx.
|
Alıntı:
Ancak, sarıkılçıkta kullanılan su miktarı diğerlerine oranla biraz daha fazla, eskilerin tabiri ile "su kaldıran cinsi" yinede ilk denemede suyu abartmayın, yavaş yavaş ilave edersiniz. |
Merhaba arkadaşlar. Geçende doğal beslenelim diye kabuklu pirinç aldım ve saatlerce pişirmeme ve dolayısıyla da sürekli su eklemek zorunda kalmama rağmen bir türlü pişmedi. İllallah dedim valla. Acaba sizin çeltik dediğiniz bu mudur. Acaba eksem olur mu?
Ayrıca pilav yapımı hakkında ben de naçizane kendi püf noktalarımı ilave etmek isterim. Ben herşeyde olduğu gibi pilavda da sadeliği tercih ediyorum ve sağlıklı olsun diye zeytinyağını kullanmaya başladım. Tabi ki baldo pirinç kullanıyorum. Bu ön bilgiden sonra pirinci kaynar tuzlu suda en az 20 dak bekletiyorum ki bu şart değil esasında. 20 dakika sonunda pirinci soğuk suda 2 kez yıkıyorum. Bu arada zeytinyağında hafif kavurduğum arpa şehriyenin üzerine, eğer tuzlu suda bekletilmiş pirinç ise 1 e 1.5, bekletilmemişse 1 e 2 oranında su koyup kaynamasını bekliyorum. Kaynadıktan sonra yıkanmış pirinci ilave edip harlı ateşte göz göz olana kadar pişiriyorum. Pilav göz göz olunca tencereyi mum alevi kadar kısık ateşe alıp iyice suyunu çekmesini bekliyorum. Suyunu iyice çekince altını kapatıp 15 dakika pilava hiç dokunmuyorum. Bu esnada üzerine temiz bir bez örtüp kapağını kapatarak demlenmesini hızlandırabilirsiniz de. 15 dakikanın sonunda pilavı iyice karıştırıp tel tel olmasını sağlıyorum. Görümcem çok lezzetli yemekler yapar ve her zaman der ki pilavı tutturabilen, her yemeği iyi yapar der. Ben nihayet 11 yıllık evlilikten sonra pilavı tutturabilmeyi başardım. Artık diğer yemekler için de bir 11 yıl daha harcarım. Ondan sonra da zaten perhiz yemeklerine talim. Ömür böyle geçip gider işte... Hepinize sevgilerimle... Not: Sn Eylems pirince ben de talibim. |
Sayın Step Floribunda, pirinci kaynar suda bekletirseniz pirinç kırılır ve pilavda istediğiniz performansı yakalayamazsınız. Su sıcaklığı asla kaynama noktasında değil, eli yakmayacak derecelerde olmalıdır.
Çeltik ise pirincin hasat edilmiş, işlenmemiş, kabuklu halidir. Bir nevi tohum hali de diyebiliriz. Çeltiği döğdürmezseniz ve zararlılardan koruyabilirseniz uzun süre saklanabilir. Çeltik hali ile, size taze pirinç rezervi durumundadır.Çeltiğin sadece kabuğu alınırsa pirinçte bol miktarda kepek kısım soyulmadan kalmış anlamına gelir. Bu durum da geç pişmesine sebep olabilir. |
Sevgili Eylems, dünden beri uykularım kaçtı, nereden aklıma düşürdünüz bu sarı kılçığı.
Pazar günü Karfur dan bakıcam, yoksa sizin başınızı ağrıtacağa benziyorum. Kim bilir benim gibi bir çok meraklısıda çıkar bakarsınız. |
Alıntı:
Arkadaşlar başımı ağrıtmaktan ziyade, memleketimin pirincini tatmanız bana zevk verir. |
Alıntı:
Şöyle gizliden gizliye (aman ha çok kimse duymasın) memleketinizden güvenilir bir satıcı telefonu bildirseniz ve onun aracılığıyla temin etsek şu Sarı Kılçığı nasıl sevaba girersiniz biliyor musunuz? |
Ben duydum bile :D
|
Gurbetteki öğrencilik yıllarımda pilavı ben düdüklüde pişirmeyi öğrendim.
Vakti kısıtlı olan, çalışan ev hanımlarına ve bekarlara da nasıl pişirdiğimi bende yazmak istedim. Pirinç sıcak tuzlu suda (ne kaynar ne ılık) bekletilir. Düdüklüde tereyağı ve şehriye kavrulur. Şehriyesiz yapacaksanız sadece yağı eritip bir ölçeğe bir ölçek su etsuyu ekleyin. Su kaynıyana dursun pilavı süzün yıkayın. Kaynar suya pilavı ekleyip kısaca karıştırıp kapağını kapatın. islim çıktıktan sonra 3 dk daha islim çıkartmasını sağlayın. 3 dk sonra altını tamamen kapatıp 10 dk bekletin. Bu zaman zarfında buhar basıncı düşmüş olur. Kapağını açıp pilavı karıştırın. Yemeğe kadar tercihan en az bir 10 dk daha dinlensin. Ben bu yöntemle 30 yıldır pilavı düdüklüde pişiriyorum, asla da tencerede pişirmeyi düşünmüyorum. Öğrencilere, bekarlara duyrulur :D |
Sevgili ormanx çok sessiz sormuş ama bende duydum :)
|
Yeni bir başlık açıpta Pilav kardeşliği falanmı desek :D
Tam 41 yıllık ev hanımıyım, ama düdüklüde hiç pilav yapmadım sayın praecox. Aslında nohut ve bir kaç yemeğin dışında düdüklü kullanmayı sevmiyorum. Benim yemeğim hep gözümün önünde olmalı, içerde neler olup bittiğini görmem lazım. |
Enerjiden yapacağınız tasaruf tartışılmaz. Ancak sizin de belirtiğiniz gibi düdüklüde pilav veya yemek adeta Schödinger'in kedisi gibi :D
Açıp bakamadıkça içerdeki durum belli değil... :) |
Tane tane, bembeyaz bir pirinç pilavı için;
Pirinci kavuruken hep aynı yönde karıştırın. İkinci olarak, suyunu eklediğinizde içine 3-5 damla limon sıkın. |
Beylerde ne hünerler varmış meğer;)
Düdüklü tencerede pilav, ilginç. Deneyeceğim:p |
Sayın Todor, şu konuda bir anlaşalım, pilavın tane tane olması tabi ki önemli, ama bembeyaz olması ne kadar önemli?
Bu karşılaştırmayı konumuz olan sarı kılçık için yapıyorum, çünkü sarı kılçıkla yaptığınız pilav son derece lezzetli olmasına karşın, ne yaparsanız yapın bembeyaz olmuyor. |
Bence önemli olan lezzeti, domatesli pilav yapan var mı?, ben çok severim de...
|
Domatesli pilav yapıyorsanız beyazlığı çok önemli değil elbette. Ama şehriyeli pilav yapıyorsanız ne kadar beyaz görünür ise o kadar iştah açıcıdır. Benim öyle sarı kılçık falan bulma şansım zaten yok. Ya baldo ya yasmin. Yasmin kokulu ama lezzetsiz, Baldoyu tercih ediyorum. Bir de pazarda açık satılanlar var, onlardan asla almıyorum.
(Okuyanda her gün pilav yapıyorum zanneder.) |
Düdüklü tencerede kek yapanı görmüştüm ama pilavı ilk kez duyuyorum.
Annem şuan memlekette. İlçe merkezindeki daimi pirinç pazarında bulunan esnaflardan birinin telefon numarasını köyden ilçeye ilk gittiğinde alıp bildirecek. Bende buradan size bildiririm. Annem gelmiş olsa idi bizim kışlık erzakla birlikte pirinç te gelmiş olurdu. İstanbul toplantısına denemeniz için getirebilirdim. Malesef elli kilo pirinci bir yılda bitirdik.:rolleyes: |
Domatesli pilav yapmaz olur muyuz hiç, ayrı ve nefis bir lezzet o :)
Peki, arpa şehriyesi pilavı yapanınız var mı? |
Arpa şehriye pilavını bazen sade, bazen bıçak kıyması minik parça etli yaparım. Kokusu mükemmel.
|
Ben pilavı çeşitli şekillerde yapmayı seviyorum, en favorim, bezelye ve havuçlu pilav, ikinci olarak nohutlu, domatesli, sade, şehriyeli, birde patlıcan kızartmalı, ve pek tabi birde etli.
Yok galiba etli olan benim favorim, tavuklu olanıda tartışılmaz, sanırım pilavın her çeşiti güzel. Yeterki pirinci sarı kılçık olsun:D Eh yani, iki gündür bu kadar reklamlarını yapıyorum, bana bir çuval sarı kılçık göndersinler de mi?:o |
Yapma ya Adalet hanım,
Gecenin bu saatinde mide salgılarımız arttı valla bu pilav muhabbetine. Alalım artık şu Sarı Kılçık'tan bi yerlerden? Sesimizi duyan var mııııııı? Sevgili eylems bekliyoruz yardımını..... |
Evet tarifleri alalım, tembellik edip, yaparım severim yok, öğrenci, yeni evli, pilav seven herkes öğrensin.
|
Gene de ustalar herşeyi anlatmaz bence. Bi şeyleri özellikle anlatmazlar ki ondan güzeli olmasın.
Öyle mi gerçekten? |
Bademli pilav benim favorim!
|
Alıntı:
Bademli pilav diğerlerine göre biraz daha ağır olsda gerçekten güzel oluyor, ama sizin tuzda tavuğunuz mutlaka denenmesi gereken bir tarif, hele benim gibi tavuğu lütfen yiyenler için, çok özel bir seçim olmalı. |
Alıntı:
Burada verilen bütün tariflerden canınızın istediği kadar yeyip içebilirsiniz, kilo aldırmaz, şekerinizi, kolesterolünüzü, tansiyonunuzu yükseltmez, ne de olsa sanal değilmi :cool: Bence Sevgili Eylem başına iş açtı, hepimiz bu sarı kılçığı istiyoruz, ben daha önce denediğim için biliyorum ve daha çok istiyorum. |
Alıntı:
Hangisinin tarifini istiyorsanız bütün püf!!!noktaları ile yazmaya söz veriyorum, ben, bildiğim öğrendiğim her şeyi paylaşmaktan büyük keyif duyarım. Keşke Öğretmen olsaymışım, ne güzel olurdu, çok iyi bir Öğretmen olurdum herhalde. |
SAYIN EYLEMS, SİZİN KULAĞINIZA FISILDANDI AMA MALESEF DUYDUM. Ben de telefon istiyorum ....:D:D
Ya da durun bir dakika. Yakın zamanlarda yolum İstanbul'a düşecek Tosya'dan, Osmancık'tan falan yol üzerinden alamaz mıyım? BEN DE İSTİYORUM ADRES VE TELEFON :D:D Sarıkılçık demiştiniz değil mi hımmm aklıma yazayım. Allah razı olsun bu başlığı açandan. Bizim ufaklık pilav delisidir. Kahvaltıda bile yemek ister. Ben de besleyici olsun diye elimden geleni yapıyorum. Değişik tariflerinizi bekliyorum... Sade arpa şehriyeden ve kuskustan da pilav yaparım. Tereyağlı ve domatesli olursa daha güzel olur. Akdenizlilerin bulguru yeşil mercimekli ve yağda hafif yaktıkları soğanla yaptıklarını biliyorum. Bulgur pilavını kıymalı, sebzeli ve yanında ayranla deneyin. Düdüklüde pilav hiç denemedim. Riske giremem bende düdüklü fobisi var. |
Baldaş hangi kuskustan pilav yapıyorsun?
Sakın şu kuskus diye satılan makarnadan yaptığını söyleme... Morokko ve faslılar gerçek kuskus pilavını, kalın irmikten yapıyorlar bilginiz olsun. Ama artık kalın irmiği piyasada bulamıyoruz, çünkü burda irmik daha çok tatlılarda kullanıldığı için öğütülerek nerdeyse un haline getirilmiş hali satılmaktadır.. |
Petulya tam üstüne bastın işte ondan yapıyorum.
Faslı olmadığıma göre fazla seçeneğim kalmıyor. :D Allah sizi inandırsın buralar o kadar rutubetli ki bırakın erişte, yufka falan yapmayı normal ekmeği hızla tüketiyoruz aksi halde mantarlar bizden hızlı davranıyor.. |
Öncelikle eylems'den haber bekliyoruz ama online satış yapan bir yer buldum.
http://www.tosyapirinci.com/index.php |
Alıntı:
Sevgili Müge, harikasınız, verdiğiniz linkten hemen siparişimi verdim. Ah... çok sevinçliyim, iyi ama en az beş kg. baldo pirinci n'apıcam ben şimdi :o |
Ne kadar hızlısınız... :) Ben eylems'den gelen habere göre sipariş vermeyi düşünüyordum ama siz pirinci bulmanın sevinci ile siparişi hemen verdiniz. :)
|
Doğrusu bu güzel pirincin pilavını yedikten sonra bana hak verecesiniz sevgili Müge...
|
Adalet Hanım hala tarif vermemişsiniz?
Tecrübelerinizden faydalanmak isteriz, sevgiler :-) |
Alıntı:
Sevgiler. |
Sevgili Berduray;
butarifi gördünüzmü, her gün **** haftada yenecek bir tarif değil, biraz ağır olabilir, davetlerde iyi gider. |
O sitede nekadar çeşit pirinç varmış öyle, biz baldo pirinç eniyisi diye biliyorduk.
Geçen sene kestaneli kuzu etli pilav denemiştik değişiklik olsun diye bizimkiler pek beğenmişlerdi :) |
Alıntı:
Yedikten sonra yorumlarımı yaparım artık. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:52. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025