![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kaynak: Essential Oils of Ferula Species of Turkey Bulgur pilavda kullanılan hangisidir? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Parzük (Hippomarathrum microcarpum (Bieb.) Fedtsch.): Apiaceae familyasından çok yıllık bir bitki olup çalı formundadır. Genellikle 50 ile 100 cm arasında boylanmaktadır. Çiçek rengi sarıdır (Şekil 22). Haziran ayının başlarından itibaren çiçeklenmeye başlar ve Ağustos sonuna kadar çiçeklenme gösterebilir. Ülkemizde Gümüşhane, Çoruh, Hatay, Kahramanmaraş, Erzincan, Kars, Bingöl, Bitlis, Ağrı ve Van gibi illerimizde, genellikle 1100 ile 2700 m yükseklikler arasında yayılış göstermektedir. Halk arasında “parzük veya cağ” olarak isimlendirilmektedir. Yaprakları kurutularak hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Parzük, Van ve Bitlis illerinde ilkbaharda bitki 10-20 cm iken haşlanarak veya salamurası yapılarak insan beslenmesinde kullanılmaktadır (Ertuş ve ark., 2009). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Sevgili SDurul, bu otlar birbirlerine çok benziyorlar. Aynı ailedenler. Hepsinin netten görüntülerine baktım. Gerçek eğitimini benim gibi almayanların ayırması mümkün değil. Boyları ve yetişme bölgeleri farklılık gösteriyor. Sadece bu ipucu verebilir. Ayırmayı sadece herbaryum yapabilir. Önceki adlandırma doğru da olabilir. ![]() Örneğin bitkiniz Cachrys ferulacea da olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|