![]() |
5 Eklenti(ler)
Bulundugumuz iklimde, tatli patatesi ekmeden once ozel bir muamele yapmamiza gerek olmuyor. Ben bu sene ekmedim ama ciftlikte cesitli isler icin yardima gelen Porto Rikolu Jose, senede birkac sefer ardisik sekilde ekip cok iyi urun aliyor. Burda, patates yumrulari filizlendirme yapilmadan, dogrudan topraga ekiliyor.
Asagidaki resimde, bahcelerin bir bolumu goruluyor. Eklenti 513877 Burda bahcelerin drene oldugu oluk goruluyor: Eklenti 513878 Oluktan ilerliyoruz: Eklenti 513879 Muzlari geciyoruz: Eklenti 513880 Ve Jose'nin tatli patatesleri ektigi, olugun devamindaki, gunun onemli bir kisminda golge olan yere geliyoruz: Eklenti 513881 Jose, zeki adam. Yagmur yagdikca, bahcelerde toprak doyduktan sonra, akisyukaridaki su, olugun bulundugu akisasagidaki bolgeye bosaliyor. Jose, boylelikle hic sulama yapmak zorunda kalmiyor. Patatesler, bitki ortusu omrunu tamamlayip olunce hazir olacak. Kullanilan gubre de rafine keci gubresi olunca, oldukca buyuk patatesleri hasat etmesi kacinilmaz oluyor. Bir kismini eve goturecek, bir kismini ciftlige birakacak, bir kismini da satacak. |
3 Eklenti(ler)
Yeni ekim mevsiminin heyecani baska oluyor. Uzak Asya yesilliklerinden pancara, kalici ispanaktan marula, feslegenden kok kerevize kadar bircok cesidin tohumlari ekildi ve seraya alindi. Bir kismi Eylul'un 3. haftasi gibi topraga alinacak. Bu sene yine cok sayida yerli-yabanci domates cesidi de ekildi; onlarin fideleri de yakinda hazir olur. Fideler icin siklikla kullandigim urunlerden birisi yosun ozu. Cimlenmeden 1 hafta sonra ilk kez seyreltme yaparak puskurtme yoluyla uyguluyorum.
Eklenti 516383 Soganlarin bir kismi. Yesil sogan agirlikli olmak uzere, bir cesit Fransiz arpacik soganiyla bir cesit Italyan tursuluk sogan ekildi. Bunlarin disinda tohumluk olarak ekilecek yerli birkac cesit bas sogan da var. Eklenti 516384 Ciftligin etrafina sirali halde ekmek icin Moringa agaci fideleri... Bu, bodur bir cesitmis; bakalim gorecegiz nasil olacak. Eklenti 516385 Bu sene organize sekilde ve belli bir program dahilinde, ozellikle domatesler icin agresif bir yetistirme donemi planliyorum. Bu plan dahilinde, mikronize kil Surround'tan bir kismi profesyonel ureticiler icin piyasaya surulen mikroorganizma bilesenlerine kadar bir dizi urun birbirine paralel ve sistematik sekilde kullanilacak. |
1 Eklenti(ler)
Marul ve pancarlar ile Uzak Asya yesilliklerini iki asamadan gecirdikten sonra topraga alacagim. Bu sekilde, bitki performansi ve verim daha iyi oluyor. Bir de seyreltme sirasinda sokmek zorunda kalacagim tohum sayisini azaltmis, tohumu bosa harcamamis oluyorum.
1. asama: Tohumlarin viyollere ekimi. Bunun icin kullandigim malzemenin icinde yararli mikroorganizmalar (guclu kok gelisimine ve koklerin besini daha iyi almasina katkida bulunuyor), humik asit (tohum cimlenmesini tesvik ediyor) ve solucan kompostu var. 2. asama: Cimlenen bitkileri, gercek yapraklarini olusturmaya basladiklari asamada bu sefer farkli bir malzeme kullanarak ikinci kez, 1. asamada kullandigim viyollere ekiyorum. Yesilliklerde ve pancarlarda viyollerin her birine cokca tohum ektigim icin, fideleri koklere zarar vermeden aktarmaya calisiyorum. Bu asamada kullandigim malzeme, nutriyentler bakimindan biraz daha kuvvetli ve icinde solucan gubresi, yarasa guanosu, deniz baligi ve yengec besinleri ile humus var. Asagidaki resimde 2. asama goruluyor. Bu asamadan sonra fideler, viyollerin icinde bol miktarda kok saldiktan sonra topraga alinacak. |
2 Eklenti(ler)
Ekmeye bir turlu firsat bulamadigim birkac biber fidesi... Fide cukurlarina keci gubresine ek olarak bir miktar 3-4-4 organik gubre ile yarim avuc kadar Epsom Tuzu (ozellikle Mg destegi icin) verildi. Bu sene butun domates ve biberler icin, ekim asamasinda, Epsom Tuzu kullanilacak.
Cukurda gozuken siyah malzeme ise her mevsim kullanip cok memnun kaldigim, bahcenin benim icin yosun besini kadar vazgecilmez bir bileseni olan ve temel icerigini Streptomyces lydicus yararli mikroorganizmasinin olusturdugu urunun dusuk konsantrasyonlu hali. Urunun gectigimiz mevsim ilk kez denedigim bu halinin icinde ek olarak humus ve demir var. |
1 Eklenti(ler)
Havalar iyi gidiyor diye sevinip bu sene erken mahsul alacagiz diye umit ederken, gectigimiz 10 gun, mevsim normallerini zorlayarak yasadigimiz bolgede sellere ve isledigimiz toprakta drenaj sorunlarina, arazide gollenmelere neden olacak sekilde saganak yagis ve firtinalarla gecti. Normalde yaz aylarinda 65-70 cm yagis aldigimiz icin, bu aylari hem sonbahar ekimi icin hazirlanarak hem de sartlari zorlayarak hangi bitkilerin soz konusu sartlarda buyuyebilecegini gozlemlemek uzere bir dizi denemeyle geciriyoruz. Eylul ayi uzun yillar yagis ortalamasi 16 cm. Bu miktar, eger aya dengeli sekilde yayilirsa sorun yok ama hem ay icindeki yagis bunun ustune cikip 17 cm'e ulastigi hem de dengeli sekilde yayilmadan yagisin cogunu birkac gunde aldigimiz icin cok buyuk sorun. Hal boyle olunca, ekilme asamasina gelmesine karsin, serada beklettigimiz yuzlerce fide var.
Fideler icinde su anda en kritik olanlari domatesler. Bu sene, bitki rotasyonu planlarimiz dahilinde hepsini birarada tek bir alana dikmek yerine, bahceler arasinda dagitarak, olusturdugumuz gorece daha kucuk ceplere alacagiz. Domateslerin hepsini olmasa da ilk kez denemek istedigim, siyah meyveliler de dahil olmak uzere, birkac yeni cesidi drenaji iyi olan bir bolgeye almama ragmen, buyuk ihtimalle bu domatesleri kaybettik. Dunku yagislar sirasinda resimlerini cekemedim ama domatesler icin ayirdigim benzer bir cebin birkac gun once cekilmis resmi asagida gozukuyor. Adim atildiginda ortaya cikan sivilasma, resimden de gozukuyor. Eklenti 519247 |
Geçmiş olsun.
Alıntı:
Geçmiş olsun. Allah sizlere sağlık ve uzun ömürler versin. |
2 Eklenti(ler)
Bulundugumuz iklimin yuksek nem kosullari, gun icindeki yagislarla birlikte ani sayilabilecek sicaklik inis-cikislariyla birlesince, hastaliklar acisindan ozellikle domateslerde sorun oluyor. Son 10 gundeki yagisli donemde, erken fide hastaliklari bas gosterdi. Bu hastalik, Septoria'ya cok benziyor ama Septoria, bitkinin meyveye dondugu ve azot ihtiyacinin arttigi ileri donemlerde gozuken bir hastalik. Yapraklardaki gorece eski yapraklardaki helezonlar, erken yaniklik hastaligina da cok benziyor. Buyuk ihtimalle, sorun bu (siyah helezonlar, daha sonra genisleyerek sari/turuncu tonlarinda lekeler olusturmaya basladilar).
Eklenti 519249 Hastalik belirtileri ortaya ciksin ya da cikmasin, fideleri topraga alma asamasinda uyguladigim bir kok banyosu var. Simdi bu islemi, hastalik belirtisi gozuken butun yapraklari temizledikten sonra, hemen yapraktan puskurterek, daha dusuk bir konsantrasyonda uygulayacagim. Yaprak uygulamasinda, acil durumlarda kullandigim urunun etken bileseni Streptomyces lydicus. Bunun uygulama miktari 1-1.5 gr/uygulama sisesi hacmi (~ 1lt). Kok banyosu icin kullanacagim karisimin icinde de yine Streptomyces lydicus'e ek olarak asagidaki etikette mikrobiyal icerigi verilen urunden 2 gr kadar, suya cozdurulmus sekilde bulunacak. Viyollerden aldigim domates fidelerini, kokleri tamamen karisimin icinde kalacak sekilde kabin icinde tutacagim. Eklenti 519250 Bu islemden sonra fideler topraga alinacak fakat topragin iyice drene olup yagislarin gecmesini beklememiz gerek. Topragin iyice drene olmasi, mikroorganizlarin koloni sagligi bakimindan cok onemli. Yaprak puskurtmesi sonrasinda, fidelerdeki hastalik belirtilerinin durdugunu belirteyim. |
Sagolun, size de.
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bundan 8 gun once marullar (yarin resmini cekip son hallerini de yayinlayacagim). Bas yapan yesil cesit, sicakliga toleransi gorece yuksek oldugu soylenen bir cesit oldugu icin bu mevsim denemek istedim. Resimde gozuken her iki cesit de gunduz ve gece sicakliklarinin oldukca yuksek oldugu donemde dikildiler ve simdi sicakliklarin biraz daha dustugu donemde gelismelerini surduruyorlar.
Sulamadaki yetersizlikler ve duzensizlikler, hava sicakliklari vs gibi faktorler marulun aciligina etki etse de, ayni kavun ve karpuzun aromasinin zenginlesmesine katki sundugu gibi, marulun aciligina karsi alinabilecek onemli onlemlerden birisi de topraktan/yapraktan verilen minerallerin zenginligi. Bu konudaki ve ayni zamanda eser element konusundaki takviyeyi zirai kullanima ve organik uretime uygun deniz tuzunu suda cozup marullara vererek sagliyoruz. |
2 Eklenti(ler)
Rengi, dokusu ve tadiyla cok sevdigim bir Cin yesilligi olan Tatsoi.
Eklenti 522700 Bu sene ilk defa ektigim Yukina. Eklenti 522701 Her iki bitki de birbirine benzemekle birlikte, Yukina daha yukari dogru buyurken, tatsoi yanlara dogru acilmayi seviyor. Bir de Tatsoi'un yaprak sekli daha yuvarlak (kasik sekilli olarak gecer). Yukina ise daha uzun yapraklara sahip. Her iki cesit de mineralleri cok guzel emiyor; yerkenki tat yogunlugundan anlasiliyor. Tatsoi, kokunden sokulerek hasat edilmeyecek. Tek tek yapraklari alinarak salata karisiminin bir bileseni olarak kucuk kaplarda satilacak. Diger yesilliklerin de asagi yukari ayni anda hasada gelmesini umuyordum ama karisimin icine koyacagim semizotu tohumuyla ilgili, sasilacak sekilde, cimlenme sorunu yasadik (simdi semizotu tekrar ekildi; 35-40 gune hazir olur). Bunun disindaki bilesenlerden tere ve roka, Cin yesilliklerinin hizina yetisecekler gibi duruyor. Bu sene cok sayida Uzakdogu yesilligiyle cesitliligi arttirmaya calisiyorum. Yukina'yi atlamayalim: Bu cok bilinen bir cesit degil; baska ciftliklerde de daha cok yetistirilmesini umarim. Bunu da buyuk ihtimalle demet usulu olarak restorana verecegim. Artani pazarda yine demet usulu satilacak. Yapraklari gorece buyuk oldugu icin, salata karisiminin icine koymak pratik degil. Daha sonra karisimin satilacagi kabi da gosterecegim. |
Sn birnefestoprak peygamber develerinin bir faydasını gördünüz mü :)
|
1 Eklenti(ler)
Maalesef onlarin salinma donemini hic iyi ayarlayamadim; tam buranin firtinali/yagisli zamanlarina denk geldi. Bu yuzden, buyuk ihtimalle telef oldular; ortada yoklar. Buyume evresinde mevsim sartlarinin uygun oldugu bir zamana denk getirip tekrar denemek istiyorum.
Burda gectigimiz mevsim turplarin ve Brassica ailesindeki bitkilerin yapraklarina Japanese Beetle dadanmisti (bu sene ayrica acayip bir cekirge populasyonudur gidiyor). Yanilmiyorsam, Popillia japonica olmasi lazim. Iki gun once hardal otunun yapraklarindaki delikleri gorunce yakindan bakmak istedim ve asagidaki resmi cektim. Eklenti 522745 Ayni zararli ama simdilik cok yayilmamis gozukuyorlar. Olanlar da elle alinabilecek sayida. Peygamber develeri bu asamada ise yarardi. Turp yapraklarinin delik desik olmasi cok sorun degil ama hardal otu gibi bitkileri yapraklari icin yetistirdigim icin dikkatli olmam gerek. Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Bu mesajdaki marullarin bugunku halleri:
Eklenti 522746 1 haftada ortaya cikan fark cok net goruluyor. Yesil cesidin iyi gelismeyen iki kokunu sokup kecilere verdim. Ondan once de tadina baktim; bir sorun yok. Kirmizi olan cesit de cok gosterisli. Yaprak uclarina dogru renk iyice koyulasirken, koke dogru yesilin tonlariyla karisiyor. Her iki marulu da onumuzdeki 1 hafta icinde hasat etmeye baslayacagim. Eklenti 522749 Bu iki cesidin hemen yaninda, goz alici desenleriyle bir Avusturya geleneksel cesidi olan Forellenschluss: Eklenti 522750 |
3 Eklenti(ler)
Sonbaharin ilk hasadini dun yaptim. Eylul ayindaki beklenmedik siddetli yagmurlar herseyi geciktirdi; neyse ki bitkiler kendilerini cabuk toparladilar. Burda 20 bas (10 kirmizi, 10 yesil) gobekli marul ile asagi yukari 8 lt'lik bir kabi dolduracak kadar feslegen var. Bunlarin hepsini siparis uzerine kucuk bir pizza restoranina verdim (bu restorandan daha sonra bahsederim). Resimde gordugunuz sepetleri arayip buldum; Teksas'ta sepet isi yapan bir aile sirketinden temin ettim. Sepetlerin degisik boyutlarda ve sekillerde olanlari var. Resimdekiler, marul sepeti olarak geciyor. Bunlarin bir de daha derin ve yuvarlak olanlari var; onlar da domates, hiyar, misir vs icin kullanilacak. Bu tip urunler, pazardaki sergi icin onemli. Serginin duzenli ve guzel gozukmesi sart.
Eklenti 523880 Bu da feslegenlerle birlikte marullar: Eklenti 523881 Feslegenler icin ayrica bir sepet daha getirseymisim iyi olurmus. Neticede sepet bol; sirket perakende satis yapmadigi icin sepetleri ust uste dizip depolayacagiz (sapli olanlarin depolanmasi zor olacak ama bir cozum buluruz) :) Bu resimde de fikir vermesi acisindan, pazarda kullanacagim diger iki sepeti gostereyim. Soldaki, yine ayni sirketten aldigim yaklasik yarim litrelik sepet. Bunu esasen biber icin kullanacagim. Cogu biberin tek tek agirligi oldukca az geldigi icin, agirlikla satarsak birsey kazanamayiz ama Italyan Pepperoncini gibi meyvesi kucuk olan cesitlerden cok sayida meyve bu hacme sigabilir (iri meyveli biberler agirlikla satilacak). Zaten pazara gelen cogu insan, genelde herseyden azar azar alip cok sayida sebzeyi denemeyi tercih ediyor. Hem onlar icin hem bizim icin ideal cozum bu. Sepet doldurulup tuketicilerin pazar cantalarina bosaltilacak. Eklenti 523883 Sagda gozuken plastik kabi ise daha cok salata karisimlari icin kullanacagim. Hava alan bu kap, icindeki sebzeyle birlikte verilecek. Ideal bir surdurulebilir bir yontem olmayabilir ama pazar icin iyi/alternatif bir cozum sunuyor. Bunlarin tanesi 25 cent. Bu karisimlarin icinde hasat olgunluguna ulastiklarinda semizotu, buna ek olarak roka, tere ve yerde o an kaba sigabilecek ve tat olarak diger bilesenlerle kontrast olusturabilecek ne varsa uygun miktarlarda eklenecek. Mahsul ya da tohum, yaptigim iste birincil onemi verdigim parametre lezzet. Lezzeti beni tatmin etmeyen bir cesidin tohumunu kataloga cikarmadigim gibi mahsul olarak da satmam mumkun degil. Bu yuzden, salata karisimlari da cesitli denemelerden sonra belirlenecek. Lezzet iyiyse, besin degerinin dusuk olmasi da mumkun degil. Semizotuyla ilgili olarak ek bir bilgi vereyim. Doganin diger canlilara bir lutfu olan bu bitkinin yalnizca besin degeri cok yuksek degil. Ayni zamanda, farkli lezzetler acisindan da secenekler sunuyor. Geceleri icine hapsettigi, elmaya da eksiligini veren asitten dolayi, sabahin erken saatlerinde hasat ederseniz, tadi gorece daha eksi olacaktir. Gunun ilerleyen saatlerinde ise bu asitleri glukoza cevirecektir. Bundan dolayi, oglen saatlerinde hasat edilen semizotu bu sefer gorece daha tatli olacaktir. Ozellikle restoranlara urun veren/vermeyi planlayan ciftcilerin bu tip ayrintilara dikkat etmesini tavsiye ederim. |
5 Eklenti(ler)
Su an yerdeki bitkilerle devam edelim:
Roka. 1 haftaya hazir olur gibi gozukuyor. Eklenti 523884 Tere. Rokadan daha cabuk cimlenip daha nazli buyuyor. Eklenti 523885 Japon turbu, Daikon. Yapraklari genelgecer turptan daha sivri ve uzun. Eklenti 523886 Fransiz turbu. Bunlar, agirlik uzerinden satilacak kadar buyuk oluyor. Demet yerine agirlik basina verilecek. Pazar gunune yetisir. Eklenti 523887 Tatsoi ve Yukina ordusu. Hasada hazirlar. Eklenti 523888 |
Alıntı:
|
Dun kucuk capli bir katliam yasandi :) Ufak bahce makasiyla yaprak aralarina girip tek tek (bazilari ciftlesiyordu) temizlendi. Dadandiklari bitkilerden 30-40'ar kok oldugu icin cok sorun olmadi. Bir de diger bahceye sicramamislar gibi gozukuyor. Eger oyle olsaydi, Uzak Asya yesilliklerini hacamat ederlerdi. Gorece buyuk bir ciftlikte bunlarla ugrasmasi oldukca zahmetli olurdu. Kaolin, algilarini bozmak acisindan bir cozum olabilir (Kaolini esasen zararli mucadelesi icin kullanmak istiyorum-havalarin serinlemesiyle birlikte zararli populasyonu azaldigi icin sonraki mevsime biraktim) ama yapraklari icin yenen sebzelerde, ozellikle yapraklar gelisip oldukca irilestigi icin, yikayip atmak sorun olacak (Kaolini sert kabuklu zararlilar icin denediniz mi?). Bunlar yumusak bedenli zararlilar olmadiklari icin mucadelesi zor, Neem yagi belki aromasiyla rahatsiz edebilir ama oldurmeyecegi kesin.
Bahsettiginiz biyolojik mucadele yontemleriyle de yakindan ilgileniyorum. Bir iki eyalette bu isi ciddi olarak yapan firmalar var. Firsat buldugumda ordan sorusturacagim. Bir de peygamber devesi, bu sorunda etkili olurdu diye dusunuyorum. Onun da bahcelere yerlesmesi icin surekli bir besin kaynaginin olmasi gerek ama sicak aylar icin 5-6 ay kadar dayanabilirlerse, takip eden sonbaharda tekrar temin etmeye raziyim. Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Uzak Asya yesilliklerinden devam edelim (onumuzdeki birkac gunde iyi bir ot temizligi yapmak gerekecek):
Bekana. Bu, bir cesit Cin lahanasi ama Japonya'ya ait. 30-40 gunde hasada geliyor. Eklenti 523907 Yine Japonya'dan, hardal otu. Cok gosterisli bir bitki. Eklenti 523908 Uzak Asya yesillikleriyle ilgilenen, pazarda satabilecegini dusunen ciftci uyeler icin, mevsim sonu bir degerlendirme yapip, talep etmeleri halinde, islerine yarayacak cesitlerin tohumlarindan gonderebilirim (lutfen ozel mesajla fiyat istemeyin; ucretsiz gonderecegim). Ve uzerine titredigim Bafra lahanasi. Daha once gec dikildigi icin tohuma kalkmadi. Bu sefer zamanlamasi cok iyi oldu; seneye tohumunu alabilmeyi umuyorum. Eklenti 523909 Bu da ne yazik ki bizim iklimimiz icin bile gec sayilabilecek bir zaman araliginda ancak dikebildigim domates cesitlerinden birisi. Ilkin iki kaliteli cesidin caprazlanmasiyla, yanlis hatirlamiyorsam, bir Avustralyali yetistirici tarafindan hibritlenen bu cesidin tohumu F5 asamasinda bana Kaliforniyali bir yetistirici tarafindan gonderildi. Resimdeki bitki, F6 oluyor. F5 asamasinda sirik gibi gozukuyordu; bu, oturak gibi gelisiyor. Bakalim sonuc ne olacak :) Bahcelerdeki tek stabil/geleneksel/atalik olmayan cesit bu. Eklenti 523913 Benim ekmedigim bir tatli patates cesidi. Bahcelerde birkac farkli cesidi var. Bunun yapraklari cok guzel. Ne yazik ki bicilecek, cok yer kapliyor ve kol atarak yayiliyor; yerine ekilmesi gereken baska bitkiler var. Eklenti 523910 |
4 Eklenti(ler)
Yeni kurdugumuz fide serasi... Hem cok kullanisli, hem de kurulumu kolay. Unutulmamasi gereken birsey var; o da boyutlari arttikca yere saglam sekilde sabitlenmesinin elzem olmasi. Yoksa, bizim gibi biryerlere baglamayi zamansizliktan ihmal ederseniz, cokuverir. Kurulduktan birkac gun sonra cikan bir firtinada bu oldu. Maalesef o firtinada bazi cok nadir soganlari kaybettik. Onlari tekrar temin etmek gerekecek.
Eklenti 526103 Sera icinden birkac cesit... Karadeniz kara lahanasi Eklenti 526104 Sarmalik Yalova beyaz lahana (Yalova1 degil) Eklenti 526106 Bok choylar (bunlar sabahin erken saatinde cok guzel cikmislar) Eklenti 526105 Bircok fidenin bir iki gun icinde topraga alinmasi gerek. Gun de erken bitiyor artik, yetismek bir mesele... |
5 Eklenti(ler)
Cesitli malzemeleri geri donusturerek yaptigimiz (bunu esim biraraya getirdi, hakkini yemeyeyim :)) ahsap fide serasindan bir iki resim (her tarafi acik, sirkulasyon cok iyi).
Sabah ustune ciy dusmus Rus kara lahanasi fideleri Eklenti 526113 Kivircik yaprakli, Edirne'ye ait maydanoz Eklenti 526114 Biraz da yerdeki bitkilerden... Birkac gun oncesinden bir miktar turp hasadi. Eklenti 526115 Turp icin onemli noktalardan bir tanesi, her cesidin birbirinden farkli yaprak genisligine ve verimine sahip olmasi. Buna dikkat etmekte fayda var cunku bazi restoranlar, yaprak verimi yuksek olan cesitleri tercih edebiliyor. Yapraklar atilmiyor ve salatada kullaniliyor. Yapraklariyla birlikte vereceklerinizi daha yuksek bir fiyata pazarlayabilirsiniz; kendiniz yiyecekseniz de hem kokunden hem yapraklarindan yararlanabilirsiniz. Ayni sey pancar icin de gecerli. Resimdeki turplar, Fransa'ya, Almanya'ya ve ABD'ye ait uc farkli cesitten olusuyor. Almanya'ya ve ABD'ye ait olan cesitlerin yaprak buyuklugu, Fransiz cesidinin yapraklarinin 2-3 kati kadar... Bir diger nokta da turbun nasil satilacagi... Kucuk kok yapan cesitler demet usulu, agir ceken cesitler agirlik hesabiyla satilacak. Tam olgunlukta Tatsoi Eklenti 526116 Tatsoi gibi yapraklari icin yenen sebzelerde de burdaki cogu ciftligin yaptigindan farkli bir yol izliyorum. Ciftlikler, hasat zamani geldiginde, tam olgunlukta bitkinin tamamini sokup oyle satiyor. Halbuki, resimde gordugunuz gibi, tam olgunlukta da olsa yaprak boyutlarinin kimisi oldukca kucuk, kimisi buyuk olacak. Bunu yapmak yerine, tatmin edici bir hasat olgunluguna eristiginde, buyuk yapraklari hasat ederek demet usulu satiyorum. Bu sekilde, hem sadece buyuk yapraklari verecegim hem de ayni bitkiden ayni mevsim icinde bircok kez hasat yapabilecegim. Bunun isciligi daha emek istiyor ama dal kalinligi buyukce oldugu icin o kadar zor degil (roka hasadi gibi zahmetli olmuyor). Ve mevsimsel nedenlerden dolayi gecikmeyle de dikilmis olsalar, domateslerde meyveler gozukmeye basladi... Eklenti 526117 |
2 Eklenti(ler)
Burdaki kucuk bir tohum sirketinden tohumunu temin ettigim Bunias orientalis. Bu bitki, yurtdisinda Turkish Rocket (Türk Rokası) olarak geciyor. Anavatani Anadolu oldugu halde bugun, savaslar sirasinda tasindigi tahmin edilen, Avrupa'da yaygin olarak bulunuyor. 20-30 gunde cimlenen tohumlarinin cimlenme yuzdesi oldukca dusuk gibi gozukuyor.
Eklenti 529880 Bu asagidaki resim de F. Houttuyn (modern taksonominin babasi olarak kabul ediliyor) ve J. van der Burgh tarafindan yazilan ve 1761-1785 yillari arasinda Amsterdam'da basilan Natuurlyke Historie of Uitvoerige Beschryving der Dieren, Planten en Mineraalen (Hayvanlarin, Bitkilerin ve Minerallerin Dogal Tarihi ya da Ayrintili Tanimlamalari)'de yer alan cizimlere ait. Cizimler (gravur dersek daha dogru olabilir), J. C. Philips ve G. Philips isimli sanatcilar tarafindan yapilmis. Ortadaki resim, Bunias orientalis'tir. 250 yillik bu cizimle Hollandali bir kolleksiyoncu araciligiyla tesadufen karsilastim. Onemli bir belge... Eklenti 529881 * En soldaki cizim, Draba muralis'e, en sagdaki cizim de Cleome dodecandra'ya ait. |
5 Eklenti(ler)
Fide uretimi icin kullandigimiz, kendi yaptigimiz seradan fotograflar...
Sera malzemesinin cogu, ciftlikte kullanilmayan tavuk kumesi cerceveleridir. Ek olarak ev malzemeleri magazasindan aldigimiz tek malzeme, resimde gordugunuz oluklu cati plastigi (iki parca halinde). Plastik ve duz degil oluklu cunku hem yagmur sularini yagmur oluguna daha kolay aktaracak hem de siddetli yagmurlarda yagmur siddetini bolerek cati yuzeyine yayacak. Catiyi, sera icindeki fideleri yagmur darbelerinden korumak icin on ve arka kenarlardan biraz disari tasacak sekilde monte ettik. Bir de seranin on yuzeyinde gozuken en ustteki dikdortgen bolme, ilkin baska bir nedenle bos birakilmisti. Once serayi plastikle kaplayip, havalandirma icin, ust kismini kapanip acilabilen bir bolme seklinde dusunmustuk (isinan hava yukselir ki ilkbahar sonunda ve yaz basinda sera ici sicaklik hem bizim hem bitkiler icin dayanilmaz olacakti ve bu sicak havayi disariya verecek bir sistem kuracaktik). Daha sonra sera etrafini tamamen acik birakmaya karar verdim cunku zaten kisin bitkileri kurutacak soguk havalari tecrube etmiyoruz dolayisiyla bu anlamda bitkileri korumayi gerektirecek bir durum cok nadiren soz konusu oluyor (bir de tabii bu aylardaki bitkiler, soguga gorece daha dayaniklilar). Cok soguk olursa da fideleri arkadaki hazir aldigimiz seralara aktarabiliriz. Bir de bitkiler, hava sirkulasyonundan cok memnunlar. Belki tek eksik, fideleri koydugumuz masanin kenarlarini citayla dolanmak olabilir. Hava ruzgarli oldugunda, cok nadir de olsa fideler devrilip yere dusebiliyor. Masalarin dengesi onemli. Bu yuzden bacaklar, hem uzun eksen boyunca hem de kisa kenarlar boyunca birbirine ahsapla baglandi (bir de masa yuzeyinden yere dogru inen bir orta bacak var). Masalarin seranin icinde kalan uzun eksenleri de bos. Bu da depolama icin olanak sagliyor. Disarda birakilabilecek malzemeleri burda tutuyoruz. Bir de iki masa arasinda rahatca hareket edebilecegimiz kadar bosluk birakmayi unutmadik. Eklenti 530372 Sera ayaklari yere 25-30 cm kadar girecek sekilde gomulup ayrica birer ahsap parcayla saglamca sabitlendi. Eklenti 530373 Cati, yagmur suyunu toplamak icin egimli tasarlandi. Cati plastigi, sulari yagmur oluguna bosaltiyor. Eklenti 530374 Yagmur oluguna dolan sular da her ikisinin hacmi de yaklasik 200 lt olan su toplama ficilarina bosaliyor. Olugun, bir kapagi var. Eger cok yagmur yagdiysa ve biz kullanamadan ficilardan birisi dolduysa, o ficinin oldugu tarafi kapakla bloke edip sularin diger ficiya akmasini sagliyoruz. Yalniz burda, olugun oturdugu cati ekseninin duz olmasina ve bir tarafa dogru daha egimli olmamasina dikkat etmek gerek. Aksi durumda, ficilardan birine su akisi zorlasir. Yagmur cok yagdiginda toprak sivilastigi icin, ficilarin oturdugu beton kaliplarin dengesi bozulabiliyor; boyle olunca ficiyi indirip yuzeyi tekrar duzlemek gerekebiliyor (belki bunun icin, kaliplarin altina su gecirmeyen bir malzeme yerlestirilebilir). Eklenti 530375 Kullandigimiz ficilari, tarim malzemeleri satan bir dukkandan aldik. Daha once zeytin depolamak icin kullanilmislar; biz de geri donusturduk. Her iki ficinin hacmi de 200 lt kadar. Ficinin muslugu yoktu, alt tarafta matkapla bir delik acarak muslugu monte ettik. Araliksiz birkac saat yagan bir yagmurla, bu ficiya hatri sayilir miktarda su doluyor. Normalde kuyumuz arizali oldugu icin, sulamada sehir suyu kullanmak zorundayiz ama fideler icin, cok kurak gecen bazi donemler haric, butun ihtiyaci bu ficilardan sagliyoruz. Fidelere uyguladigimiz mikroorganizma solusyonlarindan tam verimi alabilmek icin yagmur suyu birebir... Fideler saglikli olursa, hem urun hem de tohum hasatinda yasayacagimiz sorunlar azaliyor. Ficilar aslinda bir kapakla birlikte gelmisti. Haliyle su akisini saglamak icin kapagi cikarip kucuk delikli sineklik taktik. Bu sekilde hem dal parcalari ve yapraklar ficinin icine girmiyor hem de sivrisinekler yuvalanmiyor. Eklenti 530376 |
2 Eklenti(ler)
Daha once Karadeniz kara lahanasi yetistirenler veya pazardan alip yemegini yapanlar asagidaki resme bakarak, bildikleri kara lahanadan farkli olup olmadigini, farkliysa farklarini yazabilirler mi lutfen? Tarim aletinin bicak uzunlugu 15 cm'den biraz daha fazladir; bunu goz onune alarak bitkinin yaprak genisligi ve uzunlugu hakkinda bir fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrica yaprak dokusu hakkinda da yorum yapabilirseniz (bildiginiz kara lahanayla ayni mi farkli mi, farkliysa sizce farklar nedir) sevinirim.
|
1 Eklenti(ler)
Bu mesajda bahsettigim Bunias orientalis gelisiyor. Bir sure sonra tohum cogaltmak uzere saksiya (duruma gore yere) alinacak.
|
|
Tesekkur ederim. Yani sizinkiler benim gosterdigim resimdeki kadar iri yaprakli mi oluyor? Yaprak uzunlugu ve genisligi daha kucuk olan bir cesidi daha once hic yetistirdiniz mi/yemeklerde kullandiniz mi?
|
3 Eklenti(ler)
Gecen haftaki hasadin bir bolumu (bunlar restorana gitti):
Eklenti 530664 Italyan rezeneleri gectigimiz 2 hafta icinde hasat edildiler. Eklenti 530665 Dunyalar guzeli bu Italyan radikasini (Rossa di Treviso; en cok bilinen Italyan cesididir) da bugunlerde parti parti hasat ediyorum. Resimdeki bitki, yapraklari henuz tam bas yapmamisken Aralik basinda goruntulendi. Normalde Cin lahanasi gibi bas yapmasi gerek ama bu mevsimde havalar serinlemesine karsin, bizim iklimimizde yine de yeterince soguk degil. Daha soguk havada yapraklar birbirine iyice kenetlenecekti. Eklenti 530666 |
1 Eklenti(ler)
2 hafta oncesinden bir mor domates cesidi... Ipi ilk gogusleyen bu oldu, bugunlerde meyveler kizariyor.
Eklenti 530717 Genel olarak butun bitkilerin iki kere sele ugramasi, asiri yagislarin geldigi donemlerde havalarin oldukca soguyup isinmasina bagli olarak yapraklarda yaniklik ve kontrol altinda tutulan ufak tefek hastaliklardan sonra oldukca iyi bir domates mevsimi gecirdigimizi soyleyebilirim (yavas yavas daha ciddi hastalik belirtileri basladi). Bunda mevsime yayilmis sicakligin ve nemin azalmasinin cok katkisi var ama artik belli bir rutine oturtmaya calistigim uygulamalar netlestikce aldigim sonuclar cok daha iyilesiyor. Ozetle hastalikla mucadelede kullandigim urunler/uygulamalarim: 1. Fide asamasinda, Streptomyces lydicus ile bu mesajda listesini verdigim yararli mikroorganizma urununu koklere yedirmek. Streptomyces lydicus'u iceren urun Turkiye'de var. Bu, benim icin bahcenin bir vazgecilmezi ve tavsiye edebilecegim cok iyi bir urun. 2. USDA arastirmalarinin sonucu olan ve ozellikle son yillarda kullanimi artan, icerigini temel olarak Trichoderma virens'in olusturdugu urunun yine fide asamasinda koklere yedirilmesi. Bu urunu daha sonra bir kere de buyume asamasinda yere uyguladim. Bu urun de cok yakinlarda Turkiye'ye gelmis gozukuyor. 1. maddedeki urunlerle birlesince oldukca etkili bir savunma mekanizmasi olusturdugu anlasiliyor. Denemeye devam edecegim. * Selden sonra mikroorganizma uygulamalarini yenilemek durumunda kaldim cunku o kosullar, kolonilerin sagligi acisindan icin iyi degil. * Onceki mevsimde gubrelenmis olan alana dikilen domateslere hicbir kati gubre (keci gubresi) vermedim. * Daha once butun domatesler/biberler icin Epsom tuzlari kullanacagimi belirtmistim (Florida topraklari ozellikle Mg acisindan cok zayif). Bu uygulamadan vazgecip butun fidelerin dibine bir avuc kadar icinde Ca ve Mg takviyesi (ayni zamanda yararli mikroorganizmalar icin cok iyi bir besin kaynagi olan kitin) icin karides gubresi de bulunan organik bazli bir karisimdan verdim. Bu uygulamayi ciceklenme asamasinda sivi balik gubresiyle destekledim. Onumuzdeki mevsim sicakliklarin ve zararli populasyonunun artmasiyla birlikte, yukardakilere ek olarak Kaolin kili uygulamasi yapilacak. Bir de planlamasi buyuk oranda tamamlanan asilama konusunda zaman bulabilirsem birkac uygulama yapmak istiyorum (ilk defa deneyecegim). Bunun icin, kok bitki olarak son zamanlarda domates asilamasinda populer olan bir F1 cesit kullanmayi dusunuyordum ama Sn MeyveliTepe bu mesajda Everglades cesidinden bahsetmis. Bu da denemeye degecek bir kok bitkisi olur. Yetistirmeyi en cok sevdigim bitkilerden biri domates ve iklimimizin zorlu kosullarinda basarili bir domates mevsimi gecirebilmek icin mumkun olan her yolu denemekte kararliyim :) |
Bir domatesi kurtarmak-1
4 Eklenti(ler)
Yaptigim isin stresi az degil :) Asagidaki resimde gordugunuz fide, burda bir uyemizin daha once tohumunu gonderdigi Bartin'a ait bir domates fidesi. Yanlis hatirlamiyorsam elimde uc ya da dort tane tohum vardi. Bunlardan cimlenen tek fide ilk once bir zararli tarafindan toprak seviyesinden kesilmisti. Sonra o fideyi fide topragina gomerek kurtardim. Daha sonra gelisen fide bu sefer de toprak seviyesinden curumeye baslayinca bu sefer daha ciddi bir koklendirme yapmak gerekti cunku eger fide irilesmisse, topraga gomulerek koklendirmesi daha zor oluyor.
Eklenti 530745 Koklendirme islemi icin koklendirme hormonu degil Azospirillum brasilense icerigine sahip ozel bir urun kullandim. Bu mikroorganizma, vegetatif buyumeyi ve dogal yollardan kok gelisimini tesvik ediyor. Once, urunu suda (icme suyu kullandim) cozduruyorum (renk, inert maddeden kaynaklaniyor). Eklenti 530742 Cimlendirme/fide malzemesini cozeltiye atip iyice emmesini sagladim. Eklenti 530743 Eklenti 530744 |
Bir domatesi kurtarmak-2
5 Eklenti(ler)
Steril bir makasla, fideyi saglikli bir noktasindan kestim
Eklenti 530747 ve soz konusu cozeltiye daldirdim (fide, kesik yerinden iyice yedirilmis olacak). Eklenti 530748 Son olarak, cimlendirme malzemesinin icine gomdum. Bundan sonra, malzeme kurudukca sulayacagim. Onun disinda hicbir solusyon/sivi gubre eklemeyecegim. Bir de fideyi dogrudan gunes almayan golge bir yerde tutacagim. Eklenti 530749 Fide, yeniden koklenme asamasinda girdigi soku atlatmaya calisirken, yapraklari porsumus durumda kalacak. Arada bir koklenip koklenmedigini anlamak icin fideyi hafifce yokluyorum. Koklendigini anlamanin bir yolu da yapraklara geri gelen canlilik ve irilik, fidenin boy atmasi ve yesil tonlarindaki canlilik. 7-10 gun sonra sonuc su: Eklenti 530750 Bundan sonra fideyi, icinde besin de olan saksi topragina aldim. Burda iyice serpildikten sonra da topraga. Topraga alma konusunda karar vermekte zorlandigimi soylemeliyim cunku Ocak ayindan itibaren hava iyice soguyacak ve donla karsilasmamiz mumkun. Bu yuzden toprakta biraz boy atip dallandiktan sonra, yan kollari koklendirerek bitkiyi sonraki ekim mevsimine tasiyacagim. Bu durumda, yerdeki fide olse de izole bir ortamda cesidi muhafaza etmis olacagim. Eklenti 530751 |
Alıntı:
Ben sizin bitkinizi, bizim bildiğimiz kara lahanaya benzetemedim. Elimde hiç fotoğraf yok ama bizdeki kara lahanalar tıpkı SDurul'un fotoğrafındakiler gibi gri yeşil oluyor. Özellikle sarmasını zaman zaman yaptığım için iyi tanıdığım bir bitki. Çok irileşen yapraklar kartlaşmış ve damarlanmış olabiliyor. Sizinkiler daha iri gibi geldi. En kısa sürede fotoğraflamaya çalışacağım sizin için... Saygılar, selamlar.... |
Alıntı:
Dökülen tohumlardan tekrar çimlenmişler, gittiğimde tekrar fotoğraflayabilirim. Ya da yaprak büyüklüğü hakkında yorum yapabilirim. Yaprak uzunluğu ve genişliği daha küçük olanı daha önce hiç yetiştirmedim. |
Birnefestoprak bende iki çeşit var 1 yalova yapraklar kısa yuvarlak 2 karadeniz ise sizin resimdekinden koyu renk uzun yani sizinkiyle eşdeğer
|
Eger hasat zamani geldiyse ikisinin yapraklarini yanyana koyup resmini cekebilir misiniz? Yalova dediginiz cesidi ticari tohumdan mi yetistirdiniz?
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bu mesajda bahsettigim marullarin alti tanesi asagida goruluyor. Bilecik1 ve Bilecik2 olarak belirttiklerim farkli tohum rengine ait olduklari icin ayrildi (bu durum, tohumlar bana gonderilirken belirtilmisti). Altinda Irak yazan cesidin tohumu zamaninda Turkiye'den toplanirken kaynaginin Irak'ta bir pazar oldugu belirtilmis (bunun sicak havalarda tohuma kacma direnci yuksek olabilir).
Havalar normallerin ustunde sicak gidiyor (bugun 28 dereceyi gorduk). Marullarin saglikli bir degerlendirmesi icin ANATOHUM Projesi gonullulerinin yardimi gerekecek :) Zonguldak'a ait olan cesidin yaprak ucu yanikligina olan direnci az gibi gozukse de bunun yaprak seklini cok sevdigimi belirteyim. Bu batinda yukari dogru yapraklari birbirine sikica kenetlenmis (Yedikule tipi) bir cesit yok (tamami gevsek yaprakli gozukuyor). Varsa bile, bas yapmama nedeni hava sicakliginin yuksek olmasi olabilir. |
2 Eklenti(ler)
Ciftlikten, keci peyniri icine karistirmak uzere Nasturtium yetistirmemi rica ettiler. Asagidakilere ek olarak bir de kirmizi ciceklisinin resmini cekmistim ama onu bulamiyorum (asagida, en usttekini cok sevdim). Tatlari cok guzel, sert aromali bir roka cesidi kivaminda oldu. Sanirim onumuzdeki hafta sonuna yapilacak peynirlere yetecek kadar cicek alabilecegiz. Bu sene pazarda satmak uzere bir miktar cicek ekecegim.
|
2 Eklenti(ler)
Restoran icin birkac haftadir bu miktarda, biraz daha az veya cok hasat yapiyorum.
Eklenti 532368 Yeni mevsim planlamasi, yeni ekilecek tohumlarin secimi, alan temizligi ve baska bircok is biraraya geldigi icin onumuzdeki birkac hafta bu tempoda biraz gerileme olacak (ardisik ekim isleri aksadi). Yine birkac haftadir domates hasat ediyorum. Tohumluk ayrilip katalogumuza cikarilacak meyvelerle satilacak meyvelerin oranini iyi ayarlamak gerekiyor. Dun hasat ettiklerim (bir meyve haric, hepsi toplamda yeni denedigim atalik bir Amerikan cesidinin iki bitkisinden hasat edildi; meyve tutumu, verimi ve lezzeti cok iyi): Eklenti 532369 Bugunlerde uzerine cokca zaman harcadigim konular: 1) Restorandan Florida'da yerel ciftliklerden (ve bizden) satin aldiklari gobekli marulun yeterince buyuk olmadigi, bu yuzden de tek bir marulun gobegi Sezar salataya yetmedigi icin tek porsiyonda 3-4 tane gobek kullanmak zorunda kaldiklari ve yine buna bagli olarak da o salatadan para kazanamadiklari konusunda bir yorum aldim (bu arada salatayi hakkiyla, ancuez kullanarak yapiyorlar). Ciftciler farkli gobekli marul cesitlerini denemek istemiyormus; ustune bir de "burda marul zaten zor" diyorlarmis (bu heryerde gorulen bir hastalik; hem denemiyorlar hem de burda olmuyor diyorlar :)). O gunden beri bircok farkli gobekli marulu deneyip restoran icin en uygun olanini secmek uzerine calisiyorum. Burda, Kaliforniya'daki oranik tarim standartlarini yakalamak istiyorsak, onemsiz gibi gozuken ayrintilarin ustunde durarak ve sefin yorumlarina kulak kabartarak calismamiz gerek. 2) Bu hafta icinde yeni mevsim icin domates, biber ve patlican tohumlari ekilecek. Domates asilamasi icin calismalar yapilacak. 3) Yeni takintim mantar. Son gunlerde bol bol kaynak taramasi yapip, onemli kitaplari satir satir okuyorum. Mantar yetistiriciligi uretim planlarima yeni bir boyut getirecegi gibi, toprak sagligi-bitki gelisimi arasindaki iliskiyi daha iyi anlamama yardimci olacak. Oncelikle istiridye mantariyla ilgili calisma yapacagim. 4) Cicek tohumlari ekildi. Bunlardan yapilacak fideleri, uretim bahceleriyle ev bahcesi arasinda dagitmayi dusunuyorum. |
2 Eklenti(ler)
Daha once Sn bahcedenn'in tohum etkinligiyle gonderdigi Balik Biberi'nin tohumunu arttirmak icin 2. dikimini 2014 sonunda yapmistim. Bunu ayrica dikmemin nedeni, meyvelerin tipik sekilde bendeki baska bir Balik Biberi tohumuna gore daha uzun meyveler vermesiydi.
Eklenti 534213 Eklenti 534214 Sonuc olarak, Sn bahcedenn'in tohumundan seleksiyon yaparak ilerleyecegim ve bu tohumu, Turkce'de Balık (Kültivar Erdinç) Ingilizce'de Balik (Erdinc Strain) adiyla katalogumuza cikarip uluslararasi dolasima oyle acacagim. Bizim cesitli kataloglar araciligiyla tanitilmayi hakeden cok iyi amator yetistiricilerimiz var ve her ne kadar cok gecmis kalmis olunsa da bu konuda yerlesik bir yerli jargon ortaya koymamiz gerek. |
Bende de 2 yıldır ektiğim Jalapeno biberlerin arasında çıkan bir çeşit var. Jalapenodan daha tombul. Bu sene de ekeceğim bakalım nasıl bir gelişim gösterecek.
|
Bakın burada fotoğrafları var.
http://www.agaclar.net/forum/1313802-post2360.htm |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025