View Single Post
Eski 28-09-2014, 23:39   #47
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bulundugumuz iklimin yuksek nem kosullari, gun icindeki yagislarla birlikte ani sayilabilecek sicaklik inis-cikislariyla birlesince, hastaliklar acisindan ozellikle domateslerde sorun oluyor. Son 10 gundeki yagisli donemde, erken fide hastaliklari bas gosterdi. Bu hastalik, Septoria'ya cok benziyor ama Septoria, bitkinin meyveye dondugu ve azot ihtiyacinin arttigi ileri donemlerde gozuken bir hastalik. Yapraklardaki gorece eski yapraklardaki helezonlar, erken yaniklik hastaligina da cok benziyor. Buyuk ihtimalle, sorun bu (siyah helezonlar, daha sonra genisleyerek sari/turuncu tonlarinda lekeler olusturmaya basladilar).
Name:  EB.jpg
Views: 1334
Size:  47.7 KB

Hastalik belirtileri ortaya ciksin ya da cikmasin, fideleri topraga alma asamasinda uyguladigim bir kok banyosu var. Simdi bu islemi, hastalik belirtisi gozuken butun yapraklari temizledikten sonra, hemen yapraktan puskurterek, daha dusuk bir konsantrasyonda uygulayacagim.

Yaprak uygulamasinda, acil durumlarda kullandigim urunun etken bileseni Streptomyces lydicus. Bunun uygulama miktari 1-1.5 gr/uygulama sisesi hacmi (~ 1lt).

Kok banyosu icin kullanacagim karisimin icinde de yine Streptomyces lydicus'e ek olarak asagidaki etikette mikrobiyal icerigi verilen urunden 2 gr kadar, suya cozdurulmus sekilde bulunacak. Viyollerden aldigim domates fidelerini, kokleri tamamen karisimin icinde kalacak sekilde kabin icinde tutacagim.

Name:  M.jpg
Views: 1294
Size:  36.7 KB

Bu islemden sonra fideler topraga alinacak fakat topragin iyice drene olup yagislarin gecmesini beklememiz gerek. Topragin iyice drene olmasi, mikroorganizlarin koloni sagligi bakimindan cok onemli. Yaprak puskurtmesi sonrasinda, fidelerdeki hastalik belirtilerinin durdugunu belirteyim.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön