![]() |
1 Eklenti(ler)
Soğan ve sarımsak ektik;)
|
Değerli dostlar, çiftliğimizi buradan da izleyebilir ve destekleyebilirsiniz:)
https://www.facebook.com/tlosfarm |
takip ediyorum artık çiftliğinizi..
|
1 Eklenti(ler)
Bugün de pazı ve ıspanak ekimiyle serayı bitirdik. Şimdi sabırla çimlenmelerini bekleyeceğiz.
Yalnız seranın içi bugün 30 derecenin üstündeydi...bu sıcaklık kış sebzeleri için negatif etkili olabilir, bu yüzden dışarıya da bir kış bostanı hazırlamaya karar verdik. Çalışmalara başladık;) |
Sahire seranız hayırlı olsun
neden kış sebzelerini seranın içine ektiniz onu anlamadım o ektiklerinizin hepsi yeşil soğan sarımsak ıspanak tere roka maydanoz pazı vs. Hepsi zaten sera dışında yetişir ve soğuk hava isterler bence seraya salatalık domates vs ekseniz daha iyi olmaz mı küçük te bir soba ile bütün yaz sebzelerinin çok rahat yetiştirisiniz. |
Birde serayı çok verimsiz kullanmışsınız o ara boşlukları değerlendirmeniz gerekir çünkü alan kısıtlı ve değerli. Araya bir tuğla dizimi yol yapsanız bence yeterli
|
Alıntı:
Kış sebzelerini seraya ektik çünkü dışarı ekmekte geç kaldık ve çabuk büyüsünler bir an önce yiyelim dedik. Serada daha hızlı çimlenme büyüme oluyor , Bu arada da yaz sebzelerini de erkenci başlatabiliriz ...ve o boş kalan araları belki zamanla doldururuz:) Kısaca bu sene sera geç kaldı: pek çok şey geç kaldı ama bahara yaz bostanını daha erken başlatabileceğiz:D |
Zeytin filiz güvesi saptandı , Delfin ile mücadeleye başlandı...
|
4 Eklenti(ler)
Geçen seneki kendi imalatımız olan civcivleri büyüttük. Artık organik yumurtalarını yiyoruz:D
|
1 Eklenti(ler)
Tatula Ağacı çiçeklendi....
|
maşallah çok güzel yalnız o meleklerin borusu brugmansia . iyi akşamlar
|
Alıntı:
|
21 Aralık
1 Eklenti(ler)
En kısa günü atlatıyoruz. Bundan sonra günler uzayacak ve bahar gelecek :D
Yakında soğanları sarımsakları da yemeye başlarız:) |
Sayın Sahire ; meleklerin borusu brugmansia gördüğüm kadarı ile dış mekanda. Çok soğuklara karşı dayanıklı değil. Çok güzel bir çiçek. Bendeki saksı içinde olunca içeriye aldım. Kırmızı örümcek ve içeri nedeni ile bozuldu. Ancak ölmesinden iyidir. Siz de konu ile ilgili başlığı okuyarak korumaya alsanız iyi olur.
http://www.agaclar.net/forum/calilar...tm#post1341902 |
Alıntı:
|
Zeytinlerde Son Durum
4 Eklenti(ler)
Zeytinlerde yeni filizleri yiyerek kurutan bir şey vardı. Zeytin uç tırtılı mı zeytin fidan güvesi mi bilemiyoruz. ama ikisinin de tedavisi Delfindi. Uygulamayı bitirdik. Sanki uç sürgünler bir rahatlamış gibi geldi bana. Baharda -Şubat gibi- tekrarlayacağız.
En sonunda koyun gübresini alabildik. Bugün her ağacın dibine iki kürek atmaya başladık. Badem zeytin bahçede ne varsa... Çok yoruldum:o umarım baharda faydasını görürüz... |
Büyük olasılıkla zeytin güvesidir sayın SAHİRE..
Havalar sıcak..yaprak dölüdür.. |
Alıntı:
Sayın Pria, çok teşekkürler. Sizler gibi tecrübeli arkadaşların tavsiyeleri / görüşleri o kadar faydalı oluyor ki... Bu forumdaki yardımlaşma ortamını çok seviyorum. Evet havalar sıcak gitti bu aralar, bir iki gündür geceler soğumaya başladı 4 derecelere düşüyor. Güveler yeni yaprakçıkları yemiş :mad: |
Sn Sahire bizim tavuklar yumurtlamayı bırakalı epey oluyor. Sizinkiler cinsinden mi acaba hala yumurtluyorlar. Bu arada köpeğimiz oyun oynarken pekin ördeğimi öldürdü. Çok üzgünüm..
|
Alıntı:
Bizim burada havalar ılık gidiyor... Taze yeşillikler bol bol çıktı. Tarla fiğ, arpa, gelincik gibi güzel otlar ve yeşil filizlerle dolu. Onun dışında da sadece arpa ve buğday veriyoruz. Bir gün arpa bir gün buğday... Tavuklar tüm gün otlanıp gezinip duruyorlar. Geçenlerde gübre attığımızı yazmıştım. Gelen gübrenin başından ayrılmadı tavuklar, bir güzel temizlediler börtü böceği... Bazen evden artanları da yiyorlar - meyve kabukları sebze artıkları gibi:) Kısacası iyi besleniyorlar. Keyifleri yerinde. Ama havalar soğuyacakmış, soğuklarda yumurta verimi düşebilir. Bakalım göreceğiz... |
Gelincik sezonu açılmıştır. Bkz. mesaj no:314 :) Şu yağmurlar fırsat verdiğinde bir güzel toplanacak...
|
Yarın buralara gelemezsem diye şimdiden tüm dostların ve doğa severlerin yeni yılını kutluyorum, daha doğal , daha temiz , en önemlisi daha sağlıklı ve herkesin hayallerine kavuşacağı güzel ve mutlu bir sene diliyorum. Hoş geldin 2015!
|
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
Seradan gelişmeler
4 Eklenti(ler)
Soğan sarımsaklar çabucak büyüdüler.
Ispanaklar daha yavaş gidiyor . Bezelyelerde de durum iyi. Altın çilek çiçek açtı. Bu mevsimde normal mi bu çiçek?:confused: tuttuğu için sevinçliyim ama çiçeği sanki zamansız gibi geldi bana:) |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Zeytinler ve tavuklar - tavuklar piknikte...
|
İki şirin kafadar
3 Eklenti(ler)
Bazen iki şirine öyle güzel oynuyorlar ki...
Burada Tırmık ayakkabının içini muayene ediyor, kendi ayağına oluyor mu diye bakıyor. Fındık da hayretle onu izliyor. - Bu yine ne işler çeviriyor böyle? diyor. Bir yandan da gözü fotoğrafçıda;) |
Serada son durum
1 Eklenti(ler)
Marulları turpları seyrelttim bir güzel. Soğanlarımız sarımsaklarımız yenecek kıvama geldi sayılır:) Ispanaklar, pazılar ve bezelyeler büyüyor:cool:
|
3 Eklenti(ler)
Bir kaç gün don riskimiz var.
Kış vakti açmaya yeltenen kalançomuzu ve çiçekleri son demlerini yaşayan schlumbergeraları ne olur ne olmaz diye seraya aldık. Normalde bu arkadaşlar dışarıda gayet mutlular ama dondan korktum. Çilekleri de yerinden söktük saksılara alıp seraya taşıdık şöyle bir iki ay iyice semirsinler dedik - geçen sene güzel çilek yiyemedik - İnşallah bu sene yeriz:) |
Sayın SAHIRE biz Ankara'da çilekleri bahçede bırakıyorduk, üzerilerine karlar yağıyordu ve hiç bir şey olmuyordu ki Ankara'nın ayazı meşhurdur, çilek sanırım kışa dayanıklı bir bitkidir. Kolay gelsin
|
her şey çok güzel olmuş ellerinize sağlık..
|
Çilekler konusunda öğrendiklerimden biri üç yıl kadar mümkün olduğunca yerini değiştirmemek gerektiği. Verimden düştükleri için yeniden başka yerde dikim yapılmalı. Ben her yıl farklı yere dikip ilk yıl verim az olduğundan ikinci yıl yüksek verimi almaya çalışacağım. Şu anda üzerleri tamamen kar ile örtülü vaziyetteler. Tabi fazlalıkları ve otları almak gerekiyor. İlkbaharda diktiğim çileklerden 200 metre kadar ilerideki arkadaşımdan gelenler az çilek verirken sonbaharda resimdeki görüntülerle karşılaştım. Osmanlı çilekleri her yeri kapladı. Ancak onlardan ilkbaharda çilek alabileceğim. Yediveren çilekleri arkadaşın yaptığı gibi yaptım. Su vermek için olan boşluklar bıraktım. Tepe kısımlarda ise çilekleri diktim. Boşlukların içerisine yanmış hayvan gübresi koydum. Kuruyunca su ile doldurdum. Bu çilekler çok uzun ve güçlü kök yapıyorlar. Osmanlı çilekleri ise aynı şekilde olmalarına rağmen çok az kök yaptılar. Onlar çok fazla çoğaldılar. Baharı dört gözle bekliyorum.
Bendeki yediveren çileklerin sonbahar görüntüleri. Çok da lezzetli oldular. http://www.agaclar.net/forum/1344189-post274.htm |
Güzel sarımsak yetiştirmek için sonbaharda mümkün olduğu kadar gevşek ve gübreli toprağa dışarıya ekmek gerekiyor. Sarımsak ekerken mümkün olduğu kadar büyük dişli olanları ekerseniz çıkan sarımsaklar da o kadar büyük oluyorlar. Küçük dişlilerden büyüyenler de küçük oluyor. İlkbaharda ekilenler ise büyük tek diş oluyor. Sadece yeşillik olarak kullanılabiliyor. İklim müsait ise biraz da dış ortama ekerseniz gelişim durumunu gözlemleyebilirsiniz.
|
Alıntı:
Tepelere dikmeniz doğru bir uygulama- burada siyah naylon da seriyorlar , yabancı ot çıkmasın ve çilekler toprağa değip çürümesin diye... Şu donlar geçsin biz de yeni bir yere çilek bostanı hazırlayıp dışarıya alırız çilekleri. Nette baktım güneşli bir yer istiyor çilekler ama yazın da buranın kavurucu sıcağında güneş kuvvetli geliyor gibi geldi bana. Bakalım belki yaza bir gölgelik düşünürüz. Bu arada yediveren çileği çok harika ben de netten tohumunu alayım diyorum. Bizim fideler pazardan alınma cinsini falan bilmiyoruz maalesef. ama lezzetliler bir de verimi arttırabilsek... Şöyle güzel bir çilek reçeli yapmak isterim:) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Siz saksıya aldığınız için yeniden dışarıya koymayın. Daha erken çileklerini alırsınız. Verimden düşünce havalar düzelince yeni yerlerine koyarsınız. Soğuktan daha iyi bir ortama koyarsanız problem yok. Ancak daha iyi sıcak bir ortamdan soğuk ortama koyunca problem olabilir. Hiç riske girmeyin. Benim yaptığım yer ikindiden sonra güneş görmüyor. Dağın gölgesi geliyor. Belki bu da etkili olabilir. Yazın bende de çok fazla verim olmadı. Sonbaharda havalar serinleyince çilek tam köklenince bu manzara ile karşılaştım. İkinci yeri yaptım. İlk yaptıklarıma dokunmadım. Üç yıl aynı yerde durduktan sonra o kısmı başka bitkiye tahsis edeceğim. İkinci yeri domateslerin yerine sonbaharda yaptım. Muhtemelen ilkbahardan daha fazla verim verir. Yediveren çileği tohumdan yetiştirmeye uğraşmanızı tavsiye etmem. Çok zor ve verim almak daha uzun sürer. Bir kısım fide alıp onları denemek daha güzel. Bendeki en verimli olan yediveren önce çiçek açıyor. Sonra kol atıyor. Yaz gelince muhtemelen çok fazla kol atacaklar. Bir şey göndermede sıkıntı yaşıyorum. Hala göndereceğim şeyler var. Mutlaka bir şey çıkıyor. Şimdi de kar ve aşırı soğukta ne gidebilir ki. Soğuklara dayanıklı olan türler dışında. Fide bulamaz iseniz yardımcı olmaya çalışırım. 1280 rakımda bu şekilde oldular. Yerli dediğim çilekten arkadaşın bahçesinden alarak reçel yaptık. Mükemmel oldular. Onlara da Osmanlı çileği olduğunu söyleyenler var. Ancak onlar bakım ile daha iri oluyorlar. Diğer Osmanlı çileği ile aralarında fark var. Güler hanımdan gelen Osmanlı çilekleri balkonda kırmızı örümceğe maruz kalınca götürememiştim. Onlar küçük, tadı, aroması ve görüntüsü daha farklı çilekler verdiler. Saksıda daha az ve tadımlık oluyorlar. Bir iki kere sulamada gecikince kırmızı örümcek ile birlikte ölmelerine yol açtı. Muhtemelen aynısı yeri çimen gibi kapladı. Baharda her şey belli olacak. |
Alıntı:
Bende ise yanlış yere ekim, hiç çapa yapamayınca olmadı. Bu yıl da geç kalmak üzere iken ektim. Onlar da filizlendiler. Şu anda oldukça fazla kar altındalar. İnmem mümkün olmadı. Soğan ekerken şu anda genç yaşta kalp krizinden vefat eden soğan patetes aldığım kişi acı soğanı portakal gibi ikiye bölerek dikmemi söylemişti. O şekilde daha fazla filiz çıktığını, zaman zaman köküne dokunmadan üstteki yeşil kısmı kesip yiyebileceğimi, onların yeniden yeşereceklerini söylemişti. Siz de isterseniz yeniden dikmek yerine soğan ve sarımsağın yeşil kısmını keserek tüketin. Nasıl olsa kökünden yeniden çıkarlar. |
SAHIRE hanım, yazılarınız sürükleyici bir kitap tadında hızla okudum. Tamamen hayalini kurduğum hayat tarzını genç yaşta oluşturmuş ve yaşıyor olmanız beni çok etkiledi. Artık bende çalışma hayatımı bitirip bu yılın ilk çeyreğinde sizinkine benzer ikinci bahar diye adlandırdığım yeni hayatımın başlangıcını yapacağım.
izin verirseniz size naçizane iki ağaç türü önereceğim. Birincisi mucize ağaçta denilen neem ağacı (Azadirachta indica ) ki bu ağacı araştırdığınızda bir çok faydalarından yararlanabileceğinizi anlayacaksınız. Örneğin ben; yapabilirsem kuracağım çiftliğin tüm sınırına bu ağaçtan dikerek çevresel bitki hastalıklardan en az etkilenme hesabı yapıyorum ve toprağı da verimli hale getiriyor, diğeri de Moringa oleifera ağacı. Bunun yapraklarndan hatta herşeyinden de hayvanlarınıza destek yeminden tutun insan sağlığı için bir çok yararlar sağlayabilirsiniz. Her ikisi de sıcak iklimler için uygun. Benin yaptığım araştırmalar sonucu bu iki ağaç olmaz ise olmazlarımdan oldu. Şimdilik bu bilgileri sizinle paylaşmak istedim. En derin saygılarımla. |
Alıntı:
Ben de araştırdım yazın gölgeleyin diyor...Ben güneşi tam görenlerden kayıp bile verdim. Buranın yazı da tam yaz doğrusu. Onun dışında yani baharda da tam gün güneş görürse güzel olurmuş. Bu sene sökmekle iyi etmedim galiba yine pek çilek yiyemeyeceğiz. :o Fakat bu sene de iyi kış yaptı... Seradaki altın çilekler bile donmuş galiba (yaprakları pörsümüş) Çin gülünü ve melek borazanını da soğuk vurmuş... Turunçgil fidanlarını ise korumaya almıştık ama ne kadar etkili oldu açınca göreceğiz... Sarmısakların üzerine de biraz daha gübre atayım bari ben:) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025