![]() |
5 Eklenti(ler)
5 Temmuz 2015' den
Pamuk çiçekleri coştu. (Teşekkürler Sn. akçabardak) Eklenti 571297 Dahlia tomurcuklanıyor. Eklenti 571298 Bodurlar daha erkenci Eklenti 571299 Eklenti 571300 İlk açan yalınkat Eklenti 571301 |
5 Eklenti(ler)
8 Temmuz 2015' den
Katmerli bodurların coşkusu Eklenti 571306 Eklenti 571307 Eklenti 571308 Eklenti 571309 Eklenti 571310 |
Sn Heyyamola yıldızlar çok güzel olmuş, sebzeleriniz de çok başarılılar. Bir gün sizin gibi düzenli ekim yapabilirim umarım:).Ben böğürtlen almıştım 3 yıllık. Komşumunkiler iri ve tatlı. Benimkinin meyveleri hem minik hem daha ekşi. Şimdi sizin sayfanızda görünce sormak istedim. Benim aldığım böğürtlen diye sattıkları yoksa ahududu mu? Sonra komşum bana bir sürü kendi fidelerinden verdi. Bu yıl meyvası bile var:). Sarısını hiç görmemiştim, onun özelliği nedir. Teşekkür ederim.
|
Sayin heyyamola katmerli bodur dahlialarinizi yanilmiyosam tohumdan yetistiriyorsunuz? Eger oyleyse tohumlari nereden satin aldiniz?
Birde kendi bodur dahlialarinizdan tohum alip seneye dikebiliyormusunuz? Eger dikiliyorsa ayni guzellik ve kalitede oluyor mu? |
Alıntı:
Bildiğim kadarıyla minik ve ekşi meyveler, genelde doğal, yabani böğürtlen türlerinde görülüyor. Ahududu meyveleri olgunlaşma evrelerinde pembe rengin değişik tonlarını sergiliyor. Böğürtlen ise yeşil, pembe, kırmızı, bordo en son siyah renk alıyor. Ayrıca meyve yapılarından da birbirinden ayırt edebilirsiniz. Ahududu kök sürgünleriyle kolayca ve bolca çoğalıyor. Böğürtlen kök sürgünleriyle biraz nazlı çoğalıyor. Ayrıca türü ıslah edilmiş kültür formuysa kök sürgününden elde ettiğiniz yeni bitki aynı özellikte olmayabiliyor. Onu en iyi çoğaltma şekli uç daldırması yapmak... Sarı ahududu aynı özellikleri gösteriyor. Daha hafif aroması ve rengi dışında farkı yok sayılır. Ayrıca ahududunun bir de siyah renkli olanı var. |
Alıntı:
Thompson & Morgan ve Johnsons firmalarının ürettiği tohumlardan önceleri alıp ekmiştim. |
5 Eklenti(ler)
8 Temmuz 2015' den
20 kök ahududu, 2 kök Bektaşi üzümünden yapılan günlük hasat Eklenti 571380 Starks Gold kiraz Eklenti 571381 Ve 0900 Ziraat kirazdan günlük yarım kilo seyreltme usulüyle hasat yapıyoruz. Eklenti 571382 Sardunyaların davetsiz misafiri Latin çiçeği Eklenti 571383 Boylu beyaz hazırlanıyor. Eklenti 571384 |
5 Eklenti(ler)
8 Temmuz 2015' den
Bodrum Papatyasının ikinci parti çiçekleri Eklenti 571398 Boylu yıldızlar tomurcukta Eklenti 571402 Bu bodur çok tatlı Eklenti 571403 Bu Lady liberty Eklenti 571404 Eklenti 571405 |
Sn.heyyamola her şey yerli yerinde ellerinize yüreğinize sağlık:)
|
5 Eklenti(ler)
8 Temmuz 2015' den
Nikotin çiçeği (Sn. MeyveliTepe paylaşmıştı.) Eklenti 571418 Gazanyalar Eklenti 571419 Eklenti 571420 Eklenti 571421 Eklenti 571422 |
5 Eklenti(ler)
9 Temmuz 2015' den
Zambaklar Eklenti 571428 Kafa dinleyip, Eklenti 571429 Hayal kurarken Eklenti 571430 Pembe Eklenti 571431 İşe koyulup, ateşleneceğimiz zaman sarı... Eklenti 571432 |
5 Eklenti(ler)
9 Temmuz 2015' den
Karpuzda meyve tutumu Eklenti 571433 Yıldız şekilli istridye kabağı Eklenti 571435 Top süs kabak Eklenti 571436 Kars Yumurtası (Sn. MeyveliTepe paylaşmıştı.) Eklenti 571437 Kabuksuz Kabak Çekirdeği Eklenti 571438 |
4 Eklenti(ler)
9 Temmuz 2015' den
Siyah ahududu Eklenti 571439 Sert dokulu, küre şeklinde, Dalcıkları dikenli, vahşi tür Eklenti 571440 Bektaşi üzümü, 4. yılında verimli Eklenti 571441 Allem ediyor, kallem ediyor, Mutluluk hormonunu gıdıklayıp, zoraki salgılatıyor. Eklenti 571442 |
Çok Başarılı
Sayın heyyamola bahçeniz çok güzel olmuş görmeyeli , fotoğraf çekimleri de çok başarılı gerçekten emeğinize sağlık efendim. Bol ve bereketli ürünler dilerim ;)
|
5 Eklenti(ler)
9 Temmuz 2015' den
Latin çiçeği Eklenti 572752 Sabah Sefası Eklenti 572753 Sarı Balkabağı (2011 yılı etkinliği Sn. Trilye' den) Eklenti 572754 Cüce Süs Kabağı (2013 yılı etkinliği Sn. bahcedenn' den) 2. nesil Eklenti 572755 Çilli Fasulye (2013 yılı etkinliği Sn. Pria' dan) Eklenti 572761 |
5 Eklenti(ler)
9 Temmuz 2015' den
Sağdaki sırada domatesler yeni-yeni toparlanırken, solda fasulyeler tam verimde Eklenti 572767 Yatay olarak gelişimlerini sürdürüp, sera tavanını kapattılar. Eklenti 572768 Tombul fındık meyve tutmuş. Eklenti 572769 Çardaktan sarkmaya başlayan Eklenti 572770 Üzüm salkımları Eklenti 572771 |
5 Eklenti(ler)
9 Temmuz 2015' den
Hasat görüntüleri Eklenti 572773 Eklenti 572774 Eklenti 572775 Akşam çayımızın kurabiyeleri Eklenti 572776 Eklenti 572777 |
5 Eklenti(ler)
13 Temmuz 2015' den
Kozmos Eklenti 572778 Eklenti 572779 Zambak Eklenti 572780 Yumrudan dikilen katmerli bodur Eklenti 572781 Tohumdan yetişen boylu yalınkat Eklenti 572782 |
sanki cennet bahçesi her türlü meyve, sebze var ellerinize sağlık^^
|
Sn.Heyyamola,
Bahçe sayfanızın Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri başlığına taşınmasına onay verdiğiniz için teşekkürler. Bu başlıktaki bahçelerin, yetiştirdikleri bitkilerde sentetik toksinler, organofosfatlar, desic-mesic, deltametrin, carbamate, mancozeb vs.vs. çoğu kalıntı bırakan, bir çok kronik hastalıkla bilimsel olarak ilişkilendirilmiş, hedef olmayan canlılara, suya, toprağa zararlı, alındığında insan vücudunda birikim yapan ve aktif maddelerin biribirleriyle etkileşerek daha da zararlı hale gelen bu maddeler olmadan kültürel, doğal yöntemlerle ya da kalıntı bırakmayan, hedef zararlılar dışında etkisiz organik içeriklerle nasıl başardıklarını, bakış açılarını, yaklaşımlarını anlatmalarını da bekliyoruz. Böylece benzer durumda olan başka bahçelerin ezbere ve kısa vadeli çözüm uğruna uzun vadede zarar verecek sentetik toksin kolaycılığına düşmelerini bir nebze olsun önleme şansımız olur. Söz gelimi, yanlış yere dikilmiş ya da yanlış sulanan bitkilerin köklerini çürümekten kurtarmak maksadıyla kanserojen fosetyl-al kullanmak yerine (üstelik kalıcı bir çözüm de değil) bitkiyi dikmeden veya sulama programını planlamadan önce iki kere düşünmek, kabak mildiyösünden kurtulayım derken kanserojen propineb kullanmak yerine mineral yağ veya kabartma tozu kullanarak önemli bir tehditi baştan savuşturmak gibi. Türlü türlü insektisitlere, herbisitlere hiç girmiyorum bile. Fakat, çok da küçük olmayan bahçesinde senelerdir sentetik zehirler olmadan türlü yiyecekler üretenlerin mutlaka paylaşıp öğretecekleri deneyimler, yöntemler olur diye düşünüyorum. Uzun lafın kısası, mantarlar, mildiyöler, türlü türlü yanıklıklar, kırmızı örümcekler, yaprak bitleri vs. için ilac(!)a sarılmadan neler yapıyorsunuz? |
30 yıl önce ''Tabiat Haklıdır'' (yazarı Fransız Maurice Messegue) adlı kitapla tanıştıktan sonra kararımı vermiştim. Yapabildiğim kadarıyla tükettiğimiz gıdaları kendim yetiştirip, hazırlamaya çalışıyorum.
Hastalık ve zararlılarla mücadele adına daha çok koruyucu doğal ve mekanik yöntemler kullanıyorum. Zamanında yapılan toprak işleme, budama, damla sulama, münavebe, kardeş ve tuzak bitkilerin kullanılması, sera, askı sistemi ve çardak uygulamaları şimdilik aklıma gelenler... Yeri geldikçe yaptığım diğer uygulamaları paylaşmaya çalışırım. |
Toplamda 1000 metrekare (25 x 40 metre) olan iç bahçemizin sınırlarına öncelikle istinat duvarları yaptırmıştık. Malzememiz bölgemizdeki taş ocaklarından çıkan, işlenmesi kolay, hafif, su emebilen, Mancısın veya Muncusun taşı olarak bilinen bir tür doğal taş. (Zannedersem volkanik bir kayaç türü)
İstinat duvarlarının yüksekliği arazinin durumuna göre 120 cm ile 240 cm arasında değişiyor. Batı tarafındaki duvardan 20 metre, güney tarafındaki duvardan 13 metre olmak üzere tekrardan istinat duvarı çektirip, yaşam alanı olarak ayırdık. Bu bölgenin seviyesini kepçe marifetiyle 120 cm daha düşürüp, çıkan toprağı bahçe kısmına transfer edip tesviyesini de gözeterek yaydırdık. Kepçenin gezinmesiyle sıkışan toprağı, yine kepçe marifetiyle 70 cm derinliğinde krizma yaptırıp gevşettik. Böylece bahçe kısmını etrafındaki araziden biraz daha yüksekte konumlandırmış olduk. Bundaki amacımız daha iyi güneşlenme ve havalanma, dolayısıyla soğuk havanın birikip don zararına yol açmaması, nemli havanın dağıtılıp mantar kaynaklı hastalıkların bir nebze önlenebilmesi... Daha sonra meyve fidanı dikim çukurlarını hazırlamaya koyulduk. Yaşam alanını ayıran batıdan doğuya uzanan istinat duvarını referans alıp, ip çekerek 3 metre arayla düzgün sıralar oluşturduk. Dikim tahtası kullanarak sıralar üzerinde yine 3 metre arayla fidan yerlerini işaretledik. Dikim çukurları yaklaşık 80 x 80 x 80 cm ebatlarında, kazma-kürek yardımıyla insan gücüyle peyderpey (Ekim 2009 - Mart 2010) hazırlandı. Çukurların önceden hazırlanması; drenaj sorununu gözlemleme, toprağın güneşlenip havalanarak yapısının iyileşmesi açısından çok faydalı.. Çukurların dip kısmına 30 cm yüksekliğinde pomza taşı, onun üzerine 15 cm yüksekliğinde bims doldurup, fidanları yerleştirdik. Yaptığımız karışımla fidan köklerini kapatacak şekilde en üstteki 35 cm'lik boşluğu da ayaklarımızla çiğneyip, bastırarak doldurduk ve hemen can suyunu göllendirecek şekilde verdik. Fidanların 30 cm uzağına, hakim rüzgarların estiği yöne 5 cm kalınlığındaki keresteden fidan boyunu aşmayacak şekilde herekler dikip, suyu emmeyen kalın kumaş şeritlerle, fidanları 2-3 yerinden 8 şeklinde hereklere bağladık. Ayrıca aşı yerinin hakim rüzgarların estiği yöne bakmasına, toprak seviyesinden 3-5 cm daha yukarda kalmasına, aşı yeri tam kapanmamışsa, budaklı kısmın kuzey-doğu tarafına bakmasına dikkat ettik. Karışım harcımız MALZEME MİKTAR Bahçe toprağı 17 birim Leonardit 3 birim Cocopeat 3 birim Keçi gübresi 3 birim Klinoptilolit 2 birim Perlit 2 birim Bims 2 birim Vermiculit 1 birim Pomza taşı 1 birim Dikmeyi düşündüğümüz çeşitlerden fedakarlık yapmama adına fidan dikim aralıklarımız çok sık oldu. Olabildiğince bodur anaçlar kullanıp, değişik budama yöntemleri uygulayarak, ilerde yaşanacak olumsuzlukları telafi etmeyi düşünmüştüm. |
Alıntı:
Üzümlerin cinsini merak ettim. 50 cm kadar var gibi görünüyor. Bende kırmızımsı bektaşı üzümü var. İkinci yılı az da olsa ürün verdi. Çok büyümüyor. Çoğaltmaya çalışacağım. Arkadaşım bana iki çeşit fındık gönderecek. Bir tanesi diğer fındığın döllenmesi içinmiş. Sizde öyle bir uygulama var mı. |
Alıntı:
Üzümlerin cinsi yöremizde Parmak Üzümü olarak adlandırılıyor. Salkımlar30-40 cm kadar boylanabiliyor. Çok geç olgunlaşan, soğuğu yedikçe tatlanan, iri uzunca taneli lezzetli bir sofralık çeşit.. Bende Bektaşi üzümünün sarı-yeşil renkli olanından var. Dediğiniz gibi fazla büyümüyor, çalı şeklinde gelişiyor. Dördüncü yılında benimkiler güzel meyve tuttu. Değişik çeşitleri bir arada yetiştirerek meyve tutumu ve kalitesini artırmayı özellikle kiraz, erik, armut ve elmada denedim ve olumlu sonuç aldığımı söyleyebilirim. Hatta 1-2 tane kalitesiz çeşidi bile sadece tozlayıcı özelliğinden faydalanmak için dikmiştim. Fındığı çeşit olsun diye iki kök dikmiştim. Başka çeşidini bulursam yanına dikip denemek isterim. İlla ki daha iyi olur diye düşünüyorum. |
sayın heyyamola : uzun süredir formda değildim, bu sayfadakilerden habersiz :D herbiri harikaaa. yıldızlarınızla başlayayım tek kelimeyle mükemmel dillerinden anlamışsınız coşmuşlar maşallah :D
meyvelerde harika böğürtlenler bektaşi üzümü mütiş gözüküyor emeklerinizin karşılığını katıyla alasınız ;) diğer çiçeklerinizde çok güzel form almış satışa hazırlanmışlar gibi hollandaya rakip çıkacak gibi duruyolar :D sayfanızı özenle gezdim hayran kaldım ellerinize emeklerinize sağlık :D |
Alıntı:
|
Hastalık etmenleriyle mücadele adına, bu dönemde yaptığımız uygulamalar; Hastalıklı dalları budamak, yere dökülen hastalıklı meyve ve yaprakları olabildiğince toplamak, kuruyan, solan bitki artıklarını kökleriyle beraber sökerek bahçeden uzaklaştırıp yakmak. Üzüm asmalarında salkımların yeterli ışık ve hava almalarını sağlamak adına dalcık ve yaprak seyreltmesi yapmak.
Kışa girmeden önce (bölgemizde kasım ayı içinde) toprağın tam tavında olduğu zaman gözetilerek, mümkün olduğunca derin toprak işlemesi yapmak. Çiftlik gübresi verilecekse bu dönemde verilmesi daha iyi oluyor. Aslında kışlık örtü bitkisi ekip toprağa daha iyi özellikler kazandırmak da mümkün, ancak bölgemizin çetin kış şartları buna fazla imkan tanımıyor. Macar fiği ve arpayı karışık ekerek bu sezon denemeyi düşünüyoruz. Şubat ayı içinde sıcaklığın eksi değerlere düşmediği günlerde meyve ağaçlarına %1'lik bordo bulamacı uygulaması yapıyoruz. Bu uygulama mantar kaynaklı çoğu hastalıkların ve bakteri kaynaklı bazı hastalıkların önlenmesinde bayağı etkili oluyor. Mart ayı içinde meyve ağaçlarının gövdelerini sönmemiş kireçle hazırladığımız bulamaçla badana yapıyoruz. Bu uygulama ile de bu dönemde güneşin yakıcı etkilerinden gövdeyi korumayı ve kabukların, kıvrımların arasındaki zararlı böcek yumurtalarını etkisiz hale getirmeyi hedefliyoruz. Mart sonundan, nisan ortalarına kadar yine toprağın tam tavını gözeterek baharın ilk toprak işlemesini çok derin olmayacak şekilde (20 cm) yapıyoruz. Yabancı otları baskılamak adına gerekirse ikinci ve üçüncü toprak işlemesini de daha yüzeysel olarak (10-12 cm) gerçekleştiriyoruz. (21 Haziran'a kadar) Yabancı otlar birçok hastalık ve zararlının konukçusu durumunda olduğundan, onlarla yaptığımız mekanik mücadele çok işe yarıyor. |
5 Eklenti(ler)
17 Temmuz 2015' den
Tohumdan yetiştirdiğimiz krizantem Eklenti 573967 June Beauty (Haziran Güzeli) cinsi armudumuz olgunlaşmaya başlıyor. Eklenti 573973 Hafiften sararıp pembeleşenlerin meyve saplarını 90 derece yukarı kaldırıp, kopuyorsa olgunlaştıklarına hükmediyoruz. Ayrıca sabah ve akşam kontrollerinde yere düşenleri de bekletmeden toplayıp ziyan etmiyoruz. Eklenti 573974 Bazı erik çeşitlerimiz de Eklenti 573985 Renklenmeye başlıyor. Eklenti 573990 |
sayın heyyamola : erikleriniz gül eriğimi acaba ona benziyo aynı; güzel dökmüşler afiyet olsun bereketli olsun :D
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025