agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   heyyamola / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/29116.htm)

heyyamola 03-06-2014 00:07

5 Eklenti(ler)
25 Mayıs 2014' den




30 Mart şiddetli don zararından etkilenmemiş,
Eklenti 499028

Tek-tük rastlayabildiğimiz
Eklenti 499029

Elma,
Eklenti 499030

Armut,
Eklenti 499031

Japon Armudu.
Eklenti 499032

TCM 03-06-2014 10:46

@ heyyamola , bu kadar çeşit çiçek, sebze vs. için hazırlıkları (tohum ekme, şaşırtma) yayladaki serada mı yapıyorsunuz.

heyyamola 03-06-2014 23:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1291588)
@ heyyamola , bu kadar çeşit çiçek, sebze vs. için hazırlıkları (tohum ekme, şaşırtma) yayladaki serada mı yapıyorsunuz.

15 Şubat--1 Mart arası; Evde tohum ekimi

10 Mart--1 Nisan arası; Serada tohum ekimi

25 Nisan--30 Mayıs arası; Fidelerin dış ortama, asıl yerlerine şaşırtılması

En önce patlıcan, biber gibi geç büyüyen çeşitleri evde kalorifer peteği üzerinde çimlendirip, hemen bol ışıklı kapalı balkonumuza alıyoruz. Serayı daha çok plastik bardaklara şaşırttığımız fidelerin bir an önce gelişmeleri için kullanıyoruz. Aslında sadece fide yetiştirmek için, ikinci bir sera yapmak farz oldu. Hem ürün almak, hem de fide yetiştirmek amacıyla kullanmaya kalkınca işler sarpa-sarıyor.

Çimlendirme kablarımız , evde tohum ekimi, çimlenme sonrası, fidelerin gelişimi, serada tohum ekimi, gelişmiş fidelerin şaşıırtılması, seraya ekilen tohumların gelişimi,

heyyamola 03-06-2014 23:44

5 Eklenti(ler)
25 Mayıs 2014' den




Mart sonunda yerini değiştirdiğimiz minyatür gülümüzün ilk gülücüğü..
Eklenti 499373

Aynısafa, kendi-kendine çoğalıp, yayılmış
Eklenti 499374

Komşu bahçeden alınan fide çiçekleniyor. Hüsnüyusuf mu acaba?
Eklenti 499375

Sabah açıp ertesi gün solan, narin yapraklı adi gülümüz...
Eklenti 499376

Yoğun kokulu... Reçelini tadan zor vazgeçer...
Eklenti 499377

heyyamola 04-06-2014 00:26

4 Eklenti(ler)
25 Mayıs 2014' den




Eşim ve kızımın yoğun isteklerine dayanamayıp, tek sıra boyunca 50 kök dikme gafletinde bulunduğumuz brokoli,
Eklenti 499378

20 günde
Eklenti 499379

Bayağı gelişti.
Eklenti 499380

Neyse ki beyaz lahana 10 kök
Eklenti 499381

TCM 04-06-2014 14:05

@heyyamola, kaloriferin üzeri sıcak olmaz mı çimlenme için?
Benimde evin yaylaya olan uzaklığı 15 km. Yanılmıyorsam sadece pazar günleri gidiyorsunuz. Peki bir hafta boyunca serada herhangi bir sorun oluşmuyor mu? Nemini kaybetme, aşırı ısınma, soğuma vs.
Ben plastik kap yerine plastik bardak kullanıyorum. Tek tek müdahale, takip daha kolay oluyor ancak tabi bu durumda ayrılacak yer, zaman ve ilgi artıyor.

heyyamola 05-06-2014 00:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1292095)
@heyyamola, kaloriferin üzeri sıcak olmaz mı çimlenme için?
Benimde evin yaylaya olan uzaklığı 15 km. Yanılmıyorsam sadece pazar günleri gidiyorsunuz. Peki bir hafta boyunca serada herhangi bir sorun oluşmuyor mu? Nemini kaybetme, aşırı ısınma, soğuma vs.
Ben plastik kap yerine plastik bardak kullanıyorum. Tek tek müdahale, takip daha kolay oluyor ancak tabi bu durumda ayrılacak yer, zaman ve ilgi artıyor.

O dönemlerde kombi zaten en düşük ayarda çalışıyor. Strafor köpük malzemeden yapılmış tabakların üzerinde bulunduklarından, tohumların ekili olduğu ortam 24-28 derece sıcaklığa ulaşıyor ki; bu da çoğu tohum için ideal çimlenme ısısı...

Serada tohum ekimi direk geniş alandaki toprağa yapıldığından ve zamanlaması iyi ayarlandığından pek sorun oluşturmuyor. Plastik bardaklarda veya viyollerde gelişen fideler için; nem kaybı ve aşırı ısınmayı önlemek adına, bunları muhtelif boylardaki dörtgen plastik küvetlerin içinde muhafaza ediyoruz. Küvetlerin içini 2-3 cm yüksekliğinde suyla doldurup, sera tabanına yerleştirdiğimizde genelde sorun yaşamıyoruz. Hızlı gelişmesini istediğimiz fideleri, küvetleriyle beraber zeminden 80 cm yükseklikteki raflara alıyoruz.

Dışardaki sıcaklık - 5 dereceye düşerse, sera içinde soğuk zararı oluşabilir. Şimdiye kadar yaşamadık.

Mayıs ayı başından itibaren, çok sıcak geçen günler olursa, kontrol amaçlı akşam kaçamakları yapıyoruz. Seramızda ikisi çatıda olmak üzere toplamda yedi tane pencere var. Hava durumuna göre gerektiği kadarını açık bırakıyoruz.

heyyamola 05-06-2014 00:43

5 Eklenti(ler)
25 Mayıs 2014' den



Dış bahçemizden
Eklenti 499702

Solda domates, ortada karpuz ve ayçiçeği, sağda kavun ve mısır
Eklenti 499703

İki sene önce badem üzerine aşılanmış kayısının taze sürgünleri
Eklenti 499704

Patates adamız,
Eklenti 499705

Hareketleniyor.
Eklenti 499706

heyyamola 05-06-2014 01:05

5 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den




Yolunu mu şaşırdın?
Eklenti 499712

Yeni yeşeren bamya ve baş soğanlara zarar vermiş
Eklenti 499713

Patatesler, bir haftada epey yol almış. Davetsiz dört ayaklının tepelediği kısım yaya kalmış...
Eklenti 499714

Dereotu, artık biçilebilir.
Eklenti 499715

Bir kısmı daha önce biçilen yaprak marul, yeniden sürüyor.
Eklenti 499716

yağmur 05-06-2014 12:50

Sayın heyyamola,
köstebek mi yapmış o delikleri?

heyyamola 05-06-2014 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1292506)
Sayın heyyamola,
köstebek mi yapmış o delikleri?

Zannedersem, irice bir köpek gezinmiş.

MeyveliTepe 05-06-2014 17:17

İz açıklıklarına bakılırsa at gibi bir şeymiş :)

heyyamola 05-06-2014 23:04

5 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den



Tohumu direk toprağa 55 gün önce ekilen, Kalıcı ıspanak biçilmek suretiyle ilk kez hasat edildi. (Sn. MeyveliTepe'ye teşekkürler...)
Eklenti 499910

Roka da hasada hazır. (Tohumunu özene-bezene çok seyrek olarak ekmiştik. İyi ki öyle yapmışız, çok güzel geliştiler.)
Eklenti 499911

Kırmızı kıvırcık, ben de hazırım diyor.
Eklenti 499912

Yeşil soğanın ikinci hasadı
Eklenti 499913

İki ay önce köklerinden seyrek olarak şaşırtıp, ilk sürgünlerini dipten biçtiğimiz nanenin, ikinci sürgünleri yumuşacık saplarıyla beraber taze-taze tüketilecek. Sonraki sürgünler hem taze, hem kurutulmuş olarak değerlendirilecek. Biçimde dikkat edilmesi gereken nokta; toprağa sıfır biçilip, üst kısımda hiç sap artığı kalmaması...
Eklenti 499914

heyyamola 05-06-2014 23:36

5 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den



Her sene 1-2 kalem üzerine yoğunlaşıp, huyunu-suyunu iyice öğrenmeye çalışıyoruz. Bu seneki takıntımız yeşillikler...
Eklenti 499927

Green Star Kıvırcık Salata, boşuna bu ismi almamış. (Sn. MeyveliTepe paylaşmıştı.)
Eklenti 499928

Red Romaine Marul, tadını en çok merak ettiklerimizden... (Sn. h_doğan paylaşmıştı.)
Eklenti 499929

Sativa Kıvırcık Salata, henüz tadamadık ama, lezzet yönüyle iddialı gibi duruyor. (Sn. MeyveliTepe paylaşmıştı.)
Eklenti 499930

Red Salad Bowl (Kırmızı Salata), eşimin gözdelerinden...
Eklenti 499931

heyyamola 06-06-2014 00:13

5 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den




Yoğun aromasına rağmen kekik de taze-taze tüketmeye alıştığımız lezzetlerden...
Eklenti 499946

Daha önce biçilen kısımları yeniden süren, Maydanoz Yapraklı Tere
Eklenti 499947

Iceberg Marul, şimdilik nazlı gelişiyor.
Eklenti 499950

Yedikule Marul, bahis konusu oldu. Başını bağlayabilecek mi bakalım?
Eklenti 499951

Semizotu tam kıvamında..
Eklenti 499952

h_dogan 06-06-2014 07:12

Sizin orası Adana'ya göre daha serin olduğu için baş yapma ihtimali daha fazla. Sulamalarınızı yağmurlama şeklinde yaparsanız bitkiyi serinletirsiniz, baş bağlama ihtimali artar.

heyyamola 07-06-2014 00:43

5 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den



Bu sıraya tohumdan yetiştirdiğimiz Brüksel Lahanası fideleri, ayak-karelerin ortasına bir adet olmak üzere dikildi. Sol tarafındaki sıra boyunca, patates ve brokoli var. Her-bir brokoli ve Brüksel lahanasının dört-bir yanına, baş soğan için minnacık kıskalardan dikildi.
Eklenti 500253

Onların yanındaki sıraya kırmızı lahana fideleri,
Eklenti 500254

Bu şekilde yerleştiler.
Eklenti 500255

Diğer adamıza da domates fideleri, üçgen şeklinde dikildi.
Eklenti 500257

...
Eklenti 500258

heyyamola 07-06-2014 22:45

5 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den



Serayı hem ürün alma, hem de fide yetiştirme amacıyla kullanmaya kalkışmanın handikapları... Acilen daha küçük ölçekli bir sera yeri ve ödenek hazırlamak lazım.
Eklenti 500498

Fide çeşit,
Eklenti 500499

Ve sayısını abartma, hepsinin üstesinden gelirim yanılgısı,
Eklenti 500500

Zaman darlığı, elde olmayan sebeplerle kalıcı yerlerine dikimin gecikmesi,
Eklenti 500501

Her sene yaşadığımız pişmanlığın, yine-yeni-yeniden tekrarlanışı... Ah deli gönül ahh!..
Eklenti 500502

heyyamola 07-06-2014 23:23

5 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den



40 gün önce fide olarak dikilip, askıya alınan sırık salatalık,
Eklenti 500523

Tüm sülükleri ve koltuk sürgünleri alınınca,
Eklenti 500528

Sera içinde de olunca güzel gelişti ve ilk parti meyvelerini olgunlaştırdı.
Eklenti 500529

Kendi ellerinle toplamanın zevki başka ama...
Eklenti 500530

Tüm çabamız; Bütün yorgunluğumuzu unutturan, bu gülümseyişler için....
Eklenti 500531

heyyamola 08-06-2014 22:34

5 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den




60 litrelik saksımıza, 6 adet Chocolate Habanero biber ve ortasına feslsğen
Eklenti 500706

30 litrelik saksımıza 3 adet Jalapeno biber,
Eklenti 500711

Yine 30 litrelik saksımıza 3 adet İtalyan reyhan bu şekilde dikildi.
Eklenti 500712

Duvar dibinde ahududular, orta kısımda iki sıra değişik çeşitlerden marul, en sağda dereotu var. Dereotu sırasının devamındaki ıspanak ve fındık turp daha önce hasat edilmişti. Onların yerine mini saksı domatesi (Tinny Tim) dikilecek. Dereotu biçilince marullar atağa geçecek. Marul hasadına kadar, dereotundan ikinci defa ürün almayı umuyoruz.
Eklenti 500718

Seramızda çıkan minik mantarlar
Eklenti 500719

heyyamola 08-06-2014 22:44

5 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den



İlk gülümüz merhaba diyor.
Eklenti 500733

İlk sürgünleri tamamen soğuk almıştı.
Eklenti 500734

15 gün gecikmeyle açabildi.
Eklenti 500735

Hanımeli de açmış,
Eklenti 500736

Beyaz zambak tomurcukta..
Eklenti 500737

heyyamola 10-06-2014 00:41

5 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den




İlk bezelye kapsülümüz,
Eklenti 501005

Maydanoz, adaları çok sevdi.
Eklenti 501006

Little Finger havuç gelişiyor.
Eklenti 501007

Biçilen yeşillik, yeniden yeşermekte,
Eklenti 501008

Kırmızı kıvırcığın sonraki yaprakları...(Açılışı tatlı-yeşil rengiyle yapıyor.)
Eklenti 501009

heyyamola 10-06-2014 22:06

5 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den



Adalarımız,
Eklenti 501230

Konuklarını ağırlamaya başlıyor.
Eklenti 501232

Gariban yerelması, yedi sülalesiyle gelmiş.
Eklenti 501237

Patatesin de adalardaki ilk tatili,
Eklenti 501241

Bamyanın apartı 5 kişilik...
Eklenti 501247

heyyamola 10-06-2014 22:37

5 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den



Metrelik Börülce,
Eklenti 501268

Kudret Narı,
Eklenti 501269

Çalı fasulyelerin,
Eklenti 501270

İpe alınma
Eklenti 501271

Detayı
Eklenti 501272

Tubay 10-06-2014 22:56

44 sayfaya tek tek beğen yapıp ortamı meşgul etmeyeyim dedim. Çoook beğendim.İklim koşulları göze alınınca beni yüreklendirdiniz.Elinize emeğinize sağılık

heyyamola 11-06-2014 00:12

5 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den



Dikine büyüme eğilimi gösteren süs şeftalisine aşılanmış, yayvan gelişme eğilimi gösteren bitirgen çeşidi kayısının, tek kökteki tezat görüntüsü...

Gözlemlediğimiz kadarıyla; Çoğu erik ve armut çeşitleri dikine büyüme eğilimindeler. Genlerine kodlanmış bu özellikleri, eğme, dikleştirme, budama yoluyla tam tersi yöne kanalize ederek, daha iyi gelişmelerini sağlamak mümkün. Ancak aşırıya kaçınca ters tepiyor.
Eklenti 501273

5 yaşındaki bodur kirazımızın boyu şimdilik 250 cm civarında. İlk yan dalları yerden 40 cm yüksekten başlıyor. Budama, bakım, hasat işleri daha kolay yapılabiliyor.
Eklenti 501275

Bu sene tam manasıyla meyve tutan sadece kiraz.
Eklenti 501276

3 senedir en sona bırakıp, hep ihmal ettiğimiz asmalar, kayınpeder' in gözüne takılınca, güzel bir bakımdan geçmişler. (Budanmış, çardağa yönlendirilip bağlanmış, alt sürgünler alınmış)
Eklenti 501277

Bu alt sürgünlere kıyamamış tabii ki...
Eklenti 501280

heyyamola 14-06-2014 00:43

4 Eklenti(ler)
1 Haziran 2014' den



5 yaşındaki ayva fidanımızda, sadece bir tane meyve var. Bütün hasılat ona gidecek, 750 gramın altına düşmemesi konusunda anlaştık...
Eklenti 501907

Hugelkültür denemesi yaptığımız alanda kendiliğinden çimlenen ayçiçeği, emsallerinden daha hızlı gelişiyor.
Eklenti 501908

Dış bahçemize bir sıra yerelması dikmiştik. Yükseltilmiş adalarda yetişenlerle mukayese edilecekler.
Eklenti 501909

Yaklaşık bir ay önce fide olarak dikilen brokoli'ye bağ sarmaşığı rakip olmak istiyor. Kökü çok derinlerde ısrarcı bir baş belası..
Eklenti 501910

heyyamola 14-06-2014 01:19

5 Eklenti(ler)
8 Haziran 2014' den




Tohum ekiminden 80 gün sonra tam hasat olgunluğuna ulaşan kırmızı kıvırcık.. 10 gündür salatalarımızı süslüyordu, ama tam olgunlaşmışının tadı daha başka...
Eklenti 501914

Kırmızı kıvırcıktan boşalan yerlere, hemen domates,
Eklenti 501915

Ve biber fideleri şaşırttık.
Eklenti 501916

Bir hafta önce diktiğimiz çoğu fide, şiddetli rüzgar ve aşırı yağışlardan oldukça zarar görmüş.
Eklenti 501927

Seradaki salatalık yerinden memnun, boyu 2 metreyi aştı.
Eklenti 501928

heyyamola 14-06-2014 02:09

5 Eklenti(ler)
8 Haziran 2014' den




Elimizin altında hala bolca fide var da, 4 haftadır kısım-kısım asıl yerlerine diktiklerimizin çoğunu kaybedince, haliyle moralimiz bozulup, şevkimiz kırılıyor.
Eklenti 501929

10 gündür devam eden dengesiz yağışlar, toprağa basmamıza izin vermiyor. Ot alma, çapalama gibi bakım işlerini zamanında yapamayınca, yükseltilmiş adaların kıymetini daha iyi anlıyoruz. Aynı zamanda rüzgardan korunaklı bir yerde kurmak daha iyi olur.

Kendi dengelerine aşırı müdahale edip, hükmetmeye çalıştığımız doğa, sanki intikam alıyor...
Eklenti 501930

Vah garibim!..
Eklenti 501931

Salatalık nerde?
Eklenti 501932

Tamam buradaymış, çık ortaya meydan senindir. (Hatta ikinize bile fazla)
Eklenti 501933

heyyamola 14-06-2014 21:19

5 Eklenti(ler)
8 Haziran 2014' den



Tohum ekiminden itibaren 100 günü dolduran maydanoz,
Eklenti 501995

Tam hasat kıvamında...
Eklenti 501997

Yine tohumdan yetişen 100 günlük yeşil soğan (Beyaz bilek çeşidi)
Eklenti 501998

100 günde üst tarafını yeterince geliştiren havuç, yeraltına yönelmeye hazırlanıyor.
Eklenti 501999

35 gün önce yumruları dikilen patates
Eklenti 502026


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025