agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   heyyamola / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/29116.htm)

heyyamola 25-05-2014 23:36

5 Eklenti(ler)
18 Mayıs 2014' den



Nantes havuç
Eklenti 496336

Mor havuç
Eklenti 496337

Little Finger havuç
Eklenti 496338

Pazı
Eklenti 496339

Kırmızı saplı pazı
Eklenti 496340

heyyamola 25-05-2014 23:49

5 Eklenti(ler)
18 Mayıs 2014' den



Yedikule marul
Eklenti 496341

İceberg marul
Eklenti 496342

Düz yaprak marul
Eklenti 496344

Göbekli kıvırcık marul
Eklenti 496345

Acı marul (Güneyik)
Eklenti 496346

heyyamola 26-05-2014 00:15

5 Eklenti(ler)
18 Mayıs 2014' den



Fındık turp
Eklenti 496347

40 günde hasada geliyor.
Eklenti 496348

Suyu çok seviyor.
Eklenti 496349

Ceviz kadar irileşebiliyor.
Eklenti 496351

Hasat olgunluğuna ulaşınca, 5-8 gün içinde hasat etmek gerekiyor. Daha fazla beklerse içi koflaşabilir.
Eklenti 496352

heyyamola 26-05-2014 22:55

5 Eklenti(ler)
18 Mayıs 2014' den




Bezelyeler, 25 cm aralıkla üst-üste yatay olarak gerdirilen ince paraşüt iplerine,
Eklenti 496701

Sülüklerini sardırarak tırmanıyorlar.
Eklenti 496703

Komşusu ıspanak sıradan biçilerek,
Eklenti 496706

Yanındaki fındık turp ise sıra aralarından seyreltmek suretiyle hasat ediliyor.
Eklenti 496707

Tohumluk bırakılan Frenk maydanozu, çiçek sapını hazırlıyor.
Eklenti 496708

heyyamola 26-05-2014 23:26

5 Eklenti(ler)
18 Mayıs 2014' den




Çıtır cimcimelerin,
Eklenti 496718

Günlük tüketimden arta kalanlarını, kökleri su içinde ve yapraklı halde, buzdolabında muhafaza edeceğiz.
Eklenti 496719

İri ve narin yapraklı diğer nane çeşidimiz
Eklenti 496720

Sakız bakla
Eklenti 496727

Dekoratif kırmızı kıvırcık
Eklenti 496731

heyyamola 26-05-2014 23:48

5 Eklenti(ler)
18 Mayıs 2014' den




Bektaşi üzümü
Eklenti 496738

Ve
Eklenti 496739

Çilek meyve tutuyor.
Eklenti 496740

Çalı fasulye çimleniyor.
Eklenti 496741

Malabar ıspanağı
Eklenti 496742

heyyamola 27-05-2014 23:32

5 Eklenti(ler)
18 Mayıs 2014' den




Çiçeği burnunda mı?
Eklenti 497143

Ashwagandha (Hint Ginsengi)
Eklenti 497149

15 gün önce fide olarak dikilen domates temeli atmış, üst katları çıkmaya hazırlanıyor.
Eklenti 497150

Hasat sepetimizde şimdilik,
Eklenti 497151

Sadece bunlar var.
Eklenti 497152

YeniGine 28-05-2014 00:22

Maşallah, sayın heyyamola. Ağız tadı ile bereketini görün diyeyim.

heyyamola 28-05-2014 00:23

5 Eklenti(ler)
18 Mayıs 2014' den



??...
Eklenti 497164

Sarı renk açan aynısafa
Eklenti 497167

Kendiliğinden çimlenen kekikler serpiliyor.
Eklenti 497168

Yerelmasının orta sırasına çalı fasulyesi ekmiştik. Tam tepelerinden askı profili geçiyor.
Eklenti 497169

Yandaki adaya bamya ekmiştik. Orta sıra yine fasulye
Eklenti 497170

06dilek 28-05-2014 13:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1282115)
27 Nisan 2014' den



Beşinci senesindeki meyve fidanlarımız
Eklenti 491230

M9 anacındaki (tam bodur) gala cinsi elma fidanı
Eklenti 491231

Ufak meyveli adi muşmula
Eklenti 491232

Döngel (beşbıyık)
Eklenti 491233

Erik fidanlarımız
Eklenti 491234

Merhaba, merhba Sayın heyyamola size kolay gelsin maşşalahınız var herşey çok güzel ama ben en çok 5 yaşına girmiş olan meyve ağaçlarınızı beğendim.

Bende henüz daha 1 yıl bile olmadı minik bir meyve bahçesi kurdum, şimdilik kendimce çeşit, çeşit meyve fidanları diktim henüz yeni tutumya başladılar. İnşallah bakımlarını beceririmde sizin fidanlarınız gibi büyür benimkide.

TCM 28-05-2014 16:14

Ellerinize sağlık @heyyamola...

Mükemmel bir başlık olmuş. Anlatım zenginliği, bilgi çeşitliliği, samimiyet, resimlerin kullanımı, tevazu ilk aklıma gelenler. Ne zamandır tonla araştırmama rağmen anlayamadığım 'dahliaların bölünmesini' sizin başlıkta anlayabildim. Tohum, fide nasıl olursa bu işe hobi olarak başlamak isteyenlerin ilk okuyacağı yer burası olmalı. Ne ararsan gayet basit şekilde var. Tohum ekimi, şaşırtması, toprağın hazırlanması, fidan dikimi, aşı yapılması, domates kurutulması (kafamda soru işaretlerinde biri de buydu ondan özellikle yazdım) ağaçların bakımı, budanması, çapa makinası (ne kullandığınızı yazarsanız sevinirim, yedi yıldır kullandığınıza göre iyi bir seçim olmalı) bahçe düzenlenmesi, bordör yapımı, domatesi sardırdığınız galvanizli aparat ilk aklıma geliverenler...

Sabahtan beri okuyorum şu an 27. sayfadayım. Aklımdakileri unutmadan yazayım dedim. Üye bahçelerine göz atayım derken özellik olarak kendiminkine yakın yer olsun istediğimde sizin bahçe gözüme çarptı. İyi ki buradan başlamışım, sizinki rakım olarak biraz daha yüksek (1000-1250) olsa da benzer özellikler gösteriyor bahçelerimiz.

Kalan sayfaları okumak için sabırsızlanıyorum. Bu arada bu kadar alkışın yanında minik bir eleştiri; kimi benzer fotoğrafları gereksiz tekrarlamışsınız (bahçede çıkan aynı yabani otu göstermeniz gibi). Sabırla çektiğiniz (örümceğin avını paketlemesi gibi) fotoğraflar gerçekten harika...

heyyamola 28-05-2014 22:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 06dilek (Mesaj 1289149)
Merhaba, merhba Sayın heyyamola size kolay gelsin maşşalahınız var herşey çok güzel ama ben en çok 5 yaşına girmiş olan meyve ağaçlarınızı beğendim.

Bende daha 1 yıl bile olmadı minik bir meyve bahçesi kurdum şimdi, kendimce çeşit, çeşit meyve fidanları diktim henüz yeni tutumya başladılar. İnşallah bende bakımlarını beceririmde sizin fidanlarınız gibi büyür benimkide.

Merhaba, teşekkürler.

İlk üç yıl özellikle budamalarını ihmal etmeyip, fidana güzel bir şekil vermeye çalışın. Güzel günlere büyüsünler...

heyyamola 28-05-2014 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1289206)
Ellerinize sağlık @heyyamola...

Mükemmel bir başlık olmuş. Anlatım zenginliği, bilgi çeşitliliği, samimiyet, resimlerin kullanımı, tevazu ilk aklıma gelenler. Ne zamandır tonla araştırmama rağmen anlayamadığım 'dahliaların bölünmesini' sizin başlıkta anlayabildim. Tohum, fide nasıl olursa bu işe hobi olarak başlamak isteyenlerin ilk okuyacağı yer burası olmalı. Ne ararsan gayet basit şekilde var. Tohum ekimi, şaşırtması, toprağın hazırlanması, fidan dikimi, aşı yapılması, domates kurutulması (kafamda soru işaretlerinde biri de buydu ondan özellikle yazdım) ağaçların bakımı, budanması, çapa makinası (ne kullandığınızı yazarsanız sevinirim, yedi yıldır kullandığınıza göre iyi bir seçim olmalı) bahçe düzenlenmesi, bordör yapımı, domatesi sardırdığınız galvanizli aparat ilk aklıma geliverenler...

Sabahtan beri okuyorum şu an 27. sayfadayım. Aklımdakileri unutmadan yazayım dedim. Üye bahçelerine göz atayım derken özellik olarak kendiminkine yakın yer olsun istediğimde sizin bahçe gözüme çarptı. İyi ki buradan başlamışım, sizinki rakım olarak biraz daha yüksek (1000-1250) olsa da benzer özellikler gösteriyor bahçelerimiz.

Kalan sayfaları okumak için sabırsızlanıyorum. Bu arada bu kadar alkışın yanında minik bir eleştiri; kimi benzer fotoğrafları gereksiz tekrarlamışsınız (bahçede çıkan aynı yabani otu göstermeniz gibi). Sabırla çektiğiniz (örümceğin avını paketlemesi gibi) fotoğraflar gerçekten harika...

Teşekkürler,

Teorik bilgilerin uygulanmış hallerinden edindiğimiz birikimleri paylaşmaya çalıştık. Hobi yetiştiriciliğe yeni başlayanlara faydalı oluyorsa ne mutlu bize...

Çapa makinemizi ilk çıktığında hemen almıştık. Bertolini marka, 5.5 beygir honda motorlu, benzinli, 1 ileri-1 geri, kayış tahrikli. Bizim işimizi fazlasıyla görüyor. Sonraki yıllarda daha kapsamlı modeller çıkmasına rağmen değiştirmedik. Dizel motorlu, şanzımanlı üst modellere göre hafif olması, kullanım kolaylığı, biraz da ilk göz ağrımız olduğundan herhalde...

heyyamola 28-05-2014 23:33

5 Eklenti(ler)
18 Mayıs 2014' den




Bu adamıza yer fıstığı ve bamya beraberce ekilecek. Yer fıstığını kuruyemişçiden kavrulmamış olarak aldık. Dış kabuğunu çıtlatarak fıstıkları çıkardık. Kırmızı renkli, ince kabuğun soyulmamasına özen gösterdik.
Eklenti 497382

5-6 gün suda beklettiğimiz bamya tohumları
Eklenti 497383

25 cm aralıkla sıraları belirleyip, bir fıstık-bir bamya şeklinde tohumları yerleştirdik.
Eklenti 497384

Tohumlar arası mesafe 10 cm
Eklenti 497385

Baş ve işaret parmaklarımızın, uç kısımlarının iç taraflarını birleştirip, oluşan V şeklindeki boşluğu da tohumların üzerine denk getirip, parmaklarımızı toprağa ittirmek suretiyle ekimi gerçekleştirdik. Ekim derinliğimiz; Fıstık için 30 mm, bamya için 15 mm
Eklenti 497386

nkutsay 28-05-2014 23:45

Sn heyyamola fistik bamya arkadasligi neye daysniyor. Ben bamyalari sasirtmistim gidici gorunuyorlar. Olmazsa ben de boyle ekeyim.

heyyamola 29-05-2014 12:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1289366)
Sn heyyamola fistik bamya arkadasligi neye daysniyor. Ben bamyalari sasirtmistim gidici gorunuyorlar. Olmazsa ben de boyle ekeyim.

Teorik olarak iyi geçinebilecekleri düşüncesiyle ilk defa deniyoruz. Bamyanın, kavun, salatalık, ve kabakla iyi arkadaş olduğunu daha önce tecrübe etmiştik. Burda dikkat edilmesi gereken nokta; Bamya tohumunun daha önce ekilip, diğerlerinin (özellikle kabağın) daha sonra ekilerek, önce nazlı büyüyüp, sonradan atağa geçen bamyanın gelişimini aksatmaması..

Bamya tohumunun direkt toprağa, asıl yetişecekleri yere ekilmesi, daha güzel sonuç veriyor.

peyker 30-05-2014 10:18

Tebrik ediyorum Sn. Heyyamola, çok güzel bir bahçeniz var.

Dün başladım okumaya ve az önce bitirdim tüm sayfaları. Notlar alarak, fotoğraflı anlatımların fotoğraflarını çekerek yaptım okumamı. Görseller ve anlatımınızla, bu işi hobi olarak yapmak isteyenlerin başvuracakları bir okul burası adeta. Anlattığınız pek çok konudan faydalanacağım ama özellikle, bahçenizde kullandığınız toprak çeşitlerini tanıttığınız görselli bölüm için ayrıca teşekkür ederim. Almak istediğimde nasıl bir şey aradığımı biliyorum artık :)

Sağlıkla tüm bu güzelliklerin keyfini sürmeniz dileğimle...

heyyamola 31-05-2014 22:16

5 Eklenti(ler)
23 Mayıs 2014' den




Sırtımız yeterince ısınmadı henüz... Şiddetli rüzgarların da sağı-solu belli olmuyor.
Eklenti 498411

Sera içinde bekleyen biber fideleri. Şaşırtılmak için rüzgarların sakinleşmesini bekliyor. (İki hafta önce asıl yerlerine diktiklerimiz, iki saat sonra fırtınaya yakalanıp, bütün yaprakları solmuştu.)
Eklenti 498412

Sera içindeki kırmızı kıvırcığın sökülmeden önceki son gülümseyişi...
Eklenti 498413

Dışarıya şaşırttıklarımız, 10 günden hasada gelirler herhalde...
Eklenti 498414

Bodur dahlia' nın yanına ektiğimiz latın çiçeği tohumları çimlenmişler.
Eklenti 498417

heyyamola 31-05-2014 22:31

5 Eklenti(ler)
23 Mayıs 2014' den




Roka, 5 gün sonra hasat edilebilir.
Eklenti 498420

Semizotu, bir hafta sonra,
Eklenti 498421

Kekik, 25 gün sonra,
Eklenti 498422

Mor reyhan, 40 gün daha ister.
Eklenti 498423

Olgunlaşanlarını, vakit geçirmeden...
Eklenti 498424

heyyamola 31-05-2014 22:53

4 Eklenti(ler)
23 Mayıs 2014' den


Tohum Takas Etkinliğinde Sn. MeyveliTepe' nin paylaştıklarından;


Kalıcı Ispanak (Perpetual Spinach) : Etli yapraklı, diri, gevrek, lezzetli... (Kalıcı olması da cabası)
Eklenti 498425

Boğa Kanı Kırmızı Pancar : Fırtınada sarsılmasına rağmen, görüntüsüyle bile; Kalıcı ıspanağı sollarım der gibi...
Eklenti 498426

Green Star Kıvırcık Salata
Eklenti 498427

Sativa Kıvırcık Salata
Eklenti 498428

heyyamola 31-05-2014 23:02

2 Eklenti(ler)
23 Mayıs 2014' den


Tohum Takas Etkinliğinde:

Sn. h_doğan' ın paylaştığı Red Romaine Marul
Eklenti 498433

Sn. hberbul' un paylaştığı Maydanoz Yapraklı Tere
Eklenti 498435

limon_sever 01-06-2014 12:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1290707)
23 Mayıs 2014' den


Tohum Takas Etkinliğinde:

Sn. h_doğan' ın paylaştığı Red Romaine Marul
Eklenti 498433

Sn. hberbul' un paylaştığı Maydanoz Yapraklı Tere
http://www.agaclar.net/forum/attachm...5-dscn0823.jpg

Maydonoz yapraklı tere ne güzel olmuş. Kardeşim durmadan ekiyor. Hemen tohuma kalkıyor. Şubattan bu yana her 15 günde bir ekti. Hiç yaprak görünmüyor, tamamı tohuma kalktı. Ekme artık diyorum, yok illa tutturcam zamanını diye durmadan ekmeye devam edeceğini söylüyor. İnat etmiş. :)

Maşallah sizinkilere. Böyle güzel olacağını bilseydim, etkinlikte bende talep ederdim. Neyse gelecek etkinliğe kaldı.

h_dogan 01-06-2014 21:19

Sıcaklık çok yüksekse bulunduğunuz yerde bence sonbaharı beklesin, boşuna ekecektir hızla sapa kalkar sıcakta.

limon_sever 01-06-2014 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1290985)
Sıcaklık çok yüksekse bulunduğunuz yerde bence sonbaharı beklesin, boşuna ekecektir hızla sapa kalkar sıcakta.

Her seferinde söylüyorum. Ama dinletemedim. Ben "Yine mi tere ektin?" diye sormaktan, o da ekmekten bıkmadı.

heyyamola 01-06-2014 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1290825)
Maydonoz yapraklı tere ne güzel olmuş. Kardeşim durmadan ekiyor. Hemen tohuma kalkıyor. Şubattan bu yana her 15 günde bir ekti. Hiç yaprak görünmüyor, tamamı tohuma kalktı. Ekme artık diyorum, yok illa tutturcam zamanını diye durmadan ekmeye devam edeceğini söylüyor. İnat etmiş. :)

Maşallah sizinkilere. Böyle güzel olacağını bilseydim, etkinlikte bende talep ederdim. Neyse gelecek etkinliğe kaldı.

Aynı gün ekilen (Mart başı) normal tere'nin yarısını bir hafta önce biçmiştim. Bugün baktığımda kalanların hepsi sapa kalkmış... Halbuki havalar da serin gidiyordu, iki gün sıcak geçti diye hemen tohum hazırlamaya koyulmuş.

Maydanoz yapraklı olan daha dayanıklı herhalde, bugün yarısını biçtim. Kalanların da tohum hazırlamaya, şimdilik niyeti yok gibi..

heyyamola 01-06-2014 22:56

5 Eklenti(ler)
23 Mayıs 2014' den




Kırmızı Salata (Red Salad Bowl) toparlanıyor.
Eklenti 498651

Dereotu atağa geçiyor.
Eklenti 498652

Bezelyelerimizin;
Eklenti 498653

İlk çiçeği en fazla boylanan bitkiden,
Eklenti 498654

Ve değişik rengiyle, merhaba diyor.
Eklenti 498655

MeyveliTepe 01-06-2014 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1291024)
Aynı gün ekilen (Mart başı) normal tere'nin yarısını bir hafta önce biçmiştim. Bugün baktığımda kalanların hepsi sapa kalkmış... Halbuki havalar da serin gidiyordu, iki gün sıcak geçti diye hemen tohum hazırlamaya koyulmuş.

Maydanoz yapraklı olan daha dayanıklı herhalde, bugün yarısını biçtim. Kalanların da tohum hazırlamaya, şimdilik niyeti yok gibi..

Muhtemelen kısa gün bitkisidir. Hem havanın serinlediği hem de günlerin kısaldığı sonbaharda daha iyi performans göstermesi büyük ihtimal.

heyyamola 01-06-2014 23:41

4 Eklenti(ler)
23 Mayıs 2014' den




Tohumluk bırakılan Frenk Maydanozu, çiçek tablasını hazırlıyor.
Eklenti 498656

3-5 kök tohumluk yeter. Diğerlerinin sapa kalkıp, çiçeklenme emaresi göstermelerine meydan vermeden, toprak seviyesinden biçiyoruz ki, tekrardan taze-taze sürgünler verebilsin. (Artık ne kadar sürdürebilirsek)
Eklenti 498658

Sera ortamını bilhassa bu dönemlerde, en iyi değerlendiren bitkilerden biri sırık salatalık... Dış mekana göre; Ani sıcaklık değişimlerinin yaşanmadığı, rüzgarsız, nem oranı daha yüksek, şiddetli sağnak yağış, dolu gibi, olumsuz etkenlere kapalı sera ortamında salatalığın keyfine diyecek yok...
Eklenti 498661

Ufak gözlü viyollerde kök sistemlerini fazlasıyla geliştiren fideleri, strafor köpük malzemeden yapılmış bardaklara şaşırtıp, 1-2 hafta sonra asıl yerlerine dikeceğiz.
Eklenti 498664

heyyamola 02-06-2014 23:24

5 Eklenti(ler)
25 Mayıs 2014' den




Erciyes'in cazibesine kapılan bulutlar dans ediyor.
Eklenti 499008

Çardak üzerine yönlendirilip, desteklenen böğürtlen,
Eklenti 499009

Çiçeklenmeye başlıyor.
Eklenti 499010

Frenk üzümü,
Eklenti 499011

Ve Bektaşi üzümü meyveleri gelişiyor.
Eklenti 499012

heyyamola 02-06-2014 23:57

5 Eklenti(ler)
25 Mayıs 2014' den




Tohumdan yetiştirdiğimiz 4 yıllık gojiberi (kurt üzümü) epey meyve tutmuş.
Eklenti 499016

3 yıllık gilaburu da meyveye dönüyor.
Eklenti 499017

Salkım mı desek,
Eklenti 499025

Yoksa şemsiye mi?
Eklenti 499026

Misafiri de var.
Eklenti 499027


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025