![]() |
Alıntı:
Bazı tohumlar çabuk çimlenir. Çimlenenleri serin bir yere alırsanız gelişimi yavaşlar. Siz de havalar ısınıncaya kadar zaman kazanırsınız. |
Alıntı:
Yani besin nerede çok ise oraya gidiyor. Onun için taç izinden sulanır, gübrelenir deniyor. Gübreleme derinde yapılırsa _60-80 cm gibi_ kök de bu bölgede kalacaktır. Taç izi genişletidikce etrafa ilerleyecektir. Böyle gübreleme ise burgu sistemi ile olur dedik ve denmeye başladık. |
Selamlar Halil Bey.
Sizi buradan da takip etsem iyi olacak sanırım :) Öğreneceğim çok şey var. Hem hayat penceresinden de aynı yöne bakıyoruz nasıl olsa... |
Açıklamalarınız için teşekkür ediyorum Halil Bey. Tavsiyelerinizi de mutlaka uygulayacağım ;)
|
Alıntı:
Hayat penceresi eskisi gibi değil artık, +18 yaş üzerini geçtik +50 yaş üzeri uygunsuz sahneleri_şiddet, baskı, çürümüşlük, çaresizlik _ içeriyor. Ara sıra gönül penceresinde _kaçamak_ bakar olduk.;) Selamlar |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 268764 Sadece torftan yapabilirim, kabın tabanına klino koyacağım bu defa, çünkü geçen yıl Sn Selma Hanım tesadüfen böyle bir şey yapmıştı ve fidelerin kökleri klinoya adete yapışmıştı... Eklenti 268765 kökler klinoyu çok seviyordu... Eklenti 268766 Aslında tohumunu çatlaması, yani çimlenmesi için besine ve oksijene ihtiyacı yok. Eklenti 268767 Torf biraz ıslak ve klino da oldukca nemli olduğundan üzerine bir gün sonra su spreyleceğim. Şimdilik yeter... Eklenti 268768 Az tohum çatlatma işlemlerinde şeffaf kap kullanmak, suyun kontrolünü sağlıyor. Ne kadar su verdiğini görebiliyorum. :) |
Hocam affınıza sığınarak şunu belirteyim, o domatesin cinsi iri kaz ayağı domatesi olacak.
|
Alıntı:
Ben düzeltim Aydın bey ama iri kazayağı domatesleriniz, ikiz kazayağı diye gönderdim; :D İri kazayakları, hem iri hem ikiz kazayağı çıkarsa ben de yırttım demektir... Uyarınız için çok teşekkürler. Senin de iyi bir yetiştirici olduğunu biliyorum.;) |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bedavaya bir kasa bulunur. Yöntem aynı... Eklenti 268908 Gazete kağıdı üzerine klino... Eklenti 268909 Torf kaptandan yürüttüm, biraz cocopeat... Eklenti 268910 İğnelenmiş poşet süzgeç ile sulama... Eklenti 268911 yapabilirim ama suya birkaç damla hümas (hümik aşit) katayım... Eklenti 268912 hümas köklenmeye yardım ediyor... |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
böyle daha iyi... Eklenti 268914 naylon poşete koymalıyım... Eklenti 268915 balkonda dursun şimdilik...hanım evin için almaz, ufaklara göz yumuyor ama; kavga çıkarır... Eklenti 268916 küçük sera hazır, güneş görür hava almazsa bu iş olur. Eklenti 268917 Havalar soğuk giderse kaptanın küçük serasına atarım belki...;) |
asma çeliğinden köklendirme...
5 Eklenti(ler)
Şimdi eken mayıs ayı gibi olmalı. Şimdi budama zamanı. Asma çelikleri alınmalı ve toprağa tamamen gömülmeli. Asmaların gözleri kabardığında yani uyanmaya başladığında topraktan çıkarılıp dikilmeli.
Eklenti 268919 Asmanın her dalından alınan çelik tutar...AMA... bu obur sürgünden ve... Eklenti 268920 göz aralığı uzun olandan, hastalıklı olandan... Eklenti 268921 alınmaz, kısa olandan alınır. Eklenti 268922 Çünkü göz aralığı uzun olanlar ve obur sürgünler meyveye kolay kolay yatmaz. Çok hızlı büyürler bir kaç yıldan va birkaç budamadan sonra üzüm vermeye başlarlar. O kadar da verimli olmazlar; Eklenti 268923 bu kadar da güzel...;) |
asma çeliği kökendirmesi...
5 Eklenti(ler)
Asma çeliğini aldık, köklendireceğiz...
Eklenti 268924 asmadan 10 ile 12 belki 15 gözden oluşan çelik kesilir, bir bel _sivri kürek_ derinliğinde ve genişliğinde, çeliğin boyu kadar çukur açılır... Eklenti 268925 yatırılır, gömülür... Eklenti 268927 ayakla depilir, yani iyice tekmelenir. (buraya resim attım ama aşağıya düşmüş).............:) dışarıda 2 en çok 3 göz bırakılır. Aslında tek gözde yeter ama uyandığında kazaya uğrarsa diye... Eklenti 268929 bütün yapraklar yeşildir de bazı çiçekler neden sarıdır, kırmızıdır, pembedir...;) |
Alıntı:
Bahsettiğim gübre daire şeklinde oluşturulmuş olup kısım kısım dökülmüştür. Resmi de belli olsun diye bu yüzden yüklemiştim. Yanmış kullanılabilecek halde olan gübre de mevcut, henüz yanmamış yeni dökülmüş gübre de mevcut, gübre özelliğini yitirmiş gübre de mevcut bu durumda. Ama mesaj alındı Halil Abi. Yanmış kullanılabilecek olan gübreyi bu ay kullanırım, kalan kısmını da ilerleyen vakitte senin tarifine göre değerlendirebilirim. |
5 Eklenti(ler)
Saksıda asma çeliği yetiştirmek için yöntem aynı, bir farkla...
Eklenti 268930 saksı boyu kadar çelik kesilir... toprak altında kalan gözlerden kök salar, yani göz sayısı artıkca köklenme ve güçlü büyüme sağlanır. Eklenti 268931 (galiba misket üzümü, deli üzüm denir ve ilk yerli asmaların atasıdır) kesilir... Eklenti 268932 saksıya dikilir bir, iki göz açıkta bırakılır... Eklenti 268933 ( şarabı ve pekmezi harikadır, avuç kadar salkım yapar yayılıcıdır, ellemezsen Eklenti 268934 tarlayı işgal eder... (dikkat bazı resimler dikkat dağıtmak için konmuştur, dikkate almayın);) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Senin geçen aylarda yaptığın liste gibi bir liste de bende var Halil Abi. Yapılanlar ve yapılacaklar gibi. Ben İstanbul'da. Köy Trakya'da. Çok zor olacak ama. İnşallah üstesinden gelirim. Fikirlerin, yardımların için çok teşekkür ederim. Saygılarımla, görüşmek üzere... |
ben de bu siteye yeni üyeyim. ben istanbulda yaşıyorum ama izmire çok sık gidip geliyorum ve neredeyse oralı oldum. benim izmir torbalıda 35.5 dönüm zeytinliğim var ve ben bu siteyi zeytin ilgili olarak keşfettim. benden şimdilik bu kadar.
|
Aklımdan geçenimi okudunuz Halil bey , bende size asma çeliği nasıl alınır , nasıl köklendirilir diye soracaktım. Sayfayı bir açtım soruyu sormadan cevabı gelmiş, hemde görsel olarak . Süpersiniz.
|
Merhaba Halil Abi,
Mail kotanız dolmuş özelden mail atamadım. Bende buraya yazmak zorunda kaldım. Kusuruma bakmayın. Sizden bir ricamız olacak, elçiye zeval olmaz. Sizin Halanızın yetişdirdiği patlayan mısır tohumuna oğlumuz Ozi talip, Annenizin yetiştirdiği topan patlıcan tohumlarından da eşim Eylem istiyor. Benim yüzüm yok birşey isteyemiyorum. Varsa bu tohumlardan gönderebilirseniz seviniriz. Selamlar. Hasan/Eylem/Ozi. |
Alıntı:
Yapacaklarımız yani hayallelerimize bazen ayaklarımızla gideriz. Sizin ve eşinizin ayaklarının yere sağlam bastığına inanıyorum. Bu bir kentli adamın sonuçları için katlandığı zorunlu uğraşlarından kaçışı değil; keyif alacağı uğraşları için, olması gereken yere dönüşü olmalı. Zaten mutluluk denen şey bizim severek yaptığımız, keyf aldığımız uğraşlarda gizli duruyor...;) Siz bunu hak ediyorsunuz. |
Alıntı:
hoş geldiniz Sn. mortuna sizi tanıdığımıza mutlu olduk. Şimdilik bu kadar demişsiniz _ hepimiz gibi aceleniz olmalı_ oysa tanışıklığımızın ölümsüz ağaç kadar uzun ve 'o'nun yağı gibi sağlıklı olmasını dileriz.;) Saygılar |
Alıntı:
Teşekkürler sevgili alanur, görsel oluca uzun sıkıcı yazılarımdan kurtarıyorum; kendimi. :)) |
Alıntı:
olsun; güneşin sofrasında, dostlar arasındayız.;) Özel iletiyle bir adres ve bir de tel. ver yeter.:) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
zaten 'doğa' da rüzgarla, arılarla benzer bitkilerde melezleme yapıyor. Melezleme insan eliyle de gerçekleşiyor. Örneğin Sn Demana' nın verdiği örnekte ki gibi; Ege Üniversitesinin ürettiği, menemen ovasının yenmesi çok güzel 2121 domatesi vardı. Pembe domatese benzerdi biraz. Yamuk yumuk bir şeydi ama süper 2121 diye melezi çıkınca tarih oldu. Şimdi bulamazsın. Süper 2121 de melezlendi ve joker domates adını aldı. Her defasında şekli daha güzelleşti.Tadı birbirine yakın olsa da ben ilk halini _ çocukluğumdan mıdır yoksa nostaljisinden midir; çok severdim. Bilemiyorum her halde tarihinde ilk domates yamuk yumuk ve biraz ekşimtraktı. Ama vitamin değeri olarak _melezlemede_ bir şey kaybettiğini de düşünmüyorum. Ancak şu gözden kaçmamalı, melezlenme ister doğal yolla ister insan eliyle olsun hibrit olandan çok farklı. Benim bildiğim hibrit, benzer olan değil çok farklı bitkilerin o tohuma yedirilmesidir. Örneğin; şu pazarlarda en çok satılan çarli domatesi, yedi hastalığa dayanıklı. Çünkü o hastalıklara yakalanmayan yedi farklı ve ona pazar değeri veren bitkiden geliştirilmiş. Tabii tohum üzerinde bu kadar oyun oynarsan _ belki de istenerek_ bir daha verime gelmiyor. Tohum kısırlaşıyor... diye biliyorum. GDO ise daha da farklı, tohuma hastalıklarına dayanıklı hem farklı bitkiler, hem hayvan geni _ börtü, böcek_ ekliyorsun. Örneğin mısırın ağaç gibi olması ve daha çok ürün vermesi, kuraklığa daha çok dayanması v.b. için başka bitkileri eklerken, koçan kurdu için eşek arısı geni ekleyebiliyorsun. Neden çünkü eşek arıları insan için yararlı değil ve yok ediliyorlar_ edildiler_ zehirli tarım ilaçlarıyla. Eskiden hatırlarım mısır sularken eşek arısı bazen ensemizden sokardı. Mısır tarlasında ne işi var derdik, kızardık. :) Anlam veremezdik. Mısır kocan kurdu yumurta yaptığında, mısır bir çeşit eşek arıların duyabileceği koku salgılarmış. Eşek arısı da gelir o yumurtanın üzerine yumurtasını bırakırmış. Kocan kurdu larvaya çıktığında, eşek arısı yumurtası da çatlar larvadan beslenirmiş, öldürürmüş. Çocukluğumdan beri en çok iki hayvandan çektim, bir beni 7 defa sokan akrep diğeri hala sokmaya devam eden eşek arısı. :) Ama bunca tecrübeden sonra yolunu buldum. Onlarla karşılaştığımda hiç kıpırdamıyorum, dakikalarca öyle duruyorum, elimi, gözümü bile oynatmıyorum; beni odun sanıyor.:D Akrebi bilmiyorum ama eşek arısına _ bunu öğrendikten sonra_ hep saygı duyarım. Sevgiler... Sevgiler deyince _ laf lafı açıyor_ :) sadece sevgililer günü değil, sevgilisi olmayanların da dünya insanlık gününü kutlar ve hediye düşünülmüş bir şeyse güzeldir, iyidir... derim. |
Sn. Halil Önen,
761 nolu mesajınız bana ilaç gibi geldi, dün bir komşum 3 tane kalınca asma çeliği hediye etti ben direk olarak kalıcı yerine dikeyim diyordum, sizin yöntem daha garantili galiba. Anladığım kadarıyla 1 çelikten bir kaç tane asma elde edilebiliyor, ya da o çeliğin köklenmesi garantisi çok artıyor. Ben bundan önce, Ankara'da, Ayaş'daki bahçemden aldığım çelikleri saksıya diktim ve şimdi neredeyse 1 yıllık küçük asmalarım var. Teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim. |
Alıntı:
(Sazanlarımla beraberim yine bu gün, jetonları düşürmeye uğraşıyoruz beraberce ;) ) |
sayın halil bey,
bir önceki mesajımda dediğim gibi benim izmir torbalıda 500 ağaçlık bir zeytinlğim var kaolin kilini araştırırken google'da siz karşıma çıktınız ve kaolin kilini okurken çok ilgimi çekti acaba bana uygulaması konusunda yardımcı olurmusunuz. kaolin kilinin bir de sizin kendi buluşunuz olan bir türü daha varmış. Beni bu konuda da bilgilendirseniz çok sevinirim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025