agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   Halil Önen / Aliağa, Menemen, Belen (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/20890.htm)

Halil Önen 11-02-2012 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 910407)
...
Bu arada Sayın Tura dan gelen ve sizin gönderdiğiniz Bağrıbütün kavun tohumu 24 saatte çimlenerek bana göre rekor kırdı :D.

Tohum sahibine çekermiş. Sayın Tura' da acelecidir.:D

Bazı tohumlar çabuk çimlenir. Çimlenenleri serin bir yere alırsanız gelişimi yavaşlar. Siz de havalar ısınıncaya kadar zaman kazanırsınız.

Halil Önen 11-02-2012 20:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Odeh (Mesaj 910669)
Sayın Önen merhaba...

Öncelikle sayfalarınızdaki bilgiler ve tane tane aktardığınız tecrübeleriniz için teşekkür ederim.

212 numaralı mesajınızda "En ideal meyve fidanı çukuru nasıl hazırlanır" diyerek resimlerle detaylıca tarif etmiş, 215 numaralı mesajınızda da 3. yılın sonunda oluşan kök yapısını gözlemlemiş,
diyerek de bir bitirmiştiniz...

Köklerin neden yukarı ilerlediği konusu açık kalmıştı (en azından benim için)...
- Dikilen fidanın zeytin olduğunu gözönünde bulundurduğumuzda bu durum normal midir?
- Bu duruma en alta zemini kaplayacak şekilde serdiğiniz Leonardit neden olmuş olabilir mi?
Eğer böyle ise, bu durumda Leonardit'i fidan çukuru izdüşüm alanının dışına sermek çözüm olabilir mi?

Aşağıdaki gibi:
http://www.agaclar.net/galeri/files/...s_z1_thumb.jpg

Zeytin mandalina gibi ağaçların kökleri yüzeye çok yakın oluyor. Birkaç yıl sürmezseniz veya hiç işlemezseniz adeta toprağın yüzeyine çıkıyor.

Yani besin nerede çok ise oraya gidiyor. Onun için taç izinden sulanır, gübrelenir deniyor.

Gübreleme derinde yapılırsa _60-80 cm gibi_ kök de bu bölgede kalacaktır. Taç izi genişletidikce etrafa ilerleyecektir.

Böyle gübreleme ise burgu sistemi ile olur dedik ve denmeye başladık.

Rahat 11-02-2012 21:09

Selamlar Halil Bey.

Sizi buradan da takip etsem iyi olacak sanırım :) Öğreneceğim çok şey var. Hem hayat penceresinden de aynı yöne bakıyoruz nasıl olsa...

gülenmelek 11-02-2012 22:01

Açıklamalarınız için teşekkür ediyorum Halil Bey. Tavsiyelerinizi de mutlaka uygulayacağım ;)

Halil Önen 11-02-2012 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rahhat (Mesaj 910725)
Selamlar Halil Bey.

Sizi buradan da takip etsem iyi olacak sanırım :) Öğreneceğim çok şey var. Hem hayat penceresinden de aynı yöne bakıyoruz nasıl olsa...

Teşekkür ederim Oğuz bey, buna çok sevindim.

Hayat penceresi eskisi gibi değil artık, +18 yaş üzerini geçtik +50 yaş üzeri uygunsuz sahneleri_şiddet, baskı, çürümüşlük, çaresizlik _ içeriyor. Ara sıra gönül penceresinde _kaçamak_ bakar olduk.;)

Selamlar

Halil Önen 11-02-2012 23:04

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 910415)
İzmir yöresi için tohum çatlatma yani çimlendirme zamanıdır...

Önce pembe ve deşti domatesler... Ubyi de yetiştirilecek daha doğrusu denenecek...

Sn. Mr. Duran ve Sn. Tekin beye teşekkürler...

Eklenti 268660

Klorsuz su sirke oranı 9 a 1... Yani 9 çay kaşığı su, 1 çay kaşığı sirke.

Burada 18 çay kaşığına karsılık 2 kaşık kullanıldı.


Sn. Aydın ve Sn. Turaya teşekkürler...

Eklenti 268659

Sn. Bahcedenn ve Sn. limon_sever e teşekkürler...

Eklenti 268661

tekrar teşekkürler:)

Sn Ömer bey e de teşekkürler.

Eklenti 268663

Bu uygulama baklagil tohumlarına yapılırsa kurtlanmayı önleyeceği de iddia ediliyor, denemek gerekiyor...

Bu tohumları yarın kurutacağım ve torfa ekeceğim.

demişim...

Eklenti 268764

Sadece torftan yapabilirim, kabın tabanına klino koyacağım bu defa, çünkü geçen yıl Sn Selma Hanım tesadüfen böyle bir şey yapmıştı ve fidelerin kökleri klinoya adete yapışmıştı...

Eklenti 268765

kökler klinoyu çok seviyordu...

Eklenti 268766

Aslında tohumunu çatlaması, yani çimlenmesi için besine ve oksijene ihtiyacı yok.

Eklenti 268767

Torf biraz ıslak ve klino da oldukca nemli olduğundan üzerine bir gün sonra su spreyleceğim. Şimdilik yeter...

Eklenti 268768

Az tohum çatlatma işlemlerinde şeffaf kap kullanmak, suyun kontrolünü sağlıyor. Ne kadar su verdiğini görebiliyorum. :)

aydın 12-02-2012 01:12

Hocam affınıza sığınarak şunu belirteyim, o domatesin cinsi iri kaz ayağı domatesi olacak.

Halil Önen 12-02-2012 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydın (Mesaj 910777)
Hocam affınıza sığınarak şunu belirteyim, o domatesin cinsi iri kaz ayağı domatesi olacak.

irikaz ile ikizkaz kelimelerini hatta harflerini karıştırmışım galiba, ben diyorum yaşlanıyorum diye inanmıyorsunuz. Ama sadece 'r' fazladan görüyor, yoksa bütün harfleri kullanmayı başarmışım.:D Bu harflere gözüm dalmış , elim kaymış desem _ daha fazla şansını zorlama, harfleri kıvırdın ya, kendini bari kıvırma diyecekler_ kimse inanmaz.

Ben düzeltim Aydın bey ama iri kazayağı domatesleriniz, ikiz kazayağı diye gönderdim; :D

İri kazayakları, hem iri hem ikiz kazayağı çıkarsa ben de yırttım demektir...

Uyarınız için çok teşekkürler. Senin de iyi bir yetiştirici olduğunu biliyorum.;)

Halil Önen 12-02-2012 22:39

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 910754)
demişim...

Eklenti 268764

Sadece torftan yapabilirim, kabın tabanına klino koyacağım bu defa, çünkü geçen yıl Sn Selma Hanım tesadüfen böyle bir şey yapmıştı ve fidelerin kökleri klinoya adete yapışmıştı...

Eklenti 268765

kökler klinoyu çok seviyordu...

Eklenti 268766

Aslında tohumunu çatlaması, yani çimlenmesi için besine ve oksijene ihtiyacı yok.

Eklenti 268767

Torf biraz ıslak ve klino da oldukca nemli olduğundan üzerine bir gün sonra su spreyleceğim. Şimdilik yeter...

Eklenti 268768

Az tohum çatlatma işlemlerinde şeffaf kap kullanmak, suyun kontrolünü sağlıyor. Ne kadar su verdiğini görebiliyorum. :)

Çok tohum çimlendirme olunca...

Bedavaya bir kasa bulunur. Yöntem aynı...

Eklenti 268908

Gazete kağıdı üzerine klino...

Eklenti 268909

Torf kaptandan yürüttüm, biraz cocopeat...

Eklenti 268910

İğnelenmiş poşet süzgeç ile sulama...

Eklenti 268911

yapabilirim ama suya birkaç damla hümas (hümik aşit) katayım...

Eklenti 268912

hümas köklenmeye yardım ediyor...

Halil Önen 12-02-2012 22:53

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 911038)
Çok tohum çimlendirme olunca...

Bedavaya bir kasa bulunur. Yöntem aynı...

Eklenti 268908

Gazete kağıdı üzerine klino...

Eklenti 268909

Torf kaptandan yürüttüm, biraz cocopeat...

Eklenti 268910

İğnelenmiş poşet süzgeç ile sulama...

Eklenti 268911

yapabilirim ama suya birkaç damla hümas (hümik aşit) katayım...

Eklenti 268912

hümas köklenmeye yardım ediyor...

Eklenti 268913

böyle daha iyi...

Eklenti 268914

naylon poşete koymalıyım...

Eklenti 268915

balkonda dursun şimdilik...hanım evin için almaz, ufaklara göz yumuyor ama; kavga çıkarır...

Eklenti 268916

küçük sera hazır, güneş görür hava almazsa bu iş olur.

Eklenti 268917

Havalar soğuk giderse kaptanın küçük serasına atarım belki...;)

Halil Önen 12-02-2012 23:14

asma çeliğinden köklendirme...
 
5 Eklenti(ler)
Şimdi eken mayıs ayı gibi olmalı. Şimdi budama zamanı. Asma çelikleri alınmalı ve toprağa tamamen gömülmeli. Asmaların gözleri kabardığında yani uyanmaya başladığında topraktan çıkarılıp dikilmeli.

Eklenti 268919

Asmanın her dalından alınan çelik tutar...AMA...

bu obur sürgünden ve...

Eklenti 268920

göz aralığı uzun olandan, hastalıklı olandan...

Eklenti 268921

alınmaz, kısa olandan alınır.

Eklenti 268922

Çünkü göz aralığı uzun olanlar ve obur sürgünler meyveye kolay kolay yatmaz. Çok hızlı büyürler bir kaç yıldan va birkaç budamadan sonra üzüm vermeye başlarlar. O kadar da verimli olmazlar;

Eklenti 268923

bu kadar da güzel...;)

Halil Önen 12-02-2012 23:31

asma çeliği kökendirmesi...
 
5 Eklenti(ler)
Asma çeliğini aldık, köklendireceğiz...

Eklenti 268924

asmadan 10 ile 12 belki 15 gözden oluşan çelik kesilir, bir bel _sivri kürek_ derinliğinde ve genişliğinde, çeliğin boyu kadar çukur açılır...

Eklenti 268925

yatırılır, gömülür...

Eklenti 268927

ayakla depilir, yani iyice tekmelenir.

(buraya resim attım ama aşağıya düşmüş).............:)

dışarıda 2 en çok 3 göz bırakılır. Aslında tek gözde yeter ama uyandığında kazaya uğrarsa diye...

Eklenti 268929

bütün yapraklar yeşildir de bazı çiçekler neden sarıdır, kırmızıdır, pembedir...;)

bahcedenn 12-02-2012 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 910387)
Eğer ahır gübresi bir yaz ve bir kış dışarıda, açık havada kalmışsa içinde ne varsa yanış uçmuştur. Üzerine naylon ile kapamalıydın. Hele 2 yıl kaldıysa artık gübre değil, sadece toprağı havalandıran ve su tutmasını sağlar.

Ben de fermantasyon yap derim. Yeniden gübre özelliği kazandırmak için;


gübreyi yan tarafa tekrar yığ, havalandır,

1 kamyon ahır gübresine karşılık, 20 kg. şeker gübresini 100 tl. suda erit ve üzeride dök. Süzgü ile dökebilirsin. Ya da sırt tulumbası ile spreyleyebilirsin.

Üzerine naylon ile iyice kapa. 3, 4 ay beklesin. Burada 50-60 derece sıcaklık oluşacak. 70 C yi geçmez ama geçmesin. Sonra ağaçların taç izine ya da fidanların yakınına atar üzerinden çapa makinası ile karıştırırsın. Bu güzel olur...

Merhaba Halil Abi,
Bahsettiğim gübre daire şeklinde oluşturulmuş olup kısım kısım dökülmüştür. Resmi de belli olsun diye bu yüzden yüklemiştim. Yanmış kullanılabilecek halde olan gübre de mevcut, henüz yanmamış yeni dökülmüş gübre de mevcut, gübre özelliğini yitirmiş gübre de mevcut bu durumda. Ama mesaj alındı Halil Abi. Yanmış kullanılabilecek olan gübreyi bu ay kullanırım, kalan kısmını da ilerleyen vakitte senin tarifine göre değerlendirebilirim.

Halil Önen 12-02-2012 23:43

5 Eklenti(ler)
Saksıda asma çeliği yetiştirmek için yöntem aynı, bir farkla...

Eklenti 268930

saksı boyu kadar çelik kesilir... toprak altında kalan gözlerden kök salar, yani göz sayısı artıkca köklenme ve güçlü büyüme sağlanır.

Eklenti 268931 (galiba misket üzümü, deli üzüm denir ve ilk yerli asmaların atasıdır)

kesilir...

Eklenti 268932

saksıya dikilir bir, iki göz açıkta bırakılır...

Eklenti 268933 ( şarabı ve pekmezi harikadır, avuç kadar salkım yapar yayılıcıdır, ellemezsen

Eklenti 268934

tarlayı işgal eder...

(dikkat bazı resimler dikkat dağıtmak için konmuştur, dikkate almayın);)

Halil Önen 12-02-2012 23:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 911056)
...henüz yanmamış yeni dökülmüş gübre de mevcut, ...

Naylon ile kapatmalısın yoksa her her şey uçar gider...;)

bahcedenn 13-02-2012 00:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 910394)
2 dönüme 1 tonluk bidon yetmez. Yakında su da var bence 5 tonluk su bidonu seni rahatlatır.


Bidonu küçük su pompası_ benzinle çalışan_ alırsan _iyileri sanırım 800 tl. diğerleri 300-400 tl. gibi_ bağlarsın. İkilik su borusu döşerşen sana yeter. Bu plastik borular da 300 tl. gibi tutar. 6 top _100 er m. damlama borusu ve diğer sistemleriyle beraber 700,800 tl. gibi tutar. Tabii daha hesaplı bulabilirsin, araştırırsın...

Damlama sistemini tavsiye ederim çok rahat oluyor ve su tasarrufu sağlıyor.

Dilerim kenttin yorgunluğunu atabileceğin, zorunlu uğraşlarından bıktığında sığınabileceğin eşinle ve çocuğunla kaliteli keyifli zaman gecirebileceğini zehirsiz
birşeyler yetiştirebileceğin, mutlu olabileceğin hayallerine kavuşursun...

görüşmek üzere...

Aslına bakarsan Halil Abi 1 tonluk bidonu ben sadece sebzeler için düşünmüştüm ilk etapta. Ağaçları sulamayı gerektiğinde salma su ile ya da su pompası ile ben hallederim diye hesap ediyordum. Köy meydanında kaynayan su Pınarhisar Lüleburgaz hattından Ergeneye kadar gitmektedir. Genelde köyde su sorunu olmadığı için de kimsede damla sulama yok. Bu yüzden bilen birisi olarak ta size danışayım dedim Halil Abi. İşlerin gidişatına göre önümüzdeki aylarda karar veririm artık.

Senin geçen aylarda yaptığın liste gibi bir liste de bende var Halil Abi. Yapılanlar ve yapılacaklar gibi. Ben İstanbul'da. Köy Trakya'da. Çok zor olacak ama. İnşallah üstesinden gelirim.

Fikirlerin, yardımların için çok teşekkür ederim. Saygılarımla, görüşmek üzere...

mortuna 14-02-2012 11:14

ben de bu siteye yeni üyeyim. ben istanbulda yaşıyorum ama izmire çok sık gidip geliyorum ve neredeyse oralı oldum. benim izmir torbalıda 35.5 dönüm zeytinliğim var ve ben bu siteyi zeytin ilgili olarak keşfettim. benden şimdilik bu kadar.

alanur 14-02-2012 12:16

Aklımdan geçenimi okudunuz Halil bey , bende size asma çeliği nasıl alınır , nasıl köklendirilir diye soracaktım. Sayfayı bir açtım soruyu sormadan cevabı gelmiş, hemde görsel olarak . Süpersiniz.

Ozi'nin Bahçesi 14-02-2012 14:30

Merhaba Halil Abi,
Mail kotanız dolmuş özelden mail atamadım. Bende buraya yazmak zorunda kaldım. Kusuruma bakmayın.

Sizden bir ricamız olacak, elçiye zeval olmaz.

Sizin Halanızın yetişdirdiği patlayan mısır tohumuna oğlumuz Ozi talip, Annenizin yetiştirdiği topan patlıcan tohumlarından da eşim Eylem istiyor.
Benim yüzüm yok birşey isteyemiyorum.
Varsa bu tohumlardan gönderebilirseniz seviniriz.
Selamlar.

Hasan/Eylem/Ozi.

Halil Önen 14-02-2012 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 911066)
... Halil Abi. İşlerin gidişatına göre önümüzdeki aylarda karar veririm artık.

Senin geçen aylarda yaptığın liste gibi bir liste de bende var Halil Abi. Yapılanlar ve yapılacaklar gibi. Ben İstanbul'da. Köy Trakya'da. Çok zor olacak ama. İnşallah üstesinden gelirim.

Evet işlerin gidişatına göre karar vermek en güzeli, daha gençsiniz.;)

Yapacaklarımız yani hayallelerimize bazen ayaklarımızla gideriz. Sizin ve eşinizin ayaklarının yere sağlam bastığına inanıyorum. Bu bir kentli adamın sonuçları için katlandığı zorunlu uğraşlarından kaçışı değil; keyif alacağı uğraşları için, olması gereken yere dönüşü olmalı. Zaten mutluluk denen şey bizim severek yaptığımız, keyf aldığımız uğraşlarda gizli duruyor...;)

Siz bunu hak ediyorsunuz.

Halil Önen 14-02-2012 20:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mortuna (Mesaj 911671)
ben de bu siteye yeni üyeyim. ben istanbulda yaşıyorum ama izmire çok sık gidip geliyorum ve neredeyse oralı oldum. benim izmir torbalıda 35.5 dönüm zeytinliğim var ve ben bu siteyi zeytin ilgili olarak keşfettim. benden şimdilik bu kadar.

demişsiniz;

hoş geldiniz Sn. mortuna sizi tanıdığımıza mutlu olduk.

Şimdilik bu kadar demişsiniz _ hepimiz gibi aceleniz olmalı_ oysa tanışıklığımızın ölümsüz ağaç kadar uzun ve 'o'nun yağı gibi sağlıklı olmasını dileriz.;)

Saygılar

Halil Önen 14-02-2012 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alanur (Mesaj 911697)
Aklımdan geçenimi okudunuz Halil bey , bende size asma çeliği nasıl alınır , nasıl köklendirilir diye soracaktım. Sayfayı bir açtım soruyu sormadan cevabı gelmiş, hemde görsel olarak . Süpersiniz.

Hepimiz aynı topraktan gelen, aynı ağacın dallarıyız ;)

Teşekkürler sevgili alanur, görsel oluca uzun sıkıcı yazılarımdan kurtarıyorum; kendimi. :))

Halil Önen 14-02-2012 20:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozi'nin Bahçesi (Mesaj 911751)
Merhaba Halil Abi,
Mail kotanız dolmuş özelden mail atamadım. Bende buraya yazmak zorunda kaldım. Kusuruma bakmayın.

Sizden bir ricamız olacak, elçiye zeval olmaz.

Sizin Halanızın yetişdirdiği patlayan mısır tohumuna oğlumuz Ozi talip, Annenizin yetiştirdiği topan patlıcan tohumlarından da eşim Eylem istiyor.
Benim yüzüm yok birşey isteyemiyorum.
Varsa bu tohumlardan gönderebilirseniz seviniriz.
Selamlar.

Hasan/Eylem/Ozi.

demişsiniz...

olsun; güneşin sofrasında, dostlar arasındayız.;)

Özel iletiyle bir adres ve bir de tel. ver yeter.:)

Halil Önen 14-02-2012 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 910738)
Açıklamalarınız için teşekkür ediyorum Halil Bey. Tavsiyelerinizi de mutlaka uygulayacağım ;)

Bu sayfada ne kadar göz k?rpmışım, sanki tikim var gibi geldi; ama ben masummuşum; suçlu sayfanın başındaymış... ;)

limon_sever 14-02-2012 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 907966)
Hibrit tohumu anlamanın en iyi yolu denemek... Her ekimde aynı verimin alınması gerekir.

Eklenti 267611

Bunlar Sn. Uzaylı/Dünyalının T. T. 1. Etkinliğe paylaşılması için gönderdiği ve bir çok üyeye gönderdiğim eldivyenler. Yani tatlı radikalar...

Eklenti 267617

Ne kadar tohum, o kadar dünyaya merhaba...

Sn Uzaylı/Dünyalı ikilisi geçen yıl ektikleri endivyenlerin dökülen
tohumlarından bu yıl tekrar çıktığını kendi sayfalarında anlatmışlardı.



(Aslında betül önen tohumları tabloya yerleştirirken araştırma yapmış ve endivyenin türkiye'de satışlarında F1 olarak çıkıyor diye uyarmıştı. Şüphe duyulan bazı tohumları da deneme _ küçük kaplarda çok az ekim yapılarak_ denemeye almıştım.)

Sn.Dermana'da bir otel bahçesinde yetişen endivyen tohumlarını tarlasında ekmiş ve güzel verim de almıştı.


Bunlar bizim için yeterlidir...

Eklenti 267618

Sn. Dermana T.T.1. Etkinliğe Endivyen tohumlarından göndermişti ve bir çok talep buradan da karşılandı...

Eklenti 267619

Türkiye'de _nasıl yapılıyor bilmiyorum ama_ hibrit olamayan tohum hibrit, hibrit olanlar da hibrit değilmiş gibi gösterilebiliyor. Bu durumla çok karşılaşır olduk.

Onun için iyi araştırmak ve denemeler yapmak gerekiyor. Çünkü her iki yolla üretici kandırılıyor. Bu dağıtılan broşürlerle destekleniyor.

Eklenti 267620

Endivyen diğer adı ile tatlı radika oldukça faydalı bir bitki. Tam radika gibi değil belki ama aynı besinleri içerdiği kesin...

Sn. Denizakvaryumuna ve Dermanaya duyarlılıkları için çok teşekkür ediyoruz. Hibrit (F1) tohumlar için bizi bilgilendirmeye devam ederseniz çok seviniriz.

Sanırım tohum paylaşımına katılan bir çok yetiştiricinin de isteği bu...

Teşekkürler

Halil bey gönderdiğim güneyik otunun çiçekleri, endivyenin çiçeklerine çok benziyor. Onun tadıda acımsı. Acaba yabanisi olabilir mi? Ekildiği yerde çok yıllık oluyor. Tohumları uçuşup yayılarak çoğalıyor.

aydın 15-02-2012 00:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 911012)
ir

İri kazayakları, hem iri hem ikiz kazayağı çıkarsa ben de yırttım demektir...

Belli mi olur ikiz kaz ayağı bile verir :D :D :D

Halil Önen 15-02-2012 01:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 911900)
Halil bey gönderdiğim güneyik otunun çiçekleri, endivyenin çiçeklerine çok benziyor. Onun tadıda acımsı. Acaba yabanisi olabilir mi? Ekildiği yerde çok yıllık oluyor. Tohumları uçuşup yayılarak çoğalıyor.

Aslında bu üç otu _güneyik,radika,endivyen_ yan yana ekip görmek ve tatmak gerekiyor. Gerçi biz egeliler otun biraz ekşimtrak olanını severiz, damak tadı alışkanlığından belki...

zaten 'doğa' da rüzgarla, arılarla benzer bitkilerde melezleme yapıyor. Melezleme insan eliyle de gerçekleşiyor.
Örneğin Sn Demana' nın verdiği örnekte ki gibi;

Ege Üniversitesinin ürettiği, menemen ovasının yenmesi çok güzel 2121 domatesi vardı. Pembe domatese benzerdi biraz. Yamuk yumuk bir şeydi ama süper 2121 diye melezi çıkınca tarih oldu. Şimdi bulamazsın. Süper 2121 de melezlendi ve joker domates adını aldı. Her defasında şekli daha güzelleşti.Tadı birbirine yakın olsa da ben ilk halini _ çocukluğumdan mıdır yoksa nostaljisinden midir; çok severdim.

Bilemiyorum her halde tarihinde ilk domates yamuk yumuk ve biraz ekşimtraktı. Ama vitamin değeri olarak _melezlemede_ bir şey kaybettiğini de düşünmüyorum.

Ancak şu gözden kaçmamalı, melezlenme ister doğal yolla ister insan eliyle olsun hibrit olandan çok farklı.

Benim bildiğim hibrit, benzer olan değil çok farklı bitkilerin o tohuma yedirilmesidir.

Örneğin;
şu pazarlarda en çok satılan çarli domatesi, yedi hastalığa dayanıklı. Çünkü o hastalıklara yakalanmayan yedi farklı ve ona pazar değeri veren bitkiden geliştirilmiş. Tabii tohum üzerinde bu kadar oyun oynarsan _ belki de istenerek_ bir daha verime gelmiyor. Tohum kısırlaşıyor... diye biliyorum.

GDO ise daha da farklı, tohuma hastalıklarına dayanıklı hem farklı bitkiler, hem hayvan geni _ börtü, böcek_ ekliyorsun.

Örneğin mısırın ağaç gibi olması ve daha çok ürün vermesi, kuraklığa daha çok dayanması v.b. için başka bitkileri eklerken, koçan kurdu için eşek arısı geni ekleyebiliyorsun.

Neden çünkü eşek arıları insan için yararlı değil ve yok ediliyorlar_ edildiler_ zehirli tarım ilaçlarıyla.

Eskiden hatırlarım mısır sularken eşek arısı bazen ensemizden sokardı. Mısır tarlasında ne işi var derdik, kızardık. :) Anlam veremezdik.

Mısır kocan kurdu yumurta yaptığında, mısır bir çeşit eşek arıların duyabileceği koku salgılarmış. Eşek arısı da gelir o yumurtanın üzerine yumurtasını bırakırmış. Kocan kurdu larvaya çıktığında, eşek arısı yumurtası da çatlar larvadan beslenirmiş, öldürürmüş.

Çocukluğumdan beri en çok iki hayvandan çektim, bir beni 7 defa sokan akrep diğeri hala sokmaya devam eden eşek arısı. :) Ama bunca tecrübeden sonra yolunu buldum. Onlarla karşılaştığımda hiç kıpırdamıyorum, dakikalarca öyle duruyorum, elimi, gözümü bile oynatmıyorum; beni odun sanıyor.:D

Akrebi bilmiyorum ama eşek arısına _ bunu öğrendikten sonra_ hep saygı duyarım.

Sevgiler...

Sevgiler deyince _ laf lafı açıyor_ :) sadece sevgililer günü değil, sevgilisi olmayanların da dünya insanlık gününü kutlar ve hediye düşünülmüş bir şeyse güzeldir, iyidir... derim.

mandalinci 15-02-2012 06:18

Sn. Halil Önen,

761 nolu mesajınız bana ilaç gibi geldi, dün bir komşum 3 tane kalınca asma çeliği hediye etti ben direk olarak kalıcı yerine dikeyim diyordum, sizin yöntem daha garantili galiba.

Anladığım kadarıyla 1 çelikten bir kaç tane asma elde edilebiliyor, ya da o çeliğin köklenmesi garantisi çok artıyor.

Ben bundan önce, Ankara'da, Ayaş'daki bahçemden aldığım çelikleri saksıya diktim ve şimdi neredeyse 1 yıllık küçük asmalarım var.

Teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim.

gülenmelek 15-02-2012 08:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 911887)
Bu sayfada ne kadar göz k?rpmışım, sanki tikim var gibi geldi; ama ben masummuşum; suçlu sayfanın başındaymış... ;)

İki saattir suçlu arıyorum ama nafile, sayfanın başındaki üzüm çelikleri suçlu olamayacağına göre kaçırdım galiba :(
(Sazanlarımla beraberim yine bu gün, jetonları düşürmeye uğraşıyoruz beraberce ;) )

mortuna 15-02-2012 10:12

sayın halil bey,
bir önceki mesajımda dediğim gibi benim izmir torbalıda 500 ağaçlık bir zeytinlğim var kaolin kilini araştırırken google'da siz karşıma çıktınız ve kaolin kilini okurken çok ilgimi çekti acaba bana uygulaması konusunda yardımcı olurmusunuz. kaolin kilinin bir de sizin kendi buluşunuz olan bir türü daha varmış. Beni bu konuda da bilgilendirseniz çok sevinirim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025