agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   Halil Önen / Aliağa, Menemen, Belen (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/20890.htm)

merkal 15-02-2012 10:31

Halil bey, selamlar. Bahçemde 4 yaşında bir gemlik zeytin ağacı var. Bunu yerini değiştirmek istiyorum. Dikkat etmem gerek hususları bana izah edebilirmisiniz (kök uçları alma gibi) lütfen.Yeni yerine nasıl ekeceğim. Teşekkürler.
M.Erkal

Halil Önen 15-02-2012 10:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci (Mesaj 911960)
Sn. Halil Önen,

761 nolu mesajınız bana ilaç gibi geldi, dün bir komşum 3 tane kalınca asma çeliği hediye etti ben direk olarak kalıcı yerine dikeyim diyordum, sizin yöntem daha garantili galiba.

Anladığım kadarıyla 1 çelikten bir kaç tane asma elde edilebiliyor, ya da o çeliğin köklenmesi garantisi çok artıyor.

Ben bundan önce, Ankara'da, Ayaş'daki bahçemden aldığım çelikleri saksıya diktim ve şimdi neredeyse 1 yıllık küçük asmalarım var.

Teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim.

Şimdiler budama zamanı, köklenmesi istene çelikleri toprağa gömersek_ ki orada beslenir_ bahar da asmalar uyanmaya başlayınca çıkarıp dikersek çok daha iyi olur. Ve çok daha hızlı sürgün verir, kış soğuklarında da etkilenmez.

Halil Önen 15-02-2012 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 911978)
İki saattir suçlu arıyorum ama nafile...
(Sazanlarımla beraberim yine bu gün, jetonları düşürmeye uğraşıyoruz beraberce ;) )

Neden bu kadar göz kırp;)mışım diye merak ettim. ;) Hani güne başlar gibi sayfa da böyle başlayınca _ size teşekkür ederim_ her dosta göz kırp;)mışım.

İnsanlar, daha doğrusu dostlar birbirinden etkilenirmiş. Birde böyle :( başlasaydı...

Sazan ve jetonla bağlı değil; aslında sizinde bir suçunuz yok sevgili gülenmelek, galiba benimkisi öğrenilebilen davranış veya şartlı refleks; nasıl görüyorsam öyle gidiyorum.;)

Halil Önen 15-02-2012 11:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mortuna (Mesaj 912029)
sayın halil bey,
bir önceki mesajımda dediğim gibi benim izmir torbalıda 500 ağaçlık bir zeytinlğim var kaolin kilini araştırırken google'da siz karşıma çıktınız ve kaolin kilini okurken çok ilgimi çekti acaba bana uygulaması konusunda yardımcı olurmusunuz. kaolin kilinin bir de sizin kendi buluşunuz olan bir türü daha varmış. Beni bu konuda da bilgilendirseniz çok sevinirim.

demişiniz ama benim kaolin yani kil minerali ile ilgili herhangi bir çalışmam veya buluşum yok. Ben sadece kullanıcıyım.

Ama kaolinin artık tek başına değil daha etkili olması için içine karışımların katılmasını _ tabii güneşten koruyuculuk etkisini etkilemeden_ gerektiğini düşünüyor ve uyguluyorum.

Örneğin;

kaoline etidot 67 katıyoruz, kaoline gülleci bulamacı katıyoruz. Buna benzer denemeler yapıyoruz, etkisini arttırmak için... Zaten yaptığımızı ve sonuçlarını paylaşıyoruz.

Bu yıl kaolin+etdot67+gülleci bulamacı karışımı denedik tek başına kaoline göre hastalıklara daha etkili olduğunu gördük.

Tabi bunlar ilk defa denen ve AR_GE çalışması değil. Sadece gözleme dayalı.

Halil Önen 15-02-2012 11:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merkal (Mesaj 912037)
Halil bey, selamlar. Bahçemde 4 yaşında bir gemlik zeytin ağacı var. Bunu yerini değiştirmek istiyorum. Dikkat etmem gerek hususları bana izah edebilirmisiniz (kök uçları alma gibi) lütfen.Yeni yerine nasıl ekeceğim. Teşekkürler.
M.Erkal

Sn.merkal ben nasıl yaptığımı ve iyi sonuç aldığımı anlatayım.

4 yaşındaki zeytin ise bir el arabası ile taşıyabileceğim kadar köklü, toprağını dağıtmadan 60-70 cm gibi kazıyorum. Bir kalın cuvalla sarıyor ve tel ile bağlıyorum. Zeytin arsızdır kocaman ağacı kesip dikseniz de tekrar tutar.

Daha önce hazırladığım çukura dikiyor, can suyu veriyorum. İkici sulama için sıvı gübre ile destekliyorum.

Eğer dikeceğim yerde bir ağaç varsa kazılmış, onun çukuruna dikeceksem; mutlaka iki avuç toz kireç ya da sulandırdığım sönmüş kireç kullanıyorum. O zaman fidan hastalanmıyor ve daha iyi gelişiyor.

merkal 15-02-2012 13:30

Teşekkürler, Halil bey.

cegabo 15-02-2012 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 911038)

yapabilirim ama suya birkaç damla hümas (hümik aşit) katayım...

hümas köklenmeye yardım ediyor...

Halil Abi, hümik asit almayı düşünüyorum ben de. çimlendirme sırasında ve daha sonra sulamalarda kullanmak istiyorum. ama ne kadar koymalıyız acaba tam olarak. 1 lt suya enjektörle 2-3 cc nasıl olur acaba?

Halil Önen 15-02-2012 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cegabo (Mesaj 912255)
Halil Abi, hümik asit almayı düşünüyorum ben de. çimlendirme sırasında ve daha sonra sulamalarda kullanmak istiyorum. ama ne kadar koymalıyız acaba tam olarak. 1 lt suya enjektörle 2-3 cc nasıl olur acaba?

Ben dolu dolu bir çay _ galiba 2 cc geliyor_ kaşığı hümük asidi 1 lt suya karıştırıp kullanıyorum.

Bazen cimlenmesinden şüphe duyduğum tohumları 1 gün gibi bu oranlardaki suda bekletip ekiyorum.

Sulama suyu ile de veriyorum.

Ama hümik asidi -yaprak gübresi gibi- bitkinin üzerine atmıyorum. Ben denemek için denedim, siz denemeyin.;)

acemi ve çiftçi 16-02-2012 13:45

bir çay içimlik mesafedeymişsiniz:)

Halil Önen 17-02-2012 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozi'nin Bahçesi (Mesaj 911751)
Merhaba Halil Abi,
Mail kotanız dolmuş özelden mail atamadım. Bende buraya yazmak zorunda kaldım. Kusuruma bakmayın.

Sizden bir ricamız olacak, elçiye zeval olmaz.

Sizin Halanızın yetişdirdiği patlayan mısır tohumuna oğlumuz Ozi talip, Annenizin yetiştirdiği topan patlıcan tohumlarından da eşim Eylem istiyor.
Benim yüzüm yok birşey isteyemiyorum.
Varsa bu tohumlardan gönderebilirseniz seviniriz.
Selamlar.

Hasan/Eylem/Ozi.

Hasan bey eşinizin adresine Sürat kargo ile gönderdim. Bu gün öğleden sonra elinizde olur gibi...;)

Ozi'nin Bahçesi 17-02-2012 10:57

Çok teşekkürler Halil Abi, eline yüreğine sağlık.
Selamlar.

Ozi'nin Bahçesi 18-02-2012 14:08

Tohumlar geldi,
Dün eve geç dödüm, büyük merakla açtım poşeti, beklediğimizden fazlası vardı poşette,
hepsi etiketli , ve özenle paketlenmiş. Ayrıca bir poşet kekik te hediye olarak gelmiş.
Tekrar çok teşekkürler, umarım bir aksilik olmaz da bu tohumları yetiştirir kendi tohmlarımızı da alırız .
Selamlar, sevgiler.
Hasan/Eylem/Ozi

Halil Önen 19-02-2012 00:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozi'nin Bahçesi (Mesaj 913508)
Tohumlar geldi,
Dün eve geç dödüm, büyük merakla açtım poşeti, beklediğimizden fazlası vardı poşette,
hepsi etiketli , ve özenle paketlenmiş. Ayrıca bir poşet kekik te hediye olarak gelmiş.
Tekrar çok teşekkürler, umarım bir aksilik olmaz da bu tohumları yetiştirir kendi tohmlarımızı da alırız .
Selamlar, sevgiler.
Hasan/Eylem/Ozi

Ozi'ye ballı kekik çayını alıştırırsanız iyi olur diyeceğim ama ben iki çocuk büyüttüm alıştıramadım...:)

Önen ailesinden sevgiler, selamlar...

Halil Önen 19-02-2012 00:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi ve çiftçi (Mesaj 912526)
bir çay içimlik mesafedeymişsiniz:)

Evet...

Bende uzun bir yola gittin farzetmiştim.:D

Ziynet Sali - Beş Çayı @ İzmir Fuar Açıkhava Konseri 12.09.2011 - YouTube

Olurda yolun yine düşerse,
Bizim bahçeye uğra derim,
Ya da beş çayına,
Bir yudum sohbete beklerim...;)

Halil Önen 21-02-2012 22:03

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 911900)
... Tohumları uçuşup yayılarak çoğalıyor.

;)

İri Beyaz ve Lezzetli (miş göreceğiz) domates tohumları da...

Eklenti 270197

Mevlana' nın memleketinden Efeler diyarına uçuşup yayılarak çoğalıyor...

Eklenti 270198

1 kaşık sirkede ve 9 kaşık suda kök bakteri hastalıklarına karşı korunmak üzere...

Eklenti 270200

Her şey dört farklı şeker tadında ve tatlanan sadece diller değil, gönüllerdir aynı zamanda...;)

Teşekkürler Limon_ sever... kimse ağzımızın tadını gölümüzün muradını bozamaz inşallah. ;)

Sevgiyle kalın

Halil Önen 21-02-2012 23:17

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 910415)
İzmir yöresi için tohum çatlatma yani çimlendirme zamanıdır...

Önce pembe ve deşti domatesler... Ubyi de yetiştirilecek daha doğrusu denenecek...
Bu tohumları yarın kurutacağım ve torfa ekeceğim.

Oda sıcaklığında bir günden fazla kaldığında sirkeli su uçuyor ve tohumlar kendiliğinden kurumuş oluyor; tabii 1 çay kaşık sirke 9 çay kaşık su olunca...

...

Bu domates tohumlarıyla uzun bir yola çıkacağız...

Eklenti 270214

aslında yolumuz belli; hep ışığa doğru...;)

Eklenti 270215

yola çıkacaklar...

Eklenti 270216

sadece torf içine bir az cocopeat karıştılmış, klinoya giden yolda...

...

Oda sıcaklığında ve geceleri de yanan ışıkta da kaldıklarından hızlı boy atıyorlar. Şaşırıtma zamanı geldi aslında. Ama gövdeleri çok taze, yıpranabilir.

Eklenti 271050

Gövdelerinin güçlenmesini ve dışarıdaki hava koşullarını alışmasını istiyorum. Rüzgarsız acık havada yakmayan güneşte 3-5 saat kalmalı; bir kaç gün gibi...

Eklenti 271051

Çünkü viyollare bu şekilde alırsam seraya koyduğumda direk güneş ışığı ve sera koşullarına dayanamayabilir.

Oda sıcaklığında büyütüp _ alıştırmadan- viyollara aldığım; bir viyol fidemi bir zamanlar bu sebepten kaybetmiştim.

Zaten bu şekilde oda sıcaklığında gelişmiş olsalar dahi_ güneşe ve hava alışmadan _ toprağa bile dikilemez. İlk iki günde hepsi kaybedilir.

tk646 21-02-2012 23:27

Bana yolladığınız domatesler içinde aynı işlemi uygulayacağım değil mi Halil bey? Önce sirkeli su karışımda 1 gün bekletip torfa ekeceğim .

tk646 21-02-2012 23:27

Düzeltiyorum: yolladığınız > yollayacağınız ;)

dermana 21-02-2012 23:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 915027)

Eklenti 270213

Bu domates tohumlarıyla uzun bir yola çıkacağız...

bunlar biraz fazla uzamışlar sanki:confused: ayrı bir yere şaşırtacak mısınız?

Halil Önen 21-02-2012 23:46

5 Eklenti(ler)
Çatlayıp yani çimlenip hayata merhaba diyene kadar...

Eklenti 270218

besine ve oksijene ihtiyaçları yoktur.

Eklenti 270219

sirkeli su onları en belalı hastalıklarından biri olan _ hani bir az büyüdüklerinde köklerini çürüten_ zararlı kök bakteriyel hastalıklardan ...

Eklenti 270220

koruyacaktır...

Değerli dostum Epsody' nin gönderdiği ve çok iyi sonuç aldığım...

Eklenti 270221

solucan gübresine şaşırtacağım onları biraz büyüdüğünde ve besinli toprağa ihtiyacı olduklarında; bu kadar çeşit arasında ben şaşırmazsam eğer...;)

Eklenti 270222

Değerli dostum Epsody ... (şimdi telefonun çaldı _ mesaj yazarken_ beni şaşırtırsın diye açmadım, şimdi sohbete geliyorum:D )

Kendi ürettiğin; solucan gübresinden gönderdiğin için teşekkürler...

Halil Önen 21-02-2012 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dermana (Mesaj 915034)
bunlar biraz fazla uzamışlar sanki:confused: ayrı bir yere şaşırtacak mısınız?

Dokunduğumda zarar görmeyecek duruma geldiğinde şaşırtacağım. Köklerinin alttaki klino' ya ulaşmasını ve sarmasını istiyorum.

Bu hali ile mikoriza ile su vermeyi düşünüyorum. Belki azıcık mikrobiyal gübre de veririm, isteklerine bakacağım Sn. dermana...

Eğer hızlı büyümeye devam ederlerse ve soğuklar devam ederse serin bir yere alıp büyümelerini yavaşlatacağım.

Halil Önen 21-02-2012 23:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tk646 (Mesaj 915031)
Bana yolladığınız domatesler içinde aynı işlemi uygulayacağım değil mi Halil bey? Önce sirkeli su karışımda 1 gün bekletip torfa ekeceğim .

Evet bu uygulama bütün domates çeşitlerini kapsıyor. Domates kök bakteriyel hastalıkları için; Sayın. tk646

miyawy 22-02-2012 09:58

Selamlar Halil Bey.

Bahçeniz hayırlı uğurlu bol bereketli olsun.
Sayfanızı çok beğendim ve bilgi dolu. Ben bu yolda kendimi ana sınıfında hissettiğimden elimde not defterimle sayfanızı okuyorum, daha bitiremedim.

bazı sorularım olucak
1;Çapa makinası hangi marka iyidir?
2:Bizim bahçede kaç ağaç var ve çeşitleri hakkında bilgimiz tam değil, ben onlara numara ile üzerlerine etiket koymayı düşünüyorum, başka bir öneriniz olabilirmi?

Saygılarımla

Halil Önen 22-02-2012 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi miyawy (Mesaj 915123)
Selamlar Halil Bey.

Bahçeniz hayırlı uğurlu bol bereketli olsun.
Sayfanızı çok beğendim ve bilgi dolu. Ben bu yolda kendimi ana sınıfında hissettiğimden elimde not defterimle sayfanızı okuyorum, daha bitiremedim.

bazı sorularım olucak
1;Çapa makinası hangi marka iyidir?
2:Bizim bahçede kaç ağaç var ve çeşitleri hakkında bilgimiz tam değil, ben onlara numara ile üzerlerine etiket koymayı düşünüyorum, başka bir öneriniz olabilirmi?

Saygılarımla

1; honda benzinli/milli. (mil'e ilaçlama tankı da takarsınız)
2; etikete gerek yok, siz onlarla bir olamaya başladığınızda kısa sürede tanıyacak, meyvesini yediğinizde onlar size, kendine etiketletecektir.;)

Kolaylıklar dilerim. Her zaman sohbete gelin.:)

limon_sever 22-02-2012 16:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 915000)
;)

....

Her şey dört farklı şeker tadında ve tatlanan sadece diller değil, gönüllerdir aynı zamanda...;)

Teşekkürler Limon_ sever... kimse ağzımızın tadını gölümüzün muradını bozamaz inşallah. ;)

Sevgiyle kalın

...

Bugünlerde satış bölümünde biraz sıkıntılar yaşasamda ağzımızın tadını kimse bozamasın inşallah.

Tohumların çimlenmesinden sonra meyvesini de görmek nasip olur inşallah.

Bu tohum paylaşımı çok güzel işliyor. 2.takas etkinliğinde tüplü ve tüpsüz köklü fide, köksüz çelik veya yetişkin fidanlarda paylaşılması için bir çaba içine girsek tadından yenilmez olacaktır :)

Halil Önen 22-02-2012 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi [B
limon_sever[/B];915297]Bugünlerde _kivi_satış bölümünde biraz sıkıntılar yaşasamda ağzımızın tadını kimse bozamasın inşallah.:)

Limon_seven tadına, kivi_seven tüyüne katlanır.:D

H.Önen

Odeh 23-02-2012 20:26

Sayın Önen,

Gülleci Bulamacı'nın belirli aralıklarla düzenli kullanımı söz konusu mudur, yoksa zararlı ile karşılaşıldığında mı kullanmak daha doğrudur? Mesela badem için?... (Sorum basit gelebilir :), kusura bakmayın, ama takıldı işte kafama...)

Halil Önen 23-02-2012 21:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Odeh (Mesaj 915819)
Sayın Önen,

Gülleci Bulamacı'nın belirli aralıklarla düzenli kullanımı söz konusu mudur, yoksa zararlı ile karşılaşıldığında mı kullanmak daha doğrudur? Mesela badem için?... (Sorum basit gelebilir :), kusura bakmayın, ama takıldı işte kafama...)

Hayır yok Sn. Odeh;

Gülleci bulamacı koruma _ kaplama_ özelliği için bir defa atılmalı ve gözlenmeli. Belki bir dahaya gerek kalmaz.

Atıldıktan sonra hastalık ilerliyorsa _ örneğin kırmızı örümcek çok hızlı ilerler_ 5 gün ya da haftada bir güne düşürülmeli.

Bademde hangi hastalıklara karşı kullanacaksınız bilemiyorum

Kabuklu bitler, kırmızı örümcek, akar hastalıkları için ise gözleme dayalı _ hastalığın ilerleme şekline göre_ kullanılmalı.

Bademler çağla dönemini geçtikten sonra meyve üzerinde küçük macunlaşmalar görülür. Bademin yeşil kabuğu üzerindedir ve iç bademe zararı yoktur. Bu komşumun ağacında vardı. Gülleci bulamacı kullandım, faydası olmadı.

Ben akar hastalığı ve bir çeşit kırmızı örümcek dışında _ o da olursa_ bademlerde ilaç kullanmıyorum. Bu hastalık da pek olmuyor. Buralarda bademlere ilaç kullanmıyorlar.

Odeh 23-02-2012 21:21

Teşekkür ederim, şimdi daha iyi kavradım. Badem sayfalarına fungal (mantari) hastalıklar ve böcek zararlıları ile ilgili iki farklı alıntı kaydetmiştim. Gülleci Bulamacı'nın birçoğunun canına okuyabileceğini düşünüyorum. Halen araştırma ve öğrenme safhasındayım malum...

Fırsat bulduğunuzda Badem sayfasına bir göz atabilirseniz çok sevinirim.

Saygılar,

kenan kırca 23-02-2012 21:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 915839)
Hayır yok Sn. Odeh;

Gülleci bulamacı koruma _ kaplama_ özelliği için bir defa atılmalı ve gözlenmeli. Belki bir dahaya gerek kalmaz.

Atıldıktan sonra hastalık ilerliyorsa _ örneğin kırmızı örümcek çok hızlı ilerler_ 5 gün ya da haftada bir güne düşürülmeli.

Bademde hangi hastalıklara karşı kullanacaksınız bilemiyorum

Kabuklu bitler, kırmızı örümcek, akar hastalıkları için ise gözleme dayalı _ hastalığın ilerleme şekline göre_ kullanılmalı.

Bademler çağla dönemini geçtikten sonra meyve üzerinde küçük macunlaşmalar görülür. Bademin yeşil kabuğu üzerindedir ve iç bademe zararı yoktur. Bu komşumun ağacında vardı. Gülleci bulamacı kullandım, faydası olmadı.

Ben akar hastalığı ve bir çeşit kırmızı örümcek dışında _ o da olursa_ bademlerde ilaç kullanmıyorum. Bu hastalık da pek olmuyor. Buralarda bademlere ilaç kullanmıyorlar.

sn halil bey gülleci bulamacı hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim bu hafta inşallah yapacağım yalnız deveci armuduna nası kullanacağız ayrıca nar daki kırmızı örümcek zararlısında denedinizmi ??saygılarımla

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025