![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Ama kaytarmıyorum inan... ![]() Bugün _kendi tüketeceğimiz kadar_ börülce, bamya ve darı diktik. Geçen gün ise fasulye. Toprağın tavı tam yerinde. Biraz yağmur atıştırdı ama kum yer bir şey olmaz dedim, diktim. Eğer üzerine yağmur yağar da kaymak yaparsa _ ki tohumlar çıkamaz_ damlamayı çalıştırırım. Fasulye ve börülcenin arasına biri tane mısır dikmek çok iyi geliyor, biliyorsun. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Bamya dikimi ve yetiştirilmesi 1
Alıntı:
Açılan çukurlara yağmur dolmamalı... Bizim toprak kumlu ve geçirgen. Ertesi gün yağmur yağdı. Çıkmaz diyenler oldu. Önce toprağa bir pençe atılır. Aslan pençesi gibi ![]() ![]() Parmak izlerine 3-5 tohum atılır. ![]() Parmaklar yumruk gibi yapılır, tersi ile bir parmak kalınlığı kadar toprak ile sıkıştırılır. Gerisi doğanın yasalarına bırakılır. ![]() Artık modern tarım aletleri çıktı. Tek tohum atıyor, tasarruf sağlıyor. ![]() Gönüllü amelelerin bazıları hile yapmış, belki çıkmaz diye tohumdan tasarruf sağlamamış. ![]() Biraz büyüsünler seyreltilip çapalanacak. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
![]() İlk çapalama bamyalar biraz büyüdüğünde yapılır. Çapalamada dikkat edilmesi gereken, kaymak kırılırken bamyayı yerinden oynatmamalı. Çapa bamya köküne fazla yanaşmamalı. Köke fazla yanaşılırsa bamya sitrese girer ve kurumaz ama sersemler, biraz solar. Sonra yine kendini toparlar. ![]() Damlama arası 33 cm. Tek bamya bırakırsam ara geniş olacak. Bu kadar araya 3 bamya giderdi. Ben 33cm. ye iki bamya bırakacağım. İki bamya arasına toprak sıkıştırıp arasını açıyorum. Bunu börülcede de yapacağım. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
|
Börülce dikimi ve yetiştirilmesi 1
Alıntı:
Börülceyi de aynı yöntemle diktik. ![]() Daha sonra damlamaları döşeyeceğim. ![]() Çapalama zamanı geldi... Börülce Kıyı Ege'de yetişen, salçalı yemeği, sarımsaklı yoğurtlu yapılabilen bir sebze. Ama ben ekşilisine _ koruk ekşisi olunca_ ![]() İnsana türkü söylettirir; '' Bahçelerde börülce onar gelin görümce'' . ![]() ![]() (Gülsünler) ''oynasınlar bakalım bir araya gelince''... ![]() ![]() Ameleler yoruldu. Belen köy kahvesi ve yorgunluk çayını hakettiler. (öğle sohbeti o kadar uzun sürdü ki, laf lafı açtı, benim iş yarım kaldı; bir çay içeceğiz diye kandırdılar beni.) ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|