![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2011
|
Sayın halil Bey; Meyve yetiştiriciliği konusunda çok meraklı bir insanım,meyveciliği çok seviyorum.Nasip olursa kışın 150 adet ceviz dikeceğim.Zeytinde yaptığınız uygulamalar ceviz içinde geçerli mi?Ayrıca leonardit,klino gibi meteryaller konusunda hiç bir bilgim yok.Bu meteryallerin fide başı maliyetleri çok yüksek midir.Bu meteryalleri nerede bulabilirim?Açıkçası ben sadece yanmış ahır gübresi ile dikmeyi planlıyordum. saygılarımla |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Formül çok basit ve oldukça _ ucuz_ ekonomik ve etkili... 1 gübre ( iyi yanmış ahır gübresi; 2 toprak düzenleyici ( leonardit+klino) sulama suyuna da ENZİM kendi yaptığından.... Örneğin; potasyum için; ısırgan otu enzimi, ( 10 lt. suya yarıya kadar ısırgan otu doğranır+ melas konur, güneşte 3 gün 5 gün bekletilir... ya da ısırgan otu suyu( ısırgan otları 100 lt. bidona yarıya kadar konur su doldurulur bir hafta bekletilir; Kalsiyum için; Yumurta kabuğu suyu; pastanedan _ bedava tarafından_ yumurta kabukları alınır, firında kızartılır, sirke ile üstü örülecek kadar sirke konur 5, 20 gün bekletilir... Bu ikisi karıştırılır... Bu ikisine hümik asit ( Hümas) da karıştırılırsa ve sulama suyu ile verilirse... toprak ve meyve ağaçları ne ister ki... ![]() Klino: 25 kg. 6,7 tl. Leonardit: 25 kg. 8, 10 tl. Hümas; 1 lt. si 4 tl.( gibi) diğerleri bedava... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Syn Halil Önen Bey; Bu ürünler her yerde ulaşabileceğim ürünler mi? Mesala ben Balıkesir,sındırgılıyım.Buralardaki ilaç,gübre satan iş yerleri var.Buralarda bulabilir miyiz acaba? Kusura bakmayın;çiftçi çocuğu olmama rağmen,bizim oralarda tarımsal üretim eski usullerde yapıldığı için;bana bu konular bayağı yabancı ![]() Ayrıca çok samimi olarak,Verdiğiniz bilgiler çok sade ve doyurucu... Açıkçası bana çok fazla yararlı oldu. Paylaşımlarınız için tekrar tekrar teşekkürler! |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sizin gibi 'çiftci oğlu çiftci'yim ben de, daha düne kadar bana da yabancıydı bu tarımsal ürünler, A.N sitesi sayesinde öğrendik ve devam ediyoruz, edeceğiz hep beraber, sevgili Kamil... |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Nasip olursa,ilerleyen bir zaman da sizi ziyaret edip,sizinle tanışma onuruna erişmek isterim.Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn.Halil Önen, Acemi ustanın,önerisi ile bu sayfaya girdim.Önce son sayfayı okudum,hayır bu yeterlı degil derken ilk sayfadan başlayıp şu saate kadar hepsini soluksuz okudum. Sizi gerçekten kutlarım;içeriği,anlatım dili,doyumsuz. Bu arada Ensar,Acemi Usta(bence de Çaylak terimi yakışmıyor.)Epsody,Sarıcan,Meyveli tepe ve size ne kadar teşekkür etsem azdır. Birer okul gibisiniz,ne kadar yararlı olduğunuzu,tahmin bile edemezsiniz,muhteşem bir paylaşım.. Yazılarınızı keyifle takip edeceğim,tekrar teşekkür ediyorum. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sizinle bu ağacın altında tanıştık. Burada konuştuk / konuşamadık. ![]() Ama gönül birliği ettik aslında, siz anka'ları resimlerinizde obje olarak aldığınızı söylediğinizde... Yukarıda ismi geçen dostların ve onlar kadar değerli olan bu ağacın altındaki dostların, birer '' ankatabiat' gibi kendilerini yeniden yaratıp küllerinden doğmalarını _büyük kıyametler (doğal afetler) öncesi _ farkında olmadan istemiştik aslında... |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
halıl bey artık ekol oldu hiç bir anlatım bu kadar sade ve anlasılır olamıyor üstellık pratık anlasılır ve de oldukca ucuz yontemlerin hepsi buradan gelıyor takıpcınıızm her mesajınızı sındırerek okuyoruz |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ''1) 3 kürek yaş ahır gübresi, 2) 20 lt. suya konacak, eritilecek, 3) 1 su bardağı ema konacak, 4) 10 gün bekletilecek ağzı kapalı, 5) 10 katı yani 200 lt. suya karıştırılacak yapraktan verilecek... Yaprakları yakmıyor'' Bu deneme de size ait. Siz bunu hangi bitkide kullandınız? Sonuçları nasıldı.? |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Selamlar-Saygılar Gördes'e ayda bir gidecek gibiyim. Orada klinoyu bulabileceğim kişiler ya da yerler hakkında bilginiz var mı? Yoksa oralarda uğraşma git bir zirai ilaç bayisine mi dersiniz? not: Forumda en fazla soru soran üyelerin başında geliyorum belki ama öğrenmek arzusu nedeniyle maruz görün lütfen... |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Rota Madencilik, Umdemin adıyla bu ürünü satıyor, şimdilerde hobi bahçeleri içinde satıyorlarmış. ( Satıştan sorumlu, Osman bey ile görüşebilirsiniz) Düzenleyen Halil Önen : 12-04-2011 saat 23:12 |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Gördes'ten gelip geçerken hep reklam tabelasını görürdüm. Zeolit vb. bilmediğim şeyler yazıyordu. Teşekkürler bilgi için. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
sayın öncü abimiz halil bey benim uygulamam aynen yazdıgınız gıbı sadece bır detayı bıldıreyım 20 ltlık em li gübre serbetıni 200 kg varıle dolduruyorum arada bırde içine meyve kabugu atıyorum şerbetımde koku yok denecek kadar az oluyor ve üzerlerı inanın kar yagmış gıbı bembeyaz oluyor yanı fayalı dostlarımızın keyfı yerınde rengı kıvamı kola rengıne dönuyor bu zengınleştırılmış şerbetımı her yerde kullanıyorum agırlıklı olarak saksıda süs bıtkılerıme kökten verıyorum yenı yetiştirdıgım çelıklerıme ve domates bıber fidelerımede cok fazla olmamak kaydıyla yapraktan fıskıye şeklınde verıyorum ancak yapraktan dıkkat etmek gerekıyor mevsım yagışlı ve serın oldugundan sorun yok ancak topraktan 10 gunde bır mutlak ziyafet var...son derece ucuz ve son derece dopıng etkısi kesindir. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Toprak işlemesiz tarıma doğru. 9
Zeytin ağaçları için, toprak işlemesiz tarıma doğru: 9 20/3/2011' de 90 adet bodur zeytinler dikilmişti, ayvalık ve trilyeların bulunduğu kekikli bahçeye. Dikimden 10 gün sonra son bir defa sürüldü. Beşli saban ile sığ olarak. Bu yönü ile hiç sürülmemişti. ![]() Son olarak çanak ızgara çekildi. ![]() Ayhan kaptanın traktörü ve usta sürücü Müd. Hüseyin bey. Her iki UBYİ üyesine teşekkürler. ![]() Artık bir daha bu tarlaya saban girmeyecek. Şimdi aradan tam 30 gün geçti. Arbeguene İ_18 bodur zeytinler dikileli... ![]() Bu zayıf halleriyle zeytin verecekler sanki, onlar için en ucuz ve en besleyici gübreleri bir araya getirdik geri dönüp suçlu hissetmemek için kendimizi, keşkeler olmasın diye... ![]() Toprağı kararttık _ kara toprak verimlidir_ ölmez ağaç için yüzümüz kararmasın diye... |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
|
Halil beyin biliyorsunuz iki bahçesi var, biri Güzelhisar da bize yakın yani gözümüzün önünde, diğeri Menemen de bizden uzak. Yakın olanda sorun yok gelip gittiği kontrol ediliyor da uzak olanda biraz şaibe vardı, hergün evden bahçeye diye çıkıyor gidiyormu gitmiyormu bilinmiyordu. ![]() Bizden ilk defa müdür bey gördü bu bahçeyi, günahını almışız, resimlere yansımayan çok güzel şeyler yapmış diyor, aklandın Halil bey ![]() Toprak yapısı çilek yetiştirmeye çok uygun gibi görünüyor. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
kumlu toprak çilek yetiştirmek için en iyisidir. ![]() 300 m2 de _ traktörden sonrası_ çilek yetiştirmek istiyorum. Belki bir tünel sera da yaparım. Denemek istiyorum. Temmuz sonu gibi çilekleri dikeceğim. Ama o zamana kadar bu alanda taze fasulye ekeceğim. Ayşe kadın değil oturak fasulye ekeceğim. (Ayşe kadın sıcaklarda olmaz çiçeğini döker, atar, olmadı kocaya kaçar) ![]() |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
|
Fasulye dikimi ve yetiştirilmesi 1
Alıntı:
'' Fasulyesi 7,5 lira, hem oynasın hem kaynasın'... ![]() İki parmak kadar delik açılır. ![]() Parmak izine iki adet fasulye atılır. ![]() Bamya diker gibi, üzeri bir parmak kalınlığı toprak ile sıkıştırılır. Toprağın nemli yerine... ![]() Hiç fire yok, kaç tane o kadar... ![]() Ayşe kadın fasulye dikseydim, önümüzdeki sıcaklarda olmazdı. Oturak fasulye olur diye düşündüm. Kum yer çok su isteyecek gibi. Fasulyeyi aynı gün aralığında _ hep 5 günde bir gibi_ sularsanız tatlı olur. Ağzınızda dağılırken müthiş lezzet bırakır. Buna uyabilecek miyim bilemiyorum. |
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
|
Fasulye dikimi ve yetiştirilmesi 1_ çapalama
Alıntı:
![]() Fasulyeler çapalanıyor. Biraz fazla büyüdüler, daha önce çapalanmalıydı. ( iki lise diploması ve futbolcuydu koca donlu beytullah... namı diğer memed.![]() 33 cm. damlama arası bir fasulye yeter. Her çukura iki adet dikilmişti. Bir tanesi çıkarılıyor. (Bu çocuğun ilk fasulye çapası ve başarısı genlerinde var sanki. )![]() Seyreltme ile birlikte tarla otları da ayıklanıyor. Biraz dikkat edilirse bazı fasulye yapraklarında içe doğru kıvrılma _ kapanma_ başladı. Bu bizim canlı ballık dediğimiz akar hastalığının başlangıcı. Bir çeşit küçük küçük siyah yapışkan böcekler. Börülcede çok olur, daha iki yaprakken başlar. Bitkinin gelişimini durdurur ve yaprağı iyice büzer ve kurutur. Bamyanın da baş belasıdır. Fasulyede az olur. Avcı uç uç böceği _ eğer çevrede zehirli ilaç kullanılmamışsa_ bu işi halleder. Biz onu boşuna UBYİ nin armasına koymadık. ![]() Her fidan dibi toprak ile beslenir. ![]() Aslında damlamalar döşenmeden önce çapalama yapılmalı. |
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
|
Börülce ve bamyada ballık hastalığı
Alıntı:
![]() Evet bu köyönü tarımın baş belası ballık hastalığı. Halk dilinde canlı ballık. Yani akar hastalığı. Yüzlece siyan yaprak bitinden oluşan ordu. Yaprakların altında yaşıyorlar. Bitki yapraklarından besleniyorlar. Yapışkan bir sıvı bırakıyorlar. Bu sıvıya halk dilinde basra deniyor. Yani karbonhidratlı atıklar... ![]() En çok börülcede oluyor. Daha iki küçük yaprak iken yakalıyor, yaprakları içeriye büzüyor bitkinin gelişimini durduruyor. Yapraklar kısa sürede sararıyor ve bitki kuruyor. Bamyayı da seven bu canlı akar elma ağaçlarında da çok oluyor. Güllerde olduğu gibi. Yukarıdaki ürünleri yetiştirenlerin çok sık karşılaştığı bir sorun. Ama üretici çözümünü kolay ve ucuz bir zehirli ilaç ile bulmuş. Yaprağın üstüne atıyorsun, altındaki akar böcekleri öldürecek kadar güçlü. Kesin çözüm. ![]() Kimsede sorun değil, bende _ doğalı seçtim ya_ sorun... Bu sorunla karşılaşacağımı biliyordum. Çocukluğumdan beri tanırım kendilerini. Ballık ile mücadelede doğal yöntemler... 1kg. su. 1 yemek kaşığı acı biber. 1 yemek kaşığı arap sabunu. 1 yemek kaşığı zeytin yağı. 6 diş ezilmiş sarımsak. apartman ünündeki güllerde _çoktu_ denedim, 2 gün sonra tertemiz yapmıştı. Oranları 10' a katladım. Börülcelere attım. Bana mısın demediler. Belki bir az yavaşlattım. Ama durduramadım. 3 gün sonra ikinci deneme _ her seferinde çakala halil çalkala_ yaptım. ![]() Sonuç; (köy kahvesinde sohbet) ''Yahu bilader ballıklara acı biber arap sabunu atmışsın kıcını başını yakmışsın hepsi sıraya girmişler su dolu kanala doğru koşuyorlardı'' dediler. ![]() Olmadı, ema+kekik suyu+ sütleğen suyu: ( ki ema kullandığım, vazgecemediğim ve memnun olduğum bir üründür.) 2 gün sonra; gülleci bulamacı, olmadı. olmadı... Elimin altında nimisk 4.5 vardı, hazırda... Pahalıydı. Biraz yüksek dozda kullanmak zorunda kaldım. Organikcilerin kullandığı bir ürün. Durdurdum. Önledim. ..... bu işlerin ustasıydı. ''10 tl. ye bu zehirden 650 gr. alaçaksın. Sırt tulumbasına _ 15 lt. ye_ bir çay kaşığı kullanacaksın...'' '' Şimdi karşıyaka katlı pazarda ya da ege kent semt pazarında börülce bamya satarken farkımız nedir?'' dedi. '' Peki hayata anlam veren dedir? '' dedim. ''Hayatta gerçeketen neyin önemli olduğunu ayırt etme kapasitesi olarak değerlendirdiğinde...'' ........ Yaprak bitleri ile karıncaların müthiş bir işbirliği var. Yaprak bitlerinin _ ballık_ çıkardığı karbonhidratlı sıvıyı _ basrayı_ karıncalar yiyor. Ve karıncalar, yaprak bitlerini yiyen avcı böcekleden onlardan koruyor. Bu ortaklığı bozmalıyım. Bir antrenör ve 11 kişilik bir ekip kurdum. Karınca ile mücadelede müthiş bir yöntem. ![]() Tam bir yok ediciler... ![]() Karınca yuvası nerede, komutan ve askerler orada. 'Uç' 'Uç' lar yoksa hücum emri veriliyor. |
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Köyönü Tarım da ilk hasat, fasulye..
Alıntı:
Buradan geldik. Köyönü Tarım da ilk fasulyeyi yetiştirdik. ![]() Doğal yöntemler kullanarak _ kimyasal gübre ve kimyasal ilaç kullanmadan_ yetiştirmek idealimizdi... ![]() Benden bir kaç gün önce ekenlerden erken hasat da başladık. Yemeklik kadar _şimdilik_ topladık. ![]() Evet, her ikisini de yapmak gerek; bilmek ve eyleme geçmek... ![]() ![]() Geçmişte var olanı _ doğal olanı_ yapmak insanların hayatları üzerinde nasıl fark yaratır bilinemez ama; iyi alışkanlıklarda dikkatli olmak gerekir çünkü alışkanlıklar karakterin haline gelir... ![]() Düzenleyen Halil Önen : 23-06-2011 saat 09:48 |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-05-2009
|
halil kardeşim şu ızgaradediniz şey başka mı yoksa bizim bildiğimiz dıskaro dediğimiz 28 den 40 'a kadar çanağı olan tarım aletimi ?Kolay gelsin selamlar hala foto bekliyorum |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
doğrudur diskaro denir. Bizim orada çanak ızgara deniyor. ![]() Hani çanaklar var altında dönüyor ve üzerinde demirine bağlı, tıpkı[B] mangal [/B]yaptığımız ızgara gibi ... bizim kıdemsiz müdüre de çanak ızgara lazım dedim; ![]() '' yahu şunu benim horaza bakarak söyleme' diyor. ![]() Şu keyfe baksana kestellerin koyun kahyası gibi. ![]() Ama rotilin üzerine tanımam... Bir karıştan fazla derinde her şey un gibi, tesviyesi de bedava. Eklenti 205693 (burada da amca oğlunun keyfi yerinde) ![]() Düzenleyen Halil Önen : 24-04-2011 saat 22:40 Neden: fotolar için, kaptanın çihaza virus dadanmış, bilgiyi sayamıyormuş.:) |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-02-2008
|
Hasan Müdürüm, Nasıl bimez Halil Diskaroyu Bildiklerinin kaçta kaçını anlatıyor bize Halil kardeşim. Hepinize Egerde bol güneşli neşeli muhabbetler diliyorum. Sevgiyle kalın |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bilgiyi ve tecrübeyi paylaşımda sınır tanımam, ama sizin bildiklerinizi ve deneyimlerinizin birazını bilsem var ya...Düzenleyen Halil Önen : 25-04-2011 saat 00:02 Neden: ne yerine ve yazdım:) |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-05-2009
|
sevgili ensar epeydir hatırını soramadım özürümün kabulu ile selamlarım.Bu Halil den çektiklerimiz yok mu sorma şu emzim bu emzim şurası böyle orası öyle sen iyi bilirsin onu Herşey gönlünce Allah yardımcın havalar istediğin gibi olsun saygılarAcemi usta ya da selamlar |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=hasangultepeli;791722]....Bu Halil den çektiklerimiz yok mu sorma şu emzim bu emzim şurası böyle orası öyle sen iyi bilirsin onu .../QUOTE] Aşk olsun Kıdemli Müdürüm... Geçenlerde bamya ekmişsin. Toprak tavlı mıydı? Toprağı tavını biliyorsun. Hani ekeceğin yerden bir avuç toprak alıyorsun, sıkıyorsun, dokununca dağılıyorsa tavlı demektir. Bunu biliyorsun. Ya sıcaklığını nasıl ölçeceksin? Elinde termometrede yok.Bak çemreye de fazla güvenme. Onun düşüşü de şaibelidir. Cemre adındaki oğlan, atmosfere (havaya) inmiş önce, şöyle yeryüzüne bi yaklaşayım demiş. Bakmış gölde güzel bir kız suya girmiş yüzüyor. Biraz yakından bakayım demiş, başı dönmüş, göle ( suya ) düşmüş. Islanmış, aklı başa gelmiş karaya çıkmış.(toprağa düşmüş.) Sırayı şaşırmış şaşkın oğlan, toprak, hava, su yapacakmış ama kız başını döndürmüş, önce suya düşmüş... ![]() Şimdi toprağın sıcaklığını anlamak için bu rotgence nasıl güvenirsin. ![]() Toprağın sıcaklığını bilemezsen bamyaların çıkmaz, orada beklerken bi de yağmur yağarsa hamur olur, çıkamaz. Yarın geleyim bi _eski usul_ ölçüm yapalım... |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu yıl zeytinde _ bir çok üründe_ verim bol olacak. Çünkü çiçeklenme öncesi yağmur yağdı. Bilirsiniz zeytin çiçeklenme öncesi mutlaka sulanmalı, verimi arttırmak için. Nisan yağmurları iyi geldi, hani şu İncili Çavuşun 'altın saban' kadar değerli dediği... Çiçek tomurcukları kendini gösterdi. ![]() Ve Mebor 5 kullanma zamanıdır. İçinde %5 çinko ve % 5 bor bulunan organik bir yaprak gübresi. Hedef daha çok tane bağlaması içindir. Borun bu etkisi var, zaten topraklarımız bor olarak genelde fakir. Yok yılında kullanacağım ki sonuçlarını göreyim. Bilirsiniz zeytin yaprağı diğer geniş yapraklılara ve yaprak yapısına göre mikro elementleri bünyesine az alıyor. 3 defa kullanmalıyım. 1) Çiçeklenmeden önce dekara; 100 lt suya 300 cc. 2) Çiçeklenmeden sonra dekara; 100 lt. suya 300cc. 3) 2. uygulamadan 30_40 gün sonra... Sevgili kayastop geçen yıl kullanmış. Sonuçlarını sordum; varyılıda kullandım, anlayamadım demişti. Geçen gün Sevgili Hülya kullanmış Mebor 5; Ayhan Kaptandan duydum. ![]() Geleceğin UBYİ üyesi olmaya aday Hülya hanımın zeytinleri bu yıl bol olacak.. Neden mi?... Bir zeytin tarlasına biraz dikkatli bakın. Nerede ağaçlar koyu yeşil değil de, biraz açık renkli sanki kül rengi gibi, sanki besin eksikliği varmış da beslenmek istiyormuş gibiyse renkleri o ağaç zeytin bol verir. Tomurcuk göstermeden önce anlaşılır... Aslında beslenmesi gerektiğini belli eder bu hali ile bol verim öncesi. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-02-2008
|
Hadi, mahşerin 4 atlısı, Varmısınız önümüzdeki hafta sonu ADANA KEBAP yemeye. Ne dersin Halilim ? Söz fotoğraflar istediğin gibi çekilecek. Ya da baska kimseye kamera vermiyeceğiz. Sevgiyle kalın |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Fasulye, börülce vb. ekeceğiz, bir havaya bakıyoruz (yağmur) bir toprağa bakıyoruz (toprak tavı) geç kaldı fırsat kolluyoruz. Önümüzdeki 10 gün çok önemli Ensar Abi, ama sizi İzmir Tarım ve Hayvancılık Fuarına bekliyoruz. O zaman kumru da yeriz. ![]() Sevgiler bizden Düzenleyen Halil Önen : 30-04-2011 saat 21:59 Neden: kumru bir çeşit İzmir'e özgü sandviç:) |
|
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|