agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni10Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-05-2010, 16:32   #1
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Uzak bahçelerin yakın işbirliği Manifestosu

Bir manifesto (bildiri) hazırlamak gerek...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2010, 14:38   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Konu ve olaylar güzel gidiyor.

Katılımcı arkadaşlar kendi bahçelerini tanıtmaya başladılar.

Ancak "uzak bahçelerin yakın işbirliği" nde işbirliği konusuna sanırım yeterince değinilmedi.

Buradaki "işbirliğinden" amaç nedir?

Örneğin üyelerin satıştan elde ettikleri paranın belli bir yüzdesi bu oluşuma aktarılacak mı?Aktarılırsa nasıl kullanılacak?

Deneyim-tecrübe-tohum vs.desteğinin zaten üyeler arasında olacağı kesin ama bir de işin mali yönü var.

Yine üyeler arasındaki otokontrol-denetim nasıl olacak? Manifestoya-kurallara uymayan birlikten nasıl çıkarılacak?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2010, 14:48   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Sn. Denizakvaryumu,

Bence 5 nolu mesajdaki listenin en altına sizde düşüncelerinizi eklerseniz daha iyi olur. Çünkü dağınık olursa toparlamak zor oluyor.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2010, 15:07   #4
Ağaç Dostu

Sn.Acemi caylak,

biz oluşum dışında olduğumuz için sadece fikir bazında yorum-öneri sunuyoruz.

Bence manifestoyu oluşturacak arkadaşlar; oluşuma-birliğe katılacak-katılmış olan kişiler olmalı.

Örneğin biz sıfır kimyasal isteyen ve manifestonun böyle hazırlanmasını isteriz ama oluşum içinde olan arkadaşlar hiç olmazsa senede bir kere göz taşının atılmasına olumlu bakabilir.

Eski 10-05-2010, 06:17   #5
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2009
Question İnanamıyorum

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Biz oluşum dışında olduğumuz için sadece fikir bazında yorum-öneri sunuyoruz.

Bence manifestoyu oluşturacak arkadaşlar; oluşuma-birliğe katılacak-katılmış olan kişiler olmalı.
Sayın denizakvaryumu,

Sizin, böyle güzel bir oluşumun dışında olduğunuzu yazdığınıza inanamıyorum.

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2010, 17:29   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Sevgili Malina,

Gerçekten harika olmuş. Sizi ve Sabah'ı kutluyorum.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2010, 18:04   #7
Ağaç Dostu

Zeytinlibahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2009
Sn sabah

Tasekkurler

- kimyasal veya zehirli ilaç kullanıldıysa son kullanış tarihi.

bu madde dogal uretime gecmeden onceki son kullanilan kimyasal tarihiydi, bunu vurgulamamiz lazim, yoksa UBYI icinde kimyasal kullanimina musade edilemez.Yeni katilacak arkadaslar yanlis anlayabilir

ellerinize saglik

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2010, 14:43   #8
Ağaç Dostu

sabah's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
İŞBİRLİĞİ TARAFINDAN HAZIRLANAN KILAVUZLAR

I. Üretici kataloğu: Projeye katılan her bir bahçe tüm üyelerin erişimine açık olan Üretici Kataloğuna kaydedilir. Kataloğun güncel kalması sağlanır.

II. Kullanılabilir İlaç ve Gübre Kılavuzu: Kullanımı uygun görülen gübre ve ilaçları içerir. Üreticiler bu listenin içinde kalmayı garanti eder. Listede uygun görülen değişiklik ve ilaveler yapılabilir.

III. Uygulama Kılavuzu: Toprak, gübre, tohum, işleme yöntemleri, zararlı mücadelesi vb. bakımlardan belirlenen asgari kuralları içerir.

IV. Denetim Kılavuzu: Ürünlerin denetlenebilmesi için hazırlanacak kontrol listelerini içerir.
Yazılanlardan 4 rehber/kılavuz hazırlanmalı gibi anlamıştım.

Bunları sırayla kontrol edelim ve hazırlanması gerekli olan ve bizim tarafımızdan derlenmesi mümkün olanları belirleyelim. Eğer hazırlanamayacak liste/kılavuz varsa adını çıkaralım.

1. Üretici kataloğu : Üreticiler/bahçe sahipleri forumda bahçe tanıtımlarına başlayarak bu kılavuzu oluşturmaya başlamış oldular.

2. Kullanılabilir İlaç ve Gübre Kılavuzu : Bu rehber için organik tarımla ilgili kaynaklarda referanslar gördünüz mü?

Eğer genel kabul gören bir liste ya da tanım varsa doğrudan onun adını da verebiliriz.

3 ve 4'e sonra geçelim.

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2010, 15:48   #9
Ağaç Dostu

sabah's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sabah Mesajı Göster
..2. Kullanılabilir İlaç ve Gübre Kılavuzu : Bu rehber için organik tarımla ilgili kaynaklarda referanslar gördünüz mü? ..
Kullanılabilir İlaç ve Gübre Kılavuzu başlığındaki paylaşımlar sonrasında kılavuz hazırlanacaktır.

Eski 05-05-2010, 15:24   #10
Ağaç Dostu

habibe's Avatar

Giriş Tarihi: 01-02-2007
Galeri: 33
Organik üretim deniyor..
Organik üretim ile Organik tarım arasında ki fark nedir?.
Genel olarak ikiside aynı anlamda gibi algılanıyor.
Eğer aynıysa; Organik üretimi onaylayan bir sertifa yoksa ve biz sertifikaya bağlı değil isek...bunu nasıl izah edeceğiz.

İki üretim biçimi şartları farklıysa, kelime aldatmacası gibi olmaz mı?.
Bu üretim biçiminin adı ne ?.
Doğal tarım mı?.
Organik tarım mı?. (!)
Organik üretim mi?.
kafam karıştı

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2010, 15:44   #11
Ağaç Dostu

Organik tarım için istenen şartlar-belgeler-para ...tüm bunlar daha önce konuşulmuştu.

Bu birliğin üyelerinin üreteceği ürünler

Doğal üretim - doğal ürünler

sınıfına girmekte.

Kısaca;

Üretimde zehirli ilaçlar yok-kimyasal gübre yok...

Bu üretim şeklinin denetimi birlik üyeleri tarafından yapılacak...

Güven ve şeffaflık ana unsurlardan.

Eski 05-05-2010, 16:00   #12
Ağaç Dostu

habibe's Avatar

Giriş Tarihi: 01-02-2007
Galeri: 33
Sn.Denizakvaryumu, bu dediklerinizi ben de biliyorum okudum. Takip ediyorum bu konuyu.
Lakin, yukarıda ki manifesto yazısında sizin dediğiniz gibi doğal üretim değil, "organik üretim" dendiği için kafam karıştı.

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2010, 16:16   #13
Ağaç Dostu

Haklısınız

Organik üretimin şartları ağır...

Bu nedenle manifestoda organik kelimelerinin çıkarılarak doğal kelimesinin kullanılması gerekir.

Aksi durumda bu birlik zaten kurulmadan dağılır

Eski 05-05-2010, 16:31   #14
Ağaç Dostu

sabah's Avatar

Alışkanlıkla organik yazmışım. Konuya da biraz uzak olunca...

Kusura bakmayın...

Eski 05-05-2010, 20:56   #15
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
versiyon 1.1

AMAÇ

xxx insiyatifi,
  • Ülkemizin dört bir yanında sürdürülebilir doğal tarım yöntemleriyle üretim yapan irili ufaklı çiftliklerin ürünlerini, bu ürünlere ihtiyaç duyan ailelerle aracısız ve yerel olarak buluşturmayı,
  • Bu sayede tarımsal gıda ürünlerindeki karbon ayak izlerinin azaltılmasını,
  • Toplumun, nereden geldiği, nasıl ve kimler tarafından üretildiğini bildiği ürünlere ulaşabilmesini,
  • Yaratılan talep ile doğal olmayan her şeyden uzak, sürdürülebilir tarımın üreticilerce benimsenerek yaygınlaşmasına ön ayak olmayı,
  • Piyasa koşullarının zorladığı raf ömrü uzun ürün çeşitler yerine, lezzetli ve taze gerçek yiyeceklerin topluma hatırlatılmasını,
  • Yerel çeşitlerin tanıtılarak biyolojik çeşitliliğin desteklenmesini, yerel tohumların yaşatılıp muhafaza edilmesini teşvik etmeyi,
  • Doğal tarım yöntemlerinin geliştirilerek yaygınlaştırılmasını,
amaçlar.

Düzenleyen MeyveliTepe : 05-05-2010 saat 22:47
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2010, 10:49   #16
Ağaç Dostu

sabah's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
AMAÇ

xxx insiyatifi,
  • Ülkemizin dört bir yanında sürdürülebilir doğal tarım yöntemleriyle üretim yapan irili ufaklı çiftliklerin ürünlerini, bu ürünlere ihtiyaç duyan ailelerle aracısız ve yerel olarak buluşturmayı,
  • Bu sayede tarımsal gıda ürünlerindeki karbon ayak izlerinin azaltılmasını,
  • Toplumun, nereden geldiği, nasıl ve kimler tarafından üretildiğini bildiği ürünlere ulaşabilmesini,
  • Yaratılan talep ile doğal olmayan her şeyden uzak, sürdürülebilir tarımın üreticilerce benimsenerek yaygınlaşmasına ön ayak olmayı,
  • Piyasa koşullarının zorladığı raf ömrü uzun ürün çeşitler yerine, lezzetli ve taze gerçek yiyeceklerin topluma hatırlatılmasını,
  • Yerel çeşitlerin tanıtılarak biyolojik çeşitliliğin desteklenmesini, yerel tohumların yaşatılıp muhafaza edilmesini teşvik etmeyi,
  • Doğal tarım yöntemlerinin geliştirilerek yaygınlaştırılmasını,
amaçlar.
Eklendi...

Eski 05-05-2010, 21:25   #17
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Her şey ne kadar çabuk gelişiyor! Kutluyorum. Bizlere de böyle bir işbirliği yaraşırdı. Gerçekten beni heyecanlandıran bir uygulama başlıyor. Sn Meyvelitepe'nin İngiltere'den verdiği web sitesi örneğinde, Çiftçi pazarları ve Toplum dükkanlarından söz ediliyor. Gıdaların yerel olarak temini dünyamız için çok önemli.

Ben de biraz bizim köydeki uygulamalardan bahsedeyim. Belki fikir açısından yardımcı olabilirim.
Benim köyde (Appleton, yani Elmalı Köyü!) dün Toplumsal dükkanımızın 10. yılını kutladık. (İngilterede ilk toplumsal dükkan fikri bizim köyde başladı ve bütün İngiltere'ye yayıldı).

90 tane köyden gönüllü çalışan var. Bazıları haftada 1 veya 2 saat çalışıyor. Ben de bir aralar sabahları ekmek pişirmiştim. Ama işlerimin yoğunluğundan devam edemedim. Ben de artık tüketici olarak hizmet veriyorum.

Her yıl 20000 Sterlin civarında cirosu var ve yaklaşık 5000 Sterlin kar ediyor ve bu karı köyün sivil toplum örgütlerine dağıtıyoruz. Köyde herkes birşeyler yetiştiriyor. Hemen hemen herkes ürününün yiyebileceğinden fazlasını dükkana getirir ve ucuz bir fiyata verir yine Supermarketlerden daha ucuz bir fiyata diğer köylülere satılır.

Köyde 3 tane çiftlik var. Buradan et, süt ve yumurta dükkanda satılır. Köyümüzde bir bal yetiştiricisi de var ve onun ürettiği balları da dükkanda satıyoruz. Büyük ihtimalle arılar bizim bahçedeki çiçeklere de uğruyorlar çünkü kovanları hemen arkamızdaki bahçede. Ama maalesef bazı yaşlılar anlamıyor ve hala zehir kullanıyorlar.

Bahçecilik kulubümüzde ayda bir konuşma/toplantı var. Her ayın ilk pazar günü Köy'ün Holünde (ortak kullanılan sosyal hizmetler binasında) Çiftçi Pazarı düzenleniyor. Buraya yerel sebze, meyve ve bunlardan üretilmiş reçeller; etler, sosisler, vb. getirilip satılıyor. Tabii kahve çörek börek falan da var! Ara sıra, farklı kültürlerden yiyeceklere de yer veriyoruz. Bir tanesinde ben de tahinli çörek ve simidi tanıtmıştım. Herkes tahinli çöreğe bayıldı. Hep tarifini verdim.

UZAK BAHÇELERİN YAKIN İŞBİRLİĞİNİ ŞİMDİDEN KUTLUYORUM.

Bana sorarsanız bir web sitesi mutlaka lazım. Sizleri desteklemek için elimden geleni yapacağımdan emin olabilirsiniz. Büyük bir ilgi ve heyecanla takip ediyorum. Bu özverili çalışmalarınız tüm Türkiye'de doğaya ve tarıma gönül vermiş çiftçilerimize örnek olacaktır. Milyonlarca insan ne yediğini bilmek istiyor.

tasci ve gulcingiller beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2010, 22:46   #18
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Sn.Doğasever,
Bir masal gibi anlatmışsınız. Bizdeki ekoköy kurmak düşüncesindekilerin görmesi gerekir. Doğaya uyumlu toplumsal bir yaşam tarzı için ille de komün hayatı gerekmezmiş

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2010, 23:22   #19
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Sn Meyvelitepe,

Kesinlikle doğru! Burada anlattıklarım yüzde biri bile değil. Herkes kendi yaşamından sorumlu tabii ki ve İngiltere kapitalizmin beşiği biliyorsunuz. Ancak ortak bir iş yapıyorsak (ki burada köyde yaptığımız işlerin çoğu böyledir çünkü burası bizim yaşadığımız yer ve burada hiçbir enstitü, kurum veya devlet yaşamıyor!) en zengininden en yoksuluna kadar herkes çalışıyor. En yakın arkadaşlarımızdan biri İngiltere'nin sayılı zengin ailelerinden biri ama onlar da gelip gocunmadan dükkanda çalışıyorlar. Bazı sabahları beşte kalkıp gazeteleri tasnif ediyor üzerlerine gazete dağıtan çocukların götüreceği adresleri yazıyorlar. Bu işleri fakir zengin herkes severek yapıyor. Sağduyunun hakim olduğu toplumda müthiş bir doğru değerler birliği var. İnşallah yarın kurtulacağımız bu İşçi Partisi (Sadece adının işçi partisi olduğunu belirtmeliyim!) iktidarı dönemi bize çok şey öğretti. Toplumu çocuk kendilerini de çocuk bakıcısı gibi gördüler. Aileyi yok saydılar. Toplumu sadece mekanik bir araçmış gibi düşündüler. Halbuki herkes tek tek önemli ve özeldi. Topluma koyun gibi baktılar. Ama yarın herşey değişecek ve Lib Dem veya Muhazafakarlar iktidar olacak! Yerel toplum çok ama çok önemli. Ülkenin yönetim biçimi ne olursa olsun, iktidar, yerel topluma, köylere saygı duymalı onların önlerini açacak onları dinleyecek ve onların sorunlarını çözecek uygulamaları projeleri mutlaka desteklemelidir. Yerel toplumlar kendi sorunlarını kendileri çözerlerse, ülke de sorunlarından kurtulur!

gulcingiller beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2010, 23:14   #20
Ağaç Dostu

Zeytinlibahçe's Avatar

Sn Dogasever

- Desteginiz için teşekkürler, sizin ve diger arkadaşların herzaman tavsiyelerini bekliyoruz.

Eski 05-05-2010, 23:47   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-02-2008
Hadi arkadaşlar,

Sarıcan kardeşim ya da acemi çaylak kardeşim , 6 yıl toplantısında ağaçlar net KÖY ENSTİTÜLERİ gibi demişti.

Bu hareketi başarıp okuldan köylerimize döndüğümüzü göstereceğiz.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2010, 16:32   #22
Ağaç Dostu

sabah's Avatar

Önce elde bir metin olmalı ki, üzerinde çalışılabilsin. Acemi Çaylak'ın derlediği yazışmalardan hareketle hazırlandı.
Metin için, angaryaları(!) yapmada en büyük yardımcılarımdan olan Sabah'a rica ettim Aşağıda metin için Sabah'a teşekkür ederim...
Eklemeleri, çıkarmaları yapabiliriz.
malina

ÖNERİLERE GÖRE GÜNCELLENMEKTEDİR.
__________________________________________________ ______________________________________
Manifesto taslak çalışması

Yemek istemediğini başkasına da yedirme!

"UZAK BAHÇELERİN YAKIN İŞBİRLİĞİ"

AMAÇ
Uzak bahçelerin yakın işbirliği projesinin (***) amacı doğal yetiştiriciliği teşvik etmek, küçük bahçelerin üretimini desteklemek ve doğal ürün talep eden tüketicilerle üreticilerin aracısız buluşmasını sağlamaktır.

*** insiyatifi,
  • Tarımsal gıda ürünlerindeki karbon ayak izlerinin azaltılmasını,
  • Doğal tarım yöntemlerinin geliştirilerek yaygınlaştırılmasını
amaçlar.

YAPI
Proje gönüllü birlikteliğe dayanır. Uzak bahçelerin yakın işbirliği projesine üretici ve tüketici olarak katılanlar “Ortak" olarak adlandırılır. Üretici olan bir ortak aynı zamanda tüketici ortak da olabilir.

Gönüllü olarak çalışacak olan yönetim grubu üyeliği için tarafsızlık ve süreklilik için uygun koşullar belirlenir. Yönetim grubu üyeliğinin sınırlı süreli olması ve farklı kesimleri temsil etmesi sağlanır.

İŞBİRLİĞİ İÇİN HEDEFLER

- Doğal üretimin desteklenmesi: Doğal üretim yapan üreticinin ürünlerinin tüketiciyle buluşmasını sağlamak.

- Bilgi paylaşımı: İşbirliğine katılan üretici ve tüketicinin bilgi paylaşması, ortak yürütülen araştırma ve eğitim ile gelişmesi hedeflenir.

- Tohum ambarı kuruluşu: Sağlılıklı, yararlı ve temiz tohum, fide ve fidan üretimi ve korunması için çalışılır. Bu amaçla üretici bahçeler, ellerindeki tohumları tasnif edip, gerekiyorsa bir katalog haline de getirip kendi tohum ambarını oluşturur. İşbirliğine ilişkin tohum bankası kuruluşu için hazırlık yapılır.

- Yeni ürün desteği: Yeni bir tür yetiştiren üye desteklenir ve bilgi paylaşımı sağlanır.

İŞBİRLİĞİ TARAFINDAN HAZIRLANAN KILAVUZLAR

I. Üretici kataloğu: Projeye katılan her bir bahçe tüm üyelerin erişimine açık olan Üretici Kataloğuna kaydedilir. Kataloğun güncel kalması sağlanır.

Katalogda yer almak isteyen üreticinin sağlamak zorunda olduğu bilgiler:
- Bahçe adı,
- yeri,
- ekili/ekilebilir alan miktarı,
- bu sezon alınabilir takribi ürün çeşitleri ve miktarları,
- bahçenin özellikleri,
- kaç aileye ne kadar süreyle düzenli ürün sağlanabileceği,
- Bahçe ile ilgili uygulanan tarım yöntemleri, gübre, ilaç vb. ne kullanıldığı,
- kimyasal veya zehirli ilaç kullanıldıysa son kullanış tarihi.

II. Kullanılabilir İlaç ve Gübre Kılavuzu: Kullanımı uygun görülen gübre ve ilaçları içerir. Üreticiler bu listenin içinde kalmayı garanti eder. Listede uygun görülen değişiklik ve ilaveler yapılabilir.

III. Uygulama Kılavuzu: Toprak, gübre, tohum, işleme yöntemleri, zararlı mücadelesi vb. bakımlardan belirlenen asgari kuralları içerir.

IV. Denetim Kılavuzu: Ürünlerin denetlenebilmesi için hazırlanacak kontrol listelerini içerir.

ÜRETİCİ ORTAKLAR İÇİN UYULMASI İSTENEN KURALLAR

- Şeffaflık: İşbirliğine katılan bahçelerde yapılan her işlem, yapılış biçimi, kullanılan ilaç ve gübre açıkça duyurulacaktır.

- İzlenebilirlik: Üretici, bahçedeki uygulamaların izlenebilir olmasını ve tüketicilerle asgari iletişimi sağlar. Uygulamaların detaylı-resimli anlatıldığı ortamları kullanır.

- Rehberlere uyum: Tohum ve işleme yöntemleri için hazırlanan rehbelerlere uyar.

- Üretim sözü: Tüketicilere ürünün zamanında ve söz verilen miktar veya adetlerde ulaştırılmasına özen gösterir. Ortakların üretmediği ürün satışı, tanıtımı söz konusu değildir.

__________________________________________________ _______________________________________

Sizin düşündüğünüz nasıl birşeydi bilmiyorum. Benim yazılanlara dayanarak hazırladığım örnek yukarıda. Kılavuzlar liste önerilerinden çıktı.

Açıkcası sizin gösterdiğiniz mesaj üzerinden hızlı düzenleme yaptım.

Eklemeleri, tartışmaları kolayca yapabilmek için adlandırma, koyultma yaptım.

Maddelerin geliştirilmeleri, iş yapış biçimi ve yordamların belirlenmesi ayrı konular.

Düzenleme yaparken bir yandan da benzeri çalışma yapan organizasyonların metinlerini merak ettim ama zamansızlıktan bakamadım. Tarım bakanlığının organik üretim kontrollerine de bakmak gerekir mi bilmiyorum. İşin çapı ve sınırları tartışmak gerek.

İyi günler

Düzenleyen sabah : 10-05-2010 saat 09:42
Eski 10-05-2010, 21:33   #23
Ağaç Dostu.

bahtiyar02's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2006
Galeri: 3
Sevgili dostlar;
Belki bana kızacaksınız ama benim fikrim hiç bir ilaç kullanmadan ürünleri yetiştirmek en doğalıdır. Büyüklerimiz nasıl olduda tamamen doğal ürünler yetiştirdiyse bizlerde onların uyguladığı yöntemi kullanmamız daha doğru olmazmı?Onların zamanında hiç bir zehirli ilaç yoktu.Alternatif olarak zararlılarla nasıl mücadele ettiklerini araştırıp öğrenmek lazım. İlk aklıma gelen zararlılarla mücadelede tütün suyu veya kükürttü.Sizleri bilmem ama ben kesinlikle hiç bir zehirli ürün ve suni gübre kullanmamaya kararlıyım.
Saygılarımla

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2010, 22:23   #24
Ağaç Dostu

bayindirmevki's Avatar

Giriş Tarihi: 22-07-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 Mesajı Göster
Sevgili dostlar;
Belki bana kızacaksınız ama benim fikrim hiç bir ilaç kullanmadan ürünleri yetiştirmek en doğalıdır. Büyüklerimiz nasıl olduda tamamen doğal ürünler yetiştirdiyse bizlerde onların uyguladığı yöntemi kullanmamız daha doğru olmazmı?Onların zamanında hiç bir zehirli ilaç yoktu.Alternatif olarak zararlılarla nasıl mücadele ettiklerini araştırıp öğrenmek lazım. İlk aklıma gelen zararlılarla mücadelede tütün suyu veya kükürttü.Sizleri bilmem ama ben kesinlikle hiç bir zehirli ürün ve suni gübre kullanmamaya kararlıyım.
Saygılarımla
Sayın bahtiyar sanırsam, dedelerimizin dedelerinin zamanında insanların doğayı gözlemleyerek elde ettikleri deneyimler ile tarım yaptıkları dönemden kalan bir şeyleri anlatmaya çalışıyor. Ne kimyasal ilaçların ne de organik tarım ilaçlarının olmadığı zamanları. Her şeyin son derece basit, sade ama bilgece olduğu zamanları. Yanlış mı anladım?

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2010, 21:42   #25
Ağaç Dostu

Zeytinlibahçe's Avatar

Sn bahtiyar02

Bahsedilen ilaclar organik tarimda kullanilmasina musade edilenlerdir.

Eski 10-05-2010, 22:23   #26
Ağaç Dostu.

bahtiyar02's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2006
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ayhan Dukel Mesajı Göster
Sn bahtiyar02

Bahsedilen ilaclar organik tarimda kullanilmasina musade edilenlerdir.
Sevgili dostum siz organikten ben ise tamamen doğaldan bahsediyorum.Organik tarımda organik ilaçlardan ve uygulamalardan bahsedebilirsiniz.Ama tamamen doğal yöntemde hiç bir ilaçtan bahsedemezsiniz.Sonuçta burda tamamen doğal bir yöntemden bahsediyoruz. Bu yöntem dışındakileri ben doğal olarak değil suni olarak değerlendiriyorum.
Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2010, 22:27   #27
Ağaç Dostu

bayindirmevki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 Mesajı Göster
Sevgili dostum siz organikten ben ise tamamen doğaldan bahsediyorum.Organik tarımda organik ilaçlardan ve uygulamalardan bahsedebilirsiniz.Ama tamamen doğal yöntemde hiç bir ilaçtan bahsedemezsiniz.Sonuçta burda tamamen doğal bir yöntemden bahsediyoruz. Bu yöntem dışındakileri ben doğal olarak değil suni olarak değerlendiriyorum.
Saygılar
Ben sizi anlıyorum. Masanobu Fukuoka' nın "Ekin sapı devrimi" kitabını bir okumak lazım.

Eski 11-05-2010, 00:06   #28
Ağaç Dostu

Zeytinlibahçe's Avatar

Arkadaslar selamlar

sanirim burada ilac kelimesi kafa karistirdi, bu bolumde bahsedilen zararlilarla dogal mucadelede kullanilan ilaclar (yontemler) sn bahtiyar02 arkadasimizin ozlemini duydugu
dogal yontemlerle ayni. Cokda genis bir yelpazeye sahip degiliz fakat tamamen yeterli.

Bu bolumde ilac olarak bahsedilen bir derde, hastaliga care olan anlamindadir, sn denizakvaryumu arkadasimiz bugun guzel bir calisma yaparak dogal uretimde zararlilarla mucadelede kullandigimiz urunleri ilgili bolume tasidi, kendisine tesekkur ederim.

-Kaolin :Tamamen dogal, sizin dis macununuzda, kreminizin icindede var. Hicbir canliya zarar vermeden, oldurmeden, son derece basarili
-Delfin wg :Biyolojik bir urun, bakteri, son derece guvenli, tamamen ekolojik dengeyi koruyarak mucadele
- EMA : (Etkin mikroorganizmalar) en cok ihtiyac duydugumuz seyi topraklarimiza kazandiriyoruz.
- Kukurt / Sistemik bakir (ecosert sertifikali)
-Diger biyolojik (bakteri) urunler

Arkadaslar ilac diye bahsedilen urunler iste yukarida belirtilenler, siz bakmayin kimyasal zehir sektorunun cesitliligine, onlarin reklamlarina yukaridaki urunlerle mucizeler yaratirsiniz.

Bahtiyar02 arkadasimizin ozlemini duydugu , bitkilerden yapilan dogal ilaclar bizimde savunup destekledigimiz yontemler, sn Mine pakkaner hanimefendinin bu konuda cok guzel yazilari var, onlarida bu bolume ****** ekleyecegiz

saygilarimla

Düzenleyen Zeytinlibahçe : 11-05-2010 saat 06:18 Neden: ek
Eski 11-05-2010, 12:47   #29
Ağaç Dostu

bayindirmevki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ayhan Dukel Mesajı Göster
Arkadaslar selamlar

sanirim burada ilac kelimesi kafa karistirdi, bu bolumde bahsedilen zararlilarla dogal mucadelede kullanilan ilaclar (yontemler) sn bahtiyar02 arkadasimizin ozlemini duydugu
dogal yontemlerle ayni. Cokda genis bir yelpazeye sahip degiliz fakat tamamen yeterli.

Bu bolumde ilac olarak bahsedilen bir derde, hastaliga care olan anlamindadir, sn denizakvaryumu arkadasimiz bugun guzel bir calisma yaparak dogal uretimde zararlilarla mucadelede kullandigimiz urunleri ilgili bolume tasidi, kendisine tesekkur ederim.

-Kaolin :Tamamen dogal, sizin dis macununuzda, kreminizin icindede var. Hicbir canliya zarar vermeden, oldurmeden, son derece basarili
-Delfin wg :Biyolojik bir urun, bakteri, son derece guvenli, tamamen ekolojik dengeyi koruyarak mucadele
- EMA : (Etkin mikroorganizmalar) en cok ihtiyac duydugumuz seyi topraklarimiza kazandiriyoruz.
- Kukurt / Sistemik bakir (ecosert sertifikali)
-Diger biyolojik (bakteri) urunler

Arkadaslar ilac diye bahsedilen urunler iste yukarida belirtilenler, siz bakmayin kimyasal zehir sektorunun cesitliligine, onlarin reklamlarina yukaridaki urunlerle mucizeler yaratirsiniz.

Bahtiyar02 arkadasimizin ozlemini duydugu , bitkilerden yapilan dogal ilaclar bizimde savunup destekledigimiz yontemler, sn Mine pakkaner hanimefendinin bu konuda cok guzel yazilari var, onlarida bu bolume ****** ekleyecegiz

saygilarimla
Burda bir şey eksik. Bağımsızlık. Dışardan alınan her şey tarımı bağımlı kılar. Dedelerimizin bağımlı bir tarım yaptığını sanmıyorum. Bir de bağımsızlık acısından bakmalı. Sayın bahtiyar bunu da demek istedi sanırsam.

Düzenleyen bayindirmevki : 11-05-2010 saat 12:48 Neden: ek yazı
Eski 11-05-2010, 09:30   #30
Ağaç Dostu

Masanobu Fukuoka, doğal tarım hareketinin Japonya'daki önemli sözcülerindendir.

Japonya'nın küçük bir köyünde 60 yıldır sürdürdüğü doğal tarım yöntemiyle, doğanın kendini ve insanı nasıl onarabildiğini kitabında bütün açıklığıyla ortaya koyuyor.

Kitap, doğal hayat, doğal tarım ve doğal beslenme üzerine pek çok felsefi bilginin yanı sıra önemli bir deneyimi sunuyor.

Modern tarımın yok edici etkilerini tersine çeviren 60 yıllık bu doğal tarım çiftliğinde,1950'den beri toprak sürülmüyor.

Tarım makineleri, tarım ilaçları ve sûni gübre kullanılmıyor.

Budama yapılmıyor, yabanî otlarla mücadele edilmiyor.

Buna karşın, alınan mahsûl endüstriyel çiftliklerin verimliliğiyle boy ölçüşüyor.

Dahası, bu doğal tarım yöntemi hiçbir kirlenme yaratmıyor.

Üstelik diğer geleneksel ya da modern tarım yöntemlerinden daha az emek gerektiriyor.

Ekolojik yıkım senaryolarının gerçeğe dönüştüğü günümüzde M. Fukuoka, doğal dengeyi bozmadan yaşamanın yollarını yarım asırdır sürdürdüğü Doğal Tarım pratiğiyle ortaya koyuyor.

------------------------------------------

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025