View Single Post
Eski 05-05-2010, 21:25   #17
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Her şey ne kadar çabuk gelişiyor! Kutluyorum. Bizlere de böyle bir işbirliği yaraşırdı. Gerçekten beni heyecanlandıran bir uygulama başlıyor. Sn Meyvelitepe'nin İngiltere'den verdiği web sitesi örneğinde, Çiftçi pazarları ve Toplum dükkanlarından söz ediliyor. Gıdaların yerel olarak temini dünyamız için çok önemli.

Ben de biraz bizim köydeki uygulamalardan bahsedeyim. Belki fikir açısından yardımcı olabilirim.
Benim köyde (Appleton, yani Elmalı Köyü!) dün Toplumsal dükkanımızın 10. yılını kutladık. (İngilterede ilk toplumsal dükkan fikri bizim köyde başladı ve bütün İngiltere'ye yayıldı).

90 tane köyden gönüllü çalışan var. Bazıları haftada 1 veya 2 saat çalışıyor. Ben de bir aralar sabahları ekmek pişirmiştim. Ama işlerimin yoğunluğundan devam edemedim. Ben de artık tüketici olarak hizmet veriyorum.

Her yıl 20000 Sterlin civarında cirosu var ve yaklaşık 5000 Sterlin kar ediyor ve bu karı köyün sivil toplum örgütlerine dağıtıyoruz. Köyde herkes birşeyler yetiştiriyor. Hemen hemen herkes ürününün yiyebileceğinden fazlasını dükkana getirir ve ucuz bir fiyata verir yine Supermarketlerden daha ucuz bir fiyata diğer köylülere satılır.

Köyde 3 tane çiftlik var. Buradan et, süt ve yumurta dükkanda satılır. Köyümüzde bir bal yetiştiricisi de var ve onun ürettiği balları da dükkanda satıyoruz. Büyük ihtimalle arılar bizim bahçedeki çiçeklere de uğruyorlar çünkü kovanları hemen arkamızdaki bahçede. Ama maalesef bazı yaşlılar anlamıyor ve hala zehir kullanıyorlar.

Bahçecilik kulubümüzde ayda bir konuşma/toplantı var. Her ayın ilk pazar günü Köy'ün Holünde (ortak kullanılan sosyal hizmetler binasında) Çiftçi Pazarı düzenleniyor. Buraya yerel sebze, meyve ve bunlardan üretilmiş reçeller; etler, sosisler, vb. getirilip satılıyor. Tabii kahve çörek börek falan da var! Ara sıra, farklı kültürlerden yiyeceklere de yer veriyoruz. Bir tanesinde ben de tahinli çörek ve simidi tanıtmıştım. Herkes tahinli çöreğe bayıldı. Hep tarifini verdim.

UZAK BAHÇELERİN YAKIN İŞBİRLİĞİNİ ŞİMDİDEN KUTLUYORUM.

Bana sorarsanız bir web sitesi mutlaka lazım. Sizleri desteklemek için elimden geleni yapacağımdan emin olabilirsiniz. Büyük bir ilgi ve heyecanla takip ediyorum. Bu özverili çalışmalarınız tüm Türkiye'de doğaya ve tarıma gönül vermiş çiftçilerimize örnek olacaktır. Milyonlarca insan ne yediğini bilmek istiyor.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön