agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni1444Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-09-2011, 23:32   #1
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi N.Cebeci Mesajı Göster
Selamlar Kamil Bey, Uzun bir aradan sonra yeniden ben )
Arıdan bal sağımı yaptım. Şekersiz olarak 11 çita bal aldım. Çok güzel, Çocukluğumda yediğim ballara benziyor. Bal sağımından sonra kovanı ikiye böldüm. 3-4 Gün sonra anasız kovanı kontrol ettim, ana arı memesi varmı diye 2-3 Çitada peteğin yüzüne yatmış şekilde kurtcuk yuvası gibi 5-6 tane meme sandığım şeyler vardı. Şimdi kışa kadar şekerle beslemeyi düşünüyorum . Kovanlarda kalan bal çok fazla değil. Kışa doğru tekrar bakacağım eğer balın az olduğu yönünde izlenim edinirsem satın alarak koymayı düşünüyorum.
Aslında kendi ballarını benim almam onlara da şekerli bal vermeyi düşünmem doğru olmasa da kışa kadar yiyeceklerini yapamazlarsa başka da çare yok.
Sayın N.Cebeci; Ligustrum'un açıklamaları isabetlidir.
Bu tarihte ana üretimi yapmak uygun değil. Ana arı larvadan yapılacağı için 13 gün sonra çıkar. 10-12 gün sonra yumurtlar, 21 gün sonra yeni işçi arılar doğar. Yaklaşık 45 günlük bir zaman... Bu arıların ilk 20 gününü kovan içinde geçireceğini de düşünürsek... Bölme nufusu 45-50 gün sonra %50 nin altına düşecektir. Kışa girerken çok riskli bir olay. Muhtemelen bu kovan kıştan sağ çıkamaz. Size tavsiyem Sayın Ligustrum'un tavsiyesine uyup kovanı birleştirin.

kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2011, 23:55   #2
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Dalak

Fenni kovanda doğal petek.

Eklenen Resimler

Oğuzhan ve mrduran beğendi.
Eski 06-09-2011, 00:00   #3
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Çam bölgesindeki arıların peteklerinden... Üstte sırlı bal alt kısımda polen... Yavru atışı biraz azalmış. Artık kış yaklaşıyor.
Kovandan petek çekilmesi videosunu bloga ekledim.
http://balpower.blogspot.com/

Eklenen Resimler

mrduran beğendi.
Eski 11-10-2011, 10:24   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-07-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kamil35 Mesajı Göster
Çam bölgesindeki arıların peteklerinden... Üstte sırlı bal alt kısımda polen... Yavru atışı biraz azalmış. Artık kış yaklaşıyor.
balpower
sayın kamil bey, polenli peteğinizi çok beğendim.hangi yörenin balı acaba?ve üretilen yerin rakımını biliyor musunuz?son olarak bu haliyle satışı mevcut mu?
teşekkürler ilginize..

orhan001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 03:11   #5
Ağaçsever

adembaba1's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kamil35 Mesajı Göster
balpower
Arilar poleni kisin yemek icinmi depolar?

adembaba1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2011, 23:42   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-03-2010
Sayın N.Cebeci; Bal hasadınız hayırlı olsun. Son mesajınızda kovanda yeterli bal kalmadığı izlenimi edindim. Beslemeye hemen (ve sonbahar tarzında) başlamanızda fayda var. Aldığınız ballar çıta olarak duruyorsa bir iki tanesini geri verebilirsiniz.

Arıyı bölme ihtiyacı nedendir? Kovan sayısını çoğaltmak istiyorsanız? Bu iş için en iyi mevsim ilkbahardır. Bu mevsimde anayı dölliyecek erkek arı da çok çok azdır. Kovanınızda erkek arı mevcutsa, hevesinizi alın ama; bölmeseniz derim.
Tekrar memeleri temizleyip, birleştirme işlemi tarzında birleştirelim.

Balı aldığınıza göre varroa mücadelesi yapalım.

Yavaş yavaş havalar soğuduna göre, arıyı da yavaş yavaş daraltalım.
Yani salondan oturma odasına geçme gibi.

Bu hevesle seneye arıların coşacak.

ligustrum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2011, 10:26   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-12-2008
Çok güzeller Maaşallah.
Biraz safça bir soru olacak galiba ama, meraktan soracağım.
Ben balkonda arıcılık diye bir ilan okumuştum. 1 dişi 6 erkek arı ve kalacak yerlerini satıyorlar birde kek satışı vardı aç kalmasınlar diye sanırım.
Böyle birşey mümkünmü yani ben evimin balkonuna bir yuva assam içinde 7-8 tane arı olsa bize zarar verirlermi. Çiçek olmadımı kek versem onu yeseler doyarlarmı? ve bal verirlermi?

Birde yazlığımızın bahçesinde sürekli birtakım arılar geliyor ve sulanmış topraktan elleri ile toprak topluyor. Acaba yıllar önce annemin balkonunda çiçeğin yaprağına çömlekten yuva yapmıştı minicik bir şahaser di içine de yumurtlarken görmüştüm. sonra belli bir zaman sonra çoçuklara bir zararı olur gider mıncıklarlar diye eşimle korktuk çömleği dikkatle kırdık. içinden şehriyenin tipinde ama minicik 2 -3 beyazımsı yumurta, geçmiş gün anlatıyorum 2 adet mor 2 adet daha farklı boyda mavi 3 adet farklı boyda pembe kurtlar çıktı sanırım dönüşüyorlar ve sanırım hergün gelip 2-3 tane yumurtluyordu içine. Ben anlamadım tam olarak gördüğüm şeyi. Bu gördüklerimiz nedir? Yaban arısımı oluyor bunlar, bunlar böyle çömlekte mi ürer, ve diğer arılar gibi bal yaparlarmı doğada.
Teşekkür ederim.

canannuman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2011, 23:23   #8
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi canannuman Mesajı Göster
Çok güzeller Maaşallah.
Biraz safça bir soru olacak galiba ama, meraktan soracağım.
Ben balkonda arıcılık diye bir ilan okumuştum. 1 dişi 6 erkek arı ve kalacak yerlerini satıyorlar birde kek satışı vardı aç kalmasınlar diye sanırım.
Böyle birşey mümkünmü yani ben evimin balkonuna bir yuva assam içinde 7-8 tane arı olsa bize zarar verirlermi. Çiçek olmadımı kek versem onu yeseler doyarlarmı? ve bal verirlermi?

Birde yazlığımızın bahçesinde sürekli birtakım arılar geliyor ve sulanmış topraktan elleri ile toprak topluyor. Acaba yıllar önce annemin balkonunda çiçeğin yaprağına çömlekten yuva yapmıştı minicik bir şahaser di içine de yumurtlarken görmüştüm. sonra belli bir zaman sonra çoçuklara bir zararı olur gider mıncıklarlar diye eşimle korktuk çömleği dikkatle kırdık. içinden şehriyenin tipinde ama minicik 2 -3 beyazımsı yumurta, geçmiş gün anlatıyorum 2 adet mor 2 adet daha farklı boyda mavi 3 adet farklı boyda pembe kurtlar çıktı sanırım dönüşüyorlar ve sanırım hergün gelip 2-3 tane yumurtluyordu içine. Ben anlamadım tam olarak gördüğüm şeyi. Bu gördüklerimiz nedir? Yaban arısımı oluyor bunlar, bunlar böyle çömlekte mi ürer, ve diğer arılar gibi bal yaparlarmı doğada.
Teşekkür ederim.
Sayın Canannuman, bahsettiğiniz arıların bal arısı olma ihtimali yok. 1 dişi 6 erkek arı bal arıları için bu mümkün değil. Çünkü erkek arılar bal taşımazlar, kovana balı işçi arılar (kısır dişiler) taşır. Bir bal arısı kolonisinin hayatını sürdürebilmesi için; bir kraliçe ve en az 5 bin işçi arıya ihtiyaç vardır. Böyle bir kolani ancak kendini besleyebilir, bal veremez. Bir bal arısı kolonisinin bal verebilmesi için en az 6 çıta olması gerekir. Bu da tahminen 20 bin ve üzerinde bir işçi arı demektir.

Eski 05-09-2011, 12:26   #9
Ağaç Dostu

Sayın canannuman; Balkonda bir küçük aile tarzında olabilir. Kovan rahatsız edilmezse (sallamak, vurmak, çamaşır silkelemek gibi) bir problem yaratmaz.

Apartman ev balkonumun tam karşısında, büyük bir ıhlamur ağacı vardı. Tabii çiçek açınca ilk aklıma gelen bir katlı bir kovanı balkona bir haftalığına getirip bir çıta ıhlamur balı almaktı. Ev halkının muhalefeti sonucu bu zevkimden vazgeçmek durumunda kaldım.

Evi bahçeli olanların bahçelerini gezerken, şu köşeye bir arı kovanı ne güzel yakışır dediğim çok olmuştur.
Balkonda küçük aile tabir edilen iki üç çıta gücünde kovan bakılabilir. Bal almak değil de taze polen ve tam güvenilir arı sütünü tadma imkanına kavuşursunuz.

Çamur çömlek yuvalarına bende çok rastladım. yapan hayvanı görmedim. Bal yapmıyorlar. başka böcekleri ve bal arılarını tutup yavrularına götürdüklerini gördüm.

Eski 05-09-2011, 17:58   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2008
Galeri: 2
Sn. ligustrum, Arı sayısı fazla olduğu için böldüm, şu anda kovanın birinde 8, Birinde 10 çita Arı var. Arı sayısınında artmasını kim istemez ) Malesef aldığım balları süzdüm hemen beslemeye başlayım bari, TKV da ana arı satışı yapıyorlar, o zaman ben benim arıların ana arı yapmasını beklemeden hemen ana arı mı alsamda kovana versem.
Herşey için çok teşekkürler.

N.Cebeci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2011, 17:24   #11
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-07-2009
Sayın Kamil35, bal satışına başladınızmı ?
Sipariş verebilirmiyiz?
Teşekkürler,
M.Erkal

merkal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2011, 17:46   #12
Ağaç Dostu

Sayın merkal; Kamil beyin ballarının paylaşımı aşağıdaki bölümde devam ediyor!http://www.agaclar.net/forum/showthr...FD%FE%FD+kamil

Eski 23-09-2011, 13:24   #13
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-12-2008
Bilgiler için teşekkür ederim. Çok güzel bir uğraş yerim olsa keyif için kesin yapardım. Hayırlar olsun.

canannuman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 15:59   #14
Ağaçsever

tamerr's Avatar

Giriş Tarihi: 28-12-2009
Sayın kamil35,size iki sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.Araştırmadan arılı 4 kovan aldım şuan içlerinde ikişer,üçer petek arı var,arılarım az olduğu için kışı çıkarabilirlermi,birde kanatsız veya tam olgunlaşmamış arılar görüyorum kovandan atılmış bunların sebebi varroa olabilirmi,öyleyse hangi ilacı önerirsiniz.Cevabınız için şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim,saygılar.

tamerr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 20:08   #15
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tamerr Mesajı Göster
Sayın kamil35,size iki sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.Araştırmadan arılı 4 kovan aldım şuan içlerinde ikişer,üçer petek arı var,arılarım az olduğu için kışı çıkarabilirlermi,birde kanatsız veya tam olgunlaşmamış arılar görüyorum kovandan atılmış bunların sebebi varroa olabilirmi,öyleyse hangi ilacı önerirsiniz.Cevabınız için şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim,saygılar.
Sayın Tamerr, kanatsız arılar görüyorsanız bunun sebebi varroadır. Şu an bal dönemi olduğu için varroa mücadelesi uygun değil ancak; belirttiğiniz nufustaki arılardan bu yıl bal almanız mümkün olmadığı için hemen tedaviye başlayabilirsiniz. Şu an için perizin kullanın derim. Geciktirmeyin hemen yapın yoksa arılları kurtaramazsınız.
Bir de kovan içindeki fazla petekleri kovandan alınız. Kovan içindeki arılar petekleri örtmelidir.

Eski 14-06-2012, 13:21   #16
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
çok güzeller.... renkler süper..balları merakla bekliyoruz
saygılar selamlar

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2012, 22:04   #17
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Oğul, kovana giriyor.

Eklenen Resimler

Eski 29-06-2012, 22:08   #18
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Hayıtlar bal vermeye başladı.

Eklenen Resimler

Eski 01-07-2012, 00:33   #19
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Doğal petekte bal olsaydı daha da güzel olacaktı. Doğal peteği kopardım yerine boş bir çıta koydum. Çıtasız peteği ballı olarak alması zor oluyor. Petek kırılıyor, arılar eziliyor. Yeniden doğal petek örecek olursa verdiğim çıtaya yapacak.
Yaklaşık 15-20 gün önce arıların yarıdan fazlası oğula yattı. On beş gündür kolonileri düzene sokmakla meşgulüm. Bu yıl ana üretimi yapmayacağım demiştim ama; oğula yatan kovanlardan epeyce 2012 model ana arım oldu. Bal dönemine girerken arının oğula gitmesi bal verimini düşürüyor.
Bizim kullandığımız Muğla ırkı eğer bal stoğu yapamazsa ve nufus çok kalabalık hale gelirse oğula yöneliyor. Sekiz-dokuz çıtalık arılar oğula yatarken; 17 ve 19 çıtalık iki kovanım oğula yatmadı. Katlı kovanlar bal stoğu yapabiliyor ve bal stoğu yapan arı oğula yatmıyor (kovan içi havalandırması, ana arının genç olması, arının kovan içinde sıkışmaması gibi faktörleri de sağlamak lazım).

Eklenen Resimler

Eski 03-07-2012, 01:46   #20
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Bu gün bir oğul daha yakaladım. Tahminim son oğul, bundan sonra oğul çıkmayacağını tahmin ediyorum. Kovanlar artık bir düzene girdi. Yumurtlamasını beklediğim bir kaç ana arı var.
Oğul çoğunlukla aynı yere, hatta hayıtın aynı dalına konuyor. Tahminim daha önce konan oğullar orada bir iz ya da bir koku bırakıyor ki; yeni oğullar aynı yeri seçiyor.
Bal verimi orta düzeyde devam ediyor. Resimde de görüldüğü gibi peteğin üst kısmında bal sırlanmaya başlandı.

Eklenen Resimler

Eski 25-07-2012, 20:51   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-10-2010
Meraba kamil abi kolay gelsin. Allah bereketini artırsın.
Kovanları aldım. Denilenler doğru. Arıcılık bir hastalık. Sabah akşam aklım arıda. Her türlü doküman belge bilgi altın değerinde oluyor.

mrduran beğendi.
tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2012, 23:23   #22
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugrulbaba Mesajı Göster
Meraba kamil abi kolay gelsin. Allah bereketini artırsın.
Kovanları aldım. Denilenler doğru. Arıcılık bir hastalık. Sabah akşam aklım arıda. Her türlü doküman belge bilgi altın değerinde oluyor.
Sayın tugrulbaba, teşekkür ederim. Arıların hayırlı olsun. İnşaallah sayısını arttırırsın.

Eski 25-07-2012, 22:44   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-05-2010
Kamil hocam, Gaziantep'te badem bahçesi tesis ettik. Dolayısı ile biz de arıcılığa başlayacağız. Sizi takdir ve hayranlıkla takip ediyorum. O zaman gelince de yardımlarınızı talep edeceğiz. Şimdiden teşekkür ederim.

mrduran beğendi.
rise_com Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2012, 23:19   #24
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rise_com Mesajı Göster
Kamil hocam, Gaziantep'te badem bahçesi tesis ettik. Dolayısı ile biz de arıcılığa başlayacağız. Sizi takdir ve hayranlıkla takip ediyorum. O zaman gelince de yardımlarınızı talep edeceğiz. Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın rice_com, teşekkür ederim. Badem bahçeniz hayırlı olsun.
Arıcılık konusunda size yardımcı olabilirsem, bu beni mutlu eder

rise_com beğendi.
Eski 25-07-2012, 23:51   #25
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-10-2010
Sağol abi. Zaman içinde inşallah.

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 19:02   #26
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Dün gece arıları Kemalpaşa'nın Kamberler Köyü'ne naklettim. Resimler Tulum Köyü'nde arıların kamyonete yüklenmesi sırasında çekildi.

Eklenen Resimler

Eski 28-07-2012, 19:35   #27
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Arılarım Kamberler Köyü'nde... Artık arılar çam balı toplayacak. Arıları sarp bir yere yerleştirdik. Kamberler Köyü'nden Salih, kovanları omuzladığı gibi yerlerine yerleştirdi. Niye böyle sarp yere arı koydunuz diye sorulabilir. Bir çok arıcı arıları sırtında bu şekide taşıyor burada. Arazi çok sarp ve her yer orman.

Eklenen Resimler

Eski 31-07-2012, 14:56   #28
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Bu arıya akıl sır ermiyor. Dalakları tele asmış

Eklenen Resimler

Eski 31-07-2012, 15:05   #29
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Kovan önlerine karton yerleştirdim. Verimin yüksek olduğu zamanlarda arı uçuş tahtasına ulaşamıyor, yorgunluktan kendini yere atıyor. Karton üzerine iniş yapması daha sağlıklı olacak.

Eklenen Resimler

Eski 31-07-2012, 17:07   #30
Ağaç Dostu

hberbul's Avatar

Giriş Tarihi: 21-11-2011
Kolaylıklar diliyorum.Dört gözle satışını bekliyoruz.

hberbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026