Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi N.Cebeci
Kamil bey, arıya 2 Kat ilave attım 2. Katın yarısında henüz işlem yapmamış ama diğer yarısı baya güzel. Çıtanın birini hafta sonunda incelediğimde en sondaki çıtanın her iki yüzünde 7-8 Kadar meme gördüm.(diğerlerinden daha yüksek ve dışarda olduğundan tahminim)keseyim mi, kesmeyim mi diye düşündüm durdum. Bu gün bir arkadaş kesmem gerektiğini söyledi yoksa oğul verir dedi. Bende kesmeyi düşünüyorum.
Alt katlarda bulunan çıtaları tek tek çekip bakmam gerekiyor mu, durum nedir diye, alt katlara bakım yapacaksam, nelere dikkat etmem gerekir, oralarda da meme görürsem hemen kesmem gerekir mi, üstteki ilaveleri çerçeveleri ile başka yere kaldırarak tek tek mi bakmam gerekir.
Teşekkürler.
|
Sayın Cebeci; 17/05/2011 tarihinde de kovandaki memeleri kesmekten bahsetmişsiniz. Aradan 43 gün geçmiş arınız oğul eğiliminden vazgeçmemiş. Bu da gösteriyor ki meme kesmek oğul için çözüm değil, sadece öteleme... Eğer arı belirli bir nufus yoğunluğuna ulaşmış ve doğadaki verim de güzelse arıyı oğuldan vazgeçirmeniz mümkün değil. Bence kontrollü bir şekilde koloni sayınızı çoğaltın. Ana arıyı bulun ve ayırın(ana arı en son yine esas kovanda kalacak). Güzel memeli peteklerden arısıyla birlikte üç tanesini alın, başka bir kovana yerleştirin. Bu üç petekten birisinin arısını kovan içine silkin. Arısız çıtayı ilk kovana geri verin. Çünkü yeni kovandaki tarlacıların büyük bir kısmı geri döneceği için bölme kovandaki arı nufusunun, o iki çıtayı koruyabilecek miktarda olması gerekir. Bu alınan iki çıta, arının oğul eğilimini yok etmeyecektir. Aynı yöntemle başka bir kovana daha bir bölme yapabilirsiniz. Bu şekilde ana kovandan toplamda 4 çıta çekmiş olursunuz. Bundansonra ana kovandaki çıtaların arısını silkip güzelçe bir meme temizliği yapınız. Bu işlemler sırasında ana arının zarar görmemesi için ana arıyı ilk önce bulmanız gerekiyor. Bölmelerden iki yeni koloni oluşacaktır. Esas kovanı bir hafta sonra tekrar kontrol etmelisiniz. Bölme kovanları başka bir yere götürmeniz daha isabetli olur. En az yedi gün ve 5-6km mesafe..Bol ballı bir yıl dileğiyle...