agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Kalanchoe (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/4210.htm)

Orkun Kırcı 17-11-2008 21:54

2 Eklenti(ler)
Bunlarda benimkiler. Büyük yapraklı olanı birbuçuk ay önce dikmiştim. Ne zaman çiçeklenir acaba.

Eklenti 53127
Eklenti 53128

susam 20-11-2008 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elif59 (Mesaj 314981)
ne kadar uygulamam gerek kıs gün uygulamasını ne zaman tomurcuk görürüm ?

Elif. Günler yeterince kısaldığı için şu anda kısa gün uygulaması yapmana gerek yok. Zamanı geldiğinde budadığın dalları direk toprağa dik. Çabuk tutuyor. Bu arada budadığın kalanchoe da tazelendiği için çiçek verme ihtimali artıyor.

susam 20-11-2008 13:42

FüsunAnk. Bitlerin temizlendiğine çok sevindim. Yanlız sen yinede arada yaprak altlarına ve dal diplerine bak. Kalan yumurtalar çok küçük olduğu için gözden kaçabilir. Yenilemeden tekrar temizlersin.

elif59 20-11-2008 14:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi susam (Mesaj 319373)
Elif. Günler yeterince kısaldığı için şu anda kısa gün uygulaması yapmana gerek yok. Zamanı geldiğinde budadığın dalları direk toprağa dik. Çabuk tutuyor. Bu arada budadığın kalanchoe da tazelendiği için çiçek verme ihtimali artıyor.

Kısa gün uygulamasını 2 gün uyguladım..3 çelik almıştım şimdi suda baya köklendiler ekicem onları büyük kolonşemde zamanı gelince açar diye düşünüyorum açmassada bana onun yeşilliğide yeter;)

füsunANK 20-11-2008 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi susam (Mesaj 319375)
FüsunAnk. Bitlerin temizlendiğine çok sevindim. Yanlız sen yinede arada yaprak altlarına ve dal diplerine bak. Kalan yumurtalar çok küçük olduğu için gözden kaçabilir. Yenilemeden tekrar temizlersin.

Hergün kontrol ediyorum. Gördüğümüde deterjanla ıslattığım pamuklu çubukla almayı düşünüyorum. Ama görünmüyorlar Allahtan. Görünürlerse karşılarında beni görecekler. ;)

suzan7 25-11-2008 19:52

Sevgili susam,
sana sormak istediğim bir kaç soru var.
Cevaplarsan sevinirim.
1) Benim kaıoncem kapalı balkonumda duruyor.Gündüz sıcaklık şu aralar 11-15 derece akşamları 10 dereceye kadar düşüyor. Bu sıcaklık yeterli mi?
2)Ne sıklıkta sulamalıyım.Çiçek açmak üzereler.
3) Sıvı besin verebilirmiyim.?
teşekkürler.

susam 27-11-2008 07:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suzan7 (Mesaj 322086)
Sevgili susam,
sana sormak istediğim bir kaç soru var.
Cevaplarsan sevinirim.
1) Benim kaıoncem kapalı balkonumda duruyor.Gündüz sıcaklık şu aralar 11-15 derece akşamları 10 dereceye kadar düşüyor. Bu sıcaklık yeterli mi?
2)Ne sıklıkta sulamalıyım.Çiçek açmak üzereler.
3) Sıvı besin verebilirmiyim.?
teşekkürler.

Sevgili Suzan.
1) Balkonunun ısısı kalanchoe için uygun. Bu açıdan için rahat olsun.
2) Soğuklar başlayınca sulama mutlaka azaltılmalı. Kalanchoe zaten suyu çok sevmez. Özellikle de kışın az sulamak lazım. Birde çiçeklenme döneminde su iyice azaltılır. Toprağı kontrol ederek sulama zamanını anlayabilirsin. Toprak kurumaya yüz tuttuğunda sulayabilirsin.
3)Sıvı besinler özellikle kalanchoe da gelişme döneminde haftada bir verilir. Daha sonraları gübreleme ihtiyacı duymazlar. Ben yinede benimkilere arasıra gübreli su veriyorum.
Bir de şunu ekliyeyim. Kalanchoenun her sene güzel çiçek açması ve gelişmesi için, ilkbaharda mutlaka saksısını değiştirmek gerekir. Bu her yıl tekrar edilmelidir.

susam 27-11-2008 07:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burcuciner (Mesaj 322275)

benim çiçeğim sürekli boyuna gidiyordu ben de onu budadım ama yanlış mı yaptım acaba çünkü şimdi 2 tane kalın dal kaldı.1-2 tane çiçek verdi onlar da hemen kurudu.Ne yapmam lazım acaba?

Sevgili Burcu. Çiçeğine gün ışığı yukarıdan geliyor gibi. Bitkiler gün ışığını gördükleri yöne doğru yönelirler. Bu durumda ışığı yukarıdan alıyorsa boylanması doğaldır. Sizdeki durum sanırım bundan kaynaklanmış. Budama yüzünden sıkıntıya düşmeyin. Kalanchoe dayanıklı bir bitki. Yakında sürgün vermeye başlar. Ama bu arada sulamasına dikkat edin. Yeni budadığınız için bir ay kadar sıvı gübre verebilirsiniz. Bahara saksısını değişin. Taze toprakla buluşsun. Çiçeğinin kuruma sebebini anlayamadım. Ne kadar süre kaldı çiçekleri bunu bilemediğim için bir şey söyleyemiyorum. Çiçekler kuruyunca çiçek veren sap dibinden değil de hemen çiçek altından kesilirse yeni çiçekler verir.

meraklı kaktüs 27-11-2008 12:13

Merhabalar.benimde bir zamanlar kalanchoe çiçeğim vardı.kalanchoe yaradılış bakımından harika bi çiçek.halam almıştı.ve ilk defa çiçeğim olduğundan 15 20 günlüğüne şehir dışındaydım.ilgilenemedim.eve geldiğimde büyümüş olarak göreceğimi sandığım çiçeğimin sadece sapı kalmış:( öyle üzülmüştüm ki.ama yeniden bi kalanchoe alırsam gözüm gibi bakcam.bu arada gazetede okudum kalanchoe bi kaktüs türüymüş

elif59 02-12-2008 10:04

Tabi öyle aspirinli suyu ne kadar veriyoruz..?

susam 03-12-2008 10:10

Normal çiçeği sularken verdiğimiz miktarda. Yani çiçeklerin sulanma zamanı geldiğinde aspirinli suyla suluyoruz. Zaman aralığı kışın 2 hafta, yazın haftada bir.

ninina84 03-12-2008 14:22

2 Eklenti(ler)
Merhaba
adım Nirva aranıza yeni katıldım. Kalanchoelarla ilgili bütün yazdıklarınızı okudum fakat benimkilerde olan sorunlara rastlayamadım. Koçtaş'tan aldığım sarımsı-pembe renkteki kalanchoemun büyük yapraklarının altında koyu renk çizikler olduğunu farkettim. Bu normal midir? Bir de bir arakadaşımın yazın bana verdiği ölmek üzere olan kalanchoe bayaa büyüdü iyice şekilsizleşti. Sanırım budamam gerek. Fakat yeni tomurcukları var. Onun da bazı yapraklarının altında ve üstünde kahverengi yanmış gibi lekeler var. Bunların ne olduğu konusunda bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim. Daha önce iki kalanchoemu sanırım mantar yüzünden kaybettim. Yapraklarında grimsi lekeler oluşuyor sonra da yaprak kuruyordu. Topas 100 EC isimli bir ilaçla müdahale etmiştim ama geç kalmışım. Zaten çiçekleri eve getirdikten bir süre sonra dipteki büyük yapraklarının hepsi kuruyor ve bir daha hiçbiri o kadar büyümüyor. Bunlar da ölecek diye çok korkuyorum. Çiçeklerin ve problemli yaprakların resimlerini ekliyorum. Telefonlar çektiğim için biraz bulanık olabilir kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler.

elif59 03-12-2008 14:55

1 Eklenti(ler)
Yinede tecrübeli arkadaşlar cevap versin..Bana sorun yok gibi geldi
Benim kolonşemde tomurcuk çıkarıyor ektiğimden beri hiç açmadı 3 yıl oldu bu yıl çok açıcak her dalında tomurcuk var

ninina84 03-12-2008 15:54

Ne mutlu size. Umarım benim bu sene aldıklarım da beni üzmez de seneye yine açar. Pembe olan bütün yaz devamlı tomurcuk verdi sonra biraz dinlendi şimdi yeniden tomurcuklandı. Genelde çiçekli bitkilerim ilk seneden sonra pek çiçek açmıyor. Sanırım sorun kullandığım toprakta. Yapraklar yemyeşil ve çok sağlıklı çıkıyor bitkiler kocaman oluyor ama çiçek yok =( Bu kalanchoeler diğerlerinden daha az nazlı sanırım ki ben bile tomurcuklandırmayı başardım.

ninina84 03-12-2008 17:26

Ben de seneye deniyim kısa gün uygulamasını bu sene aldıklarımla. Arkadaşımın verdiği kalanchoe bütün yaz balkonda kaldı saatlerce güneş görüyordu yine de sürekli çiçek açtı. Arsız biraz galiba :) Şu an oturma odasında duruyorlar. Çok sıcak değil içerisi 22-23 derece geceleri de en düşük 18 derece oluyor. Bazı arkadaşlar dışarıda tutmanın daha iyi olduğunu yazmışlar. Kapalı balkona çıkarabilirim aslında ama orda da mantardan korkuyorum. Kararsız kaldım. Ne yaptıysam kurtulamadım mantardan habire bulaşıyor balkondakilere. İlaçlıyorum bir süre iyileşiyorlar sonra yine =(

ninina84 04-12-2008 00:23

Şimdi farkettim. Yeni aldığım tomurcuklu sarı kalanchoemun bazı tomurcukları daha açmadan kurumuş, açmış olan bazı çiçeklerinin de ucunda kahverengi noktalar var. Neler oluyor? (resimlerini çektim fakat ışık yeterli olmadığı için çok bulanık çıktı)

susam 04-12-2008 07:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ninina84 (Mesaj 326172)
Merhaba
adım Nirva aranıza yeni katıldım. Kalanchoelarla ilgili bütün yazdıklarınızı okudum fakat benimkilerde olan sorunlara rastlayamadım. Koçtaş'tan aldığım sarımsı-pembe renkteki kalanchoemun büyük yapraklarının altında koyu renk çizikler olduğunu farkettim. Bu normal midir? Bir de bir arakadaşımın yazın bana verdiği ölmek üzere olan kalanchoe bayaa büyüdü iyice şekilsizleşti. Sanırım budamam gerek. Fakat yeni tomurcukları var. Onun da bazı yapraklarının altında ve üstünde kahverengi yanmış gibi lekeler var. Bunların ne olduğu konusunda bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim. Daha önce iki kalanchoemu sanırım mantar yüzünden kaybettim. Yapraklarında grimsi lekeler oluşuyor sonra da yaprak kuruyordu. Topas 100 EC isimli bir ilaçla müdahale etmiştim ama geç kalmışım. Zaten çiçekleri eve getirdikten bir süre sonra dipteki büyük yapraklarının hepsi kuruyor ve bir daha hiçbiri o kadar büyümüyor. Bunlar da ölecek diye çok korkuyorum. Çiçeklerin ve problemli yaprakların resimlerini ekliyorum. Telefonlar çektiğim için biraz bulanık olabilir kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler.

Sevgili Ninina. Bahsettiğiniz sanırım yaşlanan yapraklarda görünen kararmalar. Bu yapraklar zaman zaman yaprak sapından kesilerek alınmalı. O zaman taze yapraklar çıkacaktır. Bu ciddi bir sorun değil. Fakat bitki üzerinde bırakmanız doğru olmaz.

susam 04-12-2008 07:54

Ninina. Solan çiçekleri de zamanında bitkiden keserek uzaklaştırırsanız yeni tomurcuklar daha sağlıklı olacaktır. Yaz boyu açması normal. Zaten kalanchoe hemen hemen her dönem çiçek verebilir. Yanlız her baharda mutlaka toprağının değiştirilmesi gerekir. Buna dikkat ederseniz çiçekleriniz uzun yıllar yaşayacaktır.

Minem 04-12-2008 10:54

1 Eklenti(ler)
Ben de kalanşolarımı tomurcuklu almıştım, sanırım yerlerinden memnunlar ki açmaya çalışıyorlar..
Eklenti 54793

ninina84 04-12-2008 11:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi susam (Mesaj 326543)
Sevgili Ninina. Bahsettiğiniz sanırım yaşlanan yapraklarda görünen kararmalar. Bu yapraklar zaman zaman yaprak sapından kesilerek alınmalı. O zaman taze yapraklar çıkacaktır. Bu ciddi bir sorun değil. Fakat bitki üzerinde bırakmanız doğru olmaz.

Teşekkür ederim Susam ben de zaten kesip atıyorum onları. Peki bu büyük yaprakların nerdeyse eve gelir gelmez sararıp bir daha da çıkmamasının sebebi nedir? Onları iyi beslemediğim için olabilir mi?

elif59 04-12-2008 11:47

Ne kadar su döküyorsunuz kolonşenize..Belkide fazla suluyorsunuz..Ben nerdeyse ayda bir suluyorum şu aylar toprağının fazla ıslak olmasınından hoşlanmıyor bu bitki arada yumurta suyu veriyorum..(haşlanmış yumurtanın suyu) ve ben dalları çok sıkışık diye seyreltiyorum yine çıkıyor.Kopardıklarımın bazılarını ektim tuttular arsız bir çiçek zaten suda 2 günde köklendi.. Biraz fazla ilgileniyorsunuz galiba şımarıyor sizinki :)

Ülker 04-12-2008 12:40

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
Kalanchoe,başlığını görünce sizlere danışayım dedim, Benim çiçeğim 5 yıllık zaman zaman budadım, çoğlattım,dağıttım,6 ay önce tekrar budayıp çeliklerini dağıttım.şimdi elimde anaç çiçeğim kaldı,bana keyifsiz gibi geldi,bu çiçekler kaç yıllıktı acaba,yenilemeli miyim,bilen arkadaşlar yardımcı olur musunuz?
Resmini de göndereyim bir bakın lütfen,

ninina84 04-12-2008 12:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ULKER (Mesaj 326666)
Merhaba arkadaşlar,
Kalanchoe,başlığını görünce sizlere danışayım dedim, Benim çiçeğim 5 yıllık zaman zaman budadım, çoğlattım,dağıttım,6 ay önce tekrar budayıp çeliklerini dağıttım.şimdi elimde anaç çiçeğim kaldı,bana keyifsiz gibi geldi,bu çiçekler kaç yıllıktı acaba,yenilemeli miyim,bilen arkadaşlar yardımcı olur musunuz?
Resmini de göndereyim bir bakın lütfen,

Bana çok çok da keyifsiz görünmedi açıkçası. Önceki yazılarda yaşlı bitkilerin çiçek açması için kısa gün uygulaması diye özel birşey yapılması gerektiği yazıyordu. İsterseniz ilkbaharda toprağını değiştirin şu an yerinden çıkarmak uygun olur mu bilemiyorum.

Ülker 04-12-2008 13:10

Sayın Ninina84, yaprakları çok küçüldü,yaşlılıktan herhalde diye düşündüm,bahara bakacağım çiçek açar mutlu görünürse sorun yok, ama yine de önlem alarak bir çelik alıp köklendireyim diye düşündüm,tazelemekte yarar vardır değil mi? çelik verdiklerimin yaprakları iri iri çok sağlıklı görünüyorlar.:rolleyes:

ninina84 04-12-2008 13:15

Evet çelik alabilirsiniz sanırım. Ben de öyle yapıp kendimi garantiye alıyorum. Zaten çelikleri kolay tutuyor. Kopan ne varsa toprağa dikiyorum yakında dikecek saksı kalmayacak; koyacak yer zaten yok :)

Ülker 04-12-2008 13:32

Çok haklısınız,keşke daha geniş yerimiz olsaymış...özellikle kışın nerelere sığdıracağımızı bilemiyoruz. dün çok hoş katmerli bir türünü gördüm çiçekçide ,aldım elime,baktım..baktıım...yer sorunu yüzünden bahara bıraktım,...evde güneş alan yerlerin hepsi eski çiçeklerim için rezerve maalesef...

ninina84 04-12-2008 14:03

Katmerlileri çok güzel gerçekten. Bende bir tane pembe var. Herbir çiçeği ayrı tonda açıyor. Koçtaştan koyu pembesini alacaktım fakat baktım ki hepsi böceklenmişti. Sadece o rengin katmerlisinin böceklenmiş olması çok enteresandı. Böceklileri bir kenara ayırıp görevliyi uyardım fakat iki gün sonra gittiğimde hepsi tekrardan reyonda yerlerini almışlardı. Çok kızıyorum böyle şeylere.
Yer sorununa gelince... Evimde pencere içleri saksı koyamayacak kadar küçük olduğundan bütün bitkilerimi balkona sıkıştırmak zorunda kalıyorum. Kullanılmayan büyük saksıları ters çevirip bazen de düz hallerinin içine birşeyler doldurup kendi altlıklarını da üstlerine kapatıp sehpa gibi kullanıyorum. Hem yer kazanmış oluyorum hem de bitkiler yüksekte kaldıkları için daha iyi güneş alıyorlar. Resmini ekledim aklınıza yatarsa siz de yaparsınız. Bir de koçtaşta duvara asılan geniş sepetlerin içine 3er tane kalanchoe koyduklarını gördüm. Çok da hoş duruyordu. Artık duvarlara tavanlara tırmanacağız başka yolu yok :)

elif59 05-12-2008 12:13

Kolonşemin toprağını karıştırırken oldukça uzun bir solucan gördüm, çıkardım onu ve aspirinli suyla suladım. Toprağın yüzeyine beyaz sinekler çıktı, geçen sene çiçeğimi kurutan sineklerden, pire gibi zıplıyorlar..

Kolonşem tomurcukta, saksı değiştirebilirmiyim veya sineklere ne yapıpta kaçırabilirim? Solucanlar için aspirinli su verdim ama saksının dibinden mi çıkarlar, topragın üstüne mi yoksa saksı içindemi ölürler?

ninina84 09-12-2008 16:07

1 Eklenti(ler)
Sevgili elif59 sehpa olarak kullandığım saksının resmini tekrar eklememi istemişsin. Bu sefer üstüne kalanchoe koyup çektim resmi. Büyük bir saksının içine daha ufak bir saksı koyup büyüğün altlığını da üstüne kapatıyorum böylece çok yer kaplayan saksılar veya klanchoe gibi bir arada güzel görünen çiçekler için fazladan yerim oluyor. İyi bayramlar.

Penelophe 11-12-2008 02:18

Ninina84, oldukça sağlıklı ve güzel görünüyor çiçekleriniz.

Benimkiler içinse aynı şey söylenemez ne yazık ki, Kalanchoelerimi unlu bit bastı ve müdahalede geç kaldım, hepsini dibinden budadım..:(

Elif59,
sinekler için Mine Pakkaner'in ''Bitki Zararlıları İçin Ev Yapımı İlaçlar'' Başlığından yararlanabilirsiniz. Solucanlar içinse birşey yapmayın, solucanlar toprak için iyidir, toprağı havalandırır ve köklere daha fazla oksijen gider.

Nejla K. 11-12-2008 23:07

3 Eklenti(ler)
Herkese merhabalar, bol çiçekli günler dilerim.Ben kalanşomun fotoğraflarını ekliyorum. Daha önce yazılanların tamamını okuma fırsatım olmadı. Göz gezdirdim ama uygun olan bir arkadaş cevap verirse çok mutlu olacağım. Kalanşomdan bu mevsim çelik alsam tutarmı ve çelik çiçeğin olduğu daldan mı yoksa yapraktan mı alınıyor? Şimdiden teşekkürler ...

Penelophe 12-12-2008 00:25

Tomurcuksuz ve çiçeksiz herhangi bir dalı toprağa dikebilirsiniz. Önce suda köklenmesini sağlayıp, sonra da dikebilirsiniz. Çok arsızdır, her iki durumda da tutar,

ninina84 12-12-2008 12:56

Penelophe, durum resimde görüldüğü kadar parlak değil aslında. Alttaki büyük yaprakların çoğu sarardı tomurcukların da büyük bir kısmı açmadan kurudu. Sanırım mekan değişikliği pek yaramadı. Saksıları da çok küçük en yakın zamanda değiştirmem gerek.
Nejla K., İstanbul'a getirirken saksısı kırılan tomurcuklu kalanchoemun kopan dallarını suda köklendirip diktim hepsi tuttu. Şansıma dipteki tomurcuksuz olanlar kopmuştu. Çelik almak orun olmaz sanıyorum. Bu arada çiçeğinizin rengi çok güzelmiş.

kaybol.2008 13-12-2008 16:03

unlu bit

unlu bit için bir diğer çözüm de ispirtoya batırdığınız pamuk ile yaprakları silmek. Ben önce elimle topladım görünenlerin hepsini. Sonra ispirtoya batırılmış pamuk ile sildim. Uygulama yaparken önce bir iki yaprakta deneyin. Deneme yaptığınız yaprakta olumsuz bir durum gözlemlemezseniz devam edin. Kolay gelsiin.

suzan7 13-12-2008 16:30

Selam kalonce sahipleri.
Kalonçem 1,5-ay kadar önce tomurcuklandı.Halen çiçeklerini açmadılar.Kapalı terasımda duruyordu.Gündüz sıcaklık 18 20 derece gece ise 8-9 derece .Dün salona aldım sıcakta belki açar diye ne dersiniz sorun ne olabilir.

elif59 13-12-2008 17:41

Kısa gün uygulaması yapabilirsin..üstüne siyah bi poşet koy

suzan7 14-12-2008 12:12

Selam elif59,
kısa gün uygulamasını nasıl uygulamalıyım,ne zaman açıp na zaman kapatmalıyım.Bilgi verirseniz sevinirim.

elif59 14-12-2008 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi susam (Mesaj 311069)
Kalanchoelar ve de krizantem (kasımpatı) türlerinde çiçek açtırmak için uygulanan kısa gün tekniği tam olarak şöyle uygulanıyor. İkindi vakti çiçeğin üstüne siyah naylon kapatılır. Ki biraz kalın bir poşet olursa daha iyi olur. Işığı kesip, çiçeğe akşam olduğunu hissettirmektir amaç. Ertesi gün öğleden önce saat 9 civarında üstü açılır. Düzenli yapıldığında bütün tomurcukların çiçek açtığını göreceksiniz.

Gercekten çok işe yarıyor 1 hafta yaptım tomurcuklar çıktı şimdi yine yapıcam tomurcuklar daha çabuk büyür açar belki

Buket Aknar 14-12-2008 12:57

Arkadaşlar bayram öncesi dayanamadım ve turuncu renkli yeni bir kalonche aldım. ( o kadar çoğaldılar ki, yavaş yavaş her renkten topluyorum). Bugün sabah bir de baktım ki yeni aldığım kalonchem tüm yapraklarını aşağıya düşürmüş. Sanki küsmüş. İyice incelerdim, görünürde birşey yok sadece saksının çevresinde bir kurt buldum. bütün bu hasarı o yapabilir mi?
Ben hemen kaloncheyi yeni bir saksıya geçirdim, bu arada bazı yaprakları dokunduğumda koptu. Acaba ölüyor mu? Kopan tüm yaprakları başka saksılara yeniden diktim... Ne oluyor? ne yapabilirim?

suzan7 14-12-2008 15:12

2 Eklenti(ler)
bu benim eşimin sabırsızlıkla açmasını bekledigi kaloncem
ve de poşetli hali

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025