agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Stapelia (Leş Kaktüsü) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/1679.htm)

Gazi Barış 15-10-2012 18:35

Aynı durum bende de oluyor benimde çiçekler saksıya sıkışıyor fakat henüz daha açmadan saksı dışına alıyorum sorun kalmıyor. Kaktüsünüz sürekli güneş görüyor herhalde, üzerindeki kırmızılıklar güneşten kaynaklanıyor, benimki direkt olarak güneşi hiç görmemesine rağmen hem bol bol çiçek açıyor hemde yeşil görünümlü. Sanırım çok fazla güneşe ihtiyaç duynuyor.

gülenmelek 15-10-2012 21:32

Sn. Gazi Barış; tomurcukken çok baktım yüzüne, belki boyu uzar da dışarıda açar diye ama olmadı, çekiştirsen kopacağım diyordu yani ;)
Kırmızılıkların güneşten olduğunu bilmiyordum, ben soğukta kızarıyor bitkiler diye biliyorum ama hepsi için geçerli değil demek ki. Haklısınız, günde 7-8 saat direk güneş görüyor. Ama şikayeti yok galiba ;)

gülenmelek 22-10-2012 23:52

2 Eklenti(ler)
Açmak üzere iken ;)

gülenmelek 03-11-2012 00:29

5 Eklenti(ler)
2 saksıda 2 ayrı bitki. Ama aynı tür galiba. Buna rağmen hem gövde hem de çiçeklerinde minik farklılıklar var gibi. Ortam, ısı, ışık ve sulama aynı.
Birinde koyu renkler fazla iken, diğerinde açık renkler fazla ;)



vehibe 16-11-2012 21:12

1 Eklenti(ler)
Leş kaktüsümün son çiçeği.

Eklenti 346570

demircool 16-11-2012 23:00

Bu kadar büyükmü yani :) süper görünüyor

vehibe 17-11-2012 06:58

Evet sevgili demir kol, avucuma zor sığdırdım. daha ufakları da var bende.

farpali 06-12-2012 02:07

Leş çiçeği -kaktüsü /Stapelia ve Orbea
 
1 Eklenti(ler)
Bunlara leş kaktüsü, leş bitkisi (İngilizcede carrion plant) denilmesinin sebebi çiçeklerinin kokuşmuş et gibi, hayvan ölüsü gibi kokmasından dolayıdır. Bitkiler çiçek açarak genellikle güzel kokularla böcekleri cezbediyor. Böcekler bu sayede çiçekten çiçeğe dolaşıp polenleşmeyi sağlıyor. Bazı bitkilerse leşleri kurtlandıran böcekleri ve leşlerle beslenen böcekleri aynı amaçla çeker. Bunların kokuları aynen ölü hayvan gibidir.


Stapelia grandiflora
Apocynaceae familyasından iki ayrı cins (Stapelia ve Orbea) leş çiçeği diye tanınmıştır. Bu ikisi önceden Stapelia cinsi olarak kabul ediliyordu. 1975 yılında ayırmaya gerek duymuşlar ve birçok stapelia türü Orbea cinsinden sayılmış.

Stapelia: Esas leş çiçeği bunlardır. Stapelia cinsinin 43 kadar türü var. Çok yetiştirilen iki türü Stapelia grandiflora ve Stapelia gigantea. Türlerinin çoğunluğunun çiçekleri leş kokuludur. Hoş kokuluları hem az hem nadir görülürler (örnek: S. erectiflora ve S. Flavopurpurea). Stapelia türlerinde yapraklar çok küçük ve çok kısa ömürlüdür. Gövde uzadıkça dökülürler. Gövdeleri güneşte kızarır, morlaşır. Doğada en çok dağlık arazilerde, suyu kuvvetlice süzdüren topraklarda yaşarlar. Kumluk ve kıraç yerlerde pek görülmezler.

— Stapelia gigantea en iri çiçekli türüdür. Çiçekleri 10 cm ile 40 cm genişliklerde büyük olabiliyor. Çiçeklerin taç yaprakları uzun ve kuyrukludur.

— Stapelia grandiflora, çiçekleri S. gigantea kadar büyük olmamasına rağmen daha iyi daha sağlam ve büyük gövdelidir. Bu sebeple daha fazla yetiştirilir. Gövdeleri 30cm kadar yükselebilir. Çiçekleri çeşidine ve şartlara göre 15cm genişliğinde olabilir. Koyu renkli çiçekler genelde mor tüylüdür.

Yukardaki iki türün gelişim ve çiçeklenme zamanı ilkbahar ortasından sonbahar ortasına kadardır.

Orbea cinsinin 56 türü var. Tamamen yapraksız gelişirler. Bazı Orbea türlerinde gövde tepeden horoz ibiği şeklinde gelişim gösterir. Güneşte kızarırlar. Orbea türleri leş kaktüslerinin en kolay yetiştirilenleridir. Çiçekleri de daha güzeldir.

— Orbea variegata bu cinsin en tanınmış türüdür. Anavatanı Güney Afrika’nın batısı olup bu bölge kış yağışlarını fazla alır. Dolayısıyla Orbea variegata’nın gelişim zamanı kış ve ilkbahar aylarıdır. Yaz sıcaklarında dinlenirler.


Stapelia gigantea
Leş çiçeğinin türlerinin yetiştirilmesi, bakımı

Açık havayı, havadar yerleri severler. Yazın öğle civarı güneşinden korunmaları gerekiyor. İklimi uygun memleketlerde yer örtüsü olarak kullanılabilir. Kış soğuklarına dayanıklılıkları türlere göre değiştiği gibi bir türün hibritlerine, cültivarlarına göre de değişir. Stapelia grandiflora ve Orbea variegata türleri havası nemli yerlerde -8°C dereceye, havası kuru olan yerlerde -4°C veya -5°C dereceye kadar dayanabilir.

Çiçek açma zamanları her iki ana cinste de türden türe farklılık gösterebilir. Birçok türün gelişim ve çiçeklenme zamanı yaz aylarıdır. Bazılarının kış ve ilkbahardır. Sulamayı azaltma, dinlendirme zamanlarını türün özelliğine göre bilip ayarlamak lazım. Çoğunluk türler Güney Afrika’ya aittir. Ay isimleri yanıltıcı oluyor. Yabancı kaynaklardan bilgi ararken dikkatli olmalısınız. Örneğin oralarda February (şubat) yaz ayı, July (temmuz) kış ayıdır.

Sulama: Su mutlaka birkaç gün iyice dinlendirilmiş tortusu giderilmiş olmalı. Dinlenme zamanında nadiren, pörsüyüp büzüşmeyecekleri sıklıkta, gelişim zamanlarında daha sık; toprak bir hayli kurudukça sulamak gerekir.

Toprak: Güvenilir marka çok sağlıklı bir kompost toprağa 1/3 oranında ince ponza taşı karıştırın. Uzmanlarının tavsiyesi şöyle: İyi bir kompost toprak + verimli bir arazinin üst yüzey toprağı + yıkanmış dere kumu karışımı. Asitli toprakları sevmezler. Nötr (pH 6.5 – 7.5 aralığında) ya da hafif alkalinli toprak gerekiyor.

Saksı: Suyu emen, kalitesiz toprak saksı kullanmalısınız. Kökleri fazla olmaz, derin saksı istemez. Yayvan, alçak saksılarda yetiştirin. Merkezden dışa doğru yeni gövdeler çıkararak çoğalır genişler. İki yılda bir toprak ve saksı değiştirin.


Orbea variegata
Güneş ihtiyacı: Yeri çok kuvvetli aydınlık olmalı. yazınğle vakti civarı güneş filtrelenmiş olacak. Yaz boyunca direkt güneş sabah güneşi ya da akşam güneşi şeklinde olmalı. Kışın daha kuvvetli güneş.

Bitki bitlerine dikkat: Bitki bitlerinin gözle belli olmayan zararları sonucunda zarar görmüş dokularda mantar hastalıklar türer, hızla yayılan çürümelere dönüşür. Leş çiçeği yetiştiriyorsanız elinizin altında bitki bitlerine karşı ilaç hazır bulunmalı.

Çürümelerde yapılacak şey: En sağlıklı parçaları kesin, aşağıda çoğaltma kısmında yazdığım gibi yapın.

Besin: Gelişim zamanlarında seyrek olarak genel amaçlı bitki besini verilmeli. Bulabilirseniz asit çeşitleri fazla olmayan besin daha iyidir.

Çoğaltılması: Leş çiçeklerinin çelikle ya da kökten ayırmayla çoğaltma zamanı hızlı büyüme gösterdikleri zamandır (ki köklenmeleri kesin olsun) bu da türden türe değişebilir. Bir parçası kesip alınarak ya da gövdelerden biri çekip ayrılarak çoğaltılır. Keserek aldığınız parçayı ise kesik yerin kuruması için bir iki gün açıkta bekletin. Sonra dikmeyip yeterince nemli olan toprağın üstüne yatırın. Alt kısımdan köklenir, yeni gövdeler oluşturur. Stapelia türleri çürümelere fazla yatkındır. Orbea türleri daha dayanıklıdır.

http://www.bitkivecicek.com/les-cice...pelia-ve-orbea

ilkenan 29-12-2012 11:07

1 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar bu yeni aldığım leş kaktüsünün toprağını değiştirip daha büyük bir saksıya almam gerekir mi?

ve cinsinin ne olduğu konusunda bana yardımcı olacak tecrübeli arkadaşlarım vardır mutlaka ;)

selenn 02-01-2013 01:08

Yeni alınan bitkilerin toprak değişimi önemli bence. Üreticiler genelde bitkiyi torf oranı yüksek karışım ile saksılıyorlar ve bu da zamanla bitkide bozulmaya sebep oluyor. Ayrıca kök ve gövdede olabilecek zararlıların kontrolü ve diğer bitkilere yayılma ihtimaline karşı da toprak değişimi öneriliyor. Fakat saksı değişimi için baharı beklemeniz daha yerinde olur diye düşünüyorum.

n.yıldız 23-04-2013 21:57

Arkadaşlar, benim de bir leş kaktüsüm var(365 nolu mesajdakinden) Gövdesi kadife gibi yumuşak olanlardan. 2 aya yaklaştı dikeli. Çok güzel büyüyüp yavru vermeye başladı. Bu yavrulardan bir kaç tanesini ayırmak istiyorum. Yalnız bu konuda yardıma ihtiyacım var.
1.Yavrular ne kadar büyümeli? Yani 3 cm.den büyük, 5 cm.den küçük olmalı gibi bir kuralı var mı? :)
2. Gövdeden koparırken dikkat etmem gereken önemli birşey var mı? Gövdeden ''çıt'' diye ayırmam yeterli mi? :)
Sorularım biraz saçma oldu ama herhalde anlamışsınızdır.

ozden35 07-05-2013 11:56

ben nerde bulabilirim? anneme hediye alacağım ?

selenn 07-05-2013 15:29

Sevgili ozden35,

Kaktüs ve Sukulent Alınacak Mekanlar başlığında farklı adresler paylaşılmıştı. Size yakın olabilecek İzmir'de Ünal Sera var. Alttaki linkleri inceleyebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/kaktus-...tm#post1147705

http://www.agaclar.net/forum/fide-fi...atis/27110.htm

Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net

n.yıldız 07-05-2013 16:14

Benim 373 no'lu mesajıma cevap verebilecek birileri yok mu gerçekten? :(

selenn 07-05-2013 23:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n.yıldız (Mesaj 1150712)
Benim 373 no'lu mesajıma cevap verebilecek birileri yok mu gerçekten? :(

Olmaz mı hemen yanıtlayalım :o

Gövdeden ayıracağınız çelikler ne kadar gelişmiş olursa başarı şansı o derece artar. Bunun için gelişmiş, tombullaşmış dalları tercih edebilirsiniz. Keskin ve temiz bir bıçakla ayırdığınız çeliğin kesi yeri kuruyana kadar beklettikten sonra nemli toprağa daldırabilirsiniz.

Bu aşamada fazla sulamamaya özen gösterin. Gerisi zamana kalıyor. Köklenmenin ardından gelişmeye başlayacaktır.

milaca2010 07-05-2013 23:47

"Stapelya"
 
1 Eklenti(ler)
Stapelia'da çiçek oluşumları başladı.
İzlediğim kadarıyla Stapelyalar farklı farklı açıyorlar ne şekil açacağını bilmiyorum.

Orbea 27-05-2013 22:30

Kaktüsüm hatalandı mı?
 
1 Eklenti(ler)
Merhaba
Bu forumu uzun zamandır takip ediyordum. Şimdi üye oldum. Çünkü yardımınıza ihtiyacım. Fotoğrafta görüldüğü gibi Kaktüsümün yeni çıkan yapraklarında beyazlıklar var. Çiçeğim hasta mı oldu acaba ne yapmalıyım ve neden böyle oldu? Bilgi ve deneyimlerinizi benimle paylaşır mısınız?

selenn 28-05-2013 08:56

Merhaba Orbea,

Öncelikle foruma hoşgeldiniz. Keşke fotoğrafınızı yüklerken rotasyonla fotoğrafınızı düzenleseydiniz. Bu şekilde, ters haliyle görüntülemek zor oluyor.

Bana sukulentinizdeki sorun unlu bit gibi geldi. Gövdede yapışkanlık da mevcut mu? Un gibi kaplı bir yüzey ve yapışkanlık varsa unlu bitin verdiği zarar akla geliyor. Özellikle yeni sürgün yerlerini seviyor unlu bitler. Hastalık olan saksıları diğer bitkilerinizden ayırın, diğerlerine de geçmesin. Sukulentinizi topraktan arındırın ve köklerini de kontrol edin. Ardından ilaçlama yapmanızı tavsiye ederim ve tekrar temiz bir toprak karışımı ile saksılayın. İlaçlamayı kullandığınız ürünün talimatı çerçevesinde tekrarlamanızda fayda var.

Altta linkini verdiğim başlık kaktüs ve sukulentlerde sık görülen hastalıklar ve fotoğrafları konusundadır, ilginizi çekecektir. 5 numaralı mesaj unlu bitlerle ilgili.

http://www.agaclar.net/forum/kaktus-...lari/27022.htm

sakdag 28-05-2013 09:04

Sevgili Orbea ve Sevgili Selenn, bu unlu bit değil. Geçtiğimiz yıllarda benim stepalimın da başına geldi. Güllerdeki küllenme hastalığının aynısı gibi. Özellkle yeni çıkan filizlerin üzerini toz gibi beyaz bir toz kaplamıştı, filizlerin büyüme ve gelişmesini durduruyor, yayılım gösterme eğiliminde oluyor. Ben hastalanan bütün dalları bitkiden koparıp uzaklaştırmıştım. Bitkim neredeyse 2 dal kalmıştı ama kurtuldu, sonradan. Güllerde küllenme hastalığına ne yol açıyor tam bilemiyorum, mantar olabilir. Akşam sulamalarından kaynaklıydı galiba ama emin değilim. İlgili başlığı gözden geçirmekte yarar var.

Bir de bitkimi daha fazla güneş alan bir yere nakletmiştim, onunda faydası oldu.

Orbea 28-05-2013 19:27

Merhaba selenn ve sakdag paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Sanırım sakdag' ın söylediği benim kaktüsümün durumu ile aynı. Bende hastalıklı yaprakları koparmayı düşünmüştüm ama çok fazla olduğu için kıyamadım. Belki ilacı falan vardır diye bir sorayım dedim. Tekrar teşekkür ederim ve ayrıca hoşbulduk selenn.
Ha bir de fotoğrafı çevirmek için çok uğraştım ama beceremedim.

Gazi Barış 29-05-2013 18:03

3 Eklenti(ler)
Yukarıda fotoğrafalarını paylaştığım Kaktüsümdeki resimlerden 4. resimdeki tomurcuk daha önce açan onca çiçeğe rağmen tohuma durdu. 3-4 yıllık bir birlikteliğimiz olmasına rağmen ilk kez tohum kesesi oluşturdu. 8 aydır büyüyen kese şu anki formuna ulaşınca büyümeyi durdurdu, bakalım tohum oluşturacak mı?:confused:

Eklenti 411749
Eklenti 411750
Eklenti 411751

ayomisan 29-06-2013 14:04

Leş kaktüsü olduğunu dusundugum bir çelik var elimde. Dip kısmı kapalı.dal olarak buyuyen bir kısmını koparilarak alinmis.
Yaklasik on onbes gundur. Topragin ustude hafiften gömülü sekilde duruyor. Köklenmeye dair belirti yok.
İci sanırım bosalmaya basladi. Eski sertligini kaybetmis.
Nemli toprak uzerine mi almaliyim.
Koklenmesini nasıl saglayacagim....

kopshtar 12-07-2013 14:53

2 Eklenti(ler)
Huernia variegata ilk çiçeğini dün akşam açtı.
Dokusu çok güzel, kokusu kötü :))

kokett 06-08-2013 10:13

1 Eklenti(ler)
Açıcak galiba :))

Eklenti 432104

kokett 23-08-2013 21:38

Arkadaşlar şu başlıkta da bahsettim ama kimse bana cevap vermedi. :(

http://www.agaclar.net/forum/1192329-post1.htm

Stapelia da büzüşme ve yumuşama yaşayan var mı? Çiçek açtı tomurcukları var daha. Sağlıklı duruyor ama bir çok sürgünü diplerden yumuşamaya başladı. İlla kesmem mi gerekiyor :(

kaktüsçüm 22-09-2013 19:10

leş kaktüsleri ben ce çok ilginç ve güzel bitkiler..

fatitoo 16-10-2013 20:46

2 Eklenti(ler)
Mersin'e tatile geldiğimde akşam yemek için dışarı çıktım. Köftecinin bahçesindeki leş kaktüsünü gördüm, öyle güzel yayılmış öyle iştahla büyümüştü ki, sonra çiçeğini ve kocaman tomurcuklarını gördüm aşık oldum. Hemen bir kök koparttım sonra da resmini çektim:)

Muda 17-10-2013 10:55

Yer örtücü olarak kullanılabildiği yazılmıştı. Ancak bu büyüklükte bir çiçek beklemiyordum. En az 20 cm büyüklüğünde çiçeği var sanırım. Sanırım gece olduğu için flaşla çekim yapmışsınız. Canlı ve güzel gözüküyor. Gündüz ışıkta makro çekebilseydiniz o da çok güzel görüneceğine eminim. Kırmızı toprakta sağlıklı bir şekilde büyümüşler.

eoe1234 09-11-2013 14:58

Benim Leş Kaktüsüm..
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 452888

h_dogan 09-06-2014 20:50

1 Eklenti(ler)
Sayfa tekrar canlasın. :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025