![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
Aşağıdaki adeniumları ocak ayının ortalarına doğru sevgili can17can'dan almıştım. Dikim esnasında köklerinde çürüklük farketmiştim. Sağlam doku bulana kadar kökleri kesip, ev içinde bir köşede yara (callus) dokusu oluşsun diye kurumaya bırakmıştım. Kah "bugün-yarın" diyerek, kah unutarak bugüne kadar (3 ay) topraksız ortamda dayandılar. ![]() Soldaki arabicum, sağdaki obesum... 3 ay susuz, topraksız dayanmaları yeterince ilginç, ama bitmedi. Yakından bakalım: Tomurcuklar ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhabalar,2 nisan günü sayın meh12'den aldığım adenium tohumlarımı ertesi gün ektim.Toplam 13 adet tohumun şuan 5 tanesi yeşerdi.Diğerleride yavaş yavaş çimleniyor.Tohumları saksıya ektim,üstüne şeffaf naylonla seracık yaptım.Pencere önünde ve kalorifer peteğinin üstünde.Bu arada hala kalorifer yanıyor. Çimlendirmesi çok kolay bir tohum.Umarım adenium ekeceklere faydalı olur.Saygılar. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-06-2012
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Bunlarda benim tavşanlarım. 20 günlükler henüz. Sn meh12 ye nasıl teşekkür etsem bilemiyorum. Beni bu tavşanlarla buluşturduğu için. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
İlk gelen tohumlarımda sanırım havanın azizliğine uğrayıp sadece 3 tanesini çimlendirebildim. İkinci tohumlarım ise hemen hepsi çimlendi diyebilirim. Çünkü kafasını kaldırmasada kök uzantıları mevcut. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-03-2007
|
Arkadaşlar, ben çok şaşkınım benim ektiğim 6 adenium tohumundan şuan sadece 1i çimlendi, o da buğday çimi gibi ince . Ben bir yerde hatamı yaptım acaba ? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
fotoğraf yüklemeye çalıştım inşallah başarmışımdır. adeniumun son durumu bu |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn mormenekşe benim camlarım saat 1-2 gibi güneş almaya başlayıp batana kadar güneş içerde adeniumlarımda bu güne kadar bu camdaydı. Gün içinde tohumları 4-5 kez fısfıs ile suladım. Şimdi toprağın üzeri kurudukça fısfıslıyoruz. Fakat ilk tohumlarım 24 tane idi 3 tanesi fide verdi. Onlarda gayet tombul. Ama ben onları diktim ertesi gün hava kapattı nerede ise bir hafta güneş görünmedi kaybımı buna bağlıyorum. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bu durumda ben adenium sahibi olamıycakmıyım ? |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Sizin fideniz güneşsiz kalmış sanırım boyunu uzatmış gibi geldi bana |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Bende yeni başladım ama siteden okuduğum kadar bilgi vermeye çalışıyorum. Tohumlar dikildiğinde güneş görmesi ve sık fıffıslama istiyor. Sonrasında evinize gelen güneş benim yeterli olur sanırım. Sonrasında güneşten ziyade aydınlık ve havadar yer istiyor. Tabii bunlar benim araştırdığım bilgilerden öğrendiklerim. Sitenin uzun yıllardır müdavimleri ne der bilemiyorum. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
![]() Merhabalar,9'u görünen,1'i de topraktan başını çıkarmak üzere olan 10 fidem oldu.Sabahtan öğleden sonraya kadar güneş alan ve alttan kalorifer ısısı alan pencere önünde,minik bir serada dünyaya geldiler. Çıkmaya başlayınca örtüsünü açtım.Şuan 2. çift yapraklarını çıkarmaya çalışıyorlar.Pencere önünden aldım.Orta sehpaya koydum.Gün doğumundan batımına dek güneş alıyorlar.Ama tül perde arkasından. Birinin gövdesinde hafif kızarıklık var.Onun renginin değişik olduğunu düşünüyorum. Konuyu araştırıp,saksıya geçirme zamanını arayacağım. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
yok yok ben sizinkilere baktıkça iyice umudumu yitirdim, benimki kesin adenium değil ![]() ama inanın çok büyük hayal kırıklığı oldu bana. Bir diğer tohumum da çimlendi ama o da aynı ![]() |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Adeium obesum 'Super Star of Tomorrow' İlk gün çiçeği...(yak. 4-5cm) ![]() Aynı bitkinin bir başka çiçeği... 15.gününde... Renk değişimine dikkat... ![]() Genel görünümü... Yine yapraksız... ![]() |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Adenium obesum 'Legendary Star' Sinonim : Star of Legend ![]() Çiçekleri yaşlandıkça renkleri koyulaşıyor... (yak. 5-6cm) ![]() Genel görünüm... Yine yapraksız... ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
|
Herkese selamlar Arkadaşlar adeniumları yaklaşık 15 gün önce dış mekanlarına aldım. Bulundakları yerler yarı gölgeli sadece sabah güneşi ve akşam güneşini 1-2 saat görüyorlar ve balkon kenarındalar. Sulamayı ihtiyatlı yapıyorum çok su vermiyorum. Ama bazılarında gelişme çok yavaş ve yaprak döküyorlar. Bu mevsimde nasıl bir besleme önerirsiniz. |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2011
|
Alıntı:
Bitkileri bir bebek gibi düşünmek gerekir, ihtiyaçlarını karşıladığınız sürece keyifleri yerindedir ama oyuncak muamalesi yapıp, öpüp koklamayı fazla kaçırırsanız yaygarayı basarlar. Güneş çok önemli değil ama gölge ile birlikte fazla esinti ve düşük hava sıcaklığı bir arada kötü etkiler. Toprak karışımınızı bilmiyorum ama ben kaktüsler için kullandığım toprak karışımında sulamayı ortalama 4 günde bir yapıyorum. Özellikle genç bitkilerde serin rüzgara dikkat edin. sağlıcakla kalınız. |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
|
1 yıl sonra saksı değişimi gerekliliği ve kök çürüklüğü şüphesiyle söktüğümüz 1 yaşındaki bebeklerimizin fotoğraflarını sizlerle paylaşmak istedim. Sağdaki 2 tanesi obesum, soldaki 2 tanesi arabicum türüdür.Kılcal kökler ve çürük kısımlar çıkartılıp 5 gün gölgede bekletildikten sonra dikildi. Kesilen yerlere elinizle dokundugunuzda tamamen kurudugunu hissetmelisiniz. Yaklaşık 2 ay kadar sonrada etrafını saran beyaz kartonları alarak yüzeydeki kökleri daha görünür yapmayı planlıyoruz. Amacımız 5. fotoğraf ![]() Son resimdekide 1 yaşındadır ancak minyatür arabicum oldugu için çok az büyüyor ve yapraklarıda küçük çıkıyor. Yanlardan çok güzel kök yapmış. Bir köpüğün üstüne oturup toprak yüzeyine pararel olarak kök yapmasını sağlamaya çalışacağız. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-11-2012
|
Çimlenmeyen adeniumların yerine 24 çeşit adenium (aşağıdaki karışımdan) ektim, umarım her birisi çimlenir. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Sayın adneser ![]() Sayın Kelebek, hayırlı uğurlu olsun ![]() Zorlu kışı atlatan nadidelerimizin fotoğrafları ![]() Yaklaşık 1 ay kadar önce yapraksız ve çiçeksizdiler yavaş yavaş kendilerine gelmeye başlayan yetişkin adeniumlarımız. ![]() Düzenleyen can17can : 13-05-2013 saat 11:02 |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
![]() Sayın can17can,sanırım havaların etkisiyle ve alttan ısıtmanın son bulmasıyla adenium fidelerimin gelişiminin yavaşladığını düşünüyorum.5.yaprakları anca çıkıyor.Henüz içerdeler.Şaşırtma ve dışarı alma konusunda yardım eder misiniz?Saygılar. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Yaklaşık altı ay önce(24.12.1012) ektiğim adenium tohumlarının gelişmeleri bana göre çok yavaş gibi geliyor ne dersiniz? arkadaşlar yoksa normalmi. Son halleri. ![]() Bu ufaklık deseni hiç gelişme göstermedi ![]() Düzenleyen adneser : 13-05-2013 saat 22:58 |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın mügem, Bebekleriniz çok sağlıklı, kotaliten yapraklara ek olarak 2,5-3 yaprak çıkarmışlar yani aktarılmaya hazırlar Sayın adneser, Harcınızı ve nasıl beslediğinizi öğrenebilir miyim? turba yosunundan (spagnum ya da peat moss) üretilen hindistan cevizi torfuna göre siyah olan torftan kullanıyorsanız titiz davranmanızı tavsiye ederim. Kuruykende siyahtır sulayıncada. Hindistan cevizi torfu ise kuruyunca açık kahverengi, sulayınca koyu kahverengidir. Siyah torf kullanıyorsanız köklerde hiç bir tane kalmicak şekilde temizleyin. Suyla yıkayabilirsiniz. Çünkü bitki büyükdükçe köklerin arasına sıkışıyor ve fazla su tuttuğu için çürümeye neden oluyor. Arasına sıkışmasa bile aşırı sulamada çürümeye neden olma ihtimali yüksektir. Hindistan cevizi torfunda hafif silkelemeniz yeterlidir. Aktarmaya başlamadan öncede karışımınızı test etmenizi tavsiye ederim. Eğer harcınız 8-10 sn içinde tamamen suyla dolmuş saksıdaki suyu direne yani tahliye edebiliyorsa o harç uygundur. Tam emin olmak istiyorsanız harcı bir iki kere kuruttuktan sonra tekrar bu testi yapın çünkü tanecikler yerine oturduktan sonra drenaj azalabiliyor. 7-10 cm saksı yeterlidir. Sulama konusunda ise, sabah akşam nem oluşturmak amacıyla fısfıslayabilirsiniz ama sulama konusunda biraz cimri olmalısınız. Bir kere altdan çıkana kadar suladıktan sonra muhakkak yüzeyin kuruduguna emin olduktan sonra tekrar sulayın. Bunlar az büyüyor diye çok sulamanız onları çürütebilir. Tavsiye edilen iki sulama arasında muhakkak üst yüzey biraz kuru kaldıktan sonra tekrar sulamaktır. Ben genelde en az 1 gün kuru bırakıyorum. "İki sulama arasında biraz kurumaya izin vermek, kök çürüklüğünü engellediği gibi gövdenin gelişmesinide sağlayabilir." Adenium - Sculptural Elegance, Floral Extravagance, Sayfa 134, İlk paragraf son cümle. Aktarmayla ilgili videoları aşağıda paylaştım. Bizde aktarmayı bu şekilde yapıyoruz. Ancak köklendirmede kullandıgınız harçtan memnunsanız, örneğin iri taneli kum, kök topunu hiç bozmadanda aktarma yapabilirsiniz hiç bir sakıncası yok. Köklerde çalışmak istiyorsanız. Köklerin direk aşağıya gitmemesi için altına herhangi birşey koyabilirsiniz. Taş olur, köpük olur. Ayrıca riskli bir işlemde olsa eğer ilerde tek kazık kök değilde 3-5 tane iri kök olmasını istiyorsanız. Kazık kökü kesip öylede dikebilirsiniz. Eğer sulamalar arasında harcınızın biraz kuru kalmasını sağlarsanız riski en aza indirirsiniz. Daha önceki sayfalarda paylaştığım Rahmetli İzzet Erişen'in çalışmalarından bilgi alabilirsiniz. 1. ve 2. video şaşırtmayla ilgili 3. video Adeniumların şekil vermeye nekadar müsait olduğunu gösteren enteresan bir video, sanırım daha önce 1.bölümünü paylaşmıştım buda 2.bölümü. https://www.youtube.com/watch?v=lxZK0fNyng0 2. video www.youtube.com/watch?v=AONAxiqrCAo 3. video www.youtube.com/watch?v=SzIvVteitRI Düzenleyen can17can : 14-05-2013 saat 00:00 Neden: Ekleme |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın can17can Mesajınızı şimdi gördüm kusura bakmayın Harcımız az miktarda toprak, iri taneli kum, perlit ve hindistan cevizi torfu sulama ise on günde bir az mıktarda. Aslında bu konuları konuşmak ve seranızı ziyarete gelmiştim fakat telefonunuzu almadığım için size (tarifinize göre mavi peyzaj'ın oradaydım) ulaşamadım .Saygılar Düzenleyen adneser : 30-05-2013 saat 14:57 |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba can bey,açıklamalarınız için çok teşekkürler. Öncelikle o bahsettiğiniz toprakların sadece ismini duydum.Malumunuz ben köylüyüm,saksı toprağına para vermiyorum ![]() Kaktüs ve sukkulentler için şöyle yapıyorum: Göz kararı 1/4 normal toprak,1/4 bitki çürüğü,1/4 yanmış koyun veya inek gübresi,1/4 iri taneli kum. Söylediğiniz gibi geçirgen oluyor.Köklerle oynamak istemiyorum.Bu yılı dikildikleri ilk saksıda geçirirler umarım.Seneye tenekeye ya da büyük saksıya alabilirim. Köyüm şuan ve önümüzdeki birkaç gün nemli ve yağışlı.Fidan dikmek ve saksı değişim için uygun. |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-05-2011
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Zaten siteye üye olduktan sonra anladım ki ben çiçeklerimi çok suluyormuşum.Şimdi parmağımla diplerini kontrol edip öyle suluyorum.Anlatımınız ve eklediğiniz videolar faydalı.Tekrar teşekkürler,saygılar. |
|
|
|
![]() |
|
|