agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Sukulent
(https)

Beğeni Düzeni833Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-11-2009, 00:31   #1
Ağaç Dostu

ninina84's Avatar

Giriş Tarihi: 01-12-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cigdemsi Mesajı Göster
Evet sanirim ciceklerimizin türü ayni.Yalniz ben aldigimdan beri sulamadim gerci 11 gün falan oldu.Sulamamak gerekiyormus kisin.Senin ciceginin en alt katindaki yapraklar zannedersem ölü yapraklar.Cicekci benimkini cikarip sadece dis yüzeyini birakmis olmali.Bende icinden yavru verip kat cikacagini düsünüyorum tipki su an senin en alttaki katlarinin yerine yeni katlar cikmasi gibi.Her sene böyle tekrarlanacak galiba.Yani saksida daima tek yeni nelii olacak,cogalmayacak.
Anladım. Yani benim en alttaki kurtuldu diye sevinmem boşuna. Her türlü ölecek o Pek ölüye de benzemiyorlar gerçi gayet sertler. Üstündeki kahverengi lekeler aldığımda da vardı. Bauhaus'ta artık başına ne geldiyse en dipte de üstündeki parçada da bir delik var. Biri tırnaklamış gibi.
Sulamayı da keseyim bari. Şu ana kadar bir zararını görmedim ama sulamamak gerekiyorsa mecbur sulamayacağım.
Bir bu eksikti zaten balkonda o da tamam oldu.

ninina84 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2009, 14:52   #2
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
Pek bir nazlı geliyor bunun çiçeği. Dilerim beyaz açar
Name:  lithops2-01.12.2009.JPG
Views: 1137
Size:  47.0 KB

Çiçeği açana dek sulamaya devam etsem mi, ne dersiniz?

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 09:52   #3
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Sevgili AizoaceaeFAN yine dost çatlatmışsınız Ellerinize sağlık bütün aile çok sağlıklı görünüyor.

Viletii deboerim çiçeğini ağır ağır büyüttü. Meğer beyaz çiçeğini bana yeni yıl hediyesi olsun diye bekletiyormuş. Bundan sonraki pozu artık galeride yerini alır.

Eklenen Resimler

Eski 24-12-2009, 10:50   #4
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2009
Galeri: 39
Merhaba arkadaşlar,

Eskişehir'de lithops bulunmuyor. Hatta kaktüs ve sukulent çeşitlerini dahi bulmak mümkün değil. Koçtaş ile migros ve tansaş ın birer mağazasında kaktüs bulunuyor. Onlarda bir sefer geldi. Satış süresince bakımsız kalıyor, çeşit bulunmuyor. Belki ilk geldiğinde denk gelebilirseniz (ki çok zor) daha iyi seçim yapmak mümkün olabiliyor.

Bu nedenle sormak istiyorum. Çiçek açan lithopslarından tohum alabilen oldu mu acaba? Tohum alıp, elinde fazla tohumu bulunan arkadaşlar paylaşmayı düşünürler mi?

Selam ve sevgilerimle...

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 11:12   #5
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Sn. skaraca, tohumdan yetiştirmek bayağı bir zahmetli gördüğüm kadarıyla. Tohum almak da biraz zor sanırım. Aynı cins yanyana açacak da, tozlayacaksınız da vs.vs..

Hazır bitki düşünürseniz, buraya bakmanızı öneririm. Büyük yapımarketlere de genellikle Taner bey veriyor zaten.

Yalnız aman dikkat, kendinizi kaybedebilirsiniz

Eski 24-12-2009, 11:22   #6
Ağaç Dostu

AizoaceaeFAN's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2009
Son resimde en öndekiler ilk tohum deneyimlerim yaklaşık 8-9 aylıklar.
Şimdilerde 30 ayrı kabın içinde 100 den fazla türün tohumunu çimlendirdim. Biraz daha büyüsünler onların resmini de eklerim..

Eklenen Resimler

AizoaceaeFAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2009, 14:50   #7
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2009
Galeri: 39
Sn. skaraca, tohumdan yetiştirmek bayağı bir zahmetli gördüğüm kadarıyla. Tohum almak da biraz zor sanırım. Aynı cins yanyana açacak da, tozlayacaksınız da vs.vs..

Hazır bitki düşünürseniz, buraya bakmanızı öneririm. Büyük yapımarketlere de genellikle Taner bey veriyor zaten.

Sayın Nevsune,

Tohumdan yetiştirmenin güçlüğünü biliyorum. Başlık altında bu konuda deneme yapan arkadaşların yazdıklarını da okudum. Hani tohumu ekersiniz, gider gelir bakarsınız, ha çıktı ha çıkacak beklersiniz ve sonunda ilk tohum çimi başını gösterir. Ben o duyguları yaşamak istiyorum. Belki çimlenen tohumlar yaşamayacak, üzülsemde o anları yaşamayı düşünüyorum.

Taner beyin sitesini ise ziyaret ettim. Ayrıca Taner beyin serasını gezen arkadaşların ekledikleri fotoğraflarıda gördüm. Aslında bu yaz Taner beyin serasına 500 metre kadar yaklaşmışım ama o tarihte siteye üye olmadığım için Taner beyin ismini de bilmiyordum. Belki bu yaz sonu yine Antalya yapma durumum olursa serayı ziyaret ederim. 18-19 Ocak'ta Antalya'da olacağım ama mesleki seminer için gideceğimden zamanım olmaz sanırım.

Teşekkürlerimle...

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2009, 20:31   #8
Ağaç Dostu

AizoaceaeFAN's Avatar

Sayın Lithopsella, lithopslarınızı başarılı bir şekilde büyütmenizi dilerim.Yanlış anlamazsanız kişisel tecrübelerimle sabit naçizane bir tavsiyem olacak; bu bitkiler güneye bakan pencere kenarı, kapalı balkonların en aydınlık kısmında ya da hava ve iklim koşulları uygunsa dış ortamda daha sağlıklı büyürler. Son ihtimal Türkiye şartları için gerçekten kısıtlı (eğer akdeniz veya egede seranız yoksa tabi). Bitkileriniz tahminen 2 ay içinde bulundukları ortamdaki ışığın yönüne göre hem eğilecek hemde boyları sağlıksız bir şekilde uzayacaktır. Dolayısıyla görünüşlerindeki form bozukluğu yaprak değişme dönemine giren bitkilerinizin ne yazık ki ölmesine sebep olacaktır. Bu bitkiler kenarda köşede inanın büyümüyorlar. Ne kadar dekoratif görünseler de ışığı çok seviyorlar.
Bu arada pencere kenarına koysanız bile 3-4 günde bir kendi etrafında 180 derece döndürürmelisiniz ki herhengi bir tarafa doğru eğilmesin.
Saygılar..

Eski 25-12-2009, 15:41   #9
Yeni Üye

Lithopsella's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2009
Bu da yandan çekimleri

Eklenen Resimler

Lithopsella Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 18:37   #10
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Lithopsum bekledi bekledi ve tam yılbaşında çiçeğini açtı.

İlk lithopsum sarı çiçek açmıştı, bunun beyaz çiçekli olmasına çok sevindim.

Eski 27-01-2010, 09:49   #11
Ağaç Dostu

sevim4's Avatar

Giriş Tarihi: 17-04-2009
Bu kadar bir kaktüsü bir arada görmemiştim, emeklerinize sağlik.

sevim4 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2010, 10:45   #12
Ağaç Dostu

AizoaceaeFAN's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevim4 Mesajı Göster
Bukadar bir kaktüsü bir arada görmeiştim emekelerinize salik.
Sayın sevim4 ilginize teşekkürler ama bunlar kaktüs değil tamamen farklı bir bitki familyası olan Mesembryanthemaceae (Aizoaceae) bitkileri ve tohumları.
Kısacası Mesembs denilen bitkiler.

Eski 27-01-2010, 10:44   #13
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Tam bir başarı, ellerinize kollarınıza sağlık sevgili AizoaceaeFAN. Yalnız artık sizin lithopslar için özel bir mekana ihtiyacınız var gibi görünüyor

Eski 27-01-2010, 10:51   #14
Ağaç Dostu

AizoaceaeFAN's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Tam bir başarı, ellerinize kollarınıza sağlık sevgili AizoaceaeFAN. Yalnız artık sizin lithopslar için özel bir mekana ihtiyacınız var gibi görünüyor
Teşekkür ederim eksik olmayın, haklısınız küçükte olsa bir bahçeye ve onun içine de mini bir seraya ihtiyacım var ama Erzurum şartları için o seranın ekipmanı o kadar fazla olur ki malzemelerini tamamlamak çok zor. Bir kere sıcaklığı sabit tutmak için ısıtıcı (yoksa -20 de hepsini dondururum), hava sirkülasyonu için fan vs.
Aklımda bunu yapmak var ama biraz zaman alacak gibi hem masraflı hem zahmetli..

Eski 29-03-2010, 16:31   #15
Ağaç Dostu

fevziye's Avatar

Giriş Tarihi: 03-11-2007
Galeri: 134
Tebrikler Sn. AizoaceaeFAN
Ben geçen yıl lithops tohumlarından yetiştirmeye çalıştım ama başarılı olamadım. Siz nasıl yapabiliyorsunuz?

fevziye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2010, 18:25   #16
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
Kutlarım. Çok güzeller. Hepsinden önemlisi bu bitkiyi Erzurum'daki iklim koşullarında çimlendirmektir. Ellerinize sağlık. Tohumları nereden temin ettiğinizi öğrenebilir miyim?

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2010, 22:40   #17
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Galeri: 72
Bizim bir dönem çimlendirmeye çalıştığımız tohumlar yan gelip yatarak kök uzantıları yana doğru gitmiş, dolayısiyle bir günde balon gibi sönmüşlerdi.

Biz de kürdanla kökünü toprağa sokmaya çalışmış, kah üzerine ince kum serperek kökleri kapatmaya çalışmıştık.

Sizinkiler çakılmış çivi gibi..bunu nasıl başardınız?

Acaba bir tekniği vardı da biz çaylaklığımızdan mı bilemedik doğru yöntemi?

Bizi bu konuda aydınlatabilir misiniz?

Hepsi de çok sağlıklı görünüyor maşaallah.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2010, 13:53   #18
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Emek verdiğiniz o kadar açık ki...elleriniz dert görmesin.

Biz acemilikten bilemedik, sonra da sakın ellemeyin dediler.

Bir daha elimize tohum geçer de tekrar o heyecanı yaşamak istersek; sizin bilgilerinizin bizlere de ışık olması bakımından...toprağa ektiğiniz andan itibaren yaptığınız tüm işlemleri madde madde , özellikle foto ekleyerek , bakımları vs...yani lithops üretimi hakkında herşeyi bizlere belgesel olarak sunmayı düşünür müsünüz?

Eski 30-03-2010, 14:01   #19
Ağaç Dostu

AizoaceaeFAN's Avatar

İnanın bana dediklerinizi yapmam için zaman lazım ama malesef o kadar zamanım yok ayrıca her merhaleyi fotoğraflamadım, yine de vaktimi ayarlayabilirsem seve seve yazarım.

Düzenleyen nevsune : 27-04-2010 saat 16:14
Eski 01-04-2010, 01:22   #20
Ağaç Dostu

Carlos_Cortes's Avatar

Giriş Tarihi: 29-04-2008
Galeri: 2
Herkese selamlar,

@ AizoaceaeFAN;

Yavrularınız muhteşem gözüküyorlar. Sizi içtenlikle tebrik ediyorum. Bende tohumdan üretim yapmaya kalkıştım fakat pek başarılı olamadım malesef. Benim yavrular çimlendikten sonra biraz büyüdüler ve yana yatmaya başladılar. Sonra da teker teker çürüdüler. Kürdanla yumuşak davranarak düzeltmeye çalıştım fakat hangisine el sürsem 3 güne çürüdü. Yaklaşık 40-50 kadar yavru çimlendi fakat şuan elimde 4 tane kaldı. 3 tanesi zaten hala yatık duyuyor. Bir tanesi dik bir şekilde ama o da saksının köşesinde çimlendiği için. Sizce bu sorunun üstesinden nasıl gelebilirim. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Teşekkürler...

Carlos_Cortes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2010, 18:35   #21
Ağaç Dostu

AizoaceaeFAN's Avatar

Fazla sulama çürümenin asıl sebebidir, mutlaka bir düzen dahilinde yapılması gerekir. Aynı zamanda sulama sıklığı çimlenen tohumlar için gereklidir ancak çimlenen tohumların toprağı kurumadan tekrar sularsanız malesef ki ölürler, toprak tam kurumadan suyu vermeyiniz, tam kuruması için ise mutlaka hava sirkülasyonu olan yerde büyütmelisiniz veya onlar için bir fan alıp tohum kabına yakın bir yerde onu çalışır vaziyette tutmalısınız. Böylece sulama yaptığınızda hava akımı sayesinde bir-iki günde toprak tekrar kuruyacak ve siz de tekrar sulama yapabileceksiniz.
Sulamayı üstten ve fazla basınçlı olmayan spreylerle püskürterek yapmalısınız. Asla normal bitki sular gibi su vermeyiniz. Bu sayede çimlenen tohumların yana yatma olasılığını da en aza indirmiş ve her sulamada tohumun yerini değiştirmemiş olursunuz.
Kürdanla yana yatmış lithops yavrularını doğrultmak pekte iyi bir çözüm değil zira en baştan düzgün spreyleme yapıldığı takdirde bu sorun zaten olmayacaktır. Doğrultulmaları gerekiyorsa da kürdanın ucunu körelttikten sonra gövde ve köküne zarar vermeden yapabilirsiniz. Unutmayın ki çimlenen tohumların kökleri dışarda kalırsa ( gün ışığı değerse) zarar görüp hiç başka sebep yokken bile ölebilirler.
Bir diğer sorun mantar konusu. Eğer tohumlarınızı ekmeden bir mantar ilacıyla toprağınızı ıslatmadıysanız veya tohum ektikten sonra ilk sulamayı mantar ilacı katıp yapmadıysanız tohumlar çimlendiklerinde onlara mantar bulaşma olasılığı çok yüksek. Öncelikle ekim yapmadan böyle bir ilaç kullanmalısınız ve devamlı kabınızı havalandırmalısınız. Havalandırmanın sebebi; tohumlar çimlendikten sonra normal hava ve nem şartlarına alıştırılmaları gerektiğidir. Tohum kabının kapağını yarım açık bırakmak veya kapak üzerinde delik açıp ve zamanla delik sayısını artırmak bu sorunu giderecektir.
Tohum ekmeye başlamadan önce kullanılacak toprak karışımı kalitesi de çimlenme ve sonrası için başarı oranını artıracaktır. İthal ve kaliteli bir torf + kırık lava taşı veya kırık pomza veya quartz karışımı tercih edilmelidir. ( ki ben öyle yapıyorum hatta araya çok az perlit ve vermikülit de ekliyorum )
Sıradan bir torf veya gübreli bir torf veya bahçe toprağı tercih etmeyin derim.
Şimdilik bu kadar cevaplayabildim. Tekrar sorularınız olursa cevaplarım.
Hepinizin ilgisine teşekkür ederim.

Eski 14-04-2010, 13:04   #22
Ağaçsever

duygumit's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2009
merhaba bu yavrular çok güzeller. benm de tohumdan üretme calışmam oldu ama. malesef sonu gelmedi. benm ki sadec sanssızlıktı. ama elimde 6 çeşit yetişkin lithopsum var sulamaya başladınız mı acaba.ben daha hiç sulamadım kıştan beri

duygumit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2010, 13:10   #23
Ağaç Dostu

AizoaceaeFAN's Avatar

Eski yaprakları tamamen çekilmişse 2 haftada bir su vermeye başlayabilirsiniz, çiçek açmasını istiyorsanız mayıs sonuna kadar ki sulamalarınızı çok az gübre ekleyerek yapabilirsiniz.

Eski 14-04-2010, 13:30   #24
Ağaçsever

duygumit's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2009
hayır eski yapraklarında hiç çekilme olmadı. bazısında içten yenileri geliyor gibi ama görünmüyorlar bile. acaba az mı güneş alıyorlar

duygumit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2010, 14:12   #25
Ağaç Dostu

AizoaceaeFAN's Avatar

Öncelikle teşekkür ederim ilginize, şu an elimde 10.000 den fazla çimlenmiş lithops ve mesemb var ama daha fazlasını üretmem lazım. Amatör bir uğraş olarak yaptığım bu işi elbette profesyönelliğe dökmek için çabalarım var. Yakın bir zamanda olmasada siz ve sizin gibi yaşayan taşlara ilgisi olan herkese hitap edecek hatta koleksiyonerlerin arayıpta bulamadığı mesemb bitkileri de üretmeyi düşünüyorum.
Bu hayalimi gerçekleştirdiğim zaman mutlaka sizin ve diğer bitki severlerin haberi olacaktır...

Düzenleyen nevsune : 27-04-2010 saat 16:13 Neden: Ardarda gelen mesajlarda alıntı yapılması gerekmiyor.
Eski 26-04-2010, 16:20   #26
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Direkt güneş mi? Cam arkası mı daha ideal?

Eski 08-06-2010, 20:18   #27
Ağaç Dostu

Carlos_Cortes's Avatar

Giriş Tarihi: 29-04-2008
Galeri: 2
İstanbul'dan lithops arayanlara ufak bir bilgi;

Haftasonu Eminönü'ndeydim. Tamer Bey'in tezgahının yeerinde yeller esiyordu. Kendisi oradaydı ama tezgahının olduğu yerde başka başka bitkiler vardı. Malesef kendisiyle görüşme fırsatım olamadı. Belki tezgahını taşıdı da ben göremedim.

Ayrıca Beşiktaş meydanında, hareket amirliğinin arka tarafında hediyelik eşya ve çeşitli bitkiler satan kişinin elinde 8 tane kadar lithops bulunmakta. 2 gündür kendimi durdurmaya çalışıyordum ama dayanamayıp bugün 1 tane daha kattım benimkilerin arasına Tanesini 5 TL'den satıyor kendisi

Carlos_Cortes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2010, 19:22   #28
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-09-2008
Merhaba
lithopsumu alali 1 hafta oldu ama biraz yumusadi gibi hissediyorum neyi yanlis yapiyorum acaba? Cok az 2 kere su verdim, sabah 7 den 11 bucuga kadar camin kenarinda gunes aliyor.

pegasus79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2010, 22:00   #29
Ağaç Dostu

Ayşe Yıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 07-06-2010
1haftada iki kere su fazla gelmiş olmasın???

Ayşe Yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2010, 14:09   #30
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-09-2008
Thumbs down

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayse_afyonlu Mesajı Göster
1haftada iki kere su fazla gelmiş olmasın???
evet olabilir ama suyu korktugumdan cok cok az verdim acaba sadece topragin uzeri mi islandi dedim. Ama hala ayni vaziyette kotuye gitme yok belki toparlar.

pegasus79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025