![]() |
Trabzon hurması için bilgilerini esirgemeyenlere teşekkürler.Bende Trabzon hurmasından pekmez yapmak istiyorum. Nasıl yapılır bilenlerin yazmasını bekliyorum.
|
Sn.Aslan_K,
Çikolatalı cinsi kendi içinde iyi bir tür olabilir özellikle buruk tadı olmadan meyvelerini sert şekilde yemek isteyenler için. Öte yandan, çikolatalıdan döllenen normal hurmalar lekesiz sarılıklarını kaybediyorlar, meyve etinde kahverengi çizgiler oluşmaya başlıyor, dahası meyve eti mantarımsı renkte kahverengi oluyor. Normal hurmanın sertken buruk tada sahip olması onun özelliği. Kurutulduğunda veya olgunlaştığında mükemmel lezzete sahip oluyorlar. Problem, bir kaç yüz metre yakındaki tek bir çikolalatalı ağacı civarda tek bir normal hurma bırakmıyor, ki bu oldukça can sıkıcı. |
Sn. Meyvelitepe' nin bütün fikirlerine değer verdiğimi belirtmek istiyorum. Fakat kafam iyice karıştığını da söylemeliyim. Ben çocukken yediğim tadı buruk Trabzon Hurmasından dolayı 30 sene yemeğe ara verdim. Geçen yıl tekrar denedim ve hem ağacına, dallarına hem de meyvesine aşık oldum desem yeridir. Yaklaşık 6 aydır türleri hakkında bilgi toplamaya çalışıyorum. Profesyonel olarak değil de sadece kendi ailem için yetiştirmeye çalışıyorum. Aşağıda yazacağım şeylerle ilgili bir yanlışlık olursa lütfen beni düzeltin.
Ben pazarlarda ve marketlerde 3 değişik tür gördüm. Birincisi normal tür (Olgunlaşmadan yenilince tadı buruk olan). İkincisi normal tür ile aynı olup içi hafif kahverengimsi olan (ama tadı normal tür kadar orjinal değil, Trabzon Hurması yediğimi anlayamıyorum). Üçüncüsü ise bu sene ilk defa tattığım ve elma gibi sert olan, aroması biraz daha az olan Trabzon Hurması. Şimdi benim anlamadığım çukulatalı dediğiniz sert olan mı yoksa döllenmeden dolayı rengi kahverengimsi olanlarmı? Sert olan Trabzon Hurmasında çukulatamsı bir tat veya renk göremediğimi belirmek isterim. Şu anda bahçemde normal türden 1 adet ağacım var. 2 tane yeni çukulatalı tür dikmeyi planlamıştım ama satan arkadaş bunların gerçek çukulatalı çeşit olması için aynı ağacın Lotus türünü dikersek diğer Trabzon Hurmalarının gerçek çukulatalı olacağını belirtti. Ayrıca sert olan türden fidan temin ettiğimde bunlar da döllenmeden dolayı çukulatalı mı olurlar? |
Bu elma gibi sert olan çikolatalı tür aslında. Normalde turuncu olan hurmayı belli bir süre beklettiğinizde içi kahverengileşmeye başlıyor. Çikolatalı oluyor. 2 yıl önce pazardan alıp diktiğim hurma bu yıl 20 kadar meyve verdi. Bazılarını sertken yedim; içi kahverengi değildi ve burukluk yoktu. Bunların bir kısmını yumuşayana kadar beklettim; içi kahverengi olmuş ve daha da tatlanmıştı.
Normal hurma ile çikolatalı hurma arasındaki bir diğer fark da çikolatalı hurmada 2-3 adet çekirdek olmasıdır. Diğer hurmada genelde çekirdek olmuyor. |
Trabzon hurması en sevdiğim meyvelerden biridir . Çikolatalı küçük bir fidanım var birde
3 metre uzağında normal hurma var . Çikolatalının meyvesini bir kaç hafta evvel pazardan aldım ve hiç sevmedim . Sevgili Meyvelitepe , uyarınız için teşekkür ederim demekki küçük çikolatalı fidanı sökmem gerekiyor . |
Bu başlıktaki #2 ve #3 numaralı mesajlarda Mine hanım bu konularda epey detaylı bilgi vermiş.
Konu tozlama ile ilgili. Tozlanmış meyvelerde çekirdek oluyor ve tozlamanın miktarına göre meyve etindeki kahverengilik artıyor, burukluk azalıyor veya tamamen kayboluyor. Tozlanmamış meyvelerde çekirdek olmuyor ve meyve eti hiç lekesiz turuncu oluyor ve ve tadı da sert haldeyken buruk. Çikolatalı denilen türde meyveler sert olduğu halde tadı buruk değil. Bu türden ağacın çikolatalı olmayan ağaçların yakınında bulunması çapraz tozlanmayı arttırıyor ve normal agaçta çekirdekli, meyve eti kahverengiye dönen meyve miktarı da artıyor. Esasında, etrafta çikolatalı olmasa da aynı ağaçtaki erkek ve dişi çiçekler kendi aralarında tozlandığında aynı şey oluyordu. Fakat bunun miktarı (en azından bizim ağaçta) çok azdı. Söz gelimi, geçen yıl tek başına 150-200 kilo veren ağaçta topu topu 5-10 tane çekirdekli meyve varken, bu yıl her 10 hurmadan biri tozlanmış. Sebebinin ise etrafta artan çikolatalı türler olduğunu düşünüyorum. |
Sn.MeyveliTepe kurutmaya çalıştığım hurmaların rengi kahverengi olmaya başladı sanırım bu normal bi olay ama bazılarının dış yüzeyinde minik minik küf benzeri oluşumlar var bunlar normal midir, sizin başınıza da böyle bir olay geldi mi?
|
Yeşilimsi küf ise hava akımı yeterli gelmemiştir. Beyaz küçük noktalar ise meyvedeki şekerin yüzeye çıkması olabilir.
İçi çok yumuşak olmayanlardan yemeye başlayabilirsiniz. Hiç tadına baktınız mı? |
Sn.MeyveliTepe siz deyince tadına baktım.Tadı çok güzel şeker oranı da bi hayli yüksek.İç kısım tam kurumamış dışındaki lekeleri ise beyaz ve küçücük sanırım ediğiniz gibi şekerlenme sonucu oluşmuşlar.Cevabınız için çok teşekkürler...
|
Rafta gördüm
Bayramda Mersin'e giderken Bolu civarında otoban üzerinde yeni açılmış olan Berceste isimli dinlenme tesisinde kahvaltı için duruduğumuzda gördüm, köy ürünleri reyonunda, kurutulmuş Trabzon Hurmasını kilosu 20,00 YTL'den satıyorlardı ,Trabzon Hurması olanlar bilginize :eek:
|
Bizde 10-15 kilo kurumuş hurma oldu. Yaşadık desenize :)
|
Biz bu sene ilk hasatımızda çok az olan hurmalarımızı taze yemeyi tercih ettik. Ama seneye muhakkak kurutacağız, size de çikolatalının kurusundan bir paket yapıp getiriz Sn. Meyvelitepe nede olsa komşu sayılırız ;)
|
Bu yıl şöyle bir gözlem oldu, Bir kısım hurma meyvelerini toplayıp aldık elma ile olgunlaştıkça yiyoruz. Azalınca elmalı kaba ilave yapıyoruz. Fakat bir miktar meyve yapraksız olarak ağaçta şamdan - fener gibi asılı dursun güzel oluyor diye bırakmıştık. Bu geç koparılan meyvelerin kabukları sertleşip kalınlaşmıştı. Sahtiyan ( kalın deri gibi) gibi, oysa öncekileri kabuklu bile yeseniz kerkelik yok.
Diğer taraftan Çikolatalı diye adlandırdığınız siyahi hurmalardan Antakyada bir zamanlar çoktu. O tür elma gibi bıçakla keserek yeniyor ve şekerlidir. Olgunu pek tutulmuyor. |
Çok güzeller hemen hurma fidanı arayacağım ben daha büyük ağaçlar olduğunu sanıyordum (yani meyve vermesi için )
|
Sayın Aslank, meyveleriniz çok güzel. Sizi kutlarım. Bu arada bahçeniz nerede? belki yardıma gelirim.:dilli:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bir Trabzon Hurması fanatiği olarak sizi kıskanmadım desem yalan olur. İnşallah gelecek yıllarda daha iyi ürün alırsınız.
|
Sn.Aslan_k,
Ne tür çıktı meyveler? Yani buruk cins mi, çikolatalı denilen tür mü? Çok güzel gelişmiş fidanlar. Tebrikler. Ağaçlar büyüdüğünde her biri 150-200 kiloya kadar verim veriyorlar. Tırla seviyat yaparsınız köyden artık :) |
Hurma yetiştirmeniz ve meyvelerinizin güzelliği kadar oğlunuzla bahçeye gitmeniz güzel. (Umarım yanılmıyorumdur ve yanınızdaki sevimli çocuk oğlunuzdur).
İlk hasadınız hayırlı uğurlu olsun. Seneler boyu bereketle tekrarını görürsünüz inşallah. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Teşekkürler Sn. Kuyucu,
Umarım size daha da güzelleri nasip olur, buradan bizimle de paylaşırsınız. |
İnşallah,
Şu anda sadece 1 tane ağacım var 2 yaşında. Bu sene çukulatalı cinsten 3 tane daha diktim. Her türünü araştırıyorum. Bulduğumda değişik türlerden bir bahçe oluşturmayı planlıyorum. Sadece kendim ve misafirler için. iyi günler |
Alıntı:
Ortak hassasiyeter ve uğraşları paylaştığımız için empati kolay oluyor. Bir eğitimci olarak böyle babaların var olduğunu görmek beni fazlasıyla memnun ediyor. İnşallah oğlunuz da babası gibi bir baba olur ilerde. |
2 Eklenti(ler)
Trabzon hurmasının bir de bu çeşidi varmış, olgun hali yeşil-sarı ve bu haliyle yumuşak. Kabuğu mumsu tabakayla kaplı ve bu tabaka yapışkan, üzerine çok toz toplamış. Yıkanmıyor bu mumsu tabaka, yani kir yıkanınca geçmiyor, eli de yapış yapış ediyor. Tadı turuncusundan biraz farklı, kabuklara yakın olan kısımlar buruk, iç kısımlar ise tatlı.
|
selam
sitede verilen tariflerle hurma kuruttum .sonuc muhtesemdi.Boylelikle bu meyvenin taze olarak kisa olan ömrünü uzatip tüm yil boyunce yeme imkanina sahip olduk.Herkese cok tesekkurler |
Değerli arkadaşlar.
Aranıza katılan bir çömez olarak yardımınıza ihtiyacım var.Bir bahçe devraldım.İçinde bir cennet elması var 6 yıllık dediler.Ama meyve vermiyormuş.Etrafında başka hurma ağacı yok .Sulama sorunumuz yok .Meyve vermemesinin sebebi tam olarak nedir.Ayrıca meyve verdirmem için yapabileceğim birşey var mı .Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim Not:Yakınında başka hurma ağacı ne yazık ki yok.Bilgilerinize |
Sn orenmuh,
Mesajınızı yeni gördüm, Ağacınız aşılımı acaba , aşıyeri olup olmadığını kontroledin.Altı yaşında bir fidan şimdiye çoktan meyve vermeliydi.Benim hurrmalar iki yaşında vermişti. |
ilginize teşekkür ederim.Valla bu mesajı yazdıktan kısa bir süre sonra (2 gün sonra) ağaç tarihinde ilk defa meyve verdi.Sizden bilgi almamdan tırstı galiba :) resmini gönderecem *** olgunlaşmasını görürsem Sağlıcakla kalın
|
Merhabalar,
küçük trabzon hurması hakkında yazılanları okudum ve ilk defa varlığından haberdan oldum. Antalya da yaşamaktayım. elinde bu ufak meyvenin tohumlarından fazla olan arkadaşlar varsa ve paylaşmak isterlerse çok memnun olurum. teşekkürler |
Hurma kurutacakların dikkatine
Bir hatırlatma...
Hurmaların kurutma olgunluğuna gelmesine çok bir zaman kalmadı. Meyveler hala yeşil fakat iyice irileştiler. Ekim ayında bölgelere göre peyderpey toplanırlar. Manavdan, pazardan alacağınız hurmaları kurutamazsınız. Bu yüzden şimdiden meyvesini alacağınız ağaçları belirlemek, sahibiyle anlaşmakta fayda var. |
Arkadaşlar, benim cennet hurması yapraklarını döktü. Yapraklarını dökmesi için daha erken değilmi?
|
Alıntı:
|
Piyasada satışa sunulan hurmalar genellikle karpit veya benzeri gazlarla yumuşak yeme olgunluğuna getiriliyor. Sert hurmanın pazara geldiğini hiç görmedim. İçi yumuşamış, sulanmış hurma kurumaz.
|
Enson 16 Ağustos'ta bahçeye gitmiş bolcana sulayıp bırakmıştım, şansıma bu sene yağmurlar iyi gidiyor. Son gittiğimde meyveler küçük bir elma kadar olmuşlardı.
Ben bahçeye takviye hiç bir şey(gübre ilaç vb) vermediğim( planlama yapıp düzenli gübrelemeyi gerçekleştiremediğim) için fidanlarım çok gelişmedi. Bu nedenle, bu sene baharda ağaçların büyümesi için çiçekleri kesip atmayı planlıyordum, ancak bu düşünceyi hayata geçiremedim, sanırım kıyamadım diyebiliriz. Ancak hata yapmışım gittiğimde 2 büyücek fidanımın ana dallarından bir tanesinin yükten kırıldığını üzülerek gördüm. Bu nedenle ağaçlardaki meyvelerin yarısını seyrelttim.Aslında bu saatten sonra yapılan seyreltme, ağaçların aylardır harcadığı enerjinin, besinin boşa gitmesi oldu. Bu hafta tekrar gideceğim size Hurmaların son halini fotograflarım. |
Arkadaşlar, benim cennet hurması yapraklarını döktü. Yapraklarını dökmesi için daha erken değilmi?
Bana yardım edecekolan arkadaşlar yokmu??? |
Sn emy_83 Trabzon Hurması'nın yapraklarını dökmesi için biraz erken bence, ayrıca önce meyvelerinin olgunlaşmış olması lazım, yapraklar da bu arada kızarırlar ve daha sonra dökülürler. Üzerinde meyve var mı ağacınızın? Bu konuda benim ekledğim bazı fototgraflar ve Kasım ayında meyvelerin toplarken çekimişlerdi, isterseniz bir bakın
http://www.agaclar.net/forum/showpos...2&postcount=54 http://www.agaclar.net/forum/showpos...7&postcount=55 |
Hurma kurutacaklara son hatırlatma
Bu yıl hurma kurutmak isteyen arkadaşlar. Meyvelerin rengi dönmeye başladı, kurutmak üzere toplamak için çok fazla zaman kalmadı. Herkes yanında yöresinde ağacını bellese iyi olur.
Büyük şehirde yaşayan arkadaşlar bir hafta sonu civar köylere uzanırlarsa bahçelerde hurma ağaçlarını görürler. Sahibi ile konuşun. henüz ağacın üzerindeyken meyvesinin satış bağlantısını yapmak hoşlarına gidecektir. Şanslı olanlar geçen yıl kilosunu 80 kuruşa sattılar. Siz bir lira verin. En az 20-30 kilo almayı düşünün (daha az alanlar pişman olurlar, ona göre:)) |
Hurma Bahçesi
Bu cumartesi bahçeye gideceğim, hurmalar ne hale geldiler bilemiyorum.Gelince fotograflarını yüklerim buradan.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025