agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Subtropikal İklim Meyveleri (https://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/)
-   -   İncir (Ficus carica) (https://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/1181.htm)

mehmetdmrtas 22-08-2023 09:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Vedart (Mesaj 1546371)
Yeni mahsul

Vedat bey merhaba,
Size mesaj attım. Müsait olunca cevaplayabilir misiniz ?

Cansuyu10 28-09-2023 12:33

Erkek incir ayırımı
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan (Mesaj 1620612)
Bu da Ankara da rastladığım erkek incir. Bunlarda incir sineği yok.

Merhaba, erkek inciri nasıl anlıyorsunuz?

Vedart 09-11-2023 19:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehmetdmrtas (Mesaj 1621555)
Vedat bey merhaba,
Size mesaj attım. Müsait olunca cevaplayabilir misiniz ?

Merhaba. Uzun zamandır siteye uğramıyorum. Mesaj yazdım

aydemiraydın 16-11-2023 08:22

3 Eklenti(ler)
Eklenti 729744

Eklenti 729745

Eklenti 729746


mor güz inciri. soğuklara dayanıklı, yağmurda çatlama yok. son bir ayda m2 ye 150 kg yağmur yağdığı düşünülürse. göz küçük veya kapalı. moraran incir müthiş lezzetli. 15 kasımda her sürgünde 3 incir var.

Atilgan 16-11-2023 16:37

Merhaba
Mor incir mor güz diye satılan mı
https://www.fidandeposu.com/mor-guz-incir-fidani

Atilgan 16-11-2023 18:33

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cansuyu10 (Mesaj 1621891)
Merhaba, erkek inciri nasıl anlıyorsunuz?

Merhaba
Resim netten alıntı https://www.ebay.com/itm/255106448311
Resimde görüleceği üzere erkek incirde göz etrafında uzun erkek çiçekler iç kısımda ise kısa dişi çiçekler oluyor. Dişi çiçeklerin uç kısmında eğer incir arısı tarafından ziyaret edildi ise incir larvaları oluyor.
Erkek incirler de genellikle 3 ürün oluyor. San pedro ya da kendine verimli iki ürün veren incirlerde kışın yazdan kalan çok küçük meyveler oluyor ve sonra bunlar gelişerek çiçek inciri denilen incir e dönüşüyor ama erkek incirler de meyveler daha iri ve çok daha fazla. Erkek incirler in ana ürünü olgunlaşıp polen verdiğinde dişi incirler in ana ürünü daha fındık kadar oluyor. Tabi incirler de genelleme yapmak zor. Erkek dişi diye ayırmak bile aslında yanıltıcı. Erkek incirler geneli içi kuru olgunlaşmamış gibi olur. Bazı çeşitleri dişi incire benzeyip olgunlaşsa da tadı hoş olmuyor.

aydemiraydın 17-11-2023 08:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan (Mesaj 1622780)
Merhaba
Mor incir mor güz diye satılan mı
https://www.fidandeposu.com/mor-guz-incir-fidani


evet , o. fakat ben fidan deposundan almadım. adını vermiyeyim , bi firmadan 3 çeşit incir aldım ikisi erkek çıktı biride bu incir çıktı. yani ben mor güz inciri istememiştim. :)

yavuz10 06-12-2023 21:41

İyi akşamlar, ''esflora''da satılan bazı incirleri incelerken tatlarının farklı olduğunu; çilek aroması, orman meyvesi, badem ve bal gibi aromalarının olduğunu okudum. Gerçek anlamda tat yelpazesi bu kadar geniş bir meyve mi?

aydemiraydın 07-12-2023 09:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yavuz10 (Mesaj 1623131)
İyi akşamlar, ''esflora''da satılan bazı incirleri incelerken tatlarının farklı olduğunu; çilek aroması, orman meyvesi, badem ve bal gibi aromalarının olduğunu okudum. Gerçek anlamda tat yelpazesi bu kadar geniş bir meyve mi?

soğuğa dayanıklı, incir sineği istemeyen çeşitlerden bende aldım. fakat çok küçükler bu kışı evde geçirecekler. daha pişkin incirler bahçede kalın bi şekilde malçladım. soğuktan kurusalarda geri dönerler.

yavuz10 07-12-2023 11:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1623135)
soğuğa dayanıklı, incir sineği istemeyen çeşitlerden bende aldım. fakat çok küçükler bu kışı evde geçirecekler. daha pişkin incirler bahçede kalın bi şekilde malçladım. soğuktan kurusalarda geri dönerler.

peki sizce de tatları bu kadar farklı olabilir mi?

Atilgan 07-12-2023 18:34

Bakın ChatGPTne diyor bu konuda. 5 numaralı incir aydın sarı lop inciri. Sarı lop incirin de o tatları alamıyorsanız yabancıların bu işi abarttığını söyleyebilirsiniz. Esflora yabancı terminoloji kullanıyor.
....
Yetiştiriciler, incirlerini tat profillerine göre ayırt ederken tatlılık, dokuluk ve lezzet notları gibi faktörleri dikkate alırlar. İşte bazı yaygın incir türleri ve ayırt edici tat özellikleri:

1. Bal İnciri: Bal incirleri, bal tadına benzeyen olağanüstü tatlarıyla bilinir. Yumuşak ve sulu bir dokuya sahip olup hafif çiçeksi bir aromaya sahiptir.

2. Yemiş İnciri: Yemiş incirleri, tatlılık ve ekşilik kombinasyonu olarak tanımlanan belirgin bir meyve tadına sahiptir. Yoğun ve sert bir dokuya sahip olup meyvelerle benzer bir yapıya sahiptir.

3. Kadota İnciri: Kadota incirleri, diğer incir çeşitlerine göre daha hafif ve daha az tatlı bir tada sahiptir. Kremsi bir dokuya ve hafif bir fındık tadına sahiptir, bu da taze tüketim ve kurutma için popülerdir.

4. Siyah Mission İnciri: Siyah Mission incirleri, zengin ve tatlı tadıyla bilinir. Derin mor veya siyah bir cilde ve yumuşak, reçel benzeri bir dokuya sahiptir. Tat genellikle karamel, bal ve meyve notalarıyla tanımlanır.

5. Calimyrna İnciri: Calimyrna incirleri benzersiz bir fındık ve tereyağı tadına sahiptir. Soluk sarı veya yeşilimsi bir cilde ve çiğnenebilir bir dokuya sahiptir. Lezzet genellikle bal, vanilya ve fındıklılık kombinasyonu olarak karşılaştırılır.

Bu, yetiştiricilerin incirleri tat açısından nasıl ayırt ettiğine dair sadece birkaç örnektir. Belirli tat profilleri, yetişme bölgesine ve yetiştirme uygulamalarına bağlı olarak değişebilir.

aydemiraydın 08-12-2023 11:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yavuz10 (Mesaj 1623136)
peki sizce de tatları bu kadar farklı olabilir mi?


önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

maydemir 10-02-2025 19:59

Arkadaşlar merhaba, incir budamasında telli terbiye sistemini kullanarak tek yıllık sürgünler üzerinden meyve almayı düşünüyorum.
Tek yıllık sürgün üzerinden meyve oluşturma özelliği Partenokarp incirler için de geçerli mi?
Bilgisi olan arkadaşlarım yazabilirse sevinirim, şimdiden teşekkür ederim.

maydemir 28-07-2026 21:55

5 Eklenti(ler)
Eklenti 731827

Eklenti 731828

Eklenti 731829

Eklenti 731830

Eklenti 731831

Desert King incirlerimin Breba ürünleri. Pek lezzetli olduğunu söyleyemem. içleri tam olgunlaşmıyor ve ostiol bölgesi çok açık olduğundan çabuk bozuluyor. Bölge biraz serin gelebilir bu türe.
Ana ürünleri henüz olmadı. Bakalım onların lezzeti nasıl olacak?

maydemir 23-08-2026 22:43

1 Eklenti(ler)
Eklenti 731834

Bursa Beyazı incirlerimin bu yılki meyveleri.
Çok lezzetli ve sulu.
İlekleme gerekmiyor.
Ve her yıl çok verimli.

Enteresan bir şekilde diğer incirlerin ostiol bölgesi kapalı olduğu halde bozulma oluyor ama bu türün ağız kısımları yarıldığı halde asla bozulma olmuyor.
Yaklaşık 10 yıldır gözlemliyorum.

maydemir 26-08-2026 20:36

2 Eklenti(ler)
Eklenti 731843

Eklenti 731844

İncir hasadımıza başladık...

Zülkaide 27-08-2026 08:43

Bursa Karası, Aydın Sarısı, İzmir Bardacık cinslerini biliyordum. Sabah sabah aydınlandım.

Atilgan 12-09-2026 18:47

Merhaba
Desert king brebası yeşil oluyor diye biliyorum. Bu farklı bir tür olmasın?



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maydemir (Mesaj 1629757)
Eklenti 731827

Eklenti 731828

Eklenti 731829

Eklenti 731830

Eklenti 731831

Desert King incirlerimin Breba ürünleri. Pek lezzetli olduğunu söyleyemem. içleri tam olgunlaşmıyor ve ostiol bölgesi çok açık olduğundan çabuk bozuluyor. Bölge biraz serin gelebilir bu türe.
Ana ürünleri henüz olmadı. Bakalım onların lezzeti nasıl olacak?


maydemir 13-09-2026 00:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan (Mesaj 1629791)
Merhaba
Desert king brebası yeşil oluyor diye biliyorum. Bu farklı bir tür olmasın?



Evet, ben de bu yıl gördüğümde şüphelendim, dahası normal ürünleri de aynı renk ve büyüklükte, Desert King diye almıştım Esflora'dan. Daha önce de bir çeşidim farklı çıkmıştı aynı yerden.Muhtemelen bir karışıklık oldu yine.

Atilgan 13-09-2026 14:01

Benim başıma da gelmişti. Resmini yolladım değiştirdiler.
Ellerinde kalmadıysa bana yazarsınız.

maydemir 15-09-2026 21:01

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan (Mesaj 1629794)
Benim başıma da gelmişti. Resmini yolladım değiştirdiler.
Ellerinde kalmadıysa bana yazarsınız.

Evet, ana ürünler de Desert King gibi değil. Epeydir bahçeye gidip bakamıyordum. Özellikle gidip baktım. Cinsini de çıkaramadım Esflora fotoları görünce tahmin yürütebilir.

Bu ikinci oluyor.
Paylaşacağım Esflora ile değişim yapacaklar mı bakalım?


Eklenti 731849

Eklenti 731850

Eklenti 731851

Eklenti 731852

Eklenti 731853

maydemir 15-09-2026 21:16

Bu yıl ciddi derecede iç çürüklüğü hastalığı var incirlerde.
Daha doğru dürüst incir yiyemedik. Özellikle Bursa Siyahı çok etkilendi.
Siyah ve mor çeşitler çok daha fazla etkileniyor.

Ronde de Bordeaux ve Hardy Chicago çeşitleri etkilenmedi.

maydemir 15-09-2026 22:40

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maydemir (Mesaj 1629796)
bu yıl ciddi derecede iç çürüklüğü hastalığı var incirlerde.
Daha doğru dürüst incir yiyemedik. özellikle bursa siyahı çok etkilendi.
Siyah ve mor çeşitler çok daha fazla etkileniyor.

Ronde de bordeaux ve hardy chicago çeşitleri etkilenmedi.

Eklenti 731854

Eklenti 731855

Atilgan 18-09-2026 15:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maydemir (Mesaj 1629797)

Ronde İle Bursa karasını karşılaştırsan tad ve aroma olarak

maydemir 21-09-2026 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan (Mesaj 1629800)
Ronde İle Bursa karasını karşılaştırsan tad ve aroma olarak


Bursa Siyah İnciri: Bizim burda çocukluğumuzdan bu yana yediğimiz incir.
oldukça tatlı ve aroması hissediliyor.
Etli ve koyu kırmızı ama Ronde de Bordeaux’ya göre daha sulu.

Ronde de Bordeaux: Şeker oranı daha belirgin, Aroması biraz daha belirgin.
Ama ağızda reçelimsi bir tad bırakıyor hakkaten. Zaten koyu reçel kıvamı ağızda net hissediliyor. Eti de epey koyu kırmızı.

İlekleme gerekmediğinden ve ostiol bölgesi de kapalı olduğundan hastalıklara dayanıklı.
(Benim gözlemlediğim ilekleme gereken incirlerin ostiol bölgesi açık olduğundan sinekler vasıtasıyla çabuk bulaş alıyor.)

O sebeple, belirgin fark Ronde de Bordeaux’nun hastalıklardan etkilenmemesi verimliliğinin yüksek olması ve aynı tadı daha stabil olarak sunması.

Bursa Siyahı incir de kendine has lezzeti ve çok doyurucu yönüyle öne çıkıyor.

Ama benim damak tadıma ise beyaz incir türleri daha yakın. Solmuş ve çatlamış Bardacık ve Bursa Beyazı, Sarı Zeybek mükemmel benim için.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026