![]() |
Teşekkür ederim. :D
|
adres hak.
Sayın Necipa,
.Size özel mesaj ile adres bildirdim.teyid ederseniz memnun olurum.iyi günler .Selâmlar. |
Sn. ŞEVKET YAŞAR;
Mesajınız ulaştı. En kısa sürede görüşmek üzere. |
Patlıcan inciri ile ilgili olarak şunlarıda ekleyebiliriz
Uzun patlıcan inciri Kısa patlıcan inciri Yeşil patlıcan inciri Patlıcan inciri dört çeşit patlıcan inciri karadenizde en çok görebileceğiniz patlıcan incir çeşitleridir. |
1 Eklenti(ler)
Patlıcan inciri
Eklenti 130780 |
2 Eklenti(ler)
bu incirin adını bilen varsa söylerse sevinirim
inciri oldukça büyük ve siyah incir ve senede iki kez incir veriyor haziran sonuna doğru başlıyor incir vermeye verince yeni incirler oluşuyor onlarda sonbaharda olgunlaşıyor resimleri ekledim zaten şu an ilk vereceği incirler görünüyor Eklenti 131340 Eklenti 131341 Sevgili plantae bahsettiğiniz siyah incir aşağıdaki incirlerden biri olabilirmi? |
(Buraya bu incir çeşidine ait fotoğrafı yüklemek istedim .Ama forum bir türlü yüklemiyor..En sonda yıldım .Fotoğraf yüklemekten vazgeçtim.Becerememişşin denilebilir. Daha önce foruma çok sayıda fotoğraf yükledim.)
|
Bilgisayarınızdan mı yüklüyorsunuz, başka bir siteden mi?
Başka siteden foruma fotoğraf eklemeler kapatıldı. Bilgisayarınıza yükleyip oradan ekleyin. |
Patlıcan incirinde döllenme için sineğe gerek var mıdır?
|
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 131416 Eklenti 131417 ikinci ürün ise bu seneye ait taze sürgünler üzerinde oluşan ve ağustos-eylül gibi olgunlaşan iyi lop, yani ana üründür Eklenti 131418 Eklenti 131419 Eklenti 131420 |
1 Eklenti(ler)
Buda yellop meyvesi,dikkat edilirse geçen senenin sürgünü üstünde oluşmuş.Hazi
ran ayında olgunlaşacak. Eklenti 131431 |
1 Eklenti(ler)
Mesela buda iyi lop meyvesi...O seneye ait taze sürgünlerde oluşur.
Eklenti 131432 Buda yaz sonunda olgunlaşır.Bazı incir çeşitleri hem iyi lop hemde yellop meyvelerini olgunlaştırır.Umarım anlaşılır olmuştur. |
Alıntı:
İlgniz için çok teşekkür ederim. Resimlerini yüklediğim incir yediveren bir çeşit (mor-siyah) olup benim ilgimi çeken en önemli özelliği meyvelerinin çok iri 100gr üzeri ve çok verimli olması. Tat ise bildiğimiz incir aromasıyla birlikte farklı bir tada sahip olması. Ayrıca -10 dereceye kısa süreli dayanabildiğini gördüm ötesini bilemiyorum çünkü anaç ağacımın bulunduğu bölge daha düşük sıcaklıklara inmiyor. Geç bahar döneminde ağaçlar uyandıktan sonra görülebilecek aşırı soğuk ve donlar ilk ürünü etkileyebiliyor tüm diğer incir çeşitlerinde olduğu gibi. |
Sevgili plantae bu yediveren incirinizden ve diğer kaliteli incir çeşitlerinizden ben-
de yetiştirmek isterim.Umarım yardımcı olursunuz :D |
Alıntı:
Elimdeki çeşitlerden sizin için çelik aldım biraz geç çelik aldım işlerimden dolayı fakat tutacağını düşünüyorum. |
Alıntı:
oluyormu? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Meyveler arasında büyüklük farkı pek olmuyor. |
Alıntı:
|
Sevgili plantae,özel mesajınızda da belirttiğiniz gibi bende ticari olarak değil,hobi amaçlı,iyi cins incir çeşitleri peşindeyim.Zaten memur olduğumuzdan bu işin ticaretiyle pek uğraşamayız.
|
Sayın denizakvaryumu,
Gözlemlerime göre Patlıcan İncirinin döllenme problemi yok. Bakıyorsunuz dağ başında tek bir ağaç meyve vermiş. Alıntı:
|
Sn. aliok1, çok açıklayıcı olmuş, teşekkürler. Peki hem önceki senenin sürgününde hemde o senenin sürgününde meyveye yatan çeşitlerimiz hangileridir?
|
Alıntı:
oluşmakta ve ağaçlar daha çok çalımsı bir gelişme göstermektedir (Aksoy ve Can,1993),Yeilop meyvesi olgunlaştıran çeşitler, özellikle iyilop meyvelerinin olgunlaşmadönemi olan temmuz ve ağustos aylarında bağıl nemin % 90'ın üzerinde olduğuAkdeniz Bölgesi'nde ilk ürün için önerilmektedir (Şen ve ark., 1993). Yeilop ürünümeyveler Ege koşullarında, yıllara göre değişmekle birlikte, Haziran başı - Temmuz başıarasında olgunlaşmakta ve hasat, genellikle 10-15 gün içinde tamamlanmaktadır(Aksoy ve Can, 1993). Yeilop meyvelerini olgunlaştıran çeşitler yılda iki ürünverebilmeleri ve partenokarpi eğilimlerinin yanısıra sofralık incir satımında pazarlamasüresini uzatma ve erken dönemdeki boşluğu tamamlama açılarından büyük bir önemtaşımaktadır.Araştırma kapsamında incelenen incir çeşitleri içinde yeilop meyvesi oluşturançeşitler 1066 Yediveren, 235 Yediveren, 1019 Karabakunya, 1071 Karabakunya, 243Susak, 220 Dumanlı Kara, 1082 Akça Kim, 1089 Ufak Yeşil, 1042 Kocaana, 1013Beyaz Orak ve 1012 Siyah Orak olmuştur. Bu çeşitlerin yeilop meyvelerinin yanısıraiyilop meyvelerinin de dikkate alınabilmesi için Çizelge 9 hazırlanmıştır.Yeilop meyvelerinin olgunlaşma dönemleri gerek 1991 gerekse 1992 yıllarındaHaziran ayının son haftası ile Temmuz'un ilk haftası arasına rastlamıştır; Ancak belir-lenen çeşitlerin tümünün deneme koşullarındaki yeilop verimi (7-25 meyve/ağaç)ekonomik düzeyde olmamıştır. ¡Ik ürün meyvelerinin ekonomik olarak değerlendirildiğiBrezilya'da, sürgün gelişiminin meyve verimi üzerindeki etkisi dikkate alınarak dahafarklı bir budama şekli uygulanmaktadır (Pereira, 1981). Benzeri budama sistemininülkemiz koşullarında başarı ile uygulanması halinde yeilop meyvelerini olgunlaştırançeşitler, sofralık incir pazarlanması ve dışsatımında önemli bir yer tutabileceklerdir.Yeilop meyveleri az sayıda olmasına rağmen yapılan değerlendirmeler sonucuelde edilen bilgiler aşağıda verilmiştir:1066 Yediveren: Oldukça iri, mor renkli yeilop meyvelerine sahip, iyilop ürünü departenokarpik olan Adi (Common.) tip incir çeşitlerindendir.235 Yediveren: Kalın tablalı, iri, açık yeşil kabuk rengine sahip yeilop meyveleri olanve ikinci ürün meyveleri tutabilmeleri için mutlak döllenme isteyen ve bu özelliği ile SanPedro tipi incirler grubuna giren bir çeşittir. Turgutlu-Salihli (Manisa) yöresindeyayılmakta olan çeşit ile sinonim olduğu düşünülmektedir.243 Susak: Yeilop meyveleri iri ve koyu mor renklidir, ¡kinci ürün meyveleri parteno-karpiktir. Bu nedenle Adi tip içine girmektedir. 220 Dumanlı Kara: Hafif mor üst rengin oluştuğu yeşil yellop meyveleri vardır. Yellopmeyvelerinin irilikleri birörnek değildir. İkinci mahsul de partenokarpiktir.1082 Akça Kim: Oldukça erken olgunlaşan, orta İrilikte, boyunlu ve açık yeşil renkliyellop meyvelerine sahiptir. İkinci ürün partenokarpiktir.1089 Ufak-Yeşil: Küçük yellop meyveleri oluşturur ancak bunların bir kısmınınyumuşayıp olgunlaşmadığı görülmüştür. İkinci ürün partenokarpiktir.1042 Kocaana: Küçük fakat tatlı lası p olgunlaşabilen yellop meyvelerine sahiptir. İkinciürün meyvelerinin döllenme gereksinimi vardır (San Pedro tipi).Karabakunya: Orta irilikte, mor renkli yellop meyvelerine sahiptir, ¡kinci ürün döllenmeolmaksızın meyve bağlayabilir. 1019 ve 1071 kod numaralarına sahip olan tiplerin aynıçeşit olduğu düşünülmektedir.1012 Siyah Orak: Orta irilikte koyu mor renkli yellop meyveleri oluşturur, ikinci ürünpartenokarpiktir.1013 Beyaz Orak: Oldukça iri yeşil renkli yellop meyvelerine sahiptir. İkinci üründöllenme olmaksızın meyve bağlayamadığından San Pedro tipine girmektedir.Yellop Meyvelerini Olgunlaştıran İncir Çeşitlerine ait İyilopMeyvelerinin Bazı Kalite Özellikleri Name: PICT0628.jpg Views: 73 Size: 18.5 KB Meyve Şekli, meyve indeksibasık, 0.9-1.1 arasında küreselmıştır (Condit, 1941).(ortalama meyve eni/boyu) > 1.1 olanlarda, < 0.9 olanlarda uzun oval olarak tanımlan-2. Orta-erkenci ÇeşitlerOlgunlaşma grafikleri Şekil 8'de yer alan 230 Siyah, 232 Kocayemîş, 203 Morİncir, Siyah Meyveli ve 1100 ile Şekil 11' deki 235 Yediveren bu grup içinegirmişlerdir. Bu çeşitlerde olgunlaşma, 30-35 gün içinde tamamlanmaktadır Yediveren ve Siyah Meyveli'de ise olgunlaşma, diğer tüm çeşitlerden önce başlamak- tadır. Bu nedenle olgunlaşma dönemleri daha uzun olmasına rağmen aynı grup içindeyer almıştır.Bu grupta yer alan çeşitlerin tümünde iyilop meyveleri döllenme istemektedir. Bunedenle verimi belirleyen asıl öğe, iteklemedir. Ancak yine de bu çeşitlerde verimibelirleyecek, sürgün üzerindeki ortalama meyve sayıları (üç yıllık ortalamalar) 230Siyah'ta 2.3, 232 Kocayemîş'te 4.3, 209 Mor İncir'de 5.6, Siyah Meyveli'de 2.6,1100'de6.6, 235 Yediveren'de 5.0 olmuştur. Görüldüğü gibi orta-erkenci grup içinde 235Yediveren, 209 Mor İncir ve 1100 daha verimli çeşitler olarak dikkati çekmektedir.Meyve kaliteleri yönünden Çizelge 10'da verilen kriterlere göre yapılan değerlen-dirmede, 235 Yediveren 846 toplam puanla tartılı derecelendirmede ilk sırayı almıştır.1100'ün toplam puanı 808, Mor ¡ncir'in ise 724 olmuştur. 235 Yediveren, iyilop ürünüdöllenme istemesine rağmen yellop meyvelerini de oluşturabilmesi, iyiloplarının kaliteli,erkenci ve yeterli sayıda olması nedeni ile bu grup içinde dikkati çeken bir çeşitolmuştur. 1100 ise tipik sarı kabuk renginin yanısıra çok verimli olmasına rağmenolgunlaşmasını çok kısa sürede tamamlaması nedeni ile üzerinde durulması gerekir.3. Orta-mevsim ÇeşitleriOlgunlaşma dönemleri 50-55 gün arasında değişen 401 Mor Özer, 403 Sultani,304 Akincir, 215 Midilli, 1086 Mor Lop, 219, 243 Susak, 239 İsyemez, Göklop, 326Tarak, 1085 Lop Yemişi, 220 Dumanlı Kara, 1095,1111 ve 1034 Sakız orta mevsimçeşitleri olarak değerlendirilmiştir. Bu çeşitlerden 1034 Sakız, yaklaşık 35 gün sürenolgunlaşma periyodu ile diğerlerinden ayrılmaktadır. Ancak olgunlaşmanın orta-erkenci-lerden daha geç başlaması nedeni ile orta mevsim grubuna girmiştir. 219, Susak,İsyemez, Göklop, Tarak, Dumanlı Kara ve 1095'te olgunlaşma, benzer bir seyir izlemiş-tir. Ancak bunlardan 1095'te zaten daha geç başlayan olgunlaşma, dönem başındaoldukça yavaş gelişmiştir. Dumanlı Kara'da olgunlaşma, erken başlamasına rağmendönem sonuna doğru hızını kaybederek devam etmiştir. Bu gruba giren çeşitlerdeolgunlaşmanın ilerlemesi benzer bir durum göstermiştir (Şekil 9,10 ve 11).1991 -1993 yılları arasında üç yıllık ortalamalara göre saptanan sürgün üzerindekimeyve sayıları dikkate alındığında, orta mevsim olgunlaşan çeşitlerden Sultani 7.7,Tarak 7.0,1111 5.9, Akincir ve 1086 Mor Lop 5.7 ile ilk sıraları paylaşmışlardır. Sürgünüzerinde ortalama 3.8 meyve ile 1095 ve 4.0 ile 219 grup içinde en verimsiz çeşitlerolmuştur. Ancak orta mevsim çeşitlerinin ortalama meyve sayıları diğer gruplara oranladaha yüksektir. ALINTIDIR.. |
1 Eklenti(ler)
Torosan inciri
Eklenti 132128 |
Torasan inciri ile patlıcan incirini karşılaştırırsak hangisi daha lezzetlidir?
Eğer patlıcan inciri torasandan daha lezzetli ise torasan neden üretilmeye devam ediliyor? |
Syn Denizakvaryumuna katılıyorum hangi çeşit daha çok tutuluyor. Patlıcan incirimi Torosan incirimi?
|
Alıntı:
Torasan İnciri ise daha çok reçellik olarak tüketilir. Başka birde farkı yoktur. |
Her açıdan patlıcan inciri...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025