agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Solucan Kompostu (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/)
-   -   solucanlarla kompost yapma (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/14321.htm)

fskandemir 19-01-2010 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 566554)
Cuma gününden beri oda sıcaklığında (20-25) duran solucan kompost yatağını bu akşam koridora koydum. İçeride koyduğum dibe gidip kayboluyordu bakalım 5-10 derece de ne yapacaklar.

Her yıl bu aylar da yerler buzlu oluyordu. Bu yıl henüz kar'da olmadı, aralıkda da iki gün ayaz donu oldu. hava bakımından iyi gidiyor,

Pekiii şimdi sıcaktan etkilenirlerse yazın 35-40 derece de ne yapacağız?

35-40 derece solucanların ideal yaşama sıcaklığını geçmekte. Eksi dereceler içinde aynı durum geçerli.

Sıcaklıkları ortam sıcaklığı olarak ölçmek yerine, solucanların yaşadığı yerdeki yani nemli ve en az 2-3 cm gübrenin altındaki sıcaklık olarak ölçmeliyiz. Ekstrem sıcaklıklarda bir miktar gübre, toprak, malç katkısı ile solucanları strese sokmadan yaşatabiliriz.

berduray 19-01-2010 20:15

Ben bu arada tekrar; Sayın Epsody'ye solucanlar konusunda, gözümüzü kulağımızı açtığı için teşekkürlerimi sunuyorum...

Sadece bazen kendini nasıl ifade edeceğini bilemiyor, yanlış kelime seçiyor.

Ama iyiniyetinden ve toprağa aşkından hiç kuşkum yok.

Her zaman, her platformda sorularımızı bilgisi dahilinde cevaplamış, paylaşmaya devam etmiştir.

Bilgi karşısında saygıyla eğilirim.

ali mufit 19-01-2010 20:17

bu resimleri izniniz olursa tavanarasi. net te yayınlamak istiyorum

berduray 19-01-2010 20:22

Benim açımdan bir mahsuru yok, bilgi paylaşılınca anlamlanır.

Diğer arkadaşlardan itirazı olan varsa yazsın lütfen.

MeyveliTepe 19-01-2010 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 566548)
Bir bu sitelerde BİN kelimesi geçiyor bir türlü anlamadım, ne demek acaba?

"bin" kap anlamındadır. "Compost bin", Kompost kabı gibi.

nariçi 19-01-2010 20:42

Teşekkür ederim sayın MeyveliTepe, demek ki kabda "plastik veya ahşap katlı (videolardaki) kasalarda kompost yapmak demekmiş,

Yurt dışından tohum fide sipariş eden arkadaşlar solucanlarıda sipariş edebilirler. Fazla pahalı da değil 17 dolardan başlıyor, farklı kapasitede fiyatlar da değişiyor.

sındırgılı 19-01-2010 20:46

Bu akşamdan itibaren, Hanımın mutfaktaki artıkları çöpe atılmayıp saklanıyor. Hafta sonuna kadar stoklayıp, kıyma makinesinden geçirip toprakla karıştırıp çürütülmeye bırakılacak.Daha sonra solucanlarımızı devreye sokacağız.İşçi arkadaşlarımızı ancak 15 gün sonra sisteme dahil edebileceğim.Buraya kadar eksık bir operasyon varsa (gözümden kaçan) arkadaşlar lütfen yazın...Çünki 15 gün vaktim var..Ayrıca eleman konusuda önemli.Güvercin gübresi yapımında, çoklukla halkalı solucanlar vardı.Buradaki elemanlar daha kalifiyeli gözüküyor..Hadi hayırlısı...

berduray 19-01-2010 20:46

Ülkemizde girişimci bir firma var, ama belirteyim hiç bir iletişimim olmadı, üretime devam ediyorlar mı bilemiyorum.

burada

Bay Epsody'nin avatar sırrı da çözülmüş oldu, böylece :)

sercan1969 19-01-2010 20:49

Üretimleri tam gaz devam ediyor.

berduray 19-01-2010 20:50

O zaman dolarlar kalsın, yaşasın TL.

nariçi 19-01-2010 21:26

Şimdi bir mail gönderdim bakalım cevap verecekler mi! ABD de çok ucuz ancak ülke içinden sipariş alıyorlar.

nariçi 19-01-2010 22:39

Solucanlar serin yeri görünce canlanmışlar. Bir hareket var, gübre işi başlamışmıdır bilmem :o

epsody 20-01-2010 00:01

Solucan kompostunda yabancı linklerden bir örnek.

http://www.wormsrus.co.nz/video.html

fskandemir 20-01-2010 07:41

Arkadaşlar meyve sebze vb artıklarını eğer alıştıra alıştıra vermezseniz, artıklar tam bir sinek yuvası oluyor. O yüzden çok ince bir şekilde kıyılarak (Rondo makinası ideal) azar azar verilmeli. İkinci sorun olarak da sözkonusu artıklar asitik bir ortam oluşturuyor hem solucanları strese sokuyor hem de değişik türlerin -bazıları zararlı- üremesine sebeb oluyor.

Bu yüzden benim tavsiyem mutfak artıklarını verecek iseniz mutlaka karbon dengesi sağlayacak şekilde, azar azar ve muhafazalı bir kapta vermeniz.

Son olarak solucanlar ışıktan kaçar, meyve artıkları eğer ışık alıyor ise mutfak artıkları mutlak olarak diğer canlıların yemeği olacaktır.

fskandemir 20-01-2010 07:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 566622)
Ülkemizde girişimci bir firma var, ama belirteyim hiç bir iletişimim olmadı, üretime devam ediyorlar mı bilemiyorum.

burada

Bay Epsody'nin avatar sırrı da çözülmüş oldu, böylece :)

Firma yetkilileri ile bir iki defa yazıştım, perakende satış için hazırlıkları olduğunu belirtmişlerdi inşallah olur.Belki olmaz da bizler yaparız.

boransal 20-01-2010 08:47

Selamlar,

internettte bir ara tesadüfen görmüştüm,
http://www.monsterworms.com/

Ülkemize gelmesi bir şans sanırım, yurt dışında ticari ürünler zaten mevcut ama hemen hemen her ürününde amatör olarak yetiştirilmesi üretilmesi gibi çalışmalar yapılmış

Linkte solucan cinsleri ve compost karıştıran ypaan farklı dizaynda makinalar var, incelemenizi tavsiye ederim

berduray 20-01-2010 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 566644)
Şimdi bir mail gönderdim bakalım cevap verecekler mi! ABD de çok ucuz ancak ülke içinden sipariş alıyorlar.

Bir cevap alabildiniz mi acaba?

Merak ettim, nedir fiyat ...vs..ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

nariçi 20-01-2010 10:12

Henüz bir ses - cevap yok, olursa tabii.

epsody 20-01-2010 11:11

nariçi arkadaşıma açıklama.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 566784)
Henüz bir ses - cevap yok, olursa tabii.

Bu açıklamaları özellikle orman içi mekanlara yakın olanlara ve mesleği ormanda geçenlere solucan gübre yapımında ve doğal orman alanlarından faydalanacak arkadaşlarım için güncellemiş bir bilgi niteliği taşıdiığından paylaşımlara sunarak sulucanlardan gübre yapmanın yepyeni bir teknikler oluşturacak gelişmeleri ortaya koymaktadır.

Arkadaşlar sulucan gübresinin mucizelerine bir kat daha değer katacak özelllikler kazandırma çalışmaları bu başlıklarda beni destekliyerek sizlerle beraber bu günlere getirdik hepinize bu katılarınızdan dolayı şükranlarımı sunarak açıklamak istiyorum.

Arkadaşlar hepimizin malumu üzere ormanlar yeryüzünün doğal hayatın yaşandığı mekanların başında geldiğidir, arkadaşlar bu mekanlarda, anlayabilenlere çok değerli ekolojik sisteme katkı sağlıyacak hazineler mevcut, arkadaşlar bizler kompost yaparken malzemelerimizin oranlarını c/n dengesinini her kadar mükemmel oluştursak bile, bu oluşumu iyibir toprak şartlandırıcılarla aktif ederek fermantasyon başlatamassak kompostumuz önce toprağımıza sonrada bitkilerimize geçişte faydalı olabilecek forma ulaşamaz.

Size burada bu şartlandırıcının orman topraklarından sağlaması halinde, kompostumuzun ve gübrelerimizin bizim bahçe bitkilerini yetiştirmede en mükemmel yapı oluştyuracağı ve en ekonomik etkin mikro organizmalarla topraklarımızı aktif hale getireceği kuşkusuzdur.

Arkadaşlar şimdi gelelim solucan gübresi oluşumunda ormanlardan sağlanacak bir malzemede eniyi ve en doğal yataklık malzemesinin teminidir, solucan gübresi ile uğraşan arkadaşlarımın başka bir materyal sağlamalarının farkını, ormanlık alanların en kuytu köşelerinden yaprak altı olarak bilenen bu malzemeleri kullandıktan sonra çok daha iyi anlıyacaklardır.

Açıklamalarım çıklamalarımın devamını paylaşımlara açmadan önce bu açıklamalarımın sizler tarafından anlaşılıp yorumlandıktan sonra da detaylandırılacaktır. hepize müteşekkirim sevgiyle kalın.

idris şenol 21-01-2010 13:47

selamlar
dün tesadüfen bir av sitesinde solcan satışı olduğunu gördüm
belki onlar başka bir amaç için solcan satışı yapıyorlar ama :))
herneyse biz bize lağzım olan kısmı alalım saygılarımla
http://www.kayaavmarket.com/SOLUCAN-CANLI,PR-281.html

Tuba 21-01-2010 16:00

Kucuk bir not, yakinda torf alir gibi alabiliriz ama forum bu gayretle kendi gubresini yapangillere donecek o zamana kadar hayirlisiyla...

Birde 100 solucani 10 TL den satarak gunde 30-40 TL kazanan asgari ucretli bir iscinin hikayesi var internette. Solucanlara organik artik verelim besleyelim, onlar uresin, bizim gubremiz onlarin ekonomik degeri olsun...

Masallah bu solucanlarin bu kadar kiymetli oldugunu bilmiordum :)


haber soyle:






Antalyalı iş adamı Nazmi Acar, Avrupa’da yaptığı mesleki incelemeler sırasında, solucan gübresinden elde edilen gübrenin verimli olduğunu ve yüksek ekonomik değeri bulunduğunu öğrenince, aynı işi Türkiye’de yapmak üzere kolları sıvadı. Bo konuda 12 yıl araştırma yapan, anaç solucan temini için türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 3 mlyon solucan toplayan Acar, 1,5 dekar alana 6 havuz kurarak üretime başladı. bugün 40 milyon solucana ulaşan Acar, 200 milyon rakamına ulaşınca yılda 1,5 milyon TL gelir elde etmeyi hedefliyor.

2011 yılı başlarında verimli olarak solucan gübresi satışı yapacaklarını anlatan Nazmi Acar, solucan sayısı 200 milyona çıkınca seri üretime geçeceklerini söyleyerek, “Solucan gübresi buğday, mısır, pamuk, tütün, çeltik, ayçiçeği, pancar gibi hububat ve tarla bitkilerine ekim öncesinde; biber, domates, patlıcan, kabak, ıspanak, pırasa, havuç, kavun, karpuz, gibi sebzelere de ekim sırasında veriliyor. Çim alanlar, çiçekli dış mekanlar, odunsu bitkiler ve çiçeklerin gelişimine de büyük katkı sağlıyor. Solucanlar bitki atığı, hayvan gübresi, saman gibi atıklardaki besin maddelerini yiyerek, solucanlara özgü salgı maddesiyle erittikten sonra dışkı olarak atıyor. Atılan bu gübre, çok sayıda ve çeşitte enzim, vitamin, aminoasit, büyüme hormonu içerdiği için bitkinin hızlı gelişmesine destek verip, olumsuz çevre şartlarına karşı daha dirençli olmasını sağlıyor” bilgisini verdi.

Solucanların ağızlarında diş bulunmadığını, taşlık, yutak gibi sindirimle ilgili hiçbir yardımcı organı da olmadığını anlatan Acar, şunları kaydetti: Kimyasal gübre kullanan üreticilerimize bu tür biyolojik gübrelerle topraklarının canlılığının devam ettirilmesini öneriyoruz. Solucan gübresinin bir diğer özelliği ise bitki büyümesi için gerekli olan tüm mineral maddeleri yeteri kadar ihtiva edebilmesidir. Solucan gübresi azot, fosfor, potasyum, karbon, demir, çinko, magnezyum, kalsiyum gibi maddelerin yanı sıra yüksek oranda organik madde, humikasit ve fulvikasit içeriyor. Bunlar Türkiye’deki her türlü sebze ve meyve için çok önemli besin öğesidir. Solucan gübresi suni gübreye göre yüz kat daha etkilidir.”


http://www.patronturk.com/solucan-gu...1de-baslayacak

nariçi 21-01-2010 16:03

Sayın şenol teşekkür ederiz, ancak solucanlarda tür de önemliymiş. Diğer taraftan o ilan da stokda yok yazıyor.

Sayın epsody, orman humus toprağı ağaç türüne göre değişir, ayrıca önemli olan seri gübre üretimi o ortamdaki solucanlar daha temiz doğal humus çürüğü yer. oysa sitelerden anlaşılan gübre yapan solucanlar genelde yine ahır gübresi ve ev atıklarıyla besleniyorlar.

nariçi 21-01-2010 16:09

S. Tuba, ben o haberi önceden okudum yukarıda başka bir arkadaş da o işletmenin linkini koydu. Mail gönderdim yanıt vermedi.

Burası tekel değil paylaşım ve amatör üretim platformu ;)

Tuba 21-01-2010 17:17

Tuh, heyecanla her sayfayi okurken atlamisim bazi mesajlari... Kismet... Ben durumun guzelligini vurgulamak istedim.

Tekel mi? Kim tekel??? Ben degilim... Annemden gizli mini kimizi solucan cifligi kurup her isteyene yollamayi dusunuyorum ama once bi kendime bulabilsem iyi olacak :D

nariçi 21-01-2010 17:32

Sizin için değil o değerlendirme, formun gelişiminden belli. Siz haberi paylaşım görevinizi yaptınız, teşekkürü de hak ettiniz.

Bu iş için anlaşılan o ki on'larla ifade edilen solucan değil binlerce solucan bulmak gerekiyor. Yarın yakın mahallede çucuklara bir göz atmam lazım.

Tuba 21-01-2010 17:36

Tesekkur de bisiydir, yarin karneler aliniyor :) Yakinda kaparim ben takdirnameyi de :)

Benim anlamadigim, en verimlisi kirmizi solucanlar ama onlar bizim bahcede falan olmuyor herlade. Bahcede buldugumuzu kullansak nolur? Olmaz mi?

nariçi 21-01-2010 17:45

Bu solucanlar at gübresi veya ahır gübresi yığınlarında bulunuyor.

Yalnız dikkat et, editörlerin ihtarını almadan yazınızda imla hatalarını düzeltirmisiniz.:)

Tuba 22-01-2010 08:12

Biliyorum teklikeli sularda yuzuyorm ama bilgisayarimda Turkce klavya yok, mecburen hatali yaziyorum yani.

At ve ahir gubresi... Ankara... Solucan... Amerikadan siparis etsem daha kolay olabilir yani... Tuh... Neyse buluruz artik bir caresini...

x-29 05-02-2010 05:23

Vermicompost Duzenekleri
 
Merhaba,
Ben hem bu modeli hemde http://www.reln.com.au/canoworms-p-9.html modelini kullaniyorum. Ama kendinizde plastik kaplar kullanarak ayni sistemleri yapabilirsiniz. Ykat malzemesi icin hindistan cevizi liflerini oneririm. Onceki mesajlari okursaniz benim gonderdigim fotolari gorebilirsiniz.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi taskıslalı (Mesaj 551526)
http://www.reln.com.au/worm-factory-p-131.html

Burada bahsedilen worm factory düzeneğinin amaçları nelerdir?

Malum, Türkiye'de böyle düzenekleri bulmak kolay değil, evde, balkonda, terasta, bahçede bu işi kapta yapabilmek için kendimiz bir şeyler üretebilir miyiz?

Anladığım kadarıyla,

ışık almaması, havalandırılması, çok sıcak olmaması, soğuktan korunması, drenajının iyi olması gerekiyor.. Buna göre alttan sıvı atımı sağlanan yanlardan hava alması mümkün bir kap yeterli gibi, solucanların dışarı çıkma ihtimali var mıdır acaba, bunun için tellemek gerekebilir mi?

Yatak düzenin parçalanmış nemli karton,kağıt, kurumuş yaprak, hindistan ceviz lifi uygun..

Sonra da atıkları attıktan sonra 1 hafta 10 gün sonra solucanlar eklendikten sonra solucan kompostu başlıyor...

Nemini, ısısını düzgün tuttuktan sonra, vermicompost işlemi başarıyla tamamlanıyor...


Sanırım bu işi terasta yapabilirim...


x-29 05-02-2010 05:35

Solucan Gubresi Uygulamalari
 
Merhabalar,
Bu sene sebze bahcemde diger gubrelerle birlikte oldukca fazla miktarda saf solucan gubresi (metrekareye 2 kg kadar) ve sebze-meyve artiklarindan yapilmis kompost kullandim. Tatilden dondugumde hemen hemen tum bitkilerin oldukca saglikli ve gayet iyi urun verdigini gordum. Fotolari yakinda gondermeye calisacagim.

Iyi calismalar


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025