![]() |
Arkadaşım nariçi'ne önemli paylaşımlarım.
Alıntı:
Canlı ve diri oluşum gösteren atıklara yaklaşım göstermezler, bu atıklar solucanlara ilk sunulduktan sonra ortamdaki mikroorganizmaların hücümuna uğruyarak ayrışma başlıyınca ancak bunlara yaklaşırlar, ve bu atıkların asidik olmalarından da etkilendiklerinde uzaklaştıkları görülebilir. Üst kısımlardan aşağı inmelerinin bir sebebide ışık ortamlarından etkilenmeleridir, ışıktan rahatsızlık çektiklerinden bu ortamı terk etmişlerdir |
Sındırgılı arkadaşıma yılgınlığı yakıştıramadım.
Alıntı:
Bu başlıkta özverili çalışan arkadaşlarımın adlarını sayamıyorum, bu arkadaşlara sıralamada haksızlık yapacağımdan hatta rekabet zaafına düşmekten korkuyorum, sizlerin özgür iradelerine şükranlarmı sunarak başarılarınızın daim olması dileklerimle hepinizi kutluyorum. |
gazete kağıdı
Alıntı:
Bilebildiğim kadarıyla gerek kompost yapımında gerekse solucanlarla humus yapımında gazete kağıdı kullanmamanız gerekiyor ya a en azından tavsiye edilmiyor. Sevgiyle kalın |
Gazete, cesitli kimyasal icerikli matbaa murekkepleri ile basildigindan onerilmiyor.Dogrusu kraft veya atiklardan yapilmis boyasiz olani kullanmak..
Sevgili Epsody, Benimki yilginlik degilde kendi ortamlarinda yapmak istegi diyelim. |
Arkadaşlar X-29 bey nereye kayboldu? İki gündür arıyorum yok!
Ben şimdi 1.00x1.00x1.00 m. ebadında 4 kat ahşap kasa yaptım. İkisine, en üstekine 0,5 mm. onun altındakine 0.mm elek çaktım. 3. kasaya 0.2mm elek monte etmek istiyorum ama bu solucan kompstları dökünmesi için elek aralığı ne olmalı. benip yaptıkların sık mı seyrek mi iki kademe yeter mi? |
Sebze adalarında yaz sebzelerini köklerinden sökmeden kök boğazından kesip almış, sonra da 15x15 santim sıklıkta bakla ekmiştim. Baklalar çimlenip 15-20 santim oldular. Adalardaki toprak karışımı gevşek, hiç alet kullanmadan parmakla kazılabilecek durumda. İlginç olan, bu mevsimde ve yüzeye yakın yerlerde bile her bir avuç (iki elle alabildiğim kadar toprağı aldığımda) ortalama 5-6 tane kırmızı, kıvır kıvır canlı, 7-8 santim uzunluğunda solucan olması.
Dolayısıyla elemanlar soğuk, yağmur dinlemeden işlerini yapıyorlar. Kaba hesapla her bir adada binden fazla solucan olmalı. Daha da dikkate değer olan olan ise, geçen yıl onca sebze yetiştirdiğim toprakta ilave bir malzeme ve gübre koymadan, kazmadan, kök sökmeden, hatta ot ayıklamadan, sadece hakim bitkiyi rotasyona sokarak yine sebze yetiştirebileceğim. Onca kadife çiçeğinin kökleri de hala toprakta. Pek çok patojene karşı koruyuculuk yapmaya devam ediyorlar. Toprak, yoğun sebze yetiştirmekten dolayı yorulup fakirleşeceğine sanki daha da zenginleşti. Sanırım bu "sürdürülebilir doğal tarım"ın en önemli mekanizması olsa gerek. |
Hayrını görün Sayın Meyvelitepe, demek ki bahçenizin toprağı çok verimli. Derler ya "adam diksen adam biter diye" mümbit bir toprak olmalı. Güle güle kullanın.
|
Sn.Nariçi, bir bahçedeki toprağın tümünü bu duruma getirmek çok emek ve çok uzun zaman alır. Pratik olarak da çok olanaklı değil. Mesajımda belirttiğim gibi, bu durum sadece sebze adalarının toprağında mevcut. Muhtemelen ağaç ve fidanların kök bölgelerinde de benzer bir durum vardır. Fakat bahçenin geri kalanı normall bahçe toprağı. Bölgede çokça görüldüğü üzere, killi, organik maddesi ekilen örtü bitkileri sayesinde yavaş yavaş artan ama henüz yeterli olmayan, bildiğimiz toprak.
Sebze adalarının toprağını geçen yıl bu zamanlar özel olarak hazırlamıştım. Bunlar yükseltilmiş yastıklar. İçindeki karışım, killi toprak, coco-peat, leonardit, bol kompost ve çiftlik gübresinden oluşuyor. Burada özel olarak yazmamın sebebi, bahçenin tamamı yerine, ekilecek özel alanlarda, başlangıçta kontrollü ama sonradan kendi yaşamına devam edebilecek, ideale yakın toprağı oluşturmak mümkün. Bu sayede zaman, emek ve para hedefe odaklı olarak kullanılmış oluyor. Solucanların bu kontrollü alanlarda bu kadar yoğunlaşması ise hem yapılan işin doğrulama bakımından sağlaması, hem de artık bu alanlarda yaşamın kendi döngüsü ile devam edebileceği şekilde tesis edildiği anlamına geliyor. |
Toprak, yoğun sebze yetiştirmekten dolayı yorulup fakirleşeceğine sanki daha da zenginleşti. Sanırım bu "sürdürülebilir doğal tarım"ın en önemli mekanizması olsa gerek.
Bu teşhisiniz ne kadar doğru Sn Meyvelitepe! Toprak verdikçe zenginleşiyor. Karşılıklı yararlanma ilişkisinin en güzel örneği. Kimyasal tarım yapanların bunları mutlaka okuması lazım. |
Toprağımda yetiştirdiğim solucanlarım.
1 Eklenti(ler)
Çukurda solucanlarla kompost çalışmalarımın örneklerinden.
Arkadaşlar her sene bahçenizin bir bölümünü çukurda kompost çalışmaları ile, bahçenizdeki toprağınızın içinde yaparak solucan populasyonlarınıda artırmış olacağınızdan,toprağınıza kompost veya diğer organik gübrelerin solucanlar tarafından solucan gübresine çevrilmesini sağlıyabilirsiniz. Kompost çukurumu açtığımda içindeki solucan faaliyetlerini gözlemlediğimde bunu sizlerle paylaşarak sizlerin yorumlarınıza sunuyorum. |
Sayın epsody, siz solucan fabrikasını toprağa kurmuşsunuz. Çok güzel bir sonuç.
X-29 hala gözükmüyor. Onlarla aramızda saat farkı da var ama üçgündür uğramadı. Sorularımı cevaplar diye bekliyorum. |
5 Eklenti(ler)
Herkese selamlar,
Daha once bahsettigim cukurlari bahcenin 2 yerinde 100*100 boy ve 50 cm derinliginde cukurlari kazdik iclerine guvercin gubresi, yanmis hayvan gubresi, kuru ot, toprak, karisimimni epsody hocanin verdigi olcuye gore karistirip uzerlerini samanla orttuk. Samanin altini mutfak atiklariyla besleyecegiz ve solucan nufusunu gozlemleyip buradan paylasacagim. Yagmurlar durunca ortamin fotograflarini da paylasacagim. Bu arada yeni gelen arkadaslar, hosgeldiniz. Evde solucan beslemek isteyen arkadaslarla arastirirken buldugum bazi pratik fikirleri paylasmak istedim, umarim faydasi olur. |
Resimlerin devami.
4 Eklenti(ler)
Resimlerin devami.
|
Bu beş katlı kasaların elekleri farklı sıklıktamı aynı mı acaba?
|
S. Berduray, solucanları ve kompostu ayrıntılı anlatmışsınız Paylaşım için teşekkür ederiz ancak:
Eisenia spp tür solucan ülkemizin hangi yörelerinde var? Bunun fotoğrafını da mümkünse forma koysanız çok iyi olacak. |
nariçi arkadaşım'dan açıklama.
Alıntı:
|
Sayın epsody, 7. sayfa, 208. mesaj.
|
Sayın Nariçi, teşekkür ederim.
Yaklaşık birbuçuk saattir nette konu ile ilgili dolaşıyorum, ama solucanların reytingi pek düşük, doğru dürüst bilgi yok. Ben Türkiye'de yaşayan solucanlarla ilgili tek bilimsel kaynak bulabildim. Araştırmayı yapan Mete Mısırlıoğlu hocamıza da bu vesile ile teşekkür edelim, bilimsel çalışmalarında kolaylıklar dileyelim. 12. sayfa |
Teşekkür ederim. Buradakilerin fotoğrafını çekip İnt. görülenlerle karşılaştırmalı.
kompost yatağı üstüne koyduğum içine gidiyor. Sebzelerin içinde gözükmüyorlar. Linklerdeki videolarda çok taze sebzeler koyuyorlar gazte kağıtları üstüne orada bile çalışıyorlar Bizimkiler alışmadı herhalde sosyete yaşama:D |
Alıntı:
Alıntı:
|
Sn.Berduray, Benim bulamadigim siteleri bulup gozlemledigin icin tesekkurler.Tekrar sistemi duzeltip; evde solucan gubresi imaline en kisa surede basliyacagim.Gecen sefer azad ettigim isci arkadaslarimi aramak icin Buyukada yollarina vurmali...Birde Faytonculardan taze at gubresi edinmeli.(Istahlari acilir !!!)
|
Sevgili Berduray'a eniyi dileklerime,müteşekkirim
Sayın Berduray,sizi gerçekten kutlarım, sizin bu araştırmada'ki çalışma ile toprak solucanlarının bu başlıkta daha iyi tanınmasına getirmiş olduğun katkıları takdire değer bulduğumu, bu çalışmaylada bu başlığa hizmetinden dolayı, sizi önce kompost, daha sonra da solucanlarla kompost çalışmasın da kendime en yakın bir arkadaş edinmenin haklılığını ortaya koydunuz.
Arkadaşlığımızın başladığı kompost başlığında ki poleklerimizin solucan arayışları ile bu konudaki sizleri eliştiriler yapıdaki paylaşımlarda oluşan kopukluklara neden olan bilgi eksikliğinden doğan bu oluşumlarıda giderme becerisi göstermeniz beni ziyadesiyle memnun etmiştir. Ben bu beceriyi sağlamada çok zorlandığımı belirtmek isterim, çünkü arkadaşlığınıza laik olmak düşüncesiyle sizlere bu alanda bilgi aktarmada zorlanıyordum, ama şimdi artık müsterihim, sizi solucanlar konusunda tam bilgiyle donanımlı görmek benim için aradığım adeta bir özlemdi, buna da sayenizde kavuştum, şimdiki dileğim daha mutlu paylaşımlarda birlikteliğe sevgi ve saygılarımla kalın. |
Alıntı:
Hepsinin yaşadığı tabaka, nem, gıda isteği farklı. Vermikompost için özel kırmızı solucan kullanılıyor. Yaratan onları sadece bu iş için dizayn etmiş, diğerleri de derinde galeri açar, toprağı havalandırır, kimisi topraktaki zararlı canlıları tüketir ve dolaşım sistemindeyken absorbe eder....gibi...her solucanın görevi ayrı ... Bilimsel adları şurada |
Alıntı:
Bulup getirmek bir şey değil...bulup getirdiğiniz ortamı o solucana sağlayamadıktan sonra yaşatamaz, çoğaltamazsınız... Aynı hatayı ben de yaptım...Doğadan buldum, aldım kompost kutusuna attım, hata yaptım...kızışma döneminde ısıya dayanamayan solucanlar maalesef öldü. Ben iyi olduğu kadar, kötü tecrübeleri de paylaşayım da başka arkadaşlar aynı hataya düşmesin. Kedi köpek alırken nasıl kulübesini, yemini, su kabını ayarlıyorsak...aynı şeyleri yapmalıyız...ona ihtiyacı olan ortamı hazırlamalıyız. |
Mesleki bilgilerinize ihtiyeacım var.
Alıntı:
|
Bir icad kokusu alıyorum:)
|
Sizi bu çalışmalarımdan haberdar etmiştim.
Alıntı:
|
Bizim bahçelerdeki solucanlar pekte verimli değil demektir. Acaba kırmızı bulabilirsek çoğalması uzun sürermi bunu araştırıp kırmızı aramak lazım.
Bir bu sitelerde BİN kelimesi geçiyor bir türlü anlamadım, ne demek acaba? |
Alıntı:
Her yıl bu aylar da yerler buzlu oluyordu. Bu yıl henüz kar'da olmadı, aralıkda da iki gün ayaz donu oldu. hava bakımından iyi gidiyor, Pekiii şimdi sıcaktan etkilenirlerse yazın 35-40 derece de ne yapacağız? |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025