agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Solucan Kompostu (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/)
-   -   solucanlarla kompost yapma (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/14321.htm)

epsody 17-01-2010 10:32

Arkadaşım nariçi'ne önemli paylaşımlarım.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 565292)
Bu sabah biraz daha solucan koydum, bir süre sonra baktım yine hepsi gözden kaybolmuş.
Üsteki taze sebzeleri-meyveleri yemeden cocopeat mı yemeye iniyorlar.

Eğer öyleyse cocopeat yatak mazemesini yemeden yukarı çıkmazlar;)

Arkadaşım solucanlrın yiyecekleri konusunda birçok yerde açıklamalarım olmuştur, ama esa olarak saksıdaki solucanların faaliyetlerini anlatımlarımda ortaya koymaya çalıştım, arkadaşım solucanların genelde çürümeye yüz tutmuş sümükümsü salgı durumu hasıl eden sebze ve meyveleri bu haleri ile kabul ederler.

Canlı ve diri oluşum gösteren atıklara yaklaşım göstermezler, bu atıklar solucanlara ilk sunulduktan sonra ortamdaki mikroorganizmaların hücümuna uğruyarak ayrışma başlıyınca ancak bunlara yaklaşırlar, ve bu atıkların asidik olmalarından da etkilendiklerinde uzaklaştıkları görülebilir.

Üst kısımlardan aşağı inmelerinin bir sebebide ışık ortamlarından etkilenmeleridir, ışıktan rahatsızlık çektiklerinden bu ortamı terk etmişlerdir

epsody 17-01-2010 10:48

Sındırgılı arkadaşıma yılgınlığı yakıştıramadım.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 565297)
Ben nemlendirilmis gazeteyi en alt kisma koydum.Ustune kiyma makinesinden gecirdigim sebze ve meyva atiklari ile topragi iyice karistirip yerlestirdim.Solucanlarimi yerlestirdikten sonra tekrar ustte nemlendirilmis gazete koydum.Fisfisla sulayip tekrar kat ciktim.Sizin dediginiz gibi once solucanlar sasirdi,fakat 1 hafta icersinde ortama alistilar.Onceleri iyi gidiyordu,gecen hafta baktigimda solucanlari cok hareketsiz gordum.Hatta bir tanesinde hic hareket yoktu.Onu alip bahceye goturdugumde canlandi.Denemenin basarisiz olduguna kanaat getirip bahce icinde bir cukur acip atiklari ve solucanlari oraya koydum. Orada devam edecegim.Fakat okudugum kadariyle uzun soluklu bir calisma olacak..Tipki Enzim gibi.Ayrica solucan cinside onemli.Benim sisteme koyduklarim: gubremin icinde bolca bulunan halkali solucanlardi ! Biraz daha arastirma yaparak dogrusunu bulacagimiza inaniyorum. Aslinda taze at pisligide bulma imkanim var. (Nede olsa Adadayim :) Bol Fayton ve at varda..... at *okunu ne yapacaksin Abi!! demelerinden cekiniyorum )

Arkadaşlar biz burada niçin varız, sorunların üzerine giderek üstesinden geleceğiz elbet, yeterki gözlemlerimizi iyi değerlendirerek paylaşılara aktaralım bu çalışmaların başarısı hepimizin başarısı olacaktır, arkadaşlar menfi düşüncelere girmeden gözlemlerimizi başlığımızda ortaya koyma becerimiz bizim bu alandaki mutlu sona daha hızlı ulaşmamızı sağlıyacaktır.

Bu başlıkta özverili çalışan arkadaşlarımın adlarını sayamıyorum, bu arkadaşlara sıralamada haksızlık yapacağımdan hatta rekabet zaafına düşmekten korkuyorum, sizlerin özgür iradelerine şükranlarmı sunarak başarılarınızın daim olması dileklerimle hepinizi kutluyorum.

ensar 17-01-2010 11:06

gazete kağıdı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 565297)
Ben nemlendirilmis gazeteyi en alt kisma koydum.Ustune kiyma makinesinden gecirdigim sebze ve meyva atiklari ile topragi iyice karistirip yerlestirdim.Solucanlarimi yerlestirdikten sonra tekrar ustte nemlendirilmis gazete koydum.Fisfisla sulayip tekrar kat ciktim.Sizin dediginiz gibi once solucanlar sasirdi,fakat 1 hafta icersinde ortama alistilar.Onceleri iyi gidiyordu,gecen hafta baktigimda solucanlari cok hareketsiz gordum.Hatta bir tanesinde hic hareket yoktu.Onu alip bahceye goturdugumde canlandi.Denemenin basarisiz olduguna kanaat getirip bahce icinde bir cukur acip atiklari ve solucanlari oraya koydum. Orada devam edecegim.Fakat okudugum kadariyle uzun soluklu bir calisma olacak..Tipki Enzim gibi.Ayrica solucan cinside onemli.Benim sisteme koyduklarim: gubremin icinde bolca bulunan halkali solucanlardi ! Biraz daha arastirma yaparak dogrusunu bulacagimiza inaniyorum. Aslinda taze at pisligide bulma imkanim var. (Nede olsa Adadayim :) Bol Fayton ve at varda..... at *okunu ne yapacaksin Abi!! demelerinden cekiniyorum )

Sn. Sındırgılı,

Bilebildiğim kadarıyla gerek kompost yapımında gerekse solucanlarla humus yapımında gazete kağıdı kullanmamanız gerekiyor ya a en azından tavsiye edilmiyor.

Sevgiyle kalın

sındırgılı 17-01-2010 11:48

Gazete, cesitli kimyasal icerikli matbaa murekkepleri ile basildigindan onerilmiyor.Dogrusu kraft veya atiklardan yapilmis boyasiz olani kullanmak..
Sevgili Epsody, Benimki yilginlik degilde kendi ortamlarinda yapmak istegi diyelim.

nariçi 17-01-2010 14:50

Arkadaşlar X-29 bey nereye kayboldu? İki gündür arıyorum yok!

Ben şimdi 1.00x1.00x1.00 m. ebadında 4 kat ahşap kasa yaptım. İkisine, en üstekine 0,5 mm. onun altındakine 0.mm elek çaktım. 3. kasaya 0.2mm elek monte etmek istiyorum ama bu solucan kompstları dökünmesi için elek aralığı ne olmalı. benip yaptıkların sık mı seyrek mi iki kademe yeter mi?

MeyveliTepe 17-01-2010 15:14

Sebze adalarında yaz sebzelerini köklerinden sökmeden kök boğazından kesip almış, sonra da 15x15 santim sıklıkta bakla ekmiştim. Baklalar çimlenip 15-20 santim oldular. Adalardaki toprak karışımı gevşek, hiç alet kullanmadan parmakla kazılabilecek durumda. İlginç olan, bu mevsimde ve yüzeye yakın yerlerde bile her bir avuç (iki elle alabildiğim kadar toprağı aldığımda) ortalama 5-6 tane kırmızı, kıvır kıvır canlı, 7-8 santim uzunluğunda solucan olması.

Dolayısıyla elemanlar soğuk, yağmur dinlemeden işlerini yapıyorlar. Kaba hesapla her bir adada binden fazla solucan olmalı. Daha da dikkate değer olan olan ise, geçen yıl onca sebze yetiştirdiğim toprakta ilave bir malzeme ve gübre koymadan, kazmadan, kök sökmeden, hatta ot ayıklamadan, sadece hakim bitkiyi rotasyona sokarak yine sebze yetiştirebileceğim. Onca kadife çiçeğinin kökleri de hala toprakta. Pek çok patojene karşı koruyuculuk yapmaya devam ediyorlar.

Toprak, yoğun sebze yetiştirmekten dolayı yorulup fakirleşeceğine sanki daha da zenginleşti. Sanırım bu "sürdürülebilir doğal tarım"ın en önemli mekanizması olsa gerek.

nariçi 17-01-2010 15:21

Hayrını görün Sayın Meyvelitepe, demek ki bahçenizin toprağı çok verimli. Derler ya "adam diksen adam biter diye" mümbit bir toprak olmalı. Güle güle kullanın.

MeyveliTepe 17-01-2010 15:37

Sn.Nariçi, bir bahçedeki toprağın tümünü bu duruma getirmek çok emek ve çok uzun zaman alır. Pratik olarak da çok olanaklı değil. Mesajımda belirttiğim gibi, bu durum sadece sebze adalarının toprağında mevcut. Muhtemelen ağaç ve fidanların kök bölgelerinde de benzer bir durum vardır. Fakat bahçenin geri kalanı normall bahçe toprağı. Bölgede çokça görüldüğü üzere, killi, organik maddesi ekilen örtü bitkileri sayesinde yavaş yavaş artan ama henüz yeterli olmayan, bildiğimiz toprak.

Sebze adalarının toprağını geçen yıl bu zamanlar özel olarak hazırlamıştım. Bunlar yükseltilmiş yastıklar. İçindeki karışım, killi toprak, coco-peat, leonardit, bol kompost ve çiftlik gübresinden oluşuyor.

Burada özel olarak yazmamın sebebi, bahçenin tamamı yerine, ekilecek özel alanlarda, başlangıçta kontrollü ama sonradan kendi yaşamına devam edebilecek, ideale yakın toprağı oluşturmak mümkün. Bu sayede zaman, emek ve para hedefe odaklı olarak kullanılmış oluyor. Solucanların bu kontrollü alanlarda bu kadar yoğunlaşması ise hem yapılan işin doğrulama bakımından sağlaması, hem de artık bu alanlarda yaşamın kendi döngüsü ile devam edebileceği şekilde tesis edildiği anlamına geliyor.

Dogasever 17-01-2010 15:43

Toprak, yoğun sebze yetiştirmekten dolayı yorulup fakirleşeceğine sanki daha da zenginleşti. Sanırım bu "sürdürülebilir doğal tarım"ın en önemli mekanizması olsa gerek.

Bu teşhisiniz ne kadar doğru Sn Meyvelitepe! Toprak verdikçe zenginleşiyor. Karşılıklı yararlanma ilişkisinin en güzel örneği. Kimyasal tarım yapanların bunları mutlaka okuması lazım.

epsody 17-01-2010 16:00

Toprağımda yetiştirdiğim solucanlarım.

1 Eklenti(ler)
Çukurda solucanlarla kompost çalışmalarımın örneklerinden.

Arkadaşlar her sene bahçenizin bir bölümünü çukurda kompost çalışmaları ile, bahçenizdeki toprağınızın içinde yaparak solucan populasyonlarınıda artırmış olacağınızdan,toprağınıza kompost veya diğer organik gübrelerin solucanlar tarafından solucan gübresine çevrilmesini sağlıyabilirsiniz.

Kompost çukurumu açtığımda içindeki solucan faaliyetlerini gözlemlediğimde bunu sizlerle paylaşarak sizlerin yorumlarınıza sunuyorum.

nariçi 17-01-2010 16:35

Sayın epsody, siz solucan fabrikasını toprağa kurmuşsunuz. Çok güzel bir sonuç.

X-29 hala gözükmüyor. Onlarla aramızda saat farkı da var ama üçgündür uğramadı. Sorularımı cevaplar diye bekliyorum.

Özgür Ayata 18-01-2010 14:59

5 Eklenti(ler)
Herkese selamlar,
Daha once bahsettigim cukurlari bahcenin 2 yerinde 100*100 boy ve 50 cm derinliginde cukurlari kazdik iclerine guvercin gubresi, yanmis hayvan gubresi, kuru ot, toprak, karisimimni epsody hocanin verdigi olcuye gore karistirip uzerlerini samanla orttuk. Samanin altini mutfak atiklariyla besleyecegiz ve solucan nufusunu gozlemleyip buradan paylasacagim. Yagmurlar durunca ortamin fotograflarini da paylasacagim.
Bu arada yeni gelen arkadaslar, hosgeldiniz.
Evde solucan beslemek isteyen arkadaslarla arastirirken buldugum bazi pratik fikirleri paylasmak istedim, umarim faydasi olur.

Özgür Ayata 18-01-2010 15:04

Resimlerin devami.

4 Eklenti(ler)
Resimlerin devami.

nariçi 18-01-2010 16:34

Bu beş katlı kasaların elekleri farklı sıklıktamı aynı mı acaba?

nariçi 18-01-2010 19:00

S. Berduray, solucanları ve kompostu ayrıntılı anlatmışsınız Paylaşım için teşekkür ederiz ancak:
Eisenia spp tür solucan ülkemizin hangi yörelerinde var? Bunun fotoğrafını da mümkünse forma koysanız çok iyi olacak.

epsody 18-01-2010 19:08

nariçi arkadaşım'dan açıklama.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 566097)
S. Berduray, solucanları ve kompostu ayrıntılı anlatmışsınız Paylaşım için teşekkür ederiz ancak:
Eisenia spp tür solucan ülkemizin hangi yörelerinde var? Bunun fotoğrafını da mümkünse forma koysanız çok iyi olacak.

Berduray bu açıklamalarını nerde yapmıştı belirtirmisiniz.

nariçi 18-01-2010 19:35

Sayın epsody, 7. sayfa, 208. mesaj.

berduray 18-01-2010 22:34

Sayın Nariçi, teşekkür ederim.

Yaklaşık birbuçuk saattir nette konu ile ilgili dolaşıyorum, ama solucanların reytingi pek düşük, doğru dürüst bilgi yok.

Ben Türkiye'de yaşayan solucanlarla ilgili tek bilimsel kaynak bulabildim.

Araştırmayı yapan Mete Mısırlıoğlu hocamıza da bu vesile ile teşekkür edelim, bilimsel çalışmalarında kolaylıklar dileyelim.

12. sayfa

nariçi 18-01-2010 22:59

Teşekkür ederim. Buradakilerin fotoğrafını çekip İnt. görülenlerle karşılaştırmalı.
kompost yatağı üstüne koyduğum içine gidiyor. Sebzelerin içinde gözükmüyorlar.
Linklerdeki videolarda çok taze sebzeler koyuyorlar gazte kağıtları üstüne orada bile çalışıyorlar Bizimkiler alışmadı herhalde sosyete yaşama:D

mumunal 18-01-2010 23:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 566189)
Sayın Nariçi, teşekkür ederim.

Yaklaşık birbuçuk saattir nette konu ile ilgili dolaşıyorum, ama solucanların reytingi pek düşük, doğru dürüst bilgi yok.

Ben Türkiye'de yaşayan solucanlarla ilgili tek bilimsel kaynak bulabildim.

Araştırmayı yapan Mete Mısırlıoğlu hocamıza da bu vesile ile teşekkür edelim, bilimsel çalışmalarında kolaylıklar dileyelim.

12. sayfa

Özür dileyerek verdiğiniz linkte bulunan bilgilerden bir parça buraya aktarmak istiyorum. Bir bir bilim insanının, yapılan bilimsel çalışmalarla solucanların ne muhteşem varlıklar olduğunu anlatıyor.

Alıntı:

Toprağın yapısını, verimliliğini ve bitki üretimini önemli ölçüde etkileyebilirler.
Beslenmeleri ve galeri açma aktiviteleri yoluyla toprağın dengesini olumlu yönde geliştirebilir,
suyun toprağa nüfuzunu artırabilir, yüzeye uygulanan organik madde, kireç ve gübrelerin
toprakla karışımını hızlandırabilir, gözenekliliği artırabilirler. Bunun yanında bitki kök gelişimini
destekledikleri, kök hastalıkları oranını önemli ölçüde düşürdükleri, çayır ve ürün rekoltesi ile
tahıl kalitesini artırdıkları (örn. protein içeriği) gerek laboratuvar, gerekse arazi koşullarında
kanıtlanmıştır.

Birçok ülkede, daha önce bulunmayan topraklara topraksolucanlarının aşılanması, bitki
verimini belirgin bir şekilde artırmıştır. Yapılan çalışmalarda çayır veriminin %10 ila %75
arasında değişen oranlarda arttığı görülmüştür.
Bunun yanında, yapılan çalışmalar, topraksolucanlarının, tahıl bitkilerinin gelişimini %39,
tohum rekoltesini %35, tohumun azot içeriğini %12 oranında artırdığını göstermiştir.

Ayrıca yapılan sera çalışmalarında, bitki verimini belirgin şekilde etkiledikleri, bunun
yanında buğday ve yonca kalitesini artırdıkları belirtilmiştir. Örneğin Aporrectodea
caliginosa’nın tahıl ve yonca bitkisi biyokütlesini, sırasıyla %39 ve %21 oranında artırdığı
görülmüştür. Yine bu türün tohum rekoltesini %35, tohum azot içeriğini %14 oranında artırdığı
saptanmıştır. Ayrıca topraksolucanları topraktaki azot çevriminde önemli rol oynarlar.
Birçok ülkede toprak asiditesi önemli bir sorundur. Amonyum temelli azotlu gübrelerin
kullanımı ve azot bağlayan legüminozlar toprak asitleşmesini önemli ölçüde artırmaktadırlar. Bu
asitleşmeyi dengelemek için çiftçiler tarafından toprak yüzeyine kireç uygulanmaktadır. Fakat bu
kirecin, asıl gereksinim duyulan bölge olan kök bölgesine nüfuz etmesi genellikle yavaş
olmaktadır. Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkelerde yapılan çalışmalar, bazı topraksolucanı
türlerinin, kirecin toprağa nüfuzunu ve dolayısıyla toprak pH’sını artırma potansiyeline sahip
olduğunu göstermiştir. Topraksolucanlarının yüzeye uygulanmış kirecin nüfuzunu önemli ölçüde
artırma ve toprak asitleşmesini iyileştirme yetenekleri kanıtlanmıştır. Aynı şekilde
topraksolucanlarının büyük miktarda sığır ve koyun gübresinin toprağa işleyişini hızlandırdıkları
görülmüştür.

sındırgılı 18-01-2010 23:43

Sn.Berduray, Benim bulamadigim siteleri bulup gozlemledigin icin tesekkurler.Tekrar sistemi duzeltip; evde solucan gubresi imaline en kisa surede basliyacagim.Gecen sefer azad ettigim isci arkadaslarimi aramak icin Buyukada yollarina vurmali...Birde Faytonculardan taze at gubresi edinmeli.(Istahlari acilir !!!)

epsody 19-01-2010 03:46

Sevgili Berduray'a eniyi dileklerime,müteşekkirim

Sayın Berduray,sizi gerçekten kutlarım, sizin bu araştırmada'ki çalışma ile toprak solucanlarının bu başlıkta daha iyi tanınmasına getirmiş olduğun katkıları takdire değer bulduğumu, bu çalışmaylada bu başlığa hizmetinden dolayı, sizi önce kompost, daha sonra da solucanlarla kompost çalışmasın da kendime en yakın bir arkadaş edinmenin haklılığını ortaya koydunuz.

Arkadaşlığımızın başladığı kompost başlığında ki poleklerimizin solucan arayışları ile bu konudaki sizleri eliştiriler yapıdaki paylaşımlarda oluşan kopukluklara neden olan bilgi eksikliğinden doğan bu oluşumlarıda giderme becerisi göstermeniz beni ziyadesiyle memnun etmiştir.

Ben bu beceriyi sağlamada çok zorlandığımı belirtmek isterim, çünkü arkadaşlığınıza laik olmak düşüncesiyle sizlere bu alanda bilgi aktarmada zorlanıyordum, ama şimdi artık müsterihim, sizi solucanlar konusunda tam bilgiyle donanımlı görmek benim için aradığım adeta bir özlemdi, buna da sayenizde kavuştum, şimdiki dileğim daha mutlu paylaşımlarda birlikteliğe sevgi ve saygılarımla kalın.

berduray 19-01-2010 14:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 566206)
Teşekkür ederim. Buradakilerin fotoğrafını çekip İnt. görülenlerle karşılaştırmalı.
Linklerdeki videolarda çok taze sebzeler koyuyorlar gazte kağıtları üstüne orada bile çalışıyorlar Bizimkiler alışmadı herhalde sosyete yaşama:D

Lütfen şu konuyu gözden kaçırmayalım...Her bulduğumuz solucan kompost işinde çalışamaz...

Hepsinin yaşadığı tabaka, nem, gıda isteği farklı.

Vermikompost için özel kırmızı solucan kullanılıyor. Yaratan onları sadece bu iş için dizayn etmiş, diğerleri de derinde galeri açar, toprağı havalandırır, kimisi topraktaki zararlı canlıları tüketir ve dolaşım sistemindeyken absorbe eder....gibi...her solucanın görevi ayrı ...

Bilimsel adları şurada

berduray 19-01-2010 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 566238)
Sn.Berduray, Benim bulamadigim siteleri bulup gozlemledigin icin tesekkurler.Tekrar sistemi duzeltip; evde solucan gubresi imaline en kisa surede basliyacagim.Gecen sefer azad ettigim isci arkadaslarimi aramak icin Buyukada yollarina vurmali...Birde Faytonculardan taze at gubresi edinmeli.(Istahlari acilir !!!)

Rica ederim.Beraberce öğreniyoruz.
Bulup getirmek bir şey değil...bulup getirdiğiniz ortamı o solucana sağlayamadıktan sonra yaşatamaz, çoğaltamazsınız...

Aynı hatayı ben de yaptım...Doğadan buldum, aldım kompost kutusuna attım, hata yaptım...kızışma döneminde ısıya dayanamayan solucanlar maalesef öldü.

Ben iyi olduğu kadar, kötü tecrübeleri de paylaşayım da başka arkadaşlar aynı hataya düşmesin.

Kedi köpek alırken nasıl kulübesini, yemini, su kabını ayarlıyorsak...aynı şeyleri yapmalıyız...ona ihtiyacı olan ortamı hazırlamalıyız.

epsody 19-01-2010 14:22

Mesleki bilgilerinize ihtiyeacım var.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 566206)

mesleğinizle ilgi bilgiler ihtiyacım var msn den gürüşebilirmiyiz.

berduray 19-01-2010 14:44

Bir icad kokusu alıyorum:)

epsody 19-01-2010 14:58

Sizi bu çalışmalarımdan haberdar etmiştim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 566462)
Bir icad kokusu alıyorum:)

Mesleği ormanlarda geçmiş arkadaşlarımın, gözlemlerine bilgilerine ihtiyacım olduğunu, hatta sizi bu konuda ucundan bilgilendirdiğimi zannediyorum, ve yineliyorum ister forumlardan olsun veyahut sizlerin çevrenizden olsun ormanlarla ilgi görev almış arkadaşları topraklarımızı yeniden inşa edecek çalışmalarımda yardımlarını bekliyorum.

nariçi 19-01-2010 17:57

Bizim bahçelerdeki solucanlar pekte verimli değil demektir. Acaba kırmızı bulabilirsek çoğalması uzun sürermi bunu araştırıp kırmızı aramak lazım.

Bir bu sitelerde BİN kelimesi geçiyor bir türlü anlamadım, ne demek acaba?

nariçi 19-01-2010 18:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 566449)
Rica ederim. Doğadan buldum, aldım kompost kutusuna attım, hata yaptım...kızışma döneminde ısıya dayanamayan solucanlar maalesef öldü.

Cuma gününden beri oda sıcaklığında (20-25) duran solucan kompost yatağını bu akşam koridora koydum. İçeride koyduğum dibe gidip kayboluyordu bakalım 5-10 derece de ne yapacaklar.

Her yıl bu aylar da yerler buzlu oluyordu. Bu yıl henüz kar'da olmadı, aralıkda da iki gün ayaz donu oldu. hava bakımından iyi gidiyor,

Pekiii şimdi sıcaktan etkilenirlerse yazın 35-40 derece de ne yapacağız?

fskandemir 19-01-2010 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 566548)
Bizim bahçelerdeki solucanlar pekte verimli değil demektir. Acaba kırmızı bulabilirsek çoğalması uzun sürermi bunu araştırıp kırmızı aramak lazım.

Bir bu sitelerde BİN kelimesi geçiyor bir türlü anlamadım, ne demek acaba?

Kırmızı solucanların üremesi ortalama olarak bir yılda 8 katına çıkacak şekilde hesaplanıyor. Ancak bu miktarda artış için ideal bir ortam sunmanız gerekmektedir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025