agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğuk Kompost (https://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/)
-   -   Fermantasyon ile gübre yapmak (soğuk kompost) (https://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/16717.htm)

eroll123 03-08-2014 11:19

merhabalar bende yoğurt kovasında evsel atıklarla kompost yaptım ve komposttan sıvıyı aldım kavanoza doldurdum yanlız benim sorum şu kavonoza aldığım sıvıyı uzun süre nasıl saklamalıyım dolabamı koymalıyım dondurucuyamı koymalıyım yoksa oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yerde mi saklamalıyım.

NOT : bu konu ile ilgili resimlerimi çektim ama nasıl yükleyeceğimi bilemedim.

anemon2000 27-01-2015 23:59

sadece sebze atıklarını poşet içerisinde bekleterek em elde edilebilir mi?birkac gun sonra sulanıyor cunku

anemon2000 28-01-2015 00:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1187274)
Sayın efekentli ilk 3 gün çok sık açıp kapamak gerekiyor çünkü bidonun şiştiğini gözlemleyebiliyorsunuz. Ben 3 saatte bir açıp durmaktan yorulunca hemen bu sisteme geçtim. Hiç zorluğu yok.Kapağı 4 mm çaplı bir çivi ya da matkap ucunu ısıtarak delin. Akvaryum yahut serum hortumundan 30-40 cmlik bir parçayı kesip "2 cm kadar bir kısmını" içerde kalacak şekilde bu delikten geçirin.İçine su doldurduğunuz soda,pet veya herhangi ufak bir şişenin içine hortumun ucunu suya daldırın. Düzenek çok basit inanın. Hazırlaması 5 dk sürmüyor. Tabi malzemeniz varsa.

Kompost karışımında ise mümkün olduğunca içeriğe dikkat ederseniz başarmamanız için bir sebep yok.Benim bu başlıklardan edindiğim bilgiye göre; karışımın içine mutfakta oluşan sebze meyve atıklarının yanında kuru meyve+dut-ceviz-ıhlamur ağacı yaprağı+patates-muz kabuğu eklerseniz ve 2-3 ay kadar sabrederseniz zengin içerikli sıvı gübreniz oluyor.Bende ilk iki denememi 10-20 gün arasında açtım süzdüm,dayanamadım.Ama bu yaptıklarımda bekleyeceğim inşallah.

Bahçenizdeki salyangozlar için sarmısaklı su denediniz mi?

suyu siz mi eklediniz yoksa kendi sıvısı mı? bir de bu kapları bahceye koysam olur mu malum ev ortamında sıkıntı olabilir diger aile fertleri kabul etmeyebilir.. ama hava soguk su anda

erkanbey 21-06-2015 00:28

Bu konuyuda baştan sona kadar her sayfasını okudum.Yanlış anlaşılmasın ama son 2-3 sayfa konuyu daha tatlı ve akıcı hale getirmiş karşılıklı deneyler ve resimlemelerle.Birde şahsi fikrim, konu başlığı soğuk kompost ama anlatılanların ve yapılanların büyük çoğunluğu enzim konusunda bahsedilenler.

Esasında benim aradığım ve bu konuda çokça bahsedilen olması gereken,sıcak kompostta elde edilen katı ürünün soğuk kompostta nasıl elde edildiği olmalıydı.Yani em konusundaki bokashi kovalarında yapılan kompostun aynının em kullanılmadan yoğurt,maya,ekmek vs ile ev ortamında kovalarda yapımından elde edilen kuru malzemeyi görmemiz gerek diye düşünüyorum.
Konu tamamen ev artıklarından sıvı gübre nasıl yapılıra dönmüş bence.

Ama yinede emeği geçen herkese teşekkür ederim.Almam gereken ipuçlarını tüm kompost konularını ve em konusunu okuyarak elde ettim.Şimdi sıra uygulama bölümüne geldi onuda resimleyerek olumlu,olumsuz yönleriyle burda paylaşmaya başlayacağım.

erkanbey 21-06-2015 20:43

2 Eklenti(ler)
Dün akşam sıcak kompost'u oluşturup forumada koydum

http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181-42.htm
http://www.agaclar.net/forum/temel-k...tm#post1390097

Bugün soğuk kompost için kaplarımı ayarladım yarında onları dolduracağım ondan sonrada nasip olursa emzim yapıp onuda forumda ilgili bölümde paylaşacağım.

Bugün kompost kovası tasarladım zaten kovaya en alttan takılan musluk standart herkesin yaptığı gibi.İki çeşit kova yaptım, bir tanesinde 2 adet aynı ebat kovaya sahibiz diğerinde iki ayrı boy kovaya yani iki ayrı tasarım.

Birinci tasarımda gördüğünüz gibi peynir kovası bir tanesine musluk taktık diğerini yarısından daha aşşağıdan kestik 5 lik matkap uçlarıyla karşılıklı iki delik açtık kovanın sapını oraya taktık.İlerliyen zamanlarda içdeki kovayı çıkarmak istersek iki kova birbirine yapışıp salmayacağı için o sap ileride işimize yarıyacak.Tabi kestiğimiz kovanın altınıda 2 lik uçla deldik birçok kere aşşağıya doğru bastırdık neredeyse musluğa kadar dayandı zaten kovamız hazır gerisi yarın.

İkinci tasarımdaysa birinci kova aynı şekilde musluk takıyoruz musluğun deliğini 4.5 luk matkapın delen kısmı deilde düz kısmı ile yani matkabın ağzına geçen kısımı ısıtarak deldik.
İkinci kovanın sadece dibini kesip ana kovamızın dibine orantılı olarak kestik ve deldik kestiğimiz kovanın üst kısmınıda kesip ana kovamızın dibine parçalar halinde koydumki delikli barçayı koyduğumda musluğa dayanmasın,tabi bu ayaklar başka birşey kullanılarakta yapılabilir.

Birde delikli dip kapağına bir tel bağladım dikkat ederseniz o telde ayarlamayı yaparken kapak büyük haldeyken içine düşüp çıkartmak zor olmasın diye boyutunu tam ayarlayana kadar delikli kapağı kontrol amaçlı bağladım sonra çıkardım.Bu işlemde hazır şimdi iki kovamızda yarın dolmayı bekliyor.

Resimler yer kaplamasın diye birleştirdim ama inşallah net görünüyordur.

erkanbey 23-06-2015 20:15

5 Eklenti(ler)
Son olarak kovalarıda doldurup ağzını kapattım yalnız dolapta doğranmış vaziyette bekleyen marulumun dibi biraz sulanmış gibiydi inşallah sıkıntı olmaz.Birde sıcak kompost ayarında yaptım yeşil ile kahve rengi malzeme ayarını bakalım sonuçlar nasıl olacak.Kovanın birisi yarım kaldı onuda bir seferde dolduracağım malzeme birikin.Talaş fırınlanmış gürgen ağacından yeşillikte marul ağırlıklı karpuz vs ev artıkları.

Malzeme olarak sıcak kompostta kullandıklarımın aynısını kullandım en son resimdekileri.

extant958 24-06-2015 09:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1389557)
Dün akşam sıcak kompost'u oluşturup forumada koydum

http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181-42.htm
http://www.agaclar.net/forum/temel-k...tm#post1390097

Bugün soğuk kompost için kaplarımı ayarladım yarında onları dolduracağım ondan sonrada nasip olursa emzim yapıp onuda forumda ilgili bölümde paylaşacağım.

Bugün kompost kovası tasarladım zaten kovaya en alttan takılan musluk standart herkesin yaptığı gibi.İki çeşit kova yaptım, bir tanesinde 2 adet aynı ebat kovaya sahibiz diğerinde iki ayrı boy kovaya yani iki ayrı tasarım.

Birinci tasarımda gördüğünüz gibi peynir kovası bir tanesine musluk taktık diğerini yarısından daha aşşağıdan kestik 5 lik matkap uçlarıyla karşılıklı iki delik açtık kovanın sapını oraya taktık.İlerliyen zamanlarda içdeki kovayı çıkarmak istersek iki kova birbirine yapışıp salmayacağı için o sap ileride işimize yarıyacak.Tabi kestiğimiz kovanın altınıda 2 lik uçla deldik birçok kere aşşağıya doğru bastırdık neredeyse musluğa kadar dayandı zaten kovamız hazır gerisi yarın.

İkinci tasarımdaysa birinci kova aynı şekilde musluk takıyoruz musluğun deliğini 4.5 luk matkapın delen kısmı deilde düz kısmı ile yani matkabın ağzına geçen kısımı ısıtarak deldik.
İkinci kovanın sadece dibini kesip ana kovamızın dibine orantılı olarak kestik ve deldik kestiğimiz kovanın üst kısmınıda kesip ana kovamızın dibine parçalar halinde koydumki delikli barçayı koyduğumda musluğa dayanmasın,tabi bu ayaklar başka birşey kullanılarakta yapılabilir.

Birde delikli dip kapağına bir tel bağladım dikkat ederseniz o telde ayarlamayı yaparken kapak büyük haldeyken içine düşüp çıkartmak zor olmasın diye boyutunu tam ayarlayana kadar delikli kapağı kontrol amaçlı bağladım sonra çıkardım.Bu işlemde hazır şimdi iki kovamızda yarın dolmayı bekliyor.

Resimler yer kaplamasın diye birleştirdim ama inşallah net görünüyordur.

herşey çok güzel olmuşta içe geçen dipi delikli elek gibi olan kovayı kesmenize gerek yoktu,zaten alttaki musluklu kovanın içine koyduğunuzda doğal olarak yanlardan sıkıştığı için hava geçirmiyor alta,sadece kompost malzemelerini koyduğunuz üstteki kovanın ağzını sıkıca kapatmanız yeterdi diye biliyorum :) hacim olarak daha fazla kompost malzemesi koyma imkanı doğuyor doğal olarak

erkanbey 24-06-2015 23:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi extant958 (Mesaj 1390226)
herşey çok güzel olmuşta içe geçen dipi delikli elek gibi olan kovayı kesmenize gerek yoktu,zaten alttaki musluklu kovanın içine koyduğunuzda doğal olarak yanlardan sıkıştığı için hava geçirmiyor alta,sadece kompost malzemelerini koyduğunuz üstteki kovanın ağzını sıkıca kapatmanız yeterdi diye biliyorum :) hacim olarak daha fazla kompost malzemesi koyma imkanı doğuyor doğal olarak

Hacim olarak aynı malzemeyi alır dibe koyduğum elek ile taban arasında bir parmak fark var yok.Ayrıca iki kovayı iç içe geçirsem daha uzun bir kovam olacaktı ayrıca izlediğim yabancı kaynaklı bir videoda iki kovanın birleştiği yeri silikon gibi bir şeyle yapıştırıyorlardı demekki hava geçirme olasılığı var diye düşündüm.Böyle daha avantajlı aslında küçük gene.Bir şekilde ilk denememizi yaptık olmasada fazla üzülmem bu kompostlar biraz sıkıntılı enzim olayı daha temiz pratik bundan sonra enzim yapacağım artık.

erkanbey 06-07-2015 21:40

1 Eklenti(ler)
Aslında yaptıktan sonra kafamda netleşti soğuk kompost ta talaş koymamıza gerek yoktu.Zaten işlem bittikten sonra toprağın arasına karıştırıyoruz.Bundan sonraki denemelerimi artıkları dolapta biriktirip sonra iki veya üç seferde kovayı doldurmayı düşünüyorum içine talaş vs koymadan.

Talaşlı yaptım ama işlem başarılı oluyor gibi gözüküyor benim anladığım kadarıyla siz nedersiniz?Bildiğiniz pamuk olmuş kovanın içi daha ne kadar bekletsem ki alttaki musluktan su gelmiyor sadece kuru malzeme kaldı yani.

Benim merak ettiğim, şehir ortamında toprak bulmak zor.Bu organik malzemeyi torfun içine karıştırıp olgunlaştırsak bol organik malzemelei torfumuz olur.Yoksa illede topraklamı karıştıralım.

extant958 21-08-2015 11:21

3 Eklenti(ler)
buda benim yapabildiğim soğuk kompost kovalarıEklenti 571974

Eklenti 571975

Eklenti 571976

erkanbey 22-08-2015 16:18

2 Eklenti(ler)
Merhaba dostlar.Ağaçlar net te son 1 yılda baya bir konuyu baştan sona okuyup hepsinide uygulamalı olarak test ettim ve paylaştım.Test edip paylaşmayada devam edeceğim.

Ev ortamında sıcak kompost denedim baya zorlandım olmayacağına karar verdim.Yukarıda soğuk kompost denemem oldu ondanda vazgeçtim bunları sürekli kontrol etmek gerekiyor ve büyük çapta olunca işlemeside zor oluyor balkonda.
En son kararımı verdim,Sürekli olarak enzim ve solucan gübresi çayı yapacağım en ideali onlar benim açımdan.

Enzimden geriye kalan posayıda üstüne biraz daha mutfak artığı ekleyerek 2.5 kg lık yoğurt kaplarında soğuk kompost ta devam ediyorum böylece küçük ebatlı çok çaba gerektirmeyen çalışmalara devam ediyoruz.

Yoğurt kabında bir soğuk kompost yaptım,üstü baya bir küflendi tam olgunlaştı yani.İçinden artık su çıkmıyordu bende az torf az posa az torf az posa şeklinde üç kat serdim ağzınıda hava almıcak şekilde kapadım.Ben toprak değilde torf kullandım sonuçta organik atığın torf veya toprak karışması önemli olan diye düşündüm.

Üstü gayet küflenmiş olan kompostun içi hiç çürümemiş sapasağlam duruyordu acaba o haliyle torfla karıştırmakla doğru birşey mi yaptım?
Yanlış yaptıysam o kompost daha ne kadar beklemeliydi ki gerçi ne kadar beklesede iç kısımı değişmezdi gibime geliyor.
Kompost 30 günden fazla bekledi.

Garga 08-01-2016 23:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 504941)
Biraz da bilimsel olarak açıklayalım:

Su + organik madde ortamında bulunan başlıca organik madde karbonhidratlar ve proteinlerdir. (Sn Terdal’ın hayvan gübresi artı su içeren kovası aslında yoğun hayvancılık yapılan yörelerimizde bulunan akarsuların vazgeçilmez kaderidir. Bu akarsu ve göllere ben Türkiyede çok tanık oldum. Bu su havzalarında kirlilik, aşırı organik madde birikiminden kaynaklanmaktadır. Göllerde organik madde hem balıkların dışkılarından ve ölü balıklardan hem de balıklar için atılıp yenmeden dibe çöken yiyecek maddelerinden ve bitkisel atıklardan kaynaklanmaktadır. Göl suyundaki mikroorganizmalar normalde organik atıklarla baş edebilir ancak atıkların miktarı artınca sorun çıkmaktadır (Aynı Sn Terdal’ın kovasında olduğu gibi!)

Başlıca Organik Yük

• Karbonhidratlar ve
• Proteinlerden oluşmaktadır

Oksidasyonla Parçalanma/Çürüme sonucu organik madde ortamdaki oksijeni kullanarak aşağıda okla gösterilen yönde parçalanır:

Karbonhidratlar - (ok) Karbondioksit + Su

Proteinler --(ok) Amino asitler --(ok) Amonyak -- (ok) Nitrit -- (ok) Nitrat

Yukarıdaki her aşamada oksijen gerekmektedir. Göldeki organik madde yükü çok yüksek olunca (yazın sıcakların da etkisiyle) erimiş oksijen biter (sıcak suda erimiş oksijen miktarı daha düşüktür!) (Sn Terdal’ın kovasında da bitecektir) ve yukarıdaki reaksiyonlar tamamlanamaz! Bu reaksiyonların devam edebilmesi için ortamda, açığa çıkan elektronu alacak erimiş oksijen olmalıdır (Erimiş oksijen elektronu alır ve aşağıdaki reaksiyonda su yapmak için kullanır.

O2 + 4H+ + 4e- --(ok) 2H2O

Gölün suyunda oksijen çok azaldığında ya da tükendiğinde, pütrifikasyon (kokuşma) başlar. Organik madde parçalandıkça elektron vermeye devam edecektir. Ancak, ortamda elektronu alacak oksijen kalmadığından, serbest elektronlar bu defa sülfür, amonyak ve metan gibi kötü kokan gazların (zararlı bileşiklerin) oluşumuna neden olan reaksiyonların tamamlanmasında kullanılır.

O yüzden zararlı mikroorganizmalar mevcut organik maddeyi kullanarak koku yapan uçucu bileşiklere indirgeyebilirler! (Kükürtlü ve Azotlu bileşiklerin hidrojen sülfit ve amonyağa redüksiyonu). Bu duruma kokuşarak parçalanma diyoruz.

EM uygulandığı andan itibaren kokuşarak parçalanma fermantasyon yoluyla parçalanmaya dönüşür!

1. EM organik maddeyi kontrol altına alır. Oksidasyon mikroflorasını bastırarak, ortama fermantasyon mikroflorasının hakim olmasını sağlar. Kokuşup çürüyerek bozunmanın önüne geçilmiş olur. Kokuşma sırasında hidrojen sülfit, amonyak ve merkaptanlar gibi uçucu bileşikler oluşturarak kötü kokular üreten mikroflora (Clostridium spp.) yerini antioksidan maddeler, vitaminler, yararlı biyoaktif maddeler üreten fermantasyon mikroflorasına bırakır. Organik maddenin parçalanırken verdiği elektronlar bu bileşiklerin oluşumunda kullanılır.
2. Mevcut hidrojen sülfit ve kükürt ayrıca EM içindeki fototropik bakteriler tarafından, mevcut amonyak ise yine EM’nin içindeki nitrifiye edici bakteriler tarafından besin olarak kullanılır ve konsantrasyonları azalır. Bu da kötü kokuların yok edilmesinde olumlu rol oynar.
3. Yağların bozunması/oksidasyonu sırasında ortaya çıkan ve kötü kokulardan sorumlu olan diğer bileşiklerin oluşmasından da EM’nin antioksidasyon etkisi sayesinde kaçınılmış olur.

peki fermantasyon kovasında ortama fermantasyon florası hakimken elde ettiğimiz bu yararlı bakteri ve kompost yığınını bitki köklerinin fayda sağlayacağı yere gömdüğümüzde bir süre sonra oksidasyon florası hakimiyeti nedeniyle çürüme kaçınılmaz olmayacakmı?
o halde yine oksidasyon florası baskın hale gelip yine başa dönmüş olacağız. bütün bu uğraşımız birkaç gün sürecek fermantasyon florası hakimiyeti içinmi sadece.? gerçekten değermi buna! fermantasyon bakteri popilasyonu uygun ortamda ne kadar sürede hangi miktar kayıplar yaşayarak ne kadar sürede etkinliğini kaybeder? önerdiğiniz ema kullanım periyodu bunun cevabımıdır.
bu sorudaki amacım bakteri dünyası ile ilgili perdeyi aralayarak bize daha çok bilgi vermenizi sağlamak. ilgi çekici bir dünya.

mustafa1453 14-01-2016 12:16

soguk kompost
 
merhabalar.bende soğuk kompost yapmaya başladım.yoğurt kovasının alt kısmına çeşme yaptım içindeki sıvıyı almak için yalnız kapağına herhangi bir hava boşluğu bırakmadım.

serenderr 18-08-2016 22:32

Katkısı olan herkese çok teşekkürler....
Çok güzel ve faydalı bir çalışma olmuş....

muratcolak 12-06-2017 10:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 499118)
Arkadaşlar konu başlğıma aktif veya pasif katılımlarla ilgi duyan üye arkadaşlara ilgilerinden dolayı en iyi dileklerimle katılımları için teşekkürlerimi sunarım.

Yeşil adım kompost kovalarıyla mutfaklardaki organik atıklardan sıvı gübre yapmak daha kolay.

nette göremedim hiç bir yerde bu kovalardan

kerkenez 12-06-2017 15:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1510510)
nette göremedim hiç bir yerde bu kovalardan

Sayın Meyvelitepe' nin blog sayfasına bakarsanız daha yeni organik atıkları gübreye çevirmekle ilgili bir yazı paylaşmış. Ben henüz deneyemedim ama bayramdan sonra denemeyi planlıyorum.

bursefa 18-10-2017 22:30

Bende bahçemde farklı kompost denemeleri yapıyorum ilk defa. Biri toprak içinde delikli kova, biride büyük sepet içinde. Kova olanlarda solucan oluyordu bolca. bugün beyaz büyük kurtlar gördüm. onlar zararlımıdır?
Bahçeden yaprak, dal, toprak, evsel atık çay, yumurta, meyva ve sebzeler var. Yardımcı olursanız sevinirim.

kartezyenx 19-01-2018 10:05

EMA İÇİNDE çok çeşit organizma var bunlardan üçü BASİLLUS SPP , ASPERGİLLUS SPP. ve PENİCİLLUM genelde basillus türlerinin çok büyük bir kısmı patojendir bu kafa mı bulandırıyor ASPERGİLLUs da aynı şekilde kafamı kurcalıyor hatta basillus ve aspergillus türleri insana da bulaşabiliyor ne kadar güvenilir hala araştırılıyor tartışılıyor olumlu sonuçlarda var ama ben risk olduğunu düşünüyorum faydaları kanıtlanmıştır belki bilemem ama zararı olmadığı hele hele insana zararı olmadığı düşünsekte henüz kesin kanıtlanmanmadı BASİLLUS VE ASPERGELLUS hakkında ne düşünüyorsunuz , tereyağına bile zararlı dediler yıllarca ama artık biz biliyoruzki tansiyon damar tıkanlığı vb rahatsızlığı olan insanlar haricinde diğer insanlara faydalı şimdi kolesterolü kesinleştirmye çalışıyorlar yani hemen emin olunmaz ki burada sabıkalı basillus var , japonyada acemi bir aşçı pişirse öldüren normalde yenmeyen zehirli bir balık var ama sırf macera olsun diye ustalar tarafından pişirilen o şişen zehirli balığı insana zarar vermeyecek şekilde pişirip yiyen japonlar var hani bu durumu ben bu zehirli balığı zehrinden zarar almadan yeme çılgınlığına benzetiyorum bu olayda japon işi SİZLERİN DÜŞÜNCELERİ benim gözden kaçırdığım bi kanıt var mı devletten bilgi alan oldu mu

kartezyenx 19-01-2018 10:06

elinde bu konuda bilimsel makale olan var mı ?

aziztoprak 16-03-2018 21:31

3 Eklenti(ler)
Merhabalar, üstadlara sorum var. Bahçemde ayıkladığım yabani otları soğuk kompost karışımına katabilir miyim. Bu yabani bitkilerin arasında çok yayılıcı olduğu söylenen soğanlı-yumrulu bitki "yılan yastığı" da var. Bunları kompost karışımına katarsam seneye bundan elde ettiğim kompost gübreyi toprağa kattığımda tohumlarından tekrar ürerler mi? Bu yabani otlardan bazılarının resimlerini ekliyorum. Eğer isimlerini özelliklerini bilen varsa isimlerini de belirtirseniz sevinirim.

Herkese kolaylıklar.

aziztoprak 24-03-2018 10:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1534173)
Merhabalar, üstadlara sorum var. Bahçemde ayıkladığım yabani otları soğuk kompost karışımına katabilir miyim. Bu yabani bitkilerin arasında çok yayılıcı olduğu söylenen soğanlı-yumrulu bitki "yılan yastığı" da var. Bunları kompost karışımına katarsam seneye bundan elde ettiğim kompost gübreyi toprağa kattığımda tohumlarından tekrar ürerler mi? Bu yabani otlardan bazılarının resimlerini ekliyorum. Eğer isimlerini özelliklerini bilen varsa isimlerini de belirtirseniz sevinirim.

Herkese kolaylıklar.

Merhaba bu konuda tecrübeli arkadaşlar bilgisini paylaşırsa çok makbule geçecek. Bahçeden topladığım yabani otları üst üste yığıp duruyorum. Yukarıda sorduğum soruya cevap alabilirsem ona göre hareket edeceğim. Herkese kolaylıklar diliyorum.

MeyveliTepe 24-03-2018 12:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1534949)
Merhaba bu konuda tecrübeli arkadaşlar bilgisini paylaşırsa çok makbule geçecek. Bahçeden topladığım yabani otları üst üste yığıp duruyorum. Yukarıda sorduğum soruya cevap alabilirsem ona göre hareket edeceğim. Herkese kolaylıklar diliyorum.

Ayrık otları hariç öyle yapmaya devam edin.

aziztoprak 24-03-2018 21:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1534974)
Ayrık otları hariç öyle yapmaya devam edin.

Sn. Meyvelitepe cevap için teşekkürler. Bu cevabınız, bu malzemeyi kompost olarak kullanabileceğim anlamına mı geliyor? Bunlar oldukları yerde çürüdükleri zaman veya normal kompost yapar gibi yeşil kahverengi malzeme gübre karışımı şeklinde biriktirsem ve kompostlaştıktan sonra seneye kullansam bunlardan tekrar yabani ot oluşmaz değil mi?

Bir sorum daha olacak cevaplayabilirseniz sevinirim. Bahçem geçtiğimiz ekimde derin sürülmüş ardından da ince sürülmüştür. Şimdi bahçede emvai çeşit ot bitti. Malum tohum ekim vakitleri de yaklaşmakta. Bahçeyi tekrar sürdürmek faydalı mı olur yoksa bellemek suretiyle temizleyebildiğim kadar temizleyeyim mi? (NOT:Bahçe 20-30 senelik böğürtlen ormanı temizlenmek suretiyle açıldı. Bahçe ekilebilir alanı 350 m2 kadar.)


Saygılar.

MeyveliTepe 24-03-2018 21:29

Çok fazla yeşil malzeme varsa önce sıcak kompost yapın ki varsa tohumlar da ölsün. Devamında soğuk dekompoze olmaya bırakırsınız. Sadece yeşil malzemeyi bir yere yığarsanız sonunda yine dekompoze olur ama önce kokuşur, bol bol metan gazı çıkarır.

Alternatif olarak yeşil malzemeyi önce tamamen havasız ortamda lactobacillus fermantasyonuna sokarak bokashi yapabilirsiniz. Devamında ise solucan gübresi yapabilirsiniz.

ksantip 31-05-2018 22:25

Isırgan da sıvı gübre için çok iyi

Selim orhan 13-07-2018 09:34

Haşlanmış yumurta suyu dökebilirmiyiz

MeyveliTepe 13-07-2018 13:54

Yumurta kabuğunun suda çözünürlüğü çok düşük, yok gibi bir şey, haşlanmış yumurta kabuğu suyunda ne olmasını bekliyorsunuz?

havadar009 20-07-2019 21:49

merhaba
şilempe nasıl üretiliyor bilginiz var mı ?
teşekkürler

istcallst 08-05-2020 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doğasever 1 (Mesaj 1587577)
http://https://m.facebook.com/story....00000564107212gelibolu bahçemde yabani otlardan yağmur suyu ile 2tonluk depo içinde sıvı gübre üretilmesi

https://m.facebook.com/story.php?sto...00000564107212


sayfalar maalesef açılmıyor

MeyveliTepe 09-05-2020 15:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doğasever 1 (Mesaj 1587683)
Sn.istcallst konuyu yönetime bildirmek gerekiyor bahçemdeki çalışmayı video ile ortaya koydum, face de yayınladım,linkinide burada paylaşmıştım sizin bir öneriniz varsa bu videoyu barada başka türlü ekleyebilirim.

Linkin açılmamasının agaclar.net ile bir alakası yok.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025