agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğuk Kompost (https://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/)
-   -   Fermantasyon ile gübre yapmak (soğuk kompost) (https://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/16717.htm)

yağmur 02-08-2013 22:08

1 Eklenti(ler)
bunlarda son parti.en baştaki bidonu yeni doldurdum.bakteriler halaya durdular :D

efekentli 03-08-2013 02:16

Sayın yagmurr,
Bir kaç saattir bu konu başlığını okuyorum. Tabii aralıksız değil. Arada başka konulara ve internet sitelerini de geziyorum. Arada okumadan geçtiğim bir kaç sayfa da oldu. Eğer yanlış anlamadıysam ilk sayfalarda soğuk kompost yapımı anlatılırken atıkların bir çuval veya benzeri bir kabın içine konarak ondan sonra suya konulması gerektiği yazılıyordu. Ancak sizin resimlerinizden gördüğüm kadarı ile siz böyle birşey yapmamışsınız. Atıkları doğrudan bidonlara koyarak gerekli düzeneği kurmuşsunuz. Eğer yapmış olduğunuz bu çalışma başarıya ulaşmış ise aynısını ben de denemek istiyorum.

yağmur 03-08-2013 13:54

sayın efekentli,
sanırım öncelikle kompostu ne için yaptığınız önemli.sıvı gübre elde etmek içinse atıkları kolayca ayrıştırıp süzebileceğiniz çuval seçeneği daha uygun gibi.ama benim gibi onu yapmaya uygun yeri ve alet edevatı olmayanlar için bidon kolay bir çözüm.benim bu düzeneği tercih etme nedenim sürekli açıp kontrol etme derdi yok,patlama riski yok,çünkü gaz çıkışını dışardan bakarak gözlemliyorsunuz.ilk yaptığımı önceki mesajlarımda yazmıştım.süzdüm,suyunu seyrelterek bitkilerime kullanıyorum.posasını bahçenin kenarına koyup üstünü toprakla kapattım.çok kısa süre bekleyen kompost suyunun sıvı gübre olarak faydası az oluyor gibime geliyor.birde içerik önemli tabi.

efekentli 03-08-2013 19:13

Sayın yagmurr,
Cevabınız için teşekkür ederim. Aslında size garip gelecek ama sadece deniyorum. Kompost hazırlama, torf hazırlama, solucan gübresi gibi konulara karşı bir merakım var. Senelerce evin balkonunda küçük kovalarda bir şeyler yapmaya çalıştım. Yaptığım denemelerde kısmen başarı elde etmiş olsam da hiç bir zaman tam anlamı ile hedefime ulaştığımı söyleyemem. Belki de aceleciliğimden dolayı tam hedefe ulaşamadım. Geçmişte evde bugün işyerimde diğer bitktilerimin dökülen yaprakları, mutfakta ele geçirebildiğim atıkları toprağa karıştırarak çalışmalar yaptım. Bazen istenmeyen bir takım sonuçlarla da karşılaştım. Mesela şu anda bu denemelerimi işyerimin küçücük arka bahçesinde yapmaya çalışıyorum (Ki o bahçeyi her halde kaktüsler ile ilgili sayfamda gördünüz). Ama o bahçenin de sümüklü böcek sıkıntısı var. Birkaç kere hazırladığım kompostu sümüklü böcekler yüzünden tamamen dökmek zorunda kaldım. Şu aralar da, büyük ihtimalle hazır aldığım çiçeklerden bir tanesinin toprağından çıkan ve zamanla çoğalan kırkayaklarla mücadele etmeye çalışıyorum. Bu amatörce çalışmalar çok sevdiğim bitkilerime biraz katkım olabilmesi, doğadan aldığımızı doğaya geri verebilmek kaygısı ve yaşadığım ortamlardan minimum çöp çıkartma gayesi ile yaptığım işler. Ama bir gün başarıya ulaşacağımı biliyorum. Bu arada sıvı gübre elde etmek için sizinkine benzer bir çalışma yaptım. Tek eksiği Bidonun içinde oluşabilecek gazların tahliyesini sağlayan düzenek. Ya da kısaca bulduklarımı bir bidonun içine koyup ağzını kapattım. Patlama riski var ama o riski şimdilik göze alıyorum.
Saygılarımla...

eceyıldız 05-08-2013 08:29

Bidonun kapağına küçük bir delik açın ya da hergün bidonun ağzını açın bir iki dakika sonra yine kapatın böylece gaz sıkışması olmaz aksi takdirde dediğiniz gibi patlar ya da benim ki gibi taşar.

yağmur 05-08-2013 15:05

Sayın efekentli ilk 3 gün çok sık açıp kapamak gerekiyor çünkü bidonun şiştiğini gözlemleyebiliyorsunuz. Ben 3 saatte bir açıp durmaktan yorulunca hemen bu sisteme geçtim. Hiç zorluğu yok.Kapağı 4 mm çaplı bir çivi ya da matkap ucunu ısıtarak delin. Akvaryum yahut serum hortumundan 30-40 cmlik bir parçayı kesip "2 cm kadar bir kısmını" içerde kalacak şekilde bu delikten geçirin.İçine su doldurduğunuz soda,pet veya herhangi ufak bir şişenin içine hortumun ucunu suya daldırın. Düzenek çok basit inanın. Hazırlaması 5 dk sürmüyor. Tabi malzemeniz varsa.

Kompost karışımında ise mümkün olduğunca içeriğe dikkat ederseniz başarmamanız için bir sebep yok.Benim bu başlıklardan edindiğim bilgiye göre; karışımın içine mutfakta oluşan sebze meyve atıklarının yanında kuru meyve+dut-ceviz-ıhlamur ağacı yaprağı+patates-muz kabuğu eklerseniz ve 2-3 ay kadar sabrederseniz zengin içerikli sıvı gübreniz oluyor.Bende ilk iki denememi 10-20 gün arasında açtım süzdüm,dayanamadım.Ama bu yaptıklarımda bekleyeceğim inşallah.

Bahçenizdeki salyangozlar için sarmısaklı su denediniz mi?

efekentli 05-08-2013 15:19

Sayın yagmurr,
Şu anda her halde tek eksiğim akvaryum hortumu. İşin ilginç yanı büyükçe bir akvaryumum olmasına rağmen elimdekilerin tamamını kullanmışım. Bu akşam gidip bir kaç metre daha alacağım ve dediğiniz sistemi kuracağım.
Bu ilk denemem için çok büyük hacimde bir hazırlık yapmadım. Sadece 5 lt hacmindeki bir su bidonu kullandım. İçine de o an için büroda elime geçen birkaç malzemeyi koydum. Başlıkta ilk sayfalarda yazılanlara göre. Bir miktar kurumuş ekmek ki hafiften küflenmeye başlamıştı ama henüz küfler yeşil değil beyaz idi, biraz yoğurt, bir miktar kayısı ve vişne reçeli, o an için elime geçen bahçede dökülmüş olan biraz muhtelif ağaçlara ait yaprak ve küçük dal parçaları. Dediğim gibi bu ilk deneme ve kısa bir süre sonra büromu taşıyacağım için çok kapsamlı bir çalışmaya girmedim. Ancak bayram sonu yeni yerimde biraz daha kapsamlı ve profesyonel bir hazırlık yapacağım. Bu arada bu ilk denemenin de neticesini görmüş olurum diye düşünüyorum.
Bu hassas yaklaşımınız ve tavsiyeleriniz için özellikle teşekkür etmek isterim.

yağmur 15-08-2013 13:44

Benim aklıma takılan bir soru var.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar cevaplayabilirlerse çok sevinirim.Bizim evde yaptığımız sıvı gübreler için yabancı video ve sitelerde 3 ay süre verilmiş,tam olarak fermentasyonun tamamlanması için sanıyorum.Merak ettiğim konu 3 ay ortalama bir süre midir?Örneğin çok sıcak aylarda 2 ayda fermentasyon tamamlanabilir mi?Ya da 6 ay durduğunda daha faydalı olur mu?3 ay bekletip süzmezsek faydası azalıyor mu?

eceyıldız 16-08-2013 07:15

Benim fermentasyon çok sıcak olan bu günlerde bir hafta da tamamlanmıştı daha fazla beklettiğimde bozulmuştu.Soru çok yerinde olmuş valla... inşallah cevaplayan çıkar...

yağmur 16-08-2013 10:51

Evet, umarım cevaplayan çıkar.

Safranlı 16-08-2013 15:22

Bu literaturşer bu yazılanlar
hepsi değişkendir
ve ortalamdır
bu ayda ****** hemen olur
ortlama 20 günde olur
üç aydan sonrada bozulabilir
ancak hava lamaz ise bir yıl durabilir
vallahi bu sıcakda iki koca bedenler yok oluyor
zamana takılmayınız bir an önce toprakla buluşturunuz

yağmur 16-08-2013 21:45

Sn. Safranlı cevabınız için teşekkür ederim.Aslında benim merakımın nedeni katı kısmından ziyade sıvı kısmı için.İstiyorum ki sıvısını sıvı gübre olarak kullanayım.Hava almayan kabın içinde artık kabarcık çıkarmadığında fermentasyon tamam oluyor diye biliyorum.Şu an 1 ayı dolduran bir bidonum var ama hala hava çıkışı oluyor.Bu sayfanın en başında #451 nolu mesajda resmini görebilirsiniz.Amacım en verimli olduğu durumda suyunu süzmek.Bu yüzden zamanını merak ediyorum.

yağmur 30-08-2013 22:00

Dün ilk başta yaptığım 2 bidonun suyunu süzüp, katı kısımlarını bahçede toprağa gömdüm.Bakalım ne kadar zamanda çürüyecekler?

evdeçiçek 31-08-2013 10:15

Bende evdeki sebze meyve artıklarını biriktiriyorum. Umarım başarılı olurum

yağmur 05-02-2014 15:01

Ekim veya kasım'da süzdükten sonra posalarını toprakla-torfla karıştırıp 45 lt'lik çöp kovasına doldurmuştum. Az önce eledim. Tahmin ettiğim gibi barbunya kabukları hala sapasağlam, çürüme filan yok. İri doğradıklarım ve sert olan atıklar harici yok olup gitmiş. Elediğim ince kısmı tekrar kovaya dolduracağım. Diğer inatçı atıkları torfla karıştırıp bir torbaya doldurup ağzını bağlayacağım. Artık seneye kadar beklerler :)

patipatya 10-02-2014 14:51

Sn. Yağmur dikkat edilmesi gereken nokta da bu tüm malzemeleri ince ince kıymak ve tamamının etkileşime girmesini sağlamak. Başarılar drilerim.

hira 02-04-2014 00:18

Özellikle yağmur ve eceyıldız'ın yoğun çabalarından ilham alarak yarın kompost yapmak amacıyla, mutfak atıklarını sakladım bugün. kompostumun içeriği
dolapta neredeyse 2 aydır bekleyen ama ısrarla bozulmayan (enteresan) elmalar, bugün yaptığım dolmadan artan kabak ve patlıcan atıkları,
salatalık kabuğu, kıvırcık, ekmek, pekmez, yoğurt suyu, bir türlü yenip bitmeyen reçel, ve hamur mayası olacak. Fotoğraflayıp aşama aşama ekleyeceğim. Daha başlamadan bilim adamı gibi hissettim kendimi:)

yağmur 02-04-2014 00:37

Haydi hayırlısı :D

hira 03-04-2014 19:25

Arkadaşlar, biz bu kompostu hazırlarken hiç bir şekilde su ilavesi yapmıyoruz değil mi? Çalışmalar başladı son sürat, başladım valla:)

yağmur 03-04-2014 23:51

Yapıyoruz. En ideal ölçü 10-3-1, Yani 10 ölçü su 3 ölçü meyve-sebze atığı 1 ölçü pekmez-melas diye hatırlıyorum. En azından üstünü örtecek seviyede olsa iyi olur sanırım.

hira 04-04-2014 11:16

Kompostumu hazırladım ve pet şişenin kapağını delerek yukarıda ki fotoğrafta Sn.
yağmur'un yaptığı gibi bir düzenek oluşturdum. Fakat bunu yaparken sebze
meyve parçacıklarının nasıl olurda bu hortumu tıkamayacağını düşündüm.
Herşeyi tamamladım o an sorun yoktu fakat sabah baktığımda tamda tahmin ettiğim şey olmuştu, hortum tıkanmış ve gaz tahliyesi hortumdan değilde, hortum için kapakta açtığım delikten oluyordu. Birazda su taşmıştı. Böyle bir sorunla karşılaşmadınızmı arkadaşlar?

MeyveliTepe 04-04-2014 12:00

Hortum kapağın altında uzun ise böyle bir durum olur. Kapaktan geçirdiğiniz hortum çok kısa olmalı, pet şişedeki malzemenin içine girmemeli.

tiryaki 07-04-2014 14:07

Bu konuya ne zaman uğrasam başlığın adının "fermentasyon ile sirke yapımı" olması gerektiğini düşünüyorum çünkü fermentasyon sonucu önce alkol daha sonra da asetik asit oluşuyor. Sirkeye gübre demek ne kadar doğru? Ben mi yanlış anlıyorum?


Responses: How effective are Garbage Enzymes? | EcoWalktheTalk

hira 08-04-2014 14:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1266794)
Hortum
kapağın altında
uzun ise böyle bir durum olur. Kapaktan geçirdiğiniz hortum çok kısa
olmalı, pet şişedeki malzemenin içine girmemeli.

456. mesajda Sn. yağmur'un bahsettiği gibi pet şişeye 30 cm. kadar
daldırdım hortumu. Bu bir hataydı sanırım. şuan 5. gündeyiz, şişeye
baktığımda çok bulanık bir karışım olduğunu gördüm, kokusu fena değil.
küf gibi bir durumda yok fakat benim anlamadığım şu ki; Sn. yağmur, asla su eklemediğini söyledi bende eklemedim fakat benim kompost çok kuru oldu. az bi su var. yukardaki fotoğrafa baktığımda gerçekten turşuya benzemişler. bende öyle olmadı.

yağmur 08-04-2014 15:22

Sayın hira su eklemediğimi yazdığımı hatırlamıyorum. Hatta 469. mesajında sormuşsun bende hemen altında su eklendiğini ve oranını yazmışım. Sanıyorum kaçırdın? Ama şu hortum konusunda haklısın ben 30-40 cm diye toplam hortum boyunu yazmak istemiştim. Hatalı açıklama olmuş sanırım. Yani kullandığımız toplam hortum boyu 30-40 cm bunun 1-2 cm miktarı kompost bidonunun içinde kalıyor. Hemen düzelteyim.

Not: En azından atıkların üstünü örtecek kadar su koyabilirsin. İçme suyu ya da klorsuz olmalı.

hira 08-04-2014 16:30

Aa evet yağmur'cum, ben onu yanlış anlamışım. Su konusunu yani. pekii o su ilavesini şuan yapsam? kompostum asla bozuk değil, kokusu kötü sayılmaz.

Fakat hortum konusu tamamen facia oldu benim için:D

Şener Şen, Kemal Sunal misali oldu valla:D

yağmur 08-04-2014 21:44

Ben bir bidonu asla tek seferde dolduramadığım için her malzeme ekleyişimde su da katıyorum. Tamamen dolunca pekmez ve ema katıp kapatıyorum. Bence su katabilirsin, yalnız biraz pekmez eklersen iyi olur sanırım. Birde fotosunu görsek şu bilimsel deneyin :)

hira 08-04-2014 22:03

Ben genellikle telefonla giriş yaptığım için, şuan eklediğim fotoğraf net olmaz. Yarın fotoğraf eklerim yağmur'cuğum

mkntasarim 28-04-2014 22:12

merakla bekliyorum

hira 28-04-2014 22:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mkntasarim (Mesaj 1276963)
merakla bekliyorum

:) Benim ekleyeceğim fotoğrafı bekliyorsanız boşuna beklemeyin. Bazı yanlışlarım ve ilgisizliğimden dolayı kompost bozuldu. Yenileyeceğim, taktım kafaya.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025