agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Soğuk Kompost
(https)

Beğeni Düzeni320Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-08-2013, 11:51   #1
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2013
Evet, umarım cevaplayan çıkar.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2013, 16:22   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
Bu literaturşer bu yazılanlar
hepsi değişkendir
ve ortalamdır
bu ayda ****** hemen olur
ortlama 20 günde olur
üç aydan sonrada bozulabilir
ancak hava lamaz ise bir yıl durabilir
vallahi bu sıcakda iki koca bedenler yok oluyor
zamana takılmayınız bir an önce toprakla buluşturunuz

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2013, 22:45   #3
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Sn. Safranlı cevabınız için teşekkür ederim.Aslında benim merakımın nedeni katı kısmından ziyade sıvı kısmı için.İstiyorum ki sıvısını sıvı gübre olarak kullanayım.Hava almayan kabın içinde artık kabarcık çıkarmadığında fermentasyon tamam oluyor diye biliyorum.Şu an 1 ayı dolduran bir bidonum var ama hala hava çıkışı oluyor.Bu sayfanın en başında #451 nolu mesajda resmini görebilirsiniz.Amacım en verimli olduğu durumda suyunu süzmek.Bu yüzden zamanını merak ediyorum.

Düzenleyen yağmur : 30-08-2013 saat 22:59
Eski 30-08-2013, 23:00   #4
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Dün ilk başta yaptığım 2 bidonun suyunu süzüp, katı kısımlarını bahçede toprağa gömdüm.Bakalım ne kadar zamanda çürüyecekler?

Eski 31-08-2013, 11:15   #5
Ağaç Dostu

evdeçiçek's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2013
Bende evdeki sebze meyve artıklarını biriktiriyorum. Umarım başarılı olurum

evdeçiçek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2014, 16:01   #6
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Ekim veya kasım'da süzdükten sonra posalarını toprakla-torfla karıştırıp 45 lt'lik çöp kovasına doldurmuştum. Az önce eledim. Tahmin ettiğim gibi barbunya kabukları hala sapasağlam, çürüme filan yok. İri doğradıklarım ve sert olan atıklar harici yok olup gitmiş. Elediğim ince kısmı tekrar kovaya dolduracağım. Diğer inatçı atıkları torfla karıştırıp bir torbaya doldurup ağzını bağlayacağım. Artık seneye kadar beklerler

Eski 10-02-2014, 15:51   #7
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 04-03-2013
Sn. Yağmur dikkat edilmesi gereken nokta da bu tüm malzemeleri ince ince kıymak ve tamamının etkileşime girmesini sağlamak. Başarılar drilerim.

patipatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2014, 01:18   #8
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Özellikle yağmur ve eceyıldız'ın yoğun çabalarından ilham alarak yarın kompost yapmak amacıyla, mutfak atıklarını sakladım bugün. kompostumun içeriği
dolapta neredeyse 2 aydır bekleyen ama ısrarla bozulmayan (enteresan) elmalar, bugün yaptığım dolmadan artan kabak ve patlıcan atıkları,
salatalık kabuğu, kıvırcık, ekmek, pekmez, yoğurt suyu, bir türlü yenip bitmeyen reçel, ve hamur mayası olacak. Fotoğraflayıp aşama aşama ekleyeceğim. Daha başlamadan bilim adamı gibi hissettim kendimi

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2014, 01:37   #9
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Haydi hayırlısı

Eski 03-04-2014, 20:25   #10
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Arkadaşlar, biz bu kompostu hazırlarken hiç bir şekilde su ilavesi yapmıyoruz değil mi? Çalışmalar başladı son sürat, başladım valla

Eski 04-04-2014, 00:51   #11
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Yapıyoruz. En ideal ölçü 10-3-1, Yani 10 ölçü su 3 ölçü meyve-sebze atığı 1 ölçü pekmez-melas diye hatırlıyorum. En azından üstünü örtecek seviyede olsa iyi olur sanırım.

Eski 04-04-2014, 12:16   #12
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Kompostumu hazırladım ve pet şişenin kapağını delerek yukarıda ki fotoğrafta Sn.
yağmur'un yaptığı gibi bir düzenek oluşturdum. Fakat bunu yaparken sebze
meyve parçacıklarının nasıl olurda bu hortumu tıkamayacağını düşündüm.
Herşeyi tamamladım o an sorun yoktu fakat sabah baktığımda tamda tahmin ettiğim şey olmuştu, hortum tıkanmış ve gaz tahliyesi hortumdan değilde, hortum için kapakta açtığım delikten oluyordu. Birazda su taşmıştı. Böyle bir sorunla karşılaşmadınızmı arkadaşlar?

Eski 04-04-2014, 13:00   #13
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Hortum kapağın altında uzun ise böyle bir durum olur. Kapaktan geçirdiğiniz hortum çok kısa olmalı, pet şişedeki malzemenin içine girmemeli.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2014, 15:44   #14
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Hortum
kapağın altında
uzun ise böyle bir durum olur. Kapaktan geçirdiğiniz hortum çok kısa
olmalı, pet şişedeki malzemenin içine girmemeli.
456. mesajda Sn. yağmur'un bahsettiği gibi pet şişeye 30 cm. kadar
daldırdım hortumu. Bu bir hataydı sanırım. şuan 5. gündeyiz, şişeye
baktığımda çok bulanık bir karışım olduğunu gördüm, kokusu fena değil.
küf gibi bir durumda yok fakat benim anlamadığım şu ki; Sn. yağmur, asla su eklemediğini söyledi bende eklemedim fakat benim kompost çok kuru oldu. az bi su var. yukardaki fotoğrafa baktığımda gerçekten turşuya benzemişler. bende öyle olmadı.

Eski 07-04-2014, 15:07   #15
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 24-04-2008
Bu konuya ne zaman uğrasam başlığın adının "fermentasyon ile sirke yapımı" olması gerektiğini düşünüyorum çünkü fermentasyon sonucu önce alkol daha sonra da asetik asit oluşuyor. Sirkeye gübre demek ne kadar doğru? Ben mi yanlış anlıyorum?

Responses: How effective are Garbage Enzymes? | EcoWalktheTalk

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2014, 16:22   #16
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Sayın hira su eklemediğimi yazdığımı hatırlamıyorum. Hatta 469. mesajında sormuşsun bende hemen altında su eklendiğini ve oranını yazmışım. Sanıyorum kaçırdın? Ama şu hortum konusunda haklısın ben 30-40 cm diye toplam hortum boyunu yazmak istemiştim. Hatalı açıklama olmuş sanırım. Yani kullandığımız toplam hortum boyu 30-40 cm bunun 1-2 cm miktarı kompost bidonunun içinde kalıyor. Hemen düzelteyim.

Not: En azından atıkların üstünü örtecek kadar su koyabilirsin. İçme suyu ya da klorsuz olmalı.

Eski 08-04-2014, 17:30   #17
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Aa evet yağmur'cum, ben onu yanlış anlamışım. Su konusunu yani. pekii o su ilavesini şuan yapsam? kompostum asla bozuk değil, kokusu kötü sayılmaz.

Fakat hortum konusu tamamen facia oldu benim için

Şener Şen, Kemal Sunal misali oldu valla

Eski 08-04-2014, 22:44   #18
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Ben bir bidonu asla tek seferde dolduramadığım için her malzeme ekleyişimde su da katıyorum. Tamamen dolunca pekmez ve ema katıp kapatıyorum. Bence su katabilirsin, yalnız biraz pekmez eklersen iyi olur sanırım. Birde fotosunu görsek şu bilimsel deneyin

Düzenleyen yağmur : 21-04-2014 saat 08:04
Eski 08-04-2014, 23:03   #19
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Ben genellikle telefonla giriş yaptığım için, şuan eklediğim fotoğraf net olmaz. Yarın fotoğraf eklerim yağmur'cuğum

Eski 28-04-2014, 23:12   #20
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-09-2012
merakla bekliyorum

mkntasarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2014, 23:36   #21
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mkntasarim Mesajı Göster
merakla bekliyorum
Benim ekleyeceğim fotoğrafı bekliyorsanız boşuna beklemeyin. Bazı yanlışlarım ve ilgisizliğimden dolayı kompost bozuldu. Yenileyeceğim, taktım kafaya.

Eski 03-08-2014, 12:19   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-07-2014
merhabalar bende yoğurt kovasında evsel atıklarla kompost yaptım ve komposttan sıvıyı aldım kavanoza doldurdum yanlız benim sorum şu kavonoza aldığım sıvıyı uzun süre nasıl saklamalıyım dolabamı koymalıyım dondurucuyamı koymalıyım yoksa oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yerde mi saklamalıyım.

NOT : bu konu ile ilgili resimlerimi çektim ama nasıl yükleyeceğimi bilemedim.

eroll123 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2015, 00:59   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-01-2015
sadece sebze atıklarını poşet içerisinde bekleterek em elde edilebilir mi?birkac gun sonra sulanıyor cunku

anemon2000 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2015, 01:28   #24
Ağaç Dostu

erkanbey's Avatar

Giriş Tarihi: 14-08-2013
Bu konuyuda baştan sona kadar her sayfasını okudum.Yanlış anlaşılmasın ama son 2-3 sayfa konuyu daha tatlı ve akıcı hale getirmiş karşılıklı deneyler ve resimlemelerle.Birde şahsi fikrim, konu başlığı soğuk kompost ama anlatılanların ve yapılanların büyük çoğunluğu enzim konusunda bahsedilenler.

Esasında benim aradığım ve bu konuda çokça bahsedilen olması gereken,sıcak kompostta elde edilen katı ürünün soğuk kompostta nasıl elde edildiği olmalıydı.Yani em konusundaki bokashi kovalarında yapılan kompostun aynının em kullanılmadan yoğurt,maya,ekmek vs ile ev ortamında kovalarda yapımından elde edilen kuru malzemeyi görmemiz gerek diye düşünüyorum.
Konu tamamen ev artıklarından sıvı gübre nasıl yapılıra dönmüş bence.

Ama yinede emeği geçen herkese teşekkür ederim.Almam gereken ipuçlarını tüm kompost konularını ve em konusunu okuyarak elde ettim.Şimdi sıra uygulama bölümüne geldi onuda resimleyerek olumlu,olumsuz yönleriyle burda paylaşmaya başlayacağım.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2015, 21:43   #25
Ağaç Dostu

erkanbey's Avatar

Dün akşam sıcak kompost'u oluşturup forumada koydum

http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181-42.htm
http://www.agaclar.net/forum/temel-k...tm#post1390097

Bugün soğuk kompost için kaplarımı ayarladım yarında onları dolduracağım ondan sonrada nasip olursa emzim yapıp onuda forumda ilgili bölümde paylaşacağım.

Bugün kompost kovası tasarladım zaten kovaya en alttan takılan musluk standart herkesin yaptığı gibi.İki çeşit kova yaptım, bir tanesinde 2 adet aynı ebat kovaya sahibiz diğerinde iki ayrı boy kovaya yani iki ayrı tasarım.

Birinci tasarımda gördüğünüz gibi peynir kovası bir tanesine musluk taktık diğerini yarısından daha aşşağıdan kestik 5 lik matkap uçlarıyla karşılıklı iki delik açtık kovanın sapını oraya taktık.İlerliyen zamanlarda içdeki kovayı çıkarmak istersek iki kova birbirine yapışıp salmayacağı için o sap ileride işimize yarıyacak.Tabi kestiğimiz kovanın altınıda 2 lik uçla deldik birçok kere aşşağıya doğru bastırdık neredeyse musluğa kadar dayandı zaten kovamız hazır gerisi yarın.

İkinci tasarımdaysa birinci kova aynı şekilde musluk takıyoruz musluğun deliğini 4.5 luk matkapın delen kısmı deilde düz kısmı ile yani matkabın ağzına geçen kısımı ısıtarak deldik.
İkinci kovanın sadece dibini kesip ana kovamızın dibine orantılı olarak kestik ve deldik kestiğimiz kovanın üst kısmınıda kesip ana kovamızın dibine parçalar halinde koydumki delikli barçayı koyduğumda musluğa dayanmasın,tabi bu ayaklar başka birşey kullanılarakta yapılabilir.

Birde delikli dip kapağına bir tel bağladım dikkat ederseniz o telde ayarlamayı yaparken kapak büyük haldeyken içine düşüp çıkartmak zor olmasın diye boyutunu tam ayarlayana kadar delikli kapağı kontrol amaçlı bağladım sonra çıkardım.Bu işlemde hazır şimdi iki kovamızda yarın dolmayı bekliyor.

Resimler yer kaplamasın diye birleştirdim ama inşallah net görünüyordur.

Eklenen Resimler

Düzenleyen erkanbey : 23-06-2015 saat 21:51 Neden: Ekleme yapıldı
Eski 24-06-2015, 10:17   #26
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-03-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey Mesajı Göster
Dün akşam sıcak kompost'u oluşturup forumada koydum

http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181-42.htm
http://www.agaclar.net/forum/temel-k...tm#post1390097

Bugün soğuk kompost için kaplarımı ayarladım yarında onları dolduracağım ondan sonrada nasip olursa emzim yapıp onuda forumda ilgili bölümde paylaşacağım.

Bugün kompost kovası tasarladım zaten kovaya en alttan takılan musluk standart herkesin yaptığı gibi.İki çeşit kova yaptım, bir tanesinde 2 adet aynı ebat kovaya sahibiz diğerinde iki ayrı boy kovaya yani iki ayrı tasarım.

Birinci tasarımda gördüğünüz gibi peynir kovası bir tanesine musluk taktık diğerini yarısından daha aşşağıdan kestik 5 lik matkap uçlarıyla karşılıklı iki delik açtık kovanın sapını oraya taktık.İlerliyen zamanlarda içdeki kovayı çıkarmak istersek iki kova birbirine yapışıp salmayacağı için o sap ileride işimize yarıyacak.Tabi kestiğimiz kovanın altınıda 2 lik uçla deldik birçok kere aşşağıya doğru bastırdık neredeyse musluğa kadar dayandı zaten kovamız hazır gerisi yarın.

İkinci tasarımdaysa birinci kova aynı şekilde musluk takıyoruz musluğun deliğini 4.5 luk matkapın delen kısmı deilde düz kısmı ile yani matkabın ağzına geçen kısımı ısıtarak deldik.
İkinci kovanın sadece dibini kesip ana kovamızın dibine orantılı olarak kestik ve deldik kestiğimiz kovanın üst kısmınıda kesip ana kovamızın dibine parçalar halinde koydumki delikli barçayı koyduğumda musluğa dayanmasın,tabi bu ayaklar başka birşey kullanılarakta yapılabilir.

Birde delikli dip kapağına bir tel bağladım dikkat ederseniz o telde ayarlamayı yaparken kapak büyük haldeyken içine düşüp çıkartmak zor olmasın diye boyutunu tam ayarlayana kadar delikli kapağı kontrol amaçlı bağladım sonra çıkardım.Bu işlemde hazır şimdi iki kovamızda yarın dolmayı bekliyor.

Resimler yer kaplamasın diye birleştirdim ama inşallah net görünüyordur.
herşey çok güzel olmuşta içe geçen dipi delikli elek gibi olan kovayı kesmenize gerek yoktu,zaten alttaki musluklu kovanın içine koyduğunuzda doğal olarak yanlardan sıkıştığı için hava geçirmiyor alta,sadece kompost malzemelerini koyduğunuz üstteki kovanın ağzını sıkıca kapatmanız yeterdi diye biliyorum hacim olarak daha fazla kompost malzemesi koyma imkanı doğuyor doğal olarak

extant958 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2015, 00:53   #27
Ağaç Dostu

erkanbey's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi extant958 Mesajı Göster
herşey çok güzel olmuşta içe geçen dipi delikli elek gibi olan kovayı kesmenize gerek yoktu,zaten alttaki musluklu kovanın içine koyduğunuzda doğal olarak yanlardan sıkıştığı için hava geçirmiyor alta,sadece kompost malzemelerini koyduğunuz üstteki kovanın ağzını sıkıca kapatmanız yeterdi diye biliyorum hacim olarak daha fazla kompost malzemesi koyma imkanı doğuyor doğal olarak
Hacim olarak aynı malzemeyi alır dibe koyduğum elek ile taban arasında bir parmak fark var yok.Ayrıca iki kovayı iç içe geçirsem daha uzun bir kovam olacaktı ayrıca izlediğim yabancı kaynaklı bir videoda iki kovanın birleştiği yeri silikon gibi bir şeyle yapıştırıyorlardı demekki hava geçirme olasılığı var diye düşündüm.Böyle daha avantajlı aslında küçük gene.Bir şekilde ilk denememizi yaptık olmasada fazla üzülmem bu kompostlar biraz sıkıntılı enzim olayı daha temiz pratik bundan sonra enzim yapacağım artık.

Eski 23-06-2015, 21:15   #28
Ağaç Dostu

erkanbey's Avatar

Son olarak kovalarıda doldurup ağzını kapattım yalnız dolapta doğranmış vaziyette bekleyen marulumun dibi biraz sulanmış gibiydi inşallah sıkıntı olmaz.Birde sıcak kompost ayarında yaptım yeşil ile kahve rengi malzeme ayarını bakalım sonuçlar nasıl olacak.Kovanın birisi yarım kaldı onuda bir seferde dolduracağım malzeme birikin.Talaş fırınlanmış gürgen ağacından yeşillikte marul ağırlıklı karpuz vs ev artıkları.

Malzeme olarak sıcak kompostta kullandıklarımın aynısını kullandım en son resimdekileri.

Eklenen Resimler

Düzenleyen erkanbey : 23-06-2015 saat 21:23 Neden: Ekleme yapıldı
Eski 06-07-2015, 22:40   #29
Ağaç Dostu

erkanbey's Avatar

Aslında yaptıktan sonra kafamda netleşti soğuk kompost ta talaş koymamıza gerek yoktu.Zaten işlem bittikten sonra toprağın arasına karıştırıyoruz.Bundan sonraki denemelerimi artıkları dolapta biriktirip sonra iki veya üç seferde kovayı doldurmayı düşünüyorum içine talaş vs koymadan.

Talaşlı yaptım ama işlem başarılı oluyor gibi gözüküyor benim anladığım kadarıyla siz nedersiniz?Bildiğiniz pamuk olmuş kovanın içi daha ne kadar bekletsem ki alttaki musluktan su gelmiyor sadece kuru malzeme kaldı yani.

Benim merak ettiğim, şehir ortamında toprak bulmak zor.Bu organik malzemeyi torfun içine karıştırıp olgunlaştırsak bol organik malzemelei torfumuz olur.Yoksa illede topraklamı karıştıralım.

Eklenen Resimler

Eski 21-08-2015, 12:21   #30
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-03-2015
Cool

buda benim yapabildiğim soğuk kompost kovalarıName:  Görüntü0185.jpg
Views: 1875
Size:  27.9 KB

Name:  Görüntü0186.jpg
Views: 1693
Size:  35.9 KB

Name:  Görüntü0187.jpg
Views: 1736
Size:  28.8 KB

extant958 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025