Sayın yagmurr,
Cevabınız için teşekkür ederim. Aslında size garip gelecek ama sadece deniyorum. Kompost hazırlama, torf hazırlama, solucan gübresi gibi konulara karşı bir merakım var. Senelerce evin balkonunda küçük kovalarda bir şeyler yapmaya çalıştım. Yaptığım denemelerde kısmen başarı elde etmiş olsam da hiç bir zaman tam anlamı ile hedefime ulaştığımı söyleyemem. Belki de aceleciliğimden dolayı tam hedefe ulaşamadım. Geçmişte evde bugün işyerimde diğer bitktilerimin dökülen yaprakları, mutfakta ele geçirebildiğim atıkları toprağa karıştırarak çalışmalar yaptım. Bazen istenmeyen bir takım sonuçlarla da karşılaştım. Mesela şu anda bu denemelerimi işyerimin küçücük arka bahçesinde yapmaya çalışıyorum (Ki o bahçeyi her halde kaktüsler ile ilgili sayfamda gördünüz). Ama o bahçenin de sümüklü böcek sıkıntısı var. Birkaç kere hazırladığım kompostu sümüklü böcekler yüzünden tamamen dökmek zorunda kaldım. Şu aralar da, büyük ihtimalle hazır aldığım çiçeklerden bir tanesinin toprağından çıkan ve zamanla çoğalan kırkayaklarla mücadele etmeye çalışıyorum. Bu amatörce çalışmalar çok sevdiğim bitkilerime biraz katkım olabilmesi, doğadan aldığımızı doğaya geri verebilmek kaygısı ve yaşadığım ortamlardan minimum çöp çıkartma gayesi ile yaptığım işler. Ama bir gün başarıya ulaşacağımı biliyorum. Bu arada sıvı gübre elde etmek için sizinkine benzer bir çalışma yaptım. Tek eksiği Bidonun içinde oluşabilecek gazların tahliyesini sağlayan düzenek. Ya da kısaca bulduklarımı bir bidonun içine koyup ağzını kapattım. Patlama riski var ama o riski şimdilik göze alıyorum.
Saygılarımla...
|