![]() |
Gölcükten gelirken ben de yol kenarlarında gördüm çok beğendim.
|
2 Eklenti(ler)
Yaz-kış bahçedeki saksıda duran siklamenim.
|
Geçen yıl tam bu zamanlarda pembe renkli bir sıklamen almıştım. Bu yaz sulamaya devam edince yaprakları hep yeşil kaldı ve büyük büyük bir sürü yaprağı oldu. Kışın yağmurlarda kendi kendine sulandı ve Kasım ayından itibaren tomurcuk oluşturmaya başladı. Saksısını hiç değiştirmemiştim. Sanırım yumrusu içinde çoğalmış. Ocak ayından beri çiçekleri hep üzerinde hiç birisinde bozulma olmadı ve üzerindeki çiçekleri en son saydığımda tam 22 taneydi, hala açmaya devam ediyor. Benim sıklamen çiçeğini görenler o kadar hoşlarına gitti ki hiç çiçek yetiştirmemiş bir arkadaşım bile sıklamen edindi. Yer sıkıntım olmasa her renginden edinmek isterdim. Ancak bu sebeple bir tane daha alabileceğim, renginin beyaz olmasını istiyorum. :)
|
sıklemen zehirli mi ? bana öyle dedilerde doğrumu
|
1 Eklenti(ler)
bu da benim yaklaşık 1 ay önce aldığım sıklemenim bazı çiçekleri düştü ve o kosımları toprağa doğru eğiliyo bunların içinde tohum olucak daha önceki okuduğum yazılara göre. peki bu kapsül kuruycak mı? bişey daha ne zaman sulıycaz yani bu çiçek **** tohumlar ne zaman tekrar sulanıcak ben o kısmı anlamadım çiçek kuruycak mı? bu konuda bana da bilgi verirseniz sevinirim.
|
geçenlerde foruma bir soru sormuştıum, ne yazık ki cevap alamadım ama nette araştırmalarıma devam ederken sorunumun ne olduğunu gördüm. paylaşayım istedim belki benle aynı sorunu olan vardır. benim cyclamenımın yaprakları sararıyordu 2güne bir. havanın kuru ve sıcak olması, beraberinde nemin azlığı buna neden oluyormuş. şimdi yerini değiştirdim, daha serin bir yere koydum, devam ederse yanına tabakla su koyup nem sağlamaya çalışcam. şimdilik sararma baya bir gitti gibi.
birde giz3mn sorusuna cvp verebilecek varmı? bende tohum elde etmeyi istiyorum, ama ölen çiçeklerimi hemen koparıyordum, oralardan tohummu olacak? ellememem mi lazım? yardımcı olur musunuz? |
Solan çiçeklere dokunmayın. Çiçekler kendiliğinden düşsün. Çiçek sapları dik ve uçlarında bir yuvarlak kese varsa hiç dokunmayın. Bitkiyi çok azar azar sulamaya devam edin. Bir- iki ay içinde toplar büyüyecek ve patlayacak. İçinden tohumlar dökülecek. Onları uygun bir toprağa ekip bekleyin. Bir süre sonra minik yapraklar kendini gösterecek. Bu konuyu baştan sona okuyarak bakım ve üretim bilgilerine ulaşın.
|
Bu arada siklamen çiçeğinin kokması normal midir? Benim pembe rekli olanı mis gibi kokuyor. Bu soruma cevap alamadım...
|
1 Eklenti(ler)
Benimde sıklemenim pembe ama kokmuyor. Optimus edindiğim bilgiler göre tohumlar toplanıp ağustosta ekiliyormuş. Benim keselerim var fakat daha acılmadılar çiçekler düşeli epey oldu bekliyorum acıldığında fotoğrafını koyucam.
|
Alıntı:
|
:( ya üzüldüm şimdi, ben solan çiçekleri hep kopardım, neyse bir kaç tane daha var solan çiçek, onları ellemiyorum o halde.
yardımlarınız için saolun, beni aydınlattınız. birde sıklamenlerimin yaprakları (yeniler) bir ilginnç:confused: anlayamadım, saplar gayet uzun, yapraklar minicik. ilk aldıgımda ne kadar güzellerdi. acaba bir büyük saksıya almammı lazım? çok minik saksıdalar, pet şişe büyüklüğünde. kökü zayıf kalıp bütün enerjisini boyamı veriyor acaba diye düşündüm. bu sayfalara en baaştan bakayım, eğer cevabı bulamazsam yardımcı olursunz değil mi ;) |
birde benim 3 rengim var. beyaz olanı kokuyor ama kokusu güzel dğeil, koklamıyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Bunları 15 gün önce aldım.Bu zamanda böyle çiçek açmış sıklamen bulmak zor.
|
En sevdiğim çiçeğim
1 Eklenti(ler)
Çiçekleri geçmek üzere olan sıklamenimin resmi.
Sn Çiçeksever çiçeklerinizin ömrü uzun olur inşallah çok güzeller |
Alıntı:
Miniklerden pembe-beyaz desenli olanın üzerinde çiçekten daha fazla tohum kesesi var. En az on tane. Misket büyüklüğüne ulaşan oldu. İnşallah patladığında tohumları toplama şansım olur. |
1 Eklenti(ler)
Çok canlı bir çiçekken, yapraklarından saksısı görünmüyordu, bir anda yapraklarını büyük bir hızla öldürmeye başlayan siklamenim, hem bir taaraftan iyileşmeye çalışıyor bir taraftan da çiçek açmaya. Maalesef köklerden biri çiçek tomurcukları açamadan kurudu.
|
Merhaba arkadaşlar;
Yeni bir siklamen aldım..Uzun zamandır arıyordum geçen günler sonunda buldum ve diktim.Terasımda açık havada duruyor.Malum yaz geldi sıcaklar başladı.Ben normal çiçek gibi bakılıyor zannediyordum.Fakat yazın sulamama gibi değişik bakımları varmış.Hiç birini bilmiyorum.Çiçeğim yapraklı.Ama fazla yaprağı yok.Bakımı hakkında ne yapmam gerek.Sulamalı mıyım??Çiçek ne zaman açar? Yardımlarınız için teşekkürler |
Bu çiçek soğuk seviyor.Gölge bir yerde tutun.İsterseniz normal sulayın,isterseniz suyu kesin.Yumru dinlenmeye kalsın.Eylül-Ekim gibi su vermeye başlayın.Kış aylarında çiçek açar.
|
Hımm peki her ikinizede cevabınız için teşekkürler.Evet konuyu baştan sona sürekli okuyorum bu durumda ben sulamayı kesmeliyim.
Ama kesmeyi istemiyorum hep canlı kalsın :)Bir zararı olmazsa... |
Küçük siklamenler ve büyüğün yaprakları
Merhaba,
1.5 sene önce evime hediye getirilen siklamen'den geçen sene bolca tohum almıştım. Bu tohumlardan denemelik diktiğim 3 saksı da farklı düzeylerde tuttu, bir tanesi bir ortaboy menekşe kadar oldu, diğer ikisi de ancak 3-4 yaprak büyüklüğünde. Acaba yaz dinlendirmesine alırken bu 3 yavrumun da sulamasını kesmeli miyim? Bir de büyük olan (anneleri) çiçek açtıkdan sonra tohum kesesine dönmeden bütün çiçeklerini döktü, sonra yeni yapraklar vermeye başladı. Şimdi ise eski yapraklar sararıp çürürken yeniden yaprak veriyor. Acaba su vermeyi kesmem mi gerekiyor? Teşekkürler, |
Cevabınız için teşekkürler Günüm. Böylece siklamenin kokulu türünün de olduğunu anlamış olduk. Benim siklamenler de yavaş yavaş solmaya başladı. Yapraklarını tamamen dökenleri karanlık bir odaya aldım. Sulayıp sulamamak konusunda bir bilgim yok. Ara sıra toprağını ıslatmayı düşünüyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
sıklamenimde yapraklar sararıp kuruyor,yeni çıkan yapraklarda kıvrık çıkıyor,çiçeklenmesi yavaşladı. Ben bu işin acemisiyim yardımcı olursanız sevinirim. |
Bu mevsim dinlenme zamanı, serin bir yerde tutmanız lazım. Eylül Ekim gibi yeniden tazelenip çiçeklenir. Ufak siyah sineklerden koruyun.
|
Siklamenlerim
Arkadaşlar, iki saksı siklamenim var. Yaklaşık dört yıl kadar önce minik birer bitki iken alıp yetiştirmeye başladım. Bazan cılızlaşıp yapraklarını döktüler, bazan da canlı, gür yapraklarla donandılar, ama bu zaman içerisinde hiç çiçek açmadılar. Siklamen yetiştirmeye dair bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.
|
Merhaba,
Soğanlı ve yumrulu bitkiler kısmında istediğin bilgileri bulabilirsin. Eskiden bende de vardı bu çiçekten taşınırken kayboldular, kısa zamanda tekrar bu bitkiye sahip olmayı istiyorum. Bu bağlantıda güzel bilgiler paylaşmışlar ağaç dostları. Umarım sana da bana da faydası olur. |
Cyclamenler: Yumrulu bitkiler gurubunda çok değişik TÜRLERİ, ve çeşitleri olan bir SERİN İKLİM bitkisidir. Bizim doğamızda doğal olarak yetişen pekçok türü vardır. Bunlardan 2 tanesi ticari olarak genellikle yurt dışına satılır.
Bunlardan birisi Cyclamen hederafolium (hedera yapraklı cyclamen), Güney ege bölgesi dağlarında doğaldan toplanıp ihraç edilir. Üretimi de yapılmaktadır. Yumruları çok iri olup çiçekleri Ekim ayı gibi açar. Cyclamen yumrusunu saksıya dikerken üzerine çok toprak koymayınız, 2cm. toprak yeterli gelir. Sulamasını yumrunun kenarından sızdırarak yapın böylece yaprak ve çiçek saplarının çıkış noktaları ıslanıp çürümez. Cyclamende en önemli sorun "Botrytis -Gri küf " dür. Bunun için bitkiler havadar ve serin yerlerde aşırı rutubetten uzak yetiştirilmelidir. Botrytis için zaman zaman Fungusit ile ilaçlama gereği olabilir. Diğer doğal tür: Cyclamen coum dur. Bunun soğanları biraz daha narin ve küçüktür. İlkbaharda koyu pembe-cyclamen rengi çiçekleri ile bahçelere güzel görüntü verir. Önemli not: Cyclamen çiçekleri geçtikten sonra tohum bağlar ama bu tohumları karıncalar çok sever, çeker götürür size kalmayabilir?? |
Sn kgursan cyclamen hederafolium'umu hemen ekeceğim, cyclamen coumu ne zaman ekmem gerekiyor? Ayrıca cyclamenin altındaki tabağa su verilip, bu şekilde sulandığını okumuştum, ne dersiniz?
|
benim 2senedir 1saksı sıklamen'im var geldiğinde yaprakları bol ve büyüktü çiçekleri de vardı ama şimdi 4 tane küçük ve cılız yaprağı var.
evimde arka tarafta kalan odamda bakıyorum serin oluyor diye ama yinede gelişmiyor bilgisi olan arkadaşlar geniş bilgi verirse memnun olurum şimdiden teşekkürler. (fotosunu eklerim.) |
1 Eklenti(ler)
işte buda benim sıklamenim!...
|
Alıntı:
Alttan sulanabilir ama toprağın Islak-Çamur gibi kalmasın. En iyisi kenardan sızdırın, tabaktaki fazla suyu boşaltın. kökler ıslak çamurun içinde kalmasın. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025