![]() |
Siklamen (Cyclamen)
2 Eklenti(ler)
SİKLAMEN (Cyclamen)
Beyaz,kırmızı,pembe,krem ve mor'un tonlarında çiçekleri olan ve hemen hemen en çok üretilen (tohumdan üretilebilir)iç mekan bitkilerinden olmasına rağmen ben bahçemizde de üretmeye çalışıyorum. Eylül-Nisan ayları arasında çiçek açar. Kendi evimde edindiğim tecrübelere göre aydınlık fakat doğrudan güneş almayan ortamı sever. Düzenli olarak toprağı nemli tutulmalıdır fakat kök asla fazla ıslak olmamalı su köke değil direk toprağa dökülmelidir yoksa kök çürür. İlkbahar'da çiçeklenme bitince sulama kesilerek yaz boyunca kuru bir yerde muhafaza edilmeli (ben öyle yapıyorum) Kıbrıs'ta doğal ortamda tavşan kulağı dediğimiz daha küçük türleri de mevcuttur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çevre Koruma Dairesi tarafından koruma altına alınmışbir türdür. Fotoğrafını eklediklerim kendi bahçemdeki aşı türlerdendir. İlerleyen zamanlarda doğada bulunan türlerin de fotoğraflarını eklemeye çalışacağım. Bilgisi olanların katkıları ile bu çiçeği daha yakından tanıyacağımızı umuyorum. |
Sayın Buket Aknar,benimde elimde altı faklı renkle sıklemenlerim vardı.Tabi ki satış amaçlı almıştım fakat sanırım sera ortamından gelince buraya bir türlü uyum sağlayamadılar.Bende sularken sanırım köküne temas ettirdim.Sonuç olarak sadece bir tanesi kaldı ama onunda durumu pek iç açıcı değil.
Size sormak istediğim çiçeğimi kurtarma şansım var mı acaba? |
1 Eklenti(ler)
Çİçeğimin son durumu bundan ibaret.
|
1 Eklenti(ler)
Benimkiler doğuya bakan bir pencere önündeler ve günde yarım saat kadar güneş görüyorlar, 1 ay'ı geçti hala durumları iyi. Bulundukları yerde soba yok, serin bir oda. Serini seviyorlar anladığım kadarıyla.
|
Celal Bey sizinkiler iyi görünüyor. İnşallah hep böyle kalırlar. Sıcak odanın pek iyi gelmediğini geçen yıl bir kök siklameni eriterek acı bir tecrübeyle öğrendim.
|
Alıntı:
Ancak biraz fazla su içmiş gibi görünüyor. Ben parmağımla yoklayarak, kurudukça su veriyorum. |
2 Eklenti(ler)
Bunlar, 6 Mayıs 2007'de bahçemde görüntülediğim siklamenler.
|
Alıntı:
|
Bahçemdekiler geçen senekilerin fotoğraflarıdır. Görüntüdekilerin çiçekleri geçince, suyu kesip kuru bir yerde muhafaza ettim Eylül'de yeniden sulamaya başladım. Şu anda yapraklanmaya başladılar, ayrıca döktükleri tohumlar da (yeni çiçekler olarak) yeşermeye başladılar. Yarın onları da görüntülemeye çalışacağım.
|
1 Eklenti(ler)
Daha önceki fotoğrafta 6 Mayıs 2007'de görüntülediğim siklamenlerin yaz uykusundan sonraki sulama ile bugünkü durumları.
|
2 Eklenti(ler)
Bunlar da geçen yıl toplayıp bahçeye ektiğim ve toplayamadığım için saksısına dökülüp bu sene açan minik siklamenler. Bu yıl çiçek açmalarını beklemiyorum, ne zaman çiçek açacaklar? Bu konuda bilgisi olan var mı?
|
Alıntı:
Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkürler.Tahmin ettiğiniz gibi her geçen gün daha da kötüye gitti.Sizin siklamenleriniz harika görünüyor.Ben de acemi bir çiçekçi ve doğa sever olarak, bundan sonra ne yapabilirim? Çiçekleri yok olan saksıların topraklarını kullanabilir miyim? |
Ben bu gibi durumlarda, ne olur ne olmaz diyerek saksıdaki toprağı bahçedeki başka bir yere döküp saksıyı da deterjanlı su ile iyice yıkayıp temizlerim. Daha sonraki ekim için yeni toprak kullanırım. Tabii bu tamamen benim evhamımdan yaptığım bir uygulama. Eminim ki sitede bununla ilgili bilgi bulabilirsiniz.
Bu arada ilk görüntülediğim siklamenlerde son iki gün içerisinde bazı sararmalar başladı, nedenini henüz çözemedim. |
Ankara'nın kuzeyindeki ormanlık arazilerde ,bunlar kadar çiçekli olmasa da yabani türleri soğuk iklime güzel uyum sağlamış görünüyordu. Orman dibi hep sıklamen di.
|
Kışın bahçede, balkonda yaşantısını sürdürebiliyor. Bol bol çiçek açıyor.
|
Sıklamenler bahçemizde doğal olarak yetişiyorlar ve bu sıralar topraktan yavaş yavaş çıkmaya başladılar.Onlar açınca bahçenin göüntüsü bir harika oluyor.
|
Merhaba
Bu çiçeğin denizli karataş ormanında yabanısını görmüştüm. Diplerinde yuvarlak yassı soğanları var. |
Kıbrıs'ta da ovalarda yabanisi bol bol var (Koruma altındadırlar. Yerden sökmenin cezası 1 asgari üçret). Yavaş yavaş çıkıyorlar. Çiçekleri de çıkınca inşallah görüntüleyeceğim.
|
Karadenizde'de boldur yabanisi.
|
http://agaclar.net/forum/showthread....318#post165318 409 nolu mesajdaki çiçeğimin yapraklarını şimdi budasam zararı olur mu?Çiçek açmadan öylece duruyor.
|
Siklamenler şimdi çiçek açmaktadırlar ve Siklamen yapraklarının budandığını bilmiyordum. Zaten çiçekleri geçince yaprakları da doğal bir şekilde kururlar o nedenle budama istemeyeceklerini düşünüyorum. Konunun uzmanı arkadaşlar cevaplarlarsa ben de öğrenmiş olacağım. Siklamenler budanır mı?
|
Süreç içerisinde çiçek açan bitkilerde solmuş çiçekleri uzaklaştırmak ,diğer açacak çiçeklerin güçlenmesini sağlıyor. Belki bahsedilen budamadan bu kasdediliyordur. Zira soğanlı bitkilerde çiçek açma dönemi önemli olduğu kadar çiçeksiz dönemde önemli. Zira bu çiçeksiz geçen dönemde de soğanlar gelişiyor ve seneye daha güçlü çiçeklere hazırlık yapılıyor. Bu nedenle yapraklarına ihtiyaç duyacaktır diye düşünüyorum.
|
tohum nasıl oluşuyor.Ne zaman çimlendiriliyor.
|
Benim acemi bir doğa sever olarak edindiğim tecrübemle çiçekler bittiğinde çiçeğin ortasında küçük bir top şeklinde kapsül oluşuyor. Sonra bu kapsül kuruyup çatlıyor ve içerisinden yaklaşık 1 cm çapında tohumlar oluşuyor. Görebildiklerinizi toplarsanız ve Eylül gibi ekerseniz daha önce görüntülediğim gibi Kasım- Aralık gibi yeşerirler. Siz görmeden dökülenler'de sulamanız ile birlikte yeşerir.
|
Ben soğanlı bitkilerin oğnaların bölünerek çoğaldıklarını biliyordum ama tohumdan çıkıyorlarmı bilmiyorum.
|
Ben bu anlattıklarımı tecrübelerim doğrultusunda yazıyorum. Daha önce de belirttiğim gibi acemi olmama ve rağmen ben geçen yıldan topladığım tohumlarla yukarıda görüntülediğim (11. msj 1. fotoğraf saksısına dökülenler, 2. fotoğraf benim direk bahçeye yere ektiklerim) küçük siklamenleri yetiştirdim. Bu yıl çiçek açmalarını beklemiyorum.
|
Buket Hnaım bunu bende denemek isterim. Bu durumda bütün soğanlı çiçeklerde bu durum varmı acaba. Ben bu çiçekleri sadece soğan bölünmesiyle çoğaldıklarını zannediyordum. Tohumdan çoğalıyorlarsa daha kolay olabilir belkide.
|
Sn çiçeksever,
Bildiğim kadarıyla soğanlı bitkiler yapraklarını kuruturken, yapraklardaki besinleri gelecek sene kullanmak için soğanlarına çekiyorlar. O nedenle yaprakları koparırsanız gelecek sene verimi iyi olmaz sanırım. Genel olarak da evde yaşayan sıklamenlerin en büyük sorunu sıcak hava. Sıklamen 15dereceden yukarı çıkmayan sıcaklık istiyor. |
İyi geceler arkadaşlar,
Balkonumda saksıda baktığım siklamenimde bir sorun başgösterdi. Tüm yaprakları ve çiçekleri sanki susuz kalmış gibi kendini bıraktı, yaprakların renginde bir değişme yok ama pörsümüş gibi duruyor hepsi... Ev İstanbulda ve balkon soğuk, toprak nemli, yani mümkün olduğunca siklamenin sevdiği ortamı sağlamaya çalıştım... Sorun sizce ne olabilir? :( |
Alıntı:
|
Sorununuzun nedeni balkonda ve soğukta olmaları değil. Benimkiler de -güney- balkonunda ... Hiçbir bozulma yok. Ben çiçekli almıştım bir ay önce, çiçek vermeye devam ediyor...
|
3 Eklenti(ler)
19 Aralık 2008'de görüntülediğim, 10. mesajdaki siklamenlerim (11.mesajdakiler henüz çok küçükler) nihayet çiçekleniyorlar. İşte bugün görüntülediğim küçücük siklamen tomurcukları. Bu fotoğrafı çektikten sonra burada dolu yağmaya başladı ve yağmur halen devam ediyor umarım dolu onlara bir zarar vermemiştir.
|
Benim siklamen yaprakları dipten çürümüş.İnşallah yumruya bir şey olmamıştır.Hevesle alıyoruz,arkası gelmiyor.
|
5 Eklenti(ler)
Sonunda siklamenlerim çiçek açtı.
|
Uzun zamandır bu bölüme hiç mesaj yazılmamış. Yeni öğrendiğim bir bilgiyi buradan paylaşmak istedim. Tohum olarak ekilen siklamen ilk yıl sonunda mercimek, 2.yıl nohut,3.yıl fındık kadar yumru geliştirerek ilk çiçeğini ancak 3 yıl hatta 4 yıl sonra veriyormuş!!! Doğruluğundan emin olmamakla birlikte geçen yıl topladığım tohumlardan yetiştirdiğim siklamenlerin yumrularını toprağı biraz eşeleyip inceledim. Şu anda oldukça minik bir boncuk kadar, eğer erimezlerse bakalım seneye ne kadar olacaklar?
|
Benim siklamenlerim aralık ayından beri çiçekliydiler ve şu an son birkaç çiçeğini
verip dinlenme dönemine hazırlanmaktalar.Siklamenler salon bitkisi olarak görülse de esasen dış mekan bitkileridir.Ben onları sürekli olarak camekanlı balkonumda tutuyorum.Soğuk seven bir bitki olarak oda sıcaklığında tomurcuk sayısı az ve çiçek ömrü kısa olur.Hatta çiçeklenmeleri doruktayken içeriye aldığımda tomurcuklarda çürüme ve yapraklarda sararma olmuştu.Direk güneş ışığından korunmalı,ancak aydınlık ve havadar bir ortamda tutulmalıdır.Az su seven bitkilerdir,saksıda bakılıyor ise sulamanın saksı tabağına haftada bir 1 cm kadar eklenmesi uygundur,bahçede ise doğrudan yumru üzerine su dökmekten kaçınılmalıdır.Yapraklarda pörsüme ve sarkma kuruluktan ziyade fazla sulama neticesidir,sararma ise genellikle ışık yetersizliğinden olur.Çiçeklenme geçtiğinde yapraklar bir süre daha yeşil kalır ve bu dönemde sulamaya devam edilir.Yapraklar kuruyunca ise sulama kesilmeli,saksı kuru ve karanlık bir yerde dinlenmeye bırakılmalıdır. Sizlerle naçizane bilgi ve tecrübelerimi paylaşmak istedim.Umarım faydalı olabilmişimdir. |
sevgili buket aknar tohumlarını ekim ayında ektiğim sıklamenlerim 10 santim kadar olup öylece kaldılar yumruları nohut kadar oldular ama bitki büyümüyor yoksa 3 yıl çiçek görmek için bekleyecekmiyiz gerçekten.
|
2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar. Bu siklameni 2 hafta kadar önce çiçekçiden aldık. Bütün yapraklarını dökmeden önce bile yaprağından çok çiçeği vardı. Ama bir anda sararmaya başladı. :( Sizce bu durun neden kaynaklanıyor olabilir? Düzeltmek için ne yapmam gerekiyor?
|
Sevgili Sümeyye siklamen güneşi sevmiyor mümkün olduğu kadar serin bir yerde tutmalısın anladığım kadarıyla seninki camın önünde.Birde diğer çiçeklerin yanına koyma temiz havayı daha çok seviyor.Bu arada siklamen kış çiçeğidir bende senin gibi Malatya'ya ancak baharda gelen kış çiçeklerine önceleri çok saldırırdım ama artık aklım başıma geldi:D
|
Zamanı biten sıklemen yapraklarını ve çiçeklerini döküyor. Dinlenip tekrar canlanıyor. Tubaykaradg a katılıyorum. Üzülmeyin...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:55. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025