agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Siklamen (Cyclamen) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6744.htm)

black_flood 05-09-2015 15:06

3 Eklenti(ler)
[ATTACH][ATTACH]Eklenti 573922[/ATTACH][/ATTACH]

bu sıklamenler şuanda tam 1 yaşında tohumdan yetişti karışık tür hibrit te var doğal olanı da. hepsinin saksısı değiştikten birkaç gün sonraki durumları bunlar

akçabardak 07-09-2015 15:07

2 Eklenti(ler)
Bu gün sıklemenlerimin artık yavaş yavaş uykudan uyanmaları için topraklarını değiştirip yeniden biraz zenginleştirerek yeni toprak hazırlamak için saksılarını boşalttım.

Saksıların içinden çıkan yumruların bir tanesi sağlam, diğer ikisinin kuruduğunu gördüm, üzüldüm... oysa üçüne de aynı şekilde ilgi gösterdim buna rağmen kurumuşlar.

Yeniden toprakları değişip üçünü de geri saksılarına yerleştirdim belki bir ümit kuruyan yumrular şişer mi diye, bakalım sonuç ne olacak, bu demek oluyor ki uyku esnasında da çok ama çok az nemli tutmak olacak kanımca.

Sağlam olan 6 cm. çapında, diğer ikisine baktığımda kurumuş olarak görünen 2 cm. çapında, bu da bana bir tecrübe olsun, toprak değişimini uykudan sonra değil de uykuya yeni girdikten sonra yapılması gerekir diye düşünüyorum ben.

Arkadaşlar sizlerin fikirlerinizi de almak isterim, bu bitki konusunda çok acemiyim, ama pes etmeyeceğim kışa girerken tekrar almayı düşünüyorum.

Eklenti 574264

Eklenti 574265

black_flood 08-09-2015 06:40

sanırım hibrit tür sizdekilerde hibritler de çok sık karşılaştığım bir durum yerli türlerde çok nadir hatta hiç olmayan bir durum. tohum verdiğinde tohumlarını kaybetmeyin tohumdan sikip iyi bakabilirseniz 1 senede benim paylaştığım resimdeki boyuta erişip çiçeğe geliyorlar.

akçabardak 08-09-2015 10:36

Teşekkür ederim sn. black_flood hibrit olabileceği hiç aklıma gelmemişti, şu anda sağlam olanı hangisi bilemiyorum ama kırmızım tohum yapmıştı, tohumların bir kısmını hemen ekmiştim ama daha çimlenmediler, geriye kalanları da sizin yazınızı okuyunca hemen kalkıp ektim, tekrar teşekkür ederim.

black_flood 08-09-2015 14:47

tohumları çok geç yeşerir ve derine dikme fazla toprak sıkı olmasın ancak ekim 15 gibi başlar yeni yeni filizlenmeye belki bulunduğum yerin iklimindendir ağustosta diktiğim tohum ekim sonuna ancak yeşermeye başlamıştı kasım sonunda şaşırtmasını yaptıydım. diğer bitkiler gibi maalesef çabuk yeşermiyor.

akçabardak 08-09-2015 15:08

Teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgiler için Sn. black_flood, dediğiniz gibi fazla derine ekmedim, 3-5 tanesi çimlense ona da razıyım, geç olsun ama yeter ki çimlensinler.

YeniGine 08-09-2015 23:33

Benim sıklamenlerim sulandıkları için fazlaca uykuya dalamadılar. Yaprakları yeşerdi, saksı-toprak değişimi yapabilir miyim?

black_flood 09-09-2015 21:34

toprak değişimi yapman onun kurumasına sebebiyet verebilir o yüzden riske girme derim tek kök ise. ben saksı değiştirdim ama toprak değişimi yapmadan üstüne ilave ettim saksıyı büyüterek

black_flood 28-09-2015 22:00

4 Eklenti(ler)
Sezonun ilk çiçekleri başladı açmaya Sonbahar ile birlikte

Eklenti 579234

Eklenti 579235

Eklenti 579236

Eklenti 579522

Lonicera 06-10-2015 12:58

1 Eklenti(ler)
Geçen seneki paylaşımdan gelen tohumlardan çıkanlar. Yumruları nohut büyüklüğüne ulaşmış. Bakalım ne zaman çiçeklenecek?

black_flood 07-10-2015 09:00

Bu sene verme ihtimalleri yüksek görünüyor ama vermezse bile seneye % 100 verir benim resimdekilerde tohumdan yetiştirme tam 1 yıl olacak 1 hafta sonra tohumdan çıkmalarından geçen süre ve çiçeklendiler. Ara sıra sıvı besin takviyesi yaparsanız daha gür büyüyecektir.

black_flood 01-11-2015 09:34

Sıklamende bit sorunu yaşayan oldu mu acaba hiç resmen istila etmişler yaprak altları siyah bit dolu hiç bir çözüm bulamadım basacağım bit ilacını. bu sene bıktım şu bit ve kırmızı örümcek muhabbetinden ne biçim bir senedir bu seneye kadar böyle haşerat sorunu hiç yaşamamıştım ilk defa kaktüste dahi bite rastladım.

liligum 17-12-2015 13:51

Sikamen cicegim hediye geldi ve ben karsta yasiyorum disari koyma gibi bir sansim yok donar evim kaloriferli soguk bir odamda yok pencerenin kenarina koydum ama iki haftada yapraklari ve cicekleri soldu ne yapmaliyim

black_flood 21-12-2015 21:48

2 Eklenti(ler)
[ATTACH]Eklenti 589787[/ATTACH]

sıklamen maalesef kapalı alan bitkisi değil o yüzden biraz fazla sorun yaratmış sana. oda sıcak ise uykuya teşvik etmiş olabilirsin zaten iri çiçek açanlar biraz garip 4 ayrı saksı var 3 tanesi hep yeşil 1 tanesi sürekli uyuyor 2 yaprak atıyor 10 gün yeşil geri kalan süre sürekli uyuyor soğanı 5cm oldu ama maalesef daha bir marifetini göremedim. eksiye düşmemek şartı ile soğuğa dayanır. oda sıcaklığı 25 derece ise uykuya girebilir. dediğim gibi hibritlerin ne yapacağı belli olmuyor Antalya gibi yerde bu sene 3 saksı hiç uykuya girmedi hep yeşil tek tük çiçek açma eğilimindeydi ama 1 tanesi hiç uyanmadı resmen uyuyan güzel hikayesindeki uyuyan güzel gibi sadece soğan büyüttü. yaklaşık 20 gün sonra yeşilin rengini pembe alacağa benziyor.

hira 21-12-2015 22:09

1 Eklenti(ler)
Bunu geçen kış almıştım ve yazın uyutmadım, sürekli su verdim. Hayatına 2 yaprak olarak devam etti ve şuan ki durumu böyle. Uyutmadım çünkü daha evvel uyuyan bitkimin yumrusunu kuruttum. Yine aynı şekilde devam edecegim, uyku yok.. Uyursan ölürsün :o

sevgihoca 21-12-2015 22:46

Sevgili Hira,saksı değişimi yaptınız mı?Yani ben de kıştan sonra ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.Sizin yolu denemeyi düşünüyorum.

hira 22-12-2015 00:17

Sn. Sevgihoca, aldığımda torf içine dikilmişti, bende fazla torfu silkeleyip daha büyük olan bu saksıya aktardım ve toprak ekledim.

black_flood 22-12-2015 20:10

kendisi uykuya girmedikçe hibritleri uykuya zorla teşvik edince maalesef tüm yumrular patates oluyor sadece doğal türlerde böyle bir teşvikte sıkıntı olmuyor. kendiliğinden uykuya giren hibritlerde yumru kuruması olmuyor. hira sıklamenin sağlıklı ve güzel olmuş ama besin takviyesi yapmanda fayda var çok fazla güç tüketiyor bu bitki.

sardunya18 23-12-2015 11:12

1 Eklenti(ler)
İlk sıklamenim inşallah son olmaz

sardunya18 23-12-2015 11:16

Hemen saksısını değiştirmeli miyim biraz alışsınmı?

evandevan5 23-12-2015 12:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi black_flood (Mesaj 1428227)
kendisi uykuya girmedikçe hibritleri uykuya zorla teşvik edince maalesef tüm yumrular patates oluyor sadece doğal türlerde böyle bir teşvikte sıkıntı olmuyor. kendiliğinden uykuya giren hibritlerde yumru kuruması olmuyor. hira sıklamenin sağlıklı ve güzel olmuş ama besin takviyesi yapmanda fayda var çok fazla güç tüketiyor bu bitki.

ben bu siklamenleri hiç cözemedim :confused: su veriyorum kuruyor güneşte kuruyor
gölgede iyi ama bu alt yaprakları kuruyor.:(

black_flood 23-12-2015 23:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evandevan5 (Mesaj 1428362)
ben bu siklamenleri hiç cözemedim :confused: su veriyorum kuruyor güneşte kuruyor
gölgede iyi ama bu alt yaprakları kuruyor.:(

bulabilirsen doğal sıklamen yetiştir derim bu kadar nazlı ve zor büyümüyor. hibrit kadar gösterişli değildir ama doğal olanında kokuda mevcut. hibriti iç mekanda hiç denemeyin yetiştirmeyi ayrıca ilk başlarda bende çok düşünüyordum ama soğuk ile arası gayet iyi.

Sardunya18 şuanda değiştirmeyin saksıyı sadece bitkinin küsmesine ve bozulmasına sebep olursunuz. haziran ayından sonra düşünün bu hamleyi sadece ayda bir sıvı besin vererek devam edin büyütmeye. yeni saksıya aktarırken sönmüş gübre ile harmanlanmış toprak kullan torf kullanma sadece bozulmasına sebep oluyor. doğal toprakta daha verimli oluyor sıklamen.

sardunya18 24-12-2015 12:42

Çok teşekkür ederim.

black_flood 27-12-2015 15:23

2 Eklenti(ler)
Eklenti 590501 Eklenti 591845

tam 6 gün sonunda finali yaptı sıklamen 15 gün demiştim ama sanırım hava sıcaklığının 20 derecenin üstünde seyretmesi aşırı hızlı gelişmeye teşvik etti.

eceyıldız 07-01-2016 14:30

Geçen yıl tohum takastan sıklemen tohumu almış ve ekmiştim, ama hiç biri çıkmadı bende o saksıya nergiz ektim geçenlerde baktım mini minicik bir yaprak gördüm ve sıklamene benzettim acaba diyorum sıklemenlerim mi çimlendi.

black_flood 07-01-2016 18:34

tohumu diktiğiniz döneme göre değişir geçen sene ağustosta çimlendirme viyölüne dikmiştim 3 ay sonra yeşermişti tohumu çok geç yeşeriyor. resimdekiler 1 yaşında eğer toprakta çürüme olmadıysa tohumda yeşerebilir. sıklamenin ilk yaprağı çok ufaktır ve yaprak güzelini andırır deseni. 2. yaprakta tam belli oluyor ne olduğu.

semvayt 15-01-2016 10:01

sıklamenim ölüyor

2 Eklenti(ler)
Eklenti 592397

iki tane siklamen aldım, işyerimde içeride doğrudan güneş almayan yere koydum sağdaki maşallah çok iyi ama soldaki aşağıdaki hale geldi, lütfen yardım edin kurtarabilir miyim :(

Eklenti 592396

duy-gu 15-01-2016 13:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi semvayt (Mesaj 1433379)
Eklenti 592397

iki tane siklamen aldım, işyerimde içeride doğrudan güneş almayan yere koydum sağdaki maşallah çok iyi ama soldaki aşağıdaki hale geldi, lütfen yardım edin kurtarabilir miyim :(

Eklenti 592396

Peteğe yakınsa sıcaktan etkilenmiş olabilir mi? Sıklamenler içeride pek yaşamaz...

semvayt 15-01-2016 14:27

peteğe uzak şimdi camın dışına koydum ama ne olur bilmiyorum, teşekkürler duygu

musk 15-01-2016 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi semvayt (Mesaj 1433422)
peteğe uzak şimdi camın dışına koydum ama ne olur bilmiyorum, teşekkürler duygu

Su tutan bir toprak yapısı ve fazla sulanma gibi bir durum var sanırım. Artık düzelmyecek yaprak ve o özellikle tohum keselerini öncelikle uzaklaştırın. Su vermeyi de minimuma indirin. Yeni yapraklar çıkmaya basladığnda suyu da ayni nisptte arttırırsınız.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025