![]() |
Mevsimi geldiği için köklenmiş , bence hemen toprağa ekin.
|
Zaten Soğanı Çürümesin diye toprakta saklıyordum adıyaman köklenmei ama uç verdi ters lalemde suan 3 tane 3-4 cm büyüklüğünde kök var çürümesin diye sulamıyorum ama bu aksa köklerina su sürücem çok az bakalım ne olucak.saygılarmla.
|
Öyle yapmayın soğan çürümez hemen ekin.
|
|
Gerçekten Çok güzel bir haber sizi yazılarımla aşırı boğmuşum :D ama bir şey daha yazıp çekileceğim bayağı kök verdiler toprağı kurudukça camekan balkonda buz gibi soğukta duruyor yapraklarını ne zaman çıkartacak sizce.Saygılarımla.
|
Marta çıkartır acele etmeyin.
|
Geçtiğimiz yaz sonu Kadıköy' deki bir çiçekçi Kioskundan aldığım iri soğanı karton ayakkabı kutusuna koyup ayakkabı dolabına koymuştum. Bir süre sonra evdeki ağır kokunun kaynağını ararştırırken soğanlar aklıma geldi. burada zehirli gaz yayabileceğini okuyunca hemen kutuyu balkona çıkardım. Zaten alttan köklerini uzatmaya başlamıştı. sonbaharda bir türlü saksıya ekemedim ve uzun süre balkonda serin havada kaldı. Kutunun kapağı hafif aralıktı. Geçen gün artık saksıyı hazırlayıp torf içine gömdüm. Üzerini 5-10 cm torfla kapatıp hafif can suyuyla kendi haline bıraktım. Soğanın ortasındaki boşlukta 2 yumru belirmeye başlamıştı. Umarım ekmek için geç kalmamışımdır. Ne zaman açar acaba çiçeğim? Saksıyı daha serin olan mutfakta tutmayı düşünüyorum.
|
Geç kalmamışsınız ama soğuk ortama koymanızı öneririm.
|
sayın hocam100 size bir sorum olacak bir ters lale soğanı alıp dikmiştim ancak baktım 1 hafta sonra hafif bir çürüme vardı çünki diktiğimdi sulamıştım meğersem suyu sevmiyor soğanı kopardım 2 ye böldüm zaten çok büyüktü ve tekrardan diktim torfa diktim saksıya şimdi tekrardan koparıp birine baktım çok küçük bir kök vemiş diğerinde ise hiçbirşey yok acaba olurmu bu lallelerim birde soğanı 2ye böldümya çiçek açarmı acaba teşekkürler
|
Ters lale çok hassas bir tür.Sümbül soğanı gibi dik çiçek açar mantığı yok.Öncelikle rakım uyacak, toprak çok nem tutan toprak olmayacak.Yani torf bu konuda iyi değil.Ayrıca çürüme hastalıktan ise muhtemelen tamamına yayılacaktır.Değilse kopardığınız kısım olabilir ama çiçek konusu çiçek açacak kısım soğanın bu tarafında ise yani özü açar.Değilse soğan kendini tamamlar.Seneye açar.
|
normal bahçe toprağı daha mı iyi olur yani bizim bahçemiz de su tutmayan kireçli toprak var beyazımsı toprak saksıların bulunduğu yer hiç güneş almayan bir yer soğuk bir yeer
|
Sayın hocam100
Sizden aldığım ters laleler geçen sene açmamıştı. Bu sene de Trabzon'da havalar ılık geçiyor. Ben bu güzelliğin çiçeklerini göremeyecekmiyim? |
bakın resim deki 2. parça soğanın yüreği diğer parçada ama ortasından yukarı bir filiz var acaba çiçekmi hocam100 işte resmi köklerde oluşmaya başlamış
http://img396.yukle.tc/thumbs/2528Resim_001.jpg http://img394.yukle.tc/thumbs/6070Resim_002.jpg altraki remler ise asıl soğan yürekli olan soğan ancak çürüme var onda http://img396.yukle.tc/thumbs/359Resim_003.jpg http://img392.yukle.tc/thumbs/2923Resim_004.jpg http://img399.yukle.tc/thumbs/8834Resim_005.jpg http://img398.yukle.tc/thumbs/5348Resim_006.jpg |
Bu çiçek değil sap oluşumu için çıkacak olan kısım.Soğanınızı hemen ekiniz kurtılma şansı az ama umut kesilmez.
|
Sayın Hocam başıma kötü bir iş geldi camekan balkondaki ters lalem çürümüş ama şöyle birşey oldu kalan parçalarda minik pıtırcıklar oluşmuş ve bende bu tomurcukları tekrar tentürdiyotlayıp toprağa diktim ve köklenme olayı gerçekleşti boyutları 1 mm çok ilginç geldi şuan yaşamakta olan yarı çapı 5cm olan adıyaman lalemi bunun gibi ölmemesi için ne yapmam gerekir galiba fazla suladığım için öldü ama bu sefer adıyamanı hiç sulamıyorum çok krkuyorum ölen soğanın içerisinden milyarlarca minik kurt ve soluncan gibi iğrenç varlıklar çıktı az kalsın istifam etçektim oakadar kötü kokulu ve iğrençti aynısını balkonumdaki diğer bitkilerin başına gelmemesi için nne yapmalıyım.
|
Acil bir cevap istiyorum arkadaşlar bugün adıyaman lalesini söktüm ve aynı manzaranın erken tanısı bende çürüyen yerleri bıçakla kestim ve yaraların kuruması için dışarı attım ve yarın bigüzel yıkayıp bakteri üremesini önlemek için tarçın tozu dökücem faydası var dediler ve bunu ertesi gün tekrar yıkayıp kurutup(soğanın içine su kaçırmadan) cam bir kabın dibine çakıllı şekilde gömücem sadece kökleri besinli suya deyecek kurtulurmu ???
|
Bu sene bende kardeşime ters lale soğanları verdim Trabzona yolladım. Verdiğim bilgilerle filizlenme başladı ve başarılı bir şekilde büyüme göstermektedir. 3 senedir yetiştirdiğim ve bu sene uzmanlaştığım bir ürün. Soğan etrafı kesinlikle su tutmayan toprak la kaplı olmalı. Narin olan ters lale eger soğan etrafı sürekli nemli olursa çürüme yapabiliyor. Soğanın bir kısmı çürüme yaptıysa çürüyen kısmı kesip 1 gün açık havada bekletin. böylece açık olan yerler kapanmış olacaktır. tekrar dikimi yaparak kaldığı yerden devam edebilir. Böyle zedelenen soğanlarda aynı yıl içerisinde çiçek almak soğanın geleceği için oldukça tehlikelidir
|
1 Eklenti(ler)
Sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım ters lale filizlendi.:) Bakalım bu yıl açacak mı? Gelişmeleri paylaşırım.:)
Eklenti 273033 |
Sayin SDurul hanim,Insallah acarlar..Ben gecen yil ekmistim ve tam acacak iken,firtina sonrasi harab oldu.Bu yil yerini degistirdim.Burda soguklar bitmek bitmiyor sanki ve hafif ilimasina ragmen,aksamlari buz kesiyor..
. |
Ters lalelerin bu günkü durumu nedir fotoğraf yükleme imkanı olan var mı?
|
Merhabalar ..
Benim gecen yil ektigim TERS LALE ler ucunu sonuda gosterdiler..1 sogandan 1,bir adetten de 2 uc gostermis.Gercegi 3 cm simdilik. saglikli gidiyorlar.Insallah,gecen sene yedigi firtina bu sene cikmaz ,telef olmazlar.En kisa zamanda fotograflaryip paylasirim.. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 275765 |
Ters lale
1 Eklenti(ler)
Sn. SDurul, çok teşekkür ederim ben bahçemdeki saksıları karıştırdım.Ters lalelerim, lilyumların çeşitlerini ayrı ayrı saksılara ekmiştim etiketler de rüzgardan uçunca hangisi ne? sorusunu cevaplıyamıyorum görüntüden çıkarabilmek için rica etmiştim.Ama görüyorum ki sizinki de yaprak çıkarmadığı için bir fikir veremedi. Eklediğim fotoğraftakiler ters lale olabilir mi?
|
2 Eklenti(ler)
Bunlar da benimkileri..Henuz uyanmaktalar
|
1 Eklenti(ler)
Bunlarda ilkkez diktiğim nergis ve ters lalelerim.
|
2 Eklenti(ler)
|
Hem de İzmir' de. Nasıl? Ne ile beslediniz de böyle güzel açtı?
|
Alıntı:
Ben 5 sene önce İstanbul Bauhause'tan çok güzel ve iri, tanesi 10 liradan 10 adet ters lale alıp Çanakkale'de fidanlığıma ekmiştim.. İlk yıl çokta iri olmayan çiçekler verdiler..Fakat gövdeler boylanamadılar.. İkinci yıl hepsi kaybolup gitti.. Benim anladığım, bunlar çok yüksek rakımlı ve soğuk yörelerin bitkileri.. |
1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim güzellerim.
|
Alacakaranlıktan aldıklarım da açmazsa ters lale serüvenine veda edeceğim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025