agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   zambak yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm)

kgursan 31-01-2015 16:37

4 çeşit/renk kokulu Oriental Lilium soğanı Kısmet olursa Nisan da gelecek. Satış başlığını bu günlerde açacağım. Lilium soğanı arayanlara duyurulur...

Benol Hazaroğlu 31-01-2015 20:27

Casablanca'da olsun lütfen. Kaybettim onu. Sizden almıştım.

kgursan 02-02-2015 01:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 1352501)
Casablanca'da olsun lütfen. Kaybettim onu. Sizden almıştım.

Sn Benol hanım., Casablanka eskidi !! Listelerde pek görünmüyor, onun yerine daha iyleri Rialto, Siberia vb. pek çok beyaz aldı. Yine de bulabilirsem sizin için alırım. Ama söz veremiyorum. !!

saisha 15-02-2015 22:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1251871)
Bunlar koltuk soğanı (bulbil) denilen yapılardır. Tohum gibi düşünebilirsiniz. bunları dikip yeni bitki elde edersiniz. Minik soğan. 2-4 yıl büyütülüp iri soğan oluşturulur ve çiçeklenir.

benim zambağımda da olmuştu ben de tahmin ederek kopardım diktim. 3 taneydi ama biri kök saldı.. ama sadece kök saldı başka hiç bişey yok. sanırım tam yapamadım :( koltuk soğanı toprağın üstünde gibi görünüyo, çok su vermiyorum ki çürümesin, haftada 1, çok az.. ne olmuş olabilir? üzerine toprak ekleyip aynı şekilde sulamaya devam mı edeyim?

saisha 15-02-2015 22:28

a101 den açmak üzere olan bir zambak almıştım ama sanırım çok sulamışım ki açamadan kurudular, sonra komple kurudu. ben umudu tamamen yitirmişken forumda zambak'ın soğanlı bitki olduğunu öğrendim (cahilliğimi mazur görün) hemen heyecanla toprağı eşeleyip çıkardım, gazete kağıdına sardım bekletiyordum ki... sonra vakitlice dikiyim ki ölür mölür dedim... iyi mi ettim kötü mü ettim bilmiyorum. şimdi ben ne yapmalıyım? bugün diktim daha. hemen çıkartıp sarıp bekletiyim mi? yoksa az su vererek toprağı nemlendirip yapraklanmasını mı bekleyim. bu arada Gemlikte yaşıyorum. akdeniz iklimi gibi bir iklimi var

eceyıldız 16-02-2015 11:55

A-101 den aldığım zambakların çiçekleri geçti ve biri tamamen kurudu toprakta bırakmayı düşünüyorum ekim zamanına kadar. Bu konuda ki fikirlerinizi alabilir miyim acaba...

kgursan 16-02-2015 19:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1356725)
A-101 den aldığım zambakların çiçekleri geçti ve biri tamamen kurudu toprakta bırakmayı düşünüyorum ekim zamanına kadar. Bu konuda ki fikirlerinizi alabilir miyim acaba...

Zambak diyorsunuz ama cinsi nedir? bilemiyorum . Öneride de bulunamıyorum.

Eğer zambak dediğiniz "lilium" ise, kuru sapı koparın, saksıyı dışarı atın, Nisan da sürgün verirse, azar azar sulayın, vermez ise yaz sonunda hafif sulayıp bırakın.

kgursan 16-02-2015 19:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saisha (Mesaj 1356615)
a101 den açmak üzere olan bir zambak almıştım ama sanırım çok sulamışım ki açamadan kurudular, sonra komple kurudu. ben umudu tamamen yitirmişken forumda zambak'ın soğanlı bitki olduğunu öğrendim (cahilliğimi mazur görün) hemen heyecanla toprağı eşeleyip çıkardım, gazete kağıdına sardım bekletiyordum ki... sonra vakitlice dikiyim ki ölür mölür dedim... iyi mi ettim kötü mü ettim bilmiyorum. şimdi ben ne yapmalıyım? bugün diktim daha. hemen çıkartıp sarıp bekletiyim mi? yoksa az su vererek toprağı nemlendirip yapraklanmasını mı bekleyim. bu arada Gemlikte yaşıyorum. akdeniz iklimi gibi bir iklimi var

Soğanı dikmişsiniz , su vermeden dışarıda (soğukda) bekletin, Nisan da sürgün verirseniz az az sulayın yaz boyunca gelişsin.

saisha 16-02-2015 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1356878)
Soğanı dikmişsiniz , su vermeden dışarıda (soğukda) bekletin, Nisan da sürgün verirseniz az az sulayın yaz boyunca gelişsin.

Sn. kgursan çok teşekkür ederim

Dumlupınar 14-03-2015 15:27

2 Eklenti(ler)
Mis zambak ve Ağaç zambaklarımın son halleri...

Laleci_03 14-03-2015 15:31

Maşallah Dumlupınar ağabeyim ne kadar çoğaltmışsın, çok güzel duruyorlar :D Hepsinin açmış halini merak ettim şimdi ;)

Dumlupınar 14-03-2015 17:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Laleci_03 (Mesaj 1363303)
Maşallah Dumlupınar ağabeyim ne kadar çoğaltmışsın, çok güzel duruyorlar :D Hepsinin açmış halini merak ettim şimdi ;)

Kargo ile sağlam gideceğini bilsem,bir saksısını sana hediye etmek isterim.SELAMLAR...

Laleci_03 14-03-2015 17:29

Olsun, göndermiş kadar oldun, teşekkür ederim Dumlupınar ağabeyim, zaten dediğin gibi İzmir'den İstanbul'a sağlam gelmez kargoyla, hiç zahmet etme :rolleyes:

celalim01 14-03-2015 18:47

Ancak soğan söküm zamanı soğan göndermek en garanti yolu. Çiçekli olarak zor olur.

B e t ü l 19-03-2015 14:11

1 Eklenti(ler)
Herkese merhaba
Ben de bugün zambak soğanı aldım. Acaba diyorum bu saksıya üç tane diksem olur mu?(çapı 27, yükseklik 21 cm.)

B e t ü l 19-03-2015 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 264084)
Arkadaşlar gönderdiğim lilium soğanlarından dökülen pullardan yavru soğan yapan oldu mu?

Birde ekim yerlerinizi hazırladınız mı?

Yeri hazır olan en az 15cm arayla ekebilir. Ekim zamanı gelmiştir. Saksıya ekicek olanlarda saksı büyüklüğüne göre en az 10 cm arayla ve soğan boyunun 1- 1.5 katı toprakla örtebilirler.

Bilhassa soğanlarınızı saksıya ekenlen, üçte bir kum üçte bir yanmış çiftlik gübresi üçte bir toprak şeklinde ekerseniz daha iyi olur.

Saygılarımla
lilium

Galiba cevabı buldum....dikebilirim

kgursan 19-03-2015 17:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi B e t ü l (Mesaj 1364380)
Galiba cevabı buldum....dikebilirim

Dikebilirsiniz, ancak sn lilium, dikim derinliğini mis zambak için önermiştir. Mis zambak biraz yüzeysel dikilir, sizin soğanınız sanırım oriental zambak çeşitlerindendir. Bunlar BOĞAZ KÖKLeri yaparlar . Bu nedenle soğanın üzerinde en az 8-10 cm toprak olmalıdır.Saksının dibine de taş, kiremit vs. koyun ki su aksın. durmasın. Çok su vermeyin!!. Kolay gelsin.

B e t ü l 20-03-2015 23:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1364420)
Dikebilirsiniz, ancak sn lilium, dikim derinliğini mis zambak için önermiştir. Mis zambak biraz yüzeysel dikilir, sizin soğanınız sanırım oriental zambak çeşitlerindendir. Bunlar BOĞAZ KÖKLeri yaparlar . Bu nedenle soğanın üzerinde en az 8-10 cm toprak olmalıdır.Saksının dibine de taş, kiremit vs. koyun ki su aksın. durmasın. Çok su vermeyin!!. Kolay gelsin.

İlginize teşekkür ederim. Bahçe toprağı bulamadığım için henüz dikmedim.Bugün de fena kar yağıyor.
Alışveriş yaparken bazı soğanlarda limon küfüne benzer oluşumlar vardı.Yetkililere söyledim ama pek umursamadılar. Acaba soğanlı bitkileri dikmeden önce evde yapabileceğimiz bir dezenfekte etme yöntemi var mı?

hira 16-04-2015 15:10

a101'den aldığım lilium spp. soğanlarını bugün ekiyorum. aşama aşama fotograflayıp fikir ve görüşlerinizi alacagım daha sonra. Zira daha evvelki gibi telef etmek istemiyorum yavrucakları.

B e t ü l 16-04-2015 22:19

Ben toprakla buluşturalı yirmi gün oldu Sevgili Hira...İki haftadır da balkonda bol güneş alan yerdeler. 4 tanesi başını çıkardı bile..Darısı sizin yaramazlara

kgursan 17-04-2015 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1371338)
a101'den aldığım lilium spp. soğanlarını bugün ekiyorum. aşama aşama fotograflayıp fikir ve görüşlerinizi alacagım daha sonra. Zira daha evvelki gibi telef etmek istemiyorum yavrucakları.

Fazla sulamayın bişey olmaz, temmuzda çiçeğini görürsünüz.

B e t ü l 23-04-2015 11:58

1 Eklenti(ler)
Sayın Kgursan'ın tavsiyelerine uyarak 21 Mart'ta diktiğim 12 adet zambağım topraktan başını çıkardı. Umarım çiçekli günlerini de görürüz

B e t ü l 23-04-2015 12:04

Toprağını hazırlarken yanmış koyun gübrem yoktu.Şimdi var. Acaba 2-3 yemek kaşığı kadar toprak yüzeyine serpsem nasıl olur?

özfidan 23-04-2015 16:35

Ağaçlar.net sayfasını uzun süredir takip ediyordum, buradan öğrendiğim birçok bilgiyi uygulama zamanım oldu. Amatör olarak balkonumda çiçek yetiştirmeye aslında kendimi yetiştirmeye ve geliştirmeye çalışıyorum. Şu an zambaklarımda pulla ve tohumla üretimde % 99 luk bir verim almış bulunuyorum. Aynı şekilde sümbüllerimde 7 iken 70 adet oldular. Sitenin hazırlanmasında emeği geçenlere ve forumda bilgilerini paylaşan katılımcılara teşekkür etmek istiyorum.

kgursan 23-04-2015 18:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi B e t ü l (Mesaj 1373019)
Toprağını hazırlarken yanmış koyun gübrem yoktu.Şimdi var. Acaba 2-3 yemek kaşığı kadar toprak yüzeyine serpsem nasıl olur?

Çiftlik gübreleri özellikle koyun gübresi toprakla iyice "helmeleşmeli"dir. fazlası tuzlu olduğu için köklerde yanma yapaBİLİR?! Ayrıca Çiftlik gübresi genellikle soğanlıbitki dikilecek toprağa "Bir önceki üründe" verilir.

kısacası: Ciflik gübresi toprak ile iyice karışmış, uyuşmuş, yani "Helmeleşmiş"! olmalıdır.

Helmeleşme: Kuru fasulye yemeği pişirilirken, fasulyelerin dane dane kalmayıp, birazcık erimesi demektir.

kgursan 23-04-2015 19:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi M.KEMAL (Mesaj 1373071)
Ağaçlar.net sayfasını uzun süredir takip ediyordum, buradan öğrendiğim birçok bilgiyi uygulama zamanım oldu. Amatör olarak balkonumda çiçek yetiştirmeye aslında kendimi yetiştirm eye ve geliştirmeye çalışıyorum. Şu an zambaklarımda pulla ve tohumla üretimde % 99 luk bir verim almış bulunuyorum. Aynı şekilde sümbüllerimde 7 iken 70 adet oldular. Sitenin hazırlanmasında emeği geçenlere ve forumda bilgilerini paylaşan katılımcılara teşekkür etmek istiyorum.

Sayın arkadaşım. Hayırlı olsun. Başarınız devamlı olsun.
Ancak soğan üretmek zor iştir.. çoğaltmak kolaydır. Sanırım kısa zamanda YERİM DAR demeye başlayacaksınız.

Kolay gelsin.

saisha 26-04-2015 15:20

çok önceden koparıp toprağa soktuğum koltuk soğanları yeşerdi :) artı, sayın kgursanın tavsisiyle bekleyip nisanda su vermeye başladığım asıl zambak soğanı da merhaba dedi, hem de 2 yerden :) heyecandan fotoğraf çekmeden yazıyorum. fotoğraflarını da yükeleyeceğim. inşallah açtıklarını da görürüz :)

saisha 26-04-2015 15:31

2 Eklenti(ler)
bunlar da fotoğraflarımız :)

kgursan 26-04-2015 21:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saisha (Mesaj 1373713)
bunlar da fotoğraflarımız :)

Soğanınız 2 ye bölünmüş, 2 büyüme noktası oluşturup uzamış. sanırın temmuz civarı çiçeklenir. Belki haziran.

saisha 27-04-2015 16:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1373788)
Soğanınız 2 ye bölünmüş, 2 büyüme noktası oluşturup uzamış. sanırın temmuz civarı çiçeklenir. Belki haziran.

teşekkür ederim, İnşallah :) çiçeklenecek olmasına sevindim, soğanın 2 ye bölünmesine ayrı sevindim :D

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025