agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   zambak yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm)

recah81 09-06-2014 10:01

merhaba siteye uye olali cok olmadi fakat lllllzambak ve lilium merakim bu sene basladi soyleki a 101 den oylesine iki tane zambak almistim oda baska cicek kalmadigi icin ama gelin gorunki zambaklar bir acti pir acti bende zaambak zsevdasi basladi.bende kiler turuncu zambaklardi fakat kokusu yoktu simdilerde zambak arastiriyorum nette ve allah nasip ederse seneye kirmizik sari pembe ve beyaz zambakta istiyorum.buradaki tum yorumlari okudum ve baya faydali bilgiler var hepnize iyi gunler

Sry 12-06-2014 10:09

5 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Nisan başında A101'den aldığım üzerinde sadece beyaz zambak kokulu yazan soğanları bahçeden aldığım toprakla ektim, filizlenip yaprak veriyorlar ancak sonra her eski yaprak kuruyup çürüyor ama bi yandan da yeni yapraklar oluşmaya devam ediyor, bunun nedeni acaba ne olabilir, beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler.

kgursan 13-06-2014 23:10

Toprağınız ıslak ve havasız ağır-killi gibi görünüyor. fazla su vermeyin köklerde çürüme varsa yaprak uçları yanık olur. Toprak kuruduğu zaman (Tav durumunda) üstten 4-5 cm kısmını kabartmaya çalışın, Umarım saksının dibinden fazla su akıyordur!! akması iyi akmaz ise soğan çürür.
kolay gelsin

Lilium 14-06-2014 00:57

2 Eklenti(ler)
Casablancam

Eklenti 501917

Adını bilmediğim bir tür, açmasını dört gözle bekliyorum, sabah süpriz yapabilir, inşallah kokuludur.

Eklenti 501918

YeniGine 14-06-2014 02:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1295593)
Casablancam

Eklenti 501917

Adını bilmediğim bir tür, açmasını dört gözle bekliyorum, sabah süpriz yapabilir, inşallah kokuludur.

Eklenti 501918

Sayın Lilium maşallah ki ne maşallah!.. Bu nasıl bir güzelliktir böyle. Ellerinize, gönlünüze sağlık. Çok güzel gerçekten.

Sry 14-06-2014 21:33

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1295574)
Toprağınız ıslak ve havasız ağır-killi gibi görünüyor. fazla su vermeyin köklerde çürüme varsa yaprak uçları yanık olur. Toprak kuruduğu zaman (Tav durumunda) üstten 4-5 cm kısmını kabartmaya çalışın, Umarım saksının dibinden fazla su akıyordur!! akması iyi akmaz ise soğan çürür.
kolay gelsin

Sayın Kgursan, zaman ayırıp cevapladığınız için çok teşekkür ederim, her gün gözlerinin içine bakıyorum, bu zambaklar benim ilk soğanlarım, toprak konusunda da bilgili değilim ama ağır bi toprak olduğunu fark ettiğim için hafta da bir kez yarım çay bardağı kadar üstten su veriyordum, saksı niyetine kullandığım peynir kutusunun ise altını delmiştim ama hiç su aktığını görmedim, bir de üstten kabartın demekle neyi kastettiniz hiç bir fikrim yok Size zahmet olacak ama biraz bahseder misiniz, tam olarak ne yapmam gerektiğini ?

Lilium 15-06-2014 01:33

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1295593)

Süprizzz

İki güzel yanyana

Eklenti 502117

hira 15-06-2014 01:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1295888)
Süprizzz

İki güzel yanyana

Eklenti 502117

kokusu varmı acaba dedeciğim?;)

Lilium 15-06-2014 02:01

Casablanca müthiş kokulu, diğerini sabah kokladım kokusu hafif gibiydi.

capsaicin 15-06-2014 09:16

4 Eklenti(ler)
Eklenti 502153

Eklenti 502154

Eklenti 502155

Eklenti 502156

capsaicin 15-06-2014 09:16

4 Eklenti(ler)
Eklenti 502157

Eklenti 502158

Eklenti 502159

Eklenti 502160

capsaicin 15-06-2014 22:04

Arkadaşlar çok sayfa olmuş arada görmedim, zambakta ilk tecrübem oluyor, bunun çiçekleri geçtikten sonra ana dalı sümbülde, lalede olduğu gibi kesiyor muyuz, yoksa bırakıyor muyuz?

kgursan 17-06-2014 19:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi capsaicin (Mesaj 1296077)
Arkadaşlar çok sayfa olmuş arada görmedim, zambakta ilk tecrübem oluyor, bunun çiçekleri geçtikten sonra ana dalı sümbülde, lalede olduğu gibi kesiyor muyuz, yoksa bırakıyor muyuz?

Sümbülde de lalede de ve liliumda da ana dal dediğiniz yeşil aksamı kendiliğinden sararıncaya kadar üzerinde tutuyoruz ve o yeşil (sap,anadal vs) yaprakla birlikte fotosentez -besin yapıp alttaki soğanı besliyor, ve gelecek yılın çiçekleri gürbüz oluyor. kolay gelsin.

YeniGine 18-06-2014 00:41

2 Eklenti(ler)
2 ay kadar oldu soğanlarını dikeli, ne olduklarını, nasıl çiçek açacaklarını, açacak mı bilmiyorum. Merakla bekliyorum, fakat artık dayanamadım bir bilene sorayım istedim.

Eklenti 502936

Eklenti 502937

kgursan 19-06-2014 08:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1296838)
2 ay kadar oldu soğanlarını dikeli, ne olduklarını, nasıl çiçek açacaklarını, açacak mı bilmiyorum. Merakla bekliyorum, fakat artık dayanamadım bir bilene sorayım istedim.

Eklenti 502936

Eklenti 502937

Asiatic denilen türden sn. capsaicinin çeşitlerinden olmalı, muhtemelen sarı veya kırmızı veya kavuniçi açacak maalesef kokusuz. Benimki sadece tahmin!!
Kolay gelsin

YeniGine 19-06-2014 17:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1297219)
Asiatic denilen türden sn. capsaicinin çeşitlerinden olmalı, muhtemelen sarı veya kırmızı veya kavuniçi açacak maalesef kokusuz. Benimki sadece tahmin!!
Kolay gelsin

Çok teşekkür ediyorum Sayın kgursan inşallah açarlarsa çok güzel açacaklarmış.

Sry 21-06-2014 14:30

Merhabalar daha önce buradan yardım isteyerek soğan çürümesi teşhisi konulan zambaklarımın büyümesi durunca bugün artık dayanamayıp saksısını boşalttım, gerçekten de köklerin tuttuğu hiç toprak yoktu, soğanının etrafında da çürümüş yumrular vardı, bu yumruları hep ayırıp attım, tabi temizlerken bu arada bazı kökler de kendiliğinden koptular, kalan soğanı şöyle bi yokladığımda yumuşamamıştı ya da ben hala umut beslemek istiyorum :( bu yüzden de üzerinde küçücük yapraklarıyla geri diktim, toprak hafif nemli gibi olduğu için de hiç su vermedim, umarım kurtarabilmişimdir ya da büyük olasılıkla hem mevsimi olmadığı halde hem de o halde olduğu için baştan kaybetmişimdir. Babamla bahçeye fidan diktikten sonra köklerine iyice bastırıp bolca can suyunu verirdik, bunun saksıdaki çiçekte olmayacağını yeni fark edebildim, umarım geç kalmamışımdır.

loveflower 02-07-2014 18:53

1 Eklenti(ler)
Geçen yıl sayın kgursan dan aldığım liliumların çiçekleri bu yıl da çok güzel açtı :)

Eklenti 506435

akçabardak 06-07-2014 10:21

3 Eklenti(ler)
Sayın kgürsan merhaba

Sizden aldığım lilumlar çok güzel geliştiler her birinde 5-6ar adet tomurcuklar oluştu ve hepsi de açacakları için çok sevindim, yalnız bir tanesi bir haftadan beri alttan yaprakları sararmaya başladı, takip etmeye başladım 3-4 gün sonra toprak üstü gövdede kahverengileşmeye başladı, gün günden kötüledi bu arada ben ne yapacağımı şaşırdımbitki elden gidiyor, sulaması diğerleriyle aynı acaba nerede hata ettim bilemedim.
Baktım olacak gibi değil bitkinin yarısından yukarısını kestim (pörsümeye başlamıştı) suyun içine koydum açar mı açmaz mı onu da bilmiyorum, geriye kalan gövdesiyle beraber saksıyı devirip durumuna bakmak istedim, durum fotoğraflarda
göründüğü gibi.

Lilium Simplon- beyaz

akçabardak 06-07-2014 10:36

3 Eklenti(ler)
Devam

Saksıyı devirip baktım her hangi bir zararlıya rastlayamadım, kökler gayet iyi durumda göründüğü gibi

Eklenti 507105

Alttan biraz daha soğana doğru bakmak istediğimde soğanın çürümeye başladığını gördüm, çürümüş olan kısımları ayırdım ama fazla da kurcalayamadım geri saksıya koyup bir kenara aldım, bundan sonra ne yapacağımı bilemiyorum, su vermemeyi düşünüyorum, siz ne dersiniz nasıl bir yol izlemeliyim, teşekkür ederim
Eklenti 507106

Çürümeye başlayan soğanın yaprakları, nedeni nedir acaba
Eklenti 507107
Soğan 6-7 cm. çapında sadece son sırasında çürükler oluşmuş, bir sıra gibi
ben de onları soğandan ayırdım geri kalan kısmı hala sağlam şimdilik.

Lilium 07-07-2014 02:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1302952)

Çürümeye başlayan soğanın yaprakları, nedeni nedir acaba

Fazla sulamanız ya da saksınızın drenajı iyi değil, dolayısıyla soğanı çürütmüşsünüz, sadece dış yaprakları böyleyse soğan tamamıyla ölmemiş demek ki, soğanı mantar ilaçlarıyla ilaçlayıp tekrar ekebilirsiniz.

akçabardak 07-07-2014 10:43

Mantari ilaç derken her hangi bir isim belirtebilirmisiniz, ben şimdiye kadar hiç mantari ilaç kullanmadım, teşekkür ederim.

tekkelix 08-07-2014 16:47

1 Eklenti(ler)
ben de ilk kez zambak yetiştirdim. bu deneyim beni çok mutlu etti, sabır, merak ve sonunda sabaha gözlerini açmış, parlak, canlı, muhteşem bir sürpriz bunlar..çok güzel açtılar ama birer birer açtıkları gibi solmaya ve dökülmeye de başlıyorlar. bu normal mi? bütün tomurcuklar açıp döküldükten sonra ne yapmam gerek?tekrar açarlar mı diye şöyle bir araştırdım ama sanırım açmayacaklar.bu kadar çabuk dökülmeleri nedendir? 1 çiçek 1 hafta sağlıklı duruyor sonra dökülmeye başlıyor. dalların kurumasını bekleyip çiçeklenmesi için öbür baharı mı bekleyeceğim? yardımcı olursanız sevinirim.

kgursan 09-07-2014 18:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sry (Mesaj 1298097)
Merhabalar daha önce buradan yardım isteyerek soğan çürümesi teşhisi konulan zambaklarımın büyümesi durunca bugün artık dayanamayıp saksısını boşalttım, gerçekten de köklerin tuttuğu hiç toprak yoktu, soğanının etrafında da çürümüş yumrular vardı, bu yumruları hep ayırıp attım, tabi temizlerken bu arada bazı kökler de kendiliğinden koptular, kalan soğanı şöyle bi yokladığımda yumuşamamıştı ya da ben hala umut beslemek istiyorum :( bu yüzden de üzerinde küçücük yapraklarıyla geri diktim, toprak hafif nemli gibi olduğu için de hiç su vermedim, umarım kurtarabilmişimdir ya da büyük olasılıkla hem mevsimi olmadığı halde hem de o halde olduğu için baştan kaybetmişimdir. Babamla bahçeye fidan diktikten sonra köklerine iyice bastırıp bolca can suyunu verirdik, bunun saksıdaki çiçekte olmayacağını yeni fark edebildim, umarım geç kalmamışımdır.

sn sry, Bu yıl artık geçmiş. Çıkardığınız soğanı akar suya tutup temizleyin, gazete kağıdını buruşturup arasına koyun veya bir bez torba içine buruşuk bez içinde/gazete içinde hafif nemli olarak buzdolabının sebzeliğine atın ve eylül ekim gibi dikin çok az sulayın ve baharı bekleyin. Büyük ihtimal kalan soğan da çürüyecektir.

Tabi bu arada yeni bir soğan temin ederek ,eğer bu soğan çürürüse yeni soğanı kullanın. İlaçlayın demiyorum çünkü çok az miktarda ilacı bulamazsınız.

Kolay gelsin

kgursan 09-07-2014 18:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1302947)
Sayın kgürsan merhaba

Sizden aldığım lilumlar çok güzel geliştiler her birinde 5-6ar adet tomurcuklar oluştu ve hepsi de açacakları için çok sevindim, yalnız bir tanesi bir haftadan beri alttan yaprakları sararmaya başladı, takip etmeye başladım 3-4 gün sonra toprak üstü gövdede kahverengileşmeye başladı, gün günden kötüledi bu arada ben ne yapacağımı şaşırdımbitki elden gidiyor, sulaması diğerleriyle aynı acaba nerede hata ettim bilemedim.
Baktım olacak gibi değil bitkinin yarısından yukarısını kestim (pörsümeye başlamıştı) suyun içine koydum açar mı açmaz mı onu da bilmiyorum, geriye kalan gövdesiyle beraber saksıyı devirip durumuna bakmak istedim, durum fotoğraflarda
göründüğü gibi.

Lilium Simplon- beyaz

Sn akçabardak,
Altta soğan çürümeye başlamıştır (sanırım rizoctonia olabilir) sap içinde su iletim demetleri çürüyünce topraktan suyu yukarılara aktaramamış ve pörsümüş. Suya koyduğunuz sap ın özü kahve rengi ise bayaz olana kadar kısaltıp suya öyle koyun. su içinde çiçek açabilir.

Kalan soğanın sap kısmı çürümüştür (rizoctoni) spı soğanın içinden çıkarın, kalan soğanı akar suya tutun, bir gazete kağıdını buruşturup nemlendirin ve soğanı bu buruşuk nemli gazete içine koyun, gazeteyle sarmalayın, bir poşet içinde buzdolabının sebzeliğine atın sonbaharda (eğer iyice çürümediyse!!) dikersiniz.

Rizoctonia: topraktan gelen bir hastalık, kök boğazından vurur, çok sulama hızlandırır, daha önemlisi bazı çeşitler bu hastalığa karşı çok duyarlıdır!! yani sizin hatanız değil...
kolay gelsin.

kgursan 09-07-2014 18:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1303281)
Mantari ilaç derken her hangi bir isim belirtebilirmisiniz, ben şimdiye kadar hiç mantari ilaç kullanmadım, teşekkür ederim.

Sn liliumun önerisi "Fazla sulamayın" doğru bir öneridir, DRENAJ, yani suyun tabandan akıp gitmesi bu nedenle daha önemlidir. Toprak ISLAK DEĞİL NEMLİ olmalıdır.

kgursan 09-07-2014 18:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi capsaicin (Mesaj 1296077)

Bırakıyorsunuz, kendiliğinden kuruyor

Benol Hazaroğlu 09-07-2014 21:05

Saplar kuruduktan sonra soğanı saksıdan çıkarıp önerdiğiniz gibi gazete ve bez torbada dikim zamanına kadar saklasam olur mu?
Elimde captan ilaç var onunlada ilaçlayabilirim.

Benol Hazaroğlu 09-07-2014 22:00

1 Eklenti(ler)
Katlısı çok güzel.

Benol Hazaroğlu 09-07-2014 22:01

1 Eklenti(ler)
Kokusu enfes.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025