agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   zambak yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm)

FIRUZAN 14-06-2008 10:29

lilyum

Sayın lilium merhaba,
Daha önce bir tane lilyum soğanım olduğunu söylemiştim.Ekiminin ağustos-ekim ayı demiştiniz.Ben de serin yer nerde saklıyacağımı bilemediğim için saksıya toprakla örtülü bir şekilde muhafaza ettim.Tabii kendileri uç verdi ben de azar azar su vermeye başladım şu an resimdeki kadar 20 cm civarında sizce çiçek açar mı? balkonum yarı gölgeve ışıklı.Bu arada gerçekten suyu az az veriyorum iyi bir şey mi?Teşekkürler

Buket Aknar 16-06-2008 16:38

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar; lillium'larımdan sabırsızlıkla beklediğim diğeri de çiçek açmaya başladı. Son olarak hediye gelenler var ki burada bahsetmiştim ve biraz geç te olsa dikmiştim. Onları bekliyorum ama onlardan pek ümidim yok çünkü çok yavaş gelişiyorlar.
.

Lilium 16-06-2008 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FIRUZAN (Mesaj 248508)
Sayın lilium merhaba,
Daha önce bir tane lilyum soğanım olduğunu söylemiştim.Ekiminin ağustos-ekim ayı demiştiniz.Ben de serin yer nerde saklıyacağımı bilemediğim için saksıya toprakla örtülü bir şekilde muhafaza ettim.Tabii kendileri uç verdi ben de azar azar su vermeye başladım şu an resimdeki kadar 20 cm civarında sizce çiçek açar mı? balkonum yarı gölgeve ışıklı.Bu arada gerçekten suyu az az veriyorum iyi bir şey mi?Teşekkürler

Sayın fıruzan hanım;

Ben liliumların ekim zamanını, ve söküm zamanını, serin bir yerde bekletilmesi gerektiğini söyledim,sizler bekletirsiniz veya bekletmezsiniz,hemen ekseniz de olur,serin bir yerde bekletirseniz daha iyi olur dedim. Bitkilerinde dinlenme dönemi vardır.

Serin bir yer çekyat altı olabilir, güneş ışığından aydınlıktan uzak olsun, bir karton kutuda üzerine bir bez atın, çekyat altı ne bileyim ona benzer ışığı görmiyen bir yer olsun yeter.

Göndermiş olduğunuz fotoğrafı gördüm küçük bir soğandan daha fazlasını beklemeyin, hatta çok bile olmuş, gördüğüm kadarıyla tomurcuları var açacak , ama biraz daha ışığa ihtiyacı var. Boyu uzar daha, suyu az az vermekle iyi yapıyorsun, fazla su soğanı çürütür.

Küçük soğanlar ilk yıl çiçek açmazlar liliumların kandil sayıları soğanların iriliği ile ilgilidir,soğan ne kadar iri ise kandil sayıları o kadar artar.

çiçeksever 18-06-2008 11:36

Beyaz Zambak

2 Eklenti(ler)
Bu zambakları kışa girerken dikmiştim.Bahçem küçük ve çeşit çok olduğundan duvar dibi bunlara kaldı.2 gün önce 2 tanesi açtı.Diğer 5 tanesi böyle küçük kaldı.

GLCN 18-06-2008 13:38

Marketten aldığım lilyum soğanı yaklasık 20 cm boy verdi ucundada çiçek tomurcukları var fakat sizinkiler daha boylu ve güçlü benimki alt yapraklarını döküyor ve cok narin nedeni ne olabilir...Yoksa aldıgım soğanmı hastaydı?...

korhan 22-06-2008 14:23

Lilium soğanlarını bir kolinin içine koydum ve dolabın içine yerleştirdim. Benim merak ettiğim ağustosun sonunda dikilene kadar o soğanlar bozulmaz mı? Yani ara sıra nemlendirmek felan gerekir mi susuz o kadar süre nasıl yaşar?

Lilium 22-06-2008 21:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi korhan (Mesaj 251743)
Lilium soğanlarını bir kolinin içine koydum ve dolabın içine yerleştirdim. Benim merak ettiğim ağustosun sonunda dikilene kadar o soğanlar bozulmaz mı? Yani ara sıra nemlendirmek felan gerekir mi susuz o kadar süre nasıl yaşar?

Hayır hiçbir şey olmaz, kesinlikle nemlendirmeyin, serin bir yerde bekletiniz, en idaali serin karanlık bodrum katlar, illaki de serin bir yeriniz yoksa toprağa ekiniz.

nuzel 23-06-2008 11:16

teşekkürler lilium soğanlarım geldi.

nuzel 23-06-2008 14:31

Sayın Lilium bu soğanlar suyu sevmiyor ama kışın yağan yağmur ve kardan etkilenmiyorlarmı?

Lilium 23-06-2008 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuzel (Mesaj 252086)
Sayın Lilium bu soğanlar suyu sevmiyor ama kışın yağan yağmur ve kardan etkilenmiyorlarmı?

Sayın nuzel hanım;

Benim söylediklerim yanlış anlaşılıyor galiba, ben çok suyu sevmiyor dedim, her bitkinin suya ihtiyacı vardır,çok suyu sevmiyor derken, hergün veya gün aşırı bol bol sulamayı kastediyorum.

Bahçenizde yağan yağmur, kar suları birikiyorsa oda soğanı çürütebilir,süzülüp gidiyorsa hiçbir zararı olmaz, yeterki göllenen biriken su olmasın.

lilium kış bitkisidir, kardan korkmaz

Ama su birikiyorsa birde don yaparsa tabi ki etkilenirler.

korhan 25-06-2008 03:19

ben ev içerisinde saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum ve kaloriferli daire oldugundan kışlarıda çok sıcak olacagından acaba bitki soğuk istiyorsa bu durumda ne yapmak gerekir veya sıcak soğuk farketmez oda sıcaklıgında yetişir mi? Ev içinde yetiştirmek içinde ağustos sonunu beklememiz gerekir mi hemen diksek bir mahsuru olur mu?

Lilium 25-06-2008 12:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi korhan (Mesaj 252657)
ben ev içerisinde saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum ve kaloriferli daire oldugundan kışlarıda çok sıcak olacagından acaba bitki soğuk istiyorsa bu durumda ne yapmak gerekir veya sıcak soğuk farketmez oda sıcaklıgında yetişir mi? Ev içinde yetiştirmek içinde ağustos sonunu beklememiz gerekir mi hemen diksek bir mahsuru olur mu?

Bitki çok soğuklarda gelişmesini durdurur,en iyi gelişme dönemleri kışa girerken sonbahar, yaza çıkarken ilkbahar.
saksıda yetiştirecekseniz ekmenizde bir mahsur yok, yinede biraz bekleyin temmuz sonu gelsin.
Oda sıcaklığında tabi ki yetişir.

dal 08-07-2008 14:09

Benim kaplan zambakları(tiger lily) çok çok çok çok güzel bir şekilde açtı hayran kaldım.En kısa zamanda resimlerini de ekleyeceğim galeriye.Ama geçende dikkatimi çeken küçük yumrular halinde siyah renkte şeyler çıkmış gövdenin üzerinde sayın lalezar'ın soğanlı bitkiler bölümünde yazdığı soğancıklar mıdır o küçük parçalar onlardan nasıl çoğaltma yapabiliriz?Tam açıklayarak yazmak isteyen varmıdır?Merak ettim ve çoğaltmak istiyorum bu güzellikleri.

Lilium 08-07-2008 16:17

Sayın dal lelezarın eklediği resimler benim size gönderdiğim lilium candidum'un aynısı.

dal 08-07-2008 22:45

Sonuçta zambakların öyle çoğalma yeteneği olduğuna göre bu zambak türüde öyledir diye düşündüm zaten o resimdeki gibi parçacıklar var.

Lilium 09-07-2008 00:02

Fotoyu görseydim bir şey söyliyebilirdim.

svly 09-07-2008 12:46

Sayın lilium ben bana yolladığınız 30 lilium soğanını yolladığınız şekilde karton kutunun içinde buzdolabının sebzelik kısmında saklıyorum. Acaba yanlış mı yapıyorum??? yoksa çıkarıp yatak altında filan mı saklasam?? bilemedim şimdi!!!

Lilium 09-07-2008 17:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi svly (Mesaj 256972)
Sayın lilium ben bana yolladığınız 30 lilium soğanını yolladığınız şekilde karton kutunun içinde buzdolabının sebzelik kısmında saklıyorum. Acaba yanlış mı yapıyorum??? yoksa çıkarıp yatak altında filan mı saklasam?? bilemedim şimdi!!!

Satış bölümü Beyaz zambak (liliumcandidum)sayfa 160 bakınız.

Güler 09-07-2008 18:12

Sevgili arkadaşlar, dün arkadaşımız Lilium'u ziyaret ettim. Bizle çok ilgilendiler, çok teşekkür ederim. Bizleri, bahçesine götürdüler. Çok güzel, zeytin, ceviz ağaçları var. Aşağı kısımdaki erik ve şeftali ağaçlarını görmeliydiniz. Üzerleri meyve dolu. Eşim şeftaliyi tutamadığı için, ben soydum o yedi. Ben mi hiç bakmadım kabuklu kabuklu yedim. Çok da güzeldi.
Lilyum hakkında epeyce bilgi aldım, büyük ihracat yapıyorlar (maşallah). Kendim de 35 tane kadar lilium aldım, saksıda yetiştirmeyi plânlıyorum.
Sayın lilium, size tekrar teşekkür etmek isterim.

mehmetserif 13-07-2008 13:34

1 Eklenti(ler)
Benimde 2 ay önce ektiğim zambak büyüdü ve dün çiçek açtı bir taneside yolda. Ancak benim bilmek istediğim bu çiçeğin ömrü ne kadar ve çiçek öldükten sonra ne yapmam gerekiyor? Sanırım kesmem gerekiyor çiçeği ancak daha sonra yazılanlara göre soğanı ayırmak gerekiyormuş fakat üstünde 30 cm civarında gövde var, o gövde ilemi ayırmam gerekiyor yoksa o gövdeyide mi kesmek zorundayım?

Güler 14-07-2008 11:19

Sayın mehmet serif, sorularınız için, soğanlı yumrulu bitkiler başlığına bakmak istez misiniz?

limon 23-07-2008 20:36

Bahçede Yaseminin dibinden kendi kendine çıkan, açınca güzel bir şey çıkacağını tahmin ettiğim bitkinin Lilium olduğunu söyledi arkadaşlarım. (Bu itkinin adı nedir başlığında)

Gerçekten şahane açtı. Kokulu mu diye koklayacaktım unuttum, birazdan bakacağım. Buket Hanım'ın Liliuu ile aynısı galiba. Bahçemin hediyesine çok sevindim :)
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=19458&c=608

hüsnüyusuf 24-07-2008 12:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 261590)
Bahçede Yaseminin dibinden kendi kendine çıkan, açınca güzel bir şey çıkacağını tahmin ettiğim bitkinin Lilium olduğunu söyledi arkadaşlarım. (Bu itkinin adı nedir başlığında)

Gerçekten şahane açtı. Kokulu mu diye koklayacaktım unuttum, birazdan bakacağım. Buket Hanım'ın Liliuu ile aynısı galiba. Bahçemin hediyesine çok sevindim :)
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=19458&c=608

Sn. Limon, zambağınız gerçekten çok güzel görünüyor.Cinsi zannedersem Oriental Stargazer Benim de şu an tomurcukta olan zambağımın da sizinki gibi açması gerekiyor.İnşallah rengi paketindeki renkle aynıdır.Bazen sürprizler olabiliyor malum. Bol çiçekli günler..

limon 24-07-2008 18:56

Teşekkür ederim. Bugün kokladım çiçeği hafif bir kokusu var. Ama benim pek sevmediğim bir koku.

hüsnüyusuf 26-07-2008 11:34

ilk çiçek

4 Eklenti(ler)
Dört aydır sabırsızlanarak beklediğim zambağım sonunda açtı.

Eklenti 43856

Eklenti 43857

limon 28-07-2008 13:58

Maşallah. Çok güzel. :) Bol da tımurcuğu var.

Benim çiçekler soldu bile. Ömrü pek kısaymış.

Lalezar78 28-07-2008 23:22

Sn Hüsnüyusuf bu linkteki benim mesajlarıma bakarmısınız? Zambağınızın çiçekleri geçtikten sonra sapında soğan üretmeyi denermisiniz? Benim ki beyaz zambaktı ama merak ettim renkli olanlarda aynı oluyormu diye. http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=191&page=30

hüsnüyusuf 29-07-2008 16:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 262931)
Maşallah. Çok güzel. :) Bol da tımurcuğu var.

Benim çiçekler soldu bile. Ömrü pek kısaymış.

Sn. Limon, zambağın şu an ikinci çiçeği de açmış vaziyette.İlk çiçeği ilk günkü renginde değil ama yine de ikisi birlikte çok güzel gözüküyor.Kokusuna gelince hoş bir kokusu var ama biraz ağır bir koku. Bu çiçek bu sene balkonun en güzel renklerinden diyebilirim.

hüsnüyusuf 29-07-2008 16:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi LALEZAR78 (Mesaj 263111)
Sn Hüsnüyusuf bu linkteki benim mesajlarıma bakarmısınız? Zambağınızın çiçekleri geçtikten sonra sapında soğan üretmeyi denermisiniz? Benim ki beyaz zambaktı ama merak ettim renkli olanlarda aynı oluyormu diye. http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=191&page=30

Bunu denemek isterim fakat bu türde aynı işlemin uygulanabileceğini pek zannetmiyorum.

günsu 29-07-2008 17:01

Bu zambaktan benimde çok güzel açtı, son çiçeği önceki gün döküldü.

Bende tohum alabilmek ümidiyle, turuncu polenlerini parmağımla ortasındaki uzantıya dokundurdum, ama bilmiyorum başarılı olurmuyum:confused:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025