agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   zambak yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm)

Lilium 05-06-2009 13:28

Beyazlar nerde

eylems 05-06-2009 13:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merakli (Mesaj 438097)
Sevgili Eylems;

Sizi tebrik ederim ne kadar güzel görünüyorlar. Kokusu da muhteşemdir eminim. Benim de 5 tane soğanım vardı ama sadece biri açtı ve kokulu değildi.

Nazar değmesin sizinkiler muhteşem görünüyorlar. İleride yavuralarına sıcak bir saksı ararsanız beni hatırınıza getirin ne olur.

Sayın meraklı, çiçeğin boyutu standart bir kahvaltı tabağı büyüklüğünde. Soğanlarını Yalova'da süs bitkileri fuarında almıştım. Böyle mükemmel kokacaklarını kestirebilse idim 5 değil 10 soğan alırdım. Memnuniyetle yavrularını sıcak bir saksıya gönderebilirim.;)

Sayın Lilium, ne yaptımsa beyazları açtıramadım.:(

tolgahann 05-06-2009 14:25

Sn. eylems senin kahvaltı tabağı büyüklüğündek bitkilerin casablanca olabilir mi?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4594

Lilium 05-06-2009 14:42

Alıntı:

Sayın Lilium, ne yaptımsa beyazları açtıramadım.
Sizlerin fazla bir şey yapmanıza gerek yok sevgili eylems, nasıl yani, yaprak çıkarmadılar mı? yapraktan sonra çiçek sapı çıkarırlar, bu gelişmeler olmadımı? anlatırmısınız.

eylems 05-06-2009 14:56

Yaprak çıkardılar ama çiçek sapı yapacakken hep yaprakları sarardı. Kendi hallerine bıraktım az biraz düzeldiler gene sarardılar. Belkide yerini sevmedi bilemiyorum. Her bitkide başarılı olacağım diye de bir şart yok değil mi?:D
Ama beyaz liliumumum olmazsa ya da açtıramazsam gözüm açık gidecek.:dilli:

Lilium 05-06-2009 15:55

Aman sevgili eylems öyle gözüm açık gidecek falan, aman allah korusun, açmışını göndeririz olur biter hiç endişe etmeyin,

Cumhur Tonba 05-06-2009 16:07

1 Eklenti(ler)
Sizinkilerin yanında bu köşede çıkan garibanın lafı bile olmaz fakat, yinede ekledim.

Eklenti 84012

manolya 05-06-2009 18:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 438407)
Yaprak çıkardılar ama çiçek sapı yapacakken hep yaprakları sarardı. Kendi hallerine bıraktım az biraz düzeldiler gene sarardılar. Belkide yerini sevmedi bilemiyorum. Her bitkide başarılı olacağım diye de bir şart yok değil mi?

Geçen yaz sonu diktiğim 8 beyaz zambak soğanının 5 tanesi aşırı yağıştan çürüdü, 3 tanesinde de bahsettiğiniz yaprak sararması ve çiçek sapı oluşturmama durumu oldu, dikdörtgen-uzun balkon saksısına dikmiştim, saksının yeterince derin olmadığı için böyle olduğunu zannediyorum. Çünkü komşum 20 litrelik bir su bidonunu üst kısmından kesip saksı olarak onu kullanmış (40-50 cm derinliğinde). Bu mesajımda resmi görülen zambaklar o bidonda yetişenler.

Siz nasıl bir saksı kullandınız?

callypso 08-06-2009 13:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tolgahann (Mesaj 437552)
Sevgili callypso,benimde turuncu olan sadece bir tane çiçek verdi.Daha doğrusu 4 tomurcuktan 3 ünü attı kendiliğinden.Keşke tomurcuğu kesmeseydiniz, bitki zaten besleyebileceği kadar çiçek bırakıyor.Bir arkadaşımdan duyduğuma göre lilium soğanının dış katmanlarından başlayıp her katmanı sarımsak dişi gibi ayırarak eksekte oluyormuş.Bu sene beyazlarla bende deneyeceğim.Bakalım sonuç ne olacak.

Olsun,ben yine de kestim, bütün gün işteyim - çiçek te masamda duruyor, yoksa nezaman görecem onu :)...
ama oteki 2 soğan zaten hiç çiçek sapı vermedi, sadece yanlardan (etrafında yani) bahsettiğiniz gibi yeni küçük sürgünler verdi , çoğaldı galiba toprağın içinde

beyaz çiçek açanları bir komşunun bahçesinde gördüm, gidip isteyeceğim onlardan,geçen sene 10 tane sürgün görmüştüm ,bu sene yaklaşık 30 çiçek sapı gördüm....

tolgahann 08-06-2009 13:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi callypso (Mesaj 440247)
Geçen sene 10 tane sürgün görmüştüm ,bu sene yaklaşık 30 çiçek sapı gördüm....

Lilium çabuk çoğalan bir bitki sanırım.:)

callypso 08-06-2009 13:17

evet, ben de bunu görüyorum,soğancıklar çabuk çoğalıyor,ama çiçek açacak durumda nezaman olacaklar

Lilium 08-06-2009 13:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi manolya (Mesaj 438527)
Geçen yaz sonu diktiğim 8 beyaz zambak soğanının 5 tanesi aşırı yağıştan çürüdü, 3 tanesinde de bahsettiğiniz yaprak sararması ve çiçek sapı oluşturmama durumu oldu, dikdörtgen-uzun balkon saksısına dikmiştim, saksının yeterince derin olmadığı için böyle olduğunu zannediyorum. Çünkü komşum 20 litrelik bir su bidonunu üst kısmından kesip saksı olarak onu kullanmış (40-50 cm derinliğinde). Bu mesajımda resmi görülen zambaklar o bidonda yetişenler.

Aşırı yağıştan fazla sulamadan soğanlar çürür veya az zarar görenleri dış pullardan yeniden patlar, bunlar üç yıl sonra çiçek verirler.

20 santimlik bir saksıda da olur, daha derin saksılarda olursa daha iyi olur, saksı toprağınız kumlu süzek gecirgen su tutmıyan olmalıdır.

eylems 08-06-2009 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi manolya (Mesaj 438527)

Yuvarlak 20 lt lik saksılardan kullanmıştım.

Orkun Kırcı 09-06-2009 01:10

2 Eklenti(ler)
Açan ilk lilyumum malesef kırılmış. Herhalde sınıfta pencereyi açarken çıtlattılar. Daha da bir sürü tomurcuğu vardı. Yinede çiçeğini fotoladım rengi çok hoşuma gitti. Sevgili İklimsizin çiçeğiyle aynı renk.

kgursan 09-06-2009 23:15

Lilium soğanlarının kökleri.,

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 434568)
Lilium candidum'da bu farklı

Lilium candidumlar bunun dışındadır,

Söküm ile dikim arasında dört ay gibi bir süre soğanlar depoda durabilmektedir, bu safhada kökler kurumaktadır.

Lilium candidum kök sistemini yani köklerini her yıl yenilemektedir, sökümünü yaptığımız soğanların köklerini kesiyoruz zaten, soğan yeni sezonuna yeni kökleri ile başlıyor.

Sökümü yapılmasa dahi soğanlar bir sonraki yıla yeni kökleri ile başlıyor.

Sn Lilium., L.candidum (mis zambak) konusunda israrcı değilim. Kökler konusunda kafama takılan sorular var. Önce candidumlar depolanırken kurumasını önlemek ve su kaybını en aza indirecek şekilde yani rende talaşı içinde depolanıyor. Bu da bir anlamda kökleri kurumaktan korumak içindir . Diğer lilium türlerinde ise (asiatic ve oriental vb.) köklerle birlikte nemli torf içinde soğukta 6 aya kadar depolanıyor. Yani kökler korunuyor. Tahminim lilium soğanları dikimden sonra ilk suyu üzerindeki bu kökler ile alıyor ve daha sonraları tekrar yeni kökler veriyor.

Sonuç olarak köklerin korunması gerektiği, ama korunamamış ise bitki yeniden kökler vererek yaşamını devam ettirdiğini düşünüyorum. Eğer kökler kök çürüklüğü nedeniyle çürümüşler ise soğanın yeni çıkardığı kökler de çürürse doğal olarak bitki sararıyor ve dipte soğan da çürüdüğü için ölüyor.

iris41 12-06-2009 19:42

1 Eklenti(ler)
Selam.
Lilium cazablanca,m .
her kökünde sadece2 şer cicek var acarsa cok büyük cicek bekliyorum
kısmet birde koku varsa :D
Saygılarımla

Yılmaz Yalçın 12-06-2009 20:47

Arkadaşlar,bahçemde 10 adet zambak var,15,20 cm oldular ama çoğu başını eğerek gelişiyor bu normal midir?

akoman 14-06-2009 15:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 212544)
Benim de 3 senedir açmayan zambağım var,en sonunda söküp atacağım galiba.

Sürekli çoğalıyorlar ama hiç açtığını görmedim.

Acaba çiçek açmayan 1 cins olabilir mi?

Ya da neden açmadı 3 senedir ?

Bilen biri var mı?

zambak cicegi uygun isigi gormezse (direk isik almamasi iyi ancak cokta kuytu koseye koymayin aksam ustu gunesine vakif olsun ) kendini gostermekte biraz nazlanir ama asil konu soganin rahat reaksiyon gosterebilicegi bir genislige sahip saksida ! Annemler antalyada ikamet ediyor onunda ayni sorunu vardi saksi ve yer degisimi yaptiktan bir ay sonra acmaya basladi ki iki yildan beri onunda acmiyordu

Orkun Kırcı 15-06-2009 19:50

Açan sarışınımı ve açmak üzere olan havuç kafamı :) fotoladım ve galeriye ekledim.

http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=36461

iris41 17-06-2009 18:49

1 Eklenti(ler)
Selam.
Kazablanka lilyumlar actı bu muhteşem cicegi ve kokusunu tarif etmek oldukca zor .
işallah seneye bol yavrular
Saygılarımla

ciceksever70 18-06-2009 16:22

1 Eklenti(ler)
Sevgili oglum aylardir büyümesi icin gözünün icine baktigim caanim Lilium fidanimi ortasindan kesiverdi. Ne dersiniz artik cicegimden ümidi kesmelimiyim yoksa seneye acar diye beklemelimiyim?

Orkun Kırcı 18-06-2009 16:30

Bence bu yıl için ümidi kesin aynısı benim başıma geldi. Artık önümüzdeki yılı bekliycem.:(

dal 18-06-2009 16:32

Sayın Lilium dan aldığım Lilium candidum lar açtı.Fakat iyi bakamadım mı nedir çiçekleri biraz küçük ve çok keskin kokulu değil bunun bir nedeni var mı?

ciceksever70 18-06-2009 17:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 447848)
Bence bu yıl için ümidi kesin aynısı benim başıma geldi. Artık önümüzdeki yılı bekliycem.:(

Zambak zararlilari her zaman dört ayakli ya da kanatli olmuyor gördügünüz gibi. Bahce makaslarini ortadan kaldirmak sart. Neyse en azindan cicegimi cöpe atmam gerekmiyor ben zaten uzun ömürlü oldugu icin dikmistim kismet önümüzdeki yilaymis.Tesekkürler.:rolleyes:

Orkun Kırcı 19-06-2009 19:50

2 Eklenti(ler)
Bim'den aldığım turuncum ve Asya laleden aldığım soğanlardan sarı olanın son durumları:

Lilium 20-06-2009 01:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dal (Mesaj 447850)
Sayın Lilium dan aldığım Lilium candidum lar açtı.Fakat iyi bakamadım mı nedir çiçekleri biraz küçük ve çok keskin kokulu değil bunun bir nedeni var mı?

Çiçekleri ilk yıl biraz küçük olabilir, bakımla da ilgilidir, bir sonraki yıl soğanlar biraz daha irileşerek daha güzel, daha iri ve daha çok çiçek açacaklardır.

Kokuları ise çok keskin burnunuzu kesecek kadar değildir, dört beş çiçek odanızdaki havayı, odaya girdiğiniz anda farkedilecek kadar güzel kokar. Adı üstün de mis zambağı.

Adını da ben koymadım ya:p

habibe 24-06-2009 09:44

3 Eklenti(ler)
Sn. Omar buna benzer bir süpriz de benden ;)

Ailem yurtdışındayken bana getirmek için lilyum soğanı almış.
Türkiyeye gelene dek paketi serince bir yerde muhafaza etmişler.
Soğanlar paketinde filizlenince, ölmesin diye torbasını yırtıp sulamışlar. Soğanlardan birisi yapraklanmıştı bile.

Bana getirdiklerin de burada ki liliyumlar çoktan açmış olduğundan "bundan hayır gelmez" deyip saksıya ekmemiştim. Kendi paketinde arada bir suladım.

Ve 2 hafta sonra çiçek açtı. Gözlerime inanamadım.
(Yanında ki diğer soğanlar çürüyecek sanırım.)

iris41 24-06-2009 19:34

Selam arkadaşlar.
lilyum severler bu ceşidine hasta oldum .
Lilium nepalense googlede arattım muhteşem

Lilium 25-06-2009 23:09

1 Eklenti(ler)
Tohumdan ürettiğim ekilmeyi bekliyen yavru soğanlardan bir bölümü. Bunlar bir yıllık
Eklenti 109182

Lilium 25-06-2009 23:14

3 Eklenti(ler)
Tohumdan ürettiğim soğanların toğumları daha üzerinde duruyor.
Eklenti 89484
Eklenti 89485

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025