agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   zambak yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm)

haluk58 14-07-2011 17:38

sayın lilium sen çeşidini çoğalt bizde senden temin edelim hani bizim mis kokulu candidum soğanları bir haftaya kadar açıklama yaparım demiştin listenin enbaşına şimdiden ekle beni sagılar

Lilium 14-07-2011 19:13

Sayın haluk58 sanırım alttaki başlığı takip etmiyorsunuz satış başladı.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21230

nostradamus852 19-07-2011 09:00

4 Eklenti(ler)
Bunlarda benimkiler :)) bugün siteyi tesadüfen buldum, öyle anlatıldığı gibi özel toprağa falan çok ihtyacı yok aslında çiçekçilerde **** marketlerde satılan topraklar da işinizi görebilir, ama soğanım gelişsin çiçeklerim güzel ve büyük olsun diyosanız yanmış hayvan gübresi, normal toprak ve hazır saksı toprağı ile bir mix hazırlarsanız güzel ürün alabilirsiniz...bu fotoğraftakiler hazır saksı toprağında yetişti mesela, birde çok güneş görmesinler öğleye kadar görse yeterli oluyo

Tura 19-07-2011 11:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yaylacı (Mesaj 823153)
Köyden gelmesini beklediğim bir başka tür lilium var, sarı renkli ve müthiş kokulu bir lilium. Trabzon'da ormanlık alanlarda (her yerde değil) kendiliğinden yetişir. Çiçeklerinin kokusu metrelerce öteden alınabilir, internetten zorla bulduğum resmini ekliyorum.
Eklenti 224887
Dilerim ki köyden bu çiçeği kısa zamanda gönderirler
Eklenti 224888
Bu çiçeği burada (İstanbul'da) yetiştirebilirsem inanın dünyalar benim olur.İnternette yaptığım araştırma sonucu bu Lilium türü "Lilium Ponticum" veya Trabzon Zambağı olarak geçiyor.Bizim oralarda bu çiçeğe "Agrita" derler.

Sayın Yaylacı; çok güzel bunlar. İnşallah yetiştirme hususunda başarılı olursunuz.

Yaylacı 19-07-2011 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 838380)
Sayın Yaylacı; çok güzel bunlar. İnşallah yetiştirme hususunda başarılı olursunuz.

Sayın Tura, dün ilk dikimi yaptım. Lilium soğanlarından büyük olanın yapraksı kısımlarını ayırarak toprağa ektim bakalım sonuç alabilecek miyim. Lilium yetiştiriciliğinden pek anlamam ama forumdaki üstadlardan edindiğim bilgileri uygulamaya çalışıyorum. Eğer başarabilirsem ilk soğanlardan size gönderirim.

Lilium 19-07-2011 23:08

Hangi türde bu uygulamayı yaptın anlıyamadım, türü resimliyebilirsen yardımcı olmaya çalışayım.

Yaylacı 20-07-2011 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 838644)
Hangi türde bu uygulamayı yaptın anlıyamadım, türü resimliyebilirsen yardımcı olmaya çalışayım.

Sayın Lilium 695 no/lu mesajda fotorafı olan lilium ponticum (Trabzon Zambağı) için kök ayırma (soğanı çevreleyen yapraksı oluşum, adını bilmiyorum ama kök kısmındaki etli pulsu yaprak) ile yetiştirmeye çalışıyorum. Belkide zamanı değil çok mu erken işlem yaptım. Toprak yarı asitli, uygun mu bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar.....

loveflower 20-07-2011 12:50

2 Eklenti(ler)
Sayın kgursandan soğanlarını aldığım pembe oriental lilium çiçeklerini gösterdi.çok güzeller,kokusu da çok tatlı.
Eklenti 235344

Eklenti 235345

Bu arada sitenin saati yanlış gösteriyor mesajı,saat şuan 15:20 olmasına rağmen mesajda 13:50 gösteriyor.

Lilium 20-07-2011 13:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yaylacı (Mesaj 838741)
Sayın Lilium 695 no/lu mesajda fotorafı olan lilium ponticum (Trabzon Zambağı) için kök ayırma (soğanı çevreleyen yapraksı oluşum, adını bilmiyorum ama kök kısmındaki etli pulsu yaprak) ile yetiştirmeye çalışıyorum. Belkide zamanı değil çok mu erken işlem yaptım.

Pullarından yetişir fakat iyice kart pullardan yavru yapabilir, bu pulları yarı yarıya hayvan gübresi ve kum karışımına dikine gelecek şekilde pulların üstü örtüleceği kadar kapatın, ve bir kere sulayıp serin gölge bir yere koyun.

Bu türler daha çok saçak köklerinde oluşan yavrularla ve tohumdan üretilir.

"Belkide zamanı değil çok mu erken işlem yaptım"
İşlem yaptığınız da çiçek ve sap kısmı kurumuşmuydu? kurumamışsa erken işlem yapmışsınız.
Yinede fazla bir zararı yok, soğanı kaybetmezsiniz.

Soğanlı bitkiler kolay kolay yok olmazlar, yok olmamaları için dikkat edilmesi gereken üç önemli husus var.
1- Fazla sulama ( Soğanın çürümesi için en büyük neden)
2- Toprak kurtları ve haşereler. (Soğanın dip tablosunu kemirir,ve daha ileriki safhalarda soğan hiç kalmaz.
3- Fungal hastalıklar ( Soğanın gelişimi yavaşlar çürümelere neden olur.)

Saksıda yetiştirenler, saksı topraklarını yılda bir kez haşerelere karşı ilaçlamalarında yarar var.
Bahçede toprakta yetiştirenler zararlıya göre, zararlı varsa yüksek derecelerdeyse ilaçlamalarını öneririm.

FIRUZAN 21-07-2011 08:32

5 Eklenti(ler)
Sayın kgürsan'dan aldığım liliumlarım
şimdi ilk yüklediğim fotoğraflar geçen sene aldıklarım vazoya kesip koydum 15 günlüktür vazoya koyduğum hali.
şimdi ben ne yaptım bu sabah sararmış dalını topraktan çıkardım yavru soğan var mı diye evet var uygun şekilde dikeceğim diğerini de dikmeli miyim ?diğerleri daha açmadı açmak üzere sorum yapraklarda sararma var kök hastalığı olabilir mi?

alt resimlerde bu sezon aldıklarım.dikkatimi çeken onların çiçek sayısı daha fazla
geçen senekileri kesmemiştim çiçeği kesmek soğan büyüklüğünü etkilermi bu senekileri kesip vazoda durmasını istiyorum.ayrıca onların durumu iyi sararan yaprak yok
teşekkürler

FIRUZAN 21-07-2011 08:33

2 Eklenti(ler)
bunlarda bu sezon aldıklarım

Lilium 21-07-2011 11:12

1 Eklenti(ler)
Eklenti 235577

Sayın fıruzan hanım Resimde gördüğüm
1- fazla sulama var, kökler çamur içerisinde. ve kök gelişimi çok zayıf.
2- Sadece fazla su diyemeyeceğim, haşerede var gibi, fotoğraftan tam tespit etmek zor ama soğanın cevresindeki kemirilmeler ve dip köklerin olmayışı kök kurtlarının da olduğundan şüphelerim var. söktüğünüz yeri toprağı biraz karıştırarak bir bakın kurt da rast gelebilirsiniz.

Bir soğanım da aynı olay var, ben daha sökmedim sökünce daha detaylı yazarım.

FIRUZAN 21-07-2011 13:46

aslına bakarsanız sayın lilium ben burda mayıs -haziran böceği dediğimiz kızımın deyişiyle doz doz böceklerinin lavralarından çok şikayetçiyim.15 senelik güllerimi kemiremiyorlar tabii çok büyük ama ne zaman yeni gül alsam diksem 1 ay sonra sapı çek gelir kemirmişler bu sene ektiğim ahududu fidanıda öyle gitti .2009 da ektiğim vişne ağacımı yediler 2010 da yeniden aldım bu sene bir şey yok ama ne yapmalı bilmiyorum.Bundan 10 sene önce böyle birşey yoktu.Ne zaman ki insanlar işte yanmış diyip aldıkları ancak kötü olan bu koyun gübrelerinden olduğunu düşünüyorum.Sulama hakkında doğrudur biraz aşırı sulama yaptım hortumu tutup göl oluşturdum yapmamalıydım çamurlaşma ondan kesin.

loveflower 21-07-2011 15:51

1 Eklenti(ler)
Lilium casablancamın çiçeği açtı:)
Eklenti 235623

Teşekkürler kgursan.

Benol Hazaroğlu 21-07-2011 16:24

1 Eklenti(ler)
Kgursana teşekkürlerimle.

Kiraz 21-07-2011 17:53

1 Eklenti(ler)
Benim de ilk önce pembeler açtı, çok güzeller. Teşekkürler Kgursan.
Eklenti 235643

kopshtar 22-07-2011 14:39

Kgursan'dan gelen soğanların performansını görünce botanik marketlere tövbe ettim. Bauhause'dan aldıklarım ya çürüdü ya da 1-2 kandil var. Ancak aynı şekilde diktiğim kgursan'ın soğanları birsürü kandil verdi ve çok daha gürbüz geliştiler. Açınca ben de o hazzı yaşarım artık.
Çok teşekkürler Kgursan.

Lilium 22-07-2011 22:59

Ah ah fotoğraf makinem yok resimleyemiyorum, bendekileri görseniz çoştular.

neconeco 24-07-2011 11:42

2 Eklenti(ler)
Selamlar.Beşseneden beri yetiştirmeye çalıştığım,Çin kökenli Kaplan sırtı turuncu zambak nihayet, kendini gösterdi.))))

Lilium 26-07-2011 13:17

5 Eklenti(ler)
Ceple çektiklerimi paylaşayım.

Casablancalarım.

Eklenti 236650

Eklenti 236651

Yakındakiler pembeler ceple çektiğim için beyaz çıkmışlar.
Eklenti 236652

Eklenti 236653

Eklenti 236654

Galla 27-07-2011 07:57

Neden Benimde böyle güzel zambaklarım yok :(

Merhaba arkadaşlar lilyumları çok seviyorum fakat bir türlü yetştiremiyorum geçen sene fidanlıktan aldığım lilyumlar eve geldiğinde çiçeklerini ve yapraklarını dökmeye başladı soğanlarını çıkarmadan sulamaya devam ettim fakat beyaz beyaz çürümeye başladılar sanırım birtür mantar oldular soganlardan birtanesini kurtardım bu sene 20cme yakın büyüdü tek bir çiçek açıp hemen döküldü aynı fidanlıktan bu sene tekrar çiçek aldım eve geldikten sonra bu sefer çiçekler yine döküldü fakat yapraklar kurumaya başladı be şuanda kupkuru alırken yapmam gerekenleri sordum ve uyguladım ama ben bu yetiştirme işini, beceremedim sanırım

Lilium 27-07-2011 09:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lillium (Mesaj 841165)
geçen sene fidanlıktan aldığım lilyumlar eve geldiğinde çiçeklerini ve yapraklarını dökmeye başladı soğanlarını çıkarmadan sulamaya devam ettim fakat beyaz beyaz çürümeye başladılar sanırım birtür mantar oldular

Sayın lillium sitemize hoş geldiniz, sorununuzla ilgili bilgileri bu başlıkta ve bu başlıkta bulabilirsiniz, lilium soğanları kaybetmenin birinci nedeni çok sulamak, duran su, göllenen su, bahçenizde ya da saksılarınızda olmamalı. İkinci nedeni ise topraktaki kök kurtları, üçüncü neden mantar hastalıkları, başlıklardaki bilgileri okursanız nedenlerini de anlayacaksınız, ve sizlerinde güzel çiçekleriniz olacak.

Nick benzerliği bu kadar olur, nickin benim nickime çok benziyor, hatta yazmış olduğunuz mesajı bir an ben ne zaman yazdım ki diye baktım. :) dikkatli baktığımda lillium olduğunu fark ettim.
Yeni üye bir arkadaşımızsınız, daha yeniyken nickinizi değiştirseniz diğer üye arkadaşlarında bizleri birbirimizle karıştırmazlar, daha iyi olur diye düşünüyorum.

sevim4 27-07-2011 10:47

2 Eklenti(ler)
Buda benim cazablankam kokusu muhteşem pempesi de açmak üzere.
Eklenti 236944
Eklenti 236945

Yaylacı 27-07-2011 12:01

Sayın Lilium, sayın sevim4 zambaklarınız mükemmel görünüyor ellerinize sağlık. Zambak yetiştirmeye çaba göstereceğim, kıskandım sizin zambakları çok güzeller :)

Galla 27-07-2011 13:04

Teşekkür ederim Hoşbuldum sorunum umarım bu şekilde çözülür ewet nic benzerliği çok fazla nickimiz nasıl değiştirebileceğim konusunda yardımcı olurmusunuz yoksa değiştiremeden yeni kayıtmı yaptırmam gerekiyor.

ayrıca forumda gezerken lilyuum çiçeklerinin döküldüğü kısımda oluşan kesecikler olduğunu öğrendim ve kendi lilyumlarımıkontrol ettim hepsi kurumuz **** yanmış sadece 1 tane salam var onu nasıl büyütebilirim

sevim4 27-07-2011 13:28

Çok teşekkür ederim sevgili yaylacı sizinde bitkilerinizi ben kıskandım.:D

sındırgılı 27-07-2011 13:46

1 Eklenti(ler)
Geçen sene Dia dan aldığım zambak soğanlari :
Misler gibi kokuyor.
( Digerleri yolda :) )

Lilium 27-07-2011 13:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lillium (Mesaj 841266)
ewet nic benzerliği çok fazla nickimiz nasıl değiştirebileceğim konusunda yardımcı olurmusunuz yoksa değiştiremeden yeni kayıtmı yaptırmam gerekiyor.

Yeni kayıt yapmanıza gerek yok. Şu başlığa istediğiniz isim değişikliğini yazınız, (Örneğin: lillium olan nickimi ayşe fatma olarak değiştirmenizi rica ediyorum.) Yöneticimiz istediğiniz isim değişimini yapacaktır.

sarigoz 29-07-2011 10:09

Sayin Lilium,Masallahlari var sizin Casablankalarinizin.Kokusunu alir gibiyim.Benim Casablankam ufak yavru vermeye basladi kokten 2-3 ad var tahminen.Nasil davranmaliyim.O yavrulari ne zaman cikarmaliyim.Yardimci olursaniz sevinirim. 1-2 cm gibi durumdalar..
Eger isterseniz fotograflayayim.Ama siz zaten tahmin edersiniz.

Lilium 29-07-2011 11:45

Sayın sarigoz, Fotoğraflamanıza gerek yok tahmin edebiliyorum, yalnız bunlar gözüküyorsalar, saksı toprağına ilave yapın, güneşte kalmamalılar. Ayrıca onlar iki üç tane değildirler daha atlarda toprakta kök içilerinde kardeşleri vardır.

"O yavrulari ne zaman cikarmaliyim."

O yavruları, çiçekler bittikten sap kurumaya başladıktan sonra söküp alabilirsiniz, Ya da biraz daha bekleyip çiçek taç yapraklarını döktükten sonra tohum oluşumu başlayacaklardır, bu tohumlar kuruduktan sonra hem tohumlarını alırsınız, daha sonra söker isterseniz bekletip baharda ekersiniz, isterseniz hemen de ekebilirsiniz.
Soğanları bahçeye ekecekseniz, bahçeniz de yağışlardan dolayı duran göllenen su varsa ilk baharda ekmenizi tavsiye ederim.

Diğer özelden sorduğunuz sorunuzu özelden cevaplayacağım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025